TAB - dereglare genetica pe cromozomii 6 si 8

14-10-2010
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Dovezile care leaga tulburarea afectiva bipolara la doua regiuni cromozomiale ale genomului uman

O echipa internationala de 53 de cercetatori a oferit dovada cea mai convingatoare, masura in care leaga tulburarea bipolara, de asemenea, cunoscuta sub numele de depresie maniacala, de doua regiuni cromozomiale ale genomului uman. Constatarea ofera oamenilor de stiinta obiective pentru studii genetice suplimentare.
Chiar daca tulburarea bipolara afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, uneori, pe parcursul vietii lor, ceea ce noi intelegem sa fie biologic pertinente la nivel genetic nu este teribil caracterizeaza, a declarat Matei McQueen, autorul principal si colegii de postdoctorat in cadrul Departamentului de Epidemiologie de la Scoala Harvard de Sanatate Publica (HSPH).
Studiul va aparea in numarul din octombrie al American Journal of Human Genetics si este disponibil acum in reviste on-line.
Mai mult de doua milioane de adulti americani au tulburare bipolara, in functie de Institutul National de Sanatate Mintala. Pacientii de obicei se confrunta cu experiente de modificari ale dispozitiei dramatice din episoade de euforie si de energie ridicate la sentimente de tristete intense, oboseala, si chiar si sinucidere. Psihiatrii au identificat doua forme primare ale bolii: tulburare bipolara I, care este forma clasica cu manii recurente si depresie, precum si tulburarea bipolara II, care episoade are mai putin severe de manie. Tratamentul include adesea medicatie.

Cauza exacta a bolii ramane necunoscuta, dar oamenii de stiinta suspecteaza implicarea mai multor gene, cuplate cu influente de mediu.

O serie de studii individuale au sugerat regiuni genomice legate de tulburarea bipolara, dar rezultatele lor au fost contradictorii si greu de reprodus, lasand in picioare domeniu la o rascruce de drumuri, intrebandu-se in ce directie sa mearga urmatoare, a spus McQueen.
Pentru a stabili definitivarea cercetarilor, McQueen si colegii sai au facut ceva neobisnuit. Ei au securizat si apoi combinat date ale genomului originale de scanare de date de la 11 studii de legatura independente, in loc de a se axa pe abordarea mai comuna de utilizare de date de sinteza de la astfel de studii.
Utilizarea datelor originale a facut o diferenta semnificativa in capacitatea noastra de control pentru variatia de mai multi factori, printre seturi de date diferite si pentru a face analize de ansamblu mult mai coerente si puternice, a declarat Nan Laird, HSPH profesor de Biostatistica si autor principal pe hartie.

Analiza rezulta implicat 1067 de familii si 5179 persoane fizice din America de Nord, Italia, Germania, Portugalia, Marea Britanie, Irlanda, si Israel, care au furnizat probe de sange si istorii medicale ale familiilor lor. Echipa de cercetare a combinat datele intr-un singur genom pe care l-au scanat si a constatat semnale genetice puternic pe cromozomii 6 si 8. Echipa de acum spera sa ingusteze cautarile pentru a gasi asociatii intre gene specifice si boli psihice.
Analiza a fost finantata prin studiul de proiect "Determinante genetice ale Bipolar Disorder" la Institutul National de Sanatate Mintala. Alti cercetatori din echipa de analiza au fost reprezentanti ai Massachusetts General Hospital, Institutul Broad si ai Universitatii din Pittsburgh.

Harvard Scoala de Sanatate Publica este dedicata studiilor care avanseaza publicului cu aceste afectiuni de sanatate metode de a se acomoda cu boala prin invatare, descoperire si comunicare. Mai mult de 300 de membri din facultate sunt angajati in procesul de predare si de formare de 900 - plus organism de studenti, intr-un spectru larg de discipline cruciala pentru sanatatea si bunastarea persoanelor si a populatiilor din intreaga lume.

Programe si proiecte variaza de la biologie moleculara de vaccinuri SIDA la epidemiologia cancerului; de la analiza de risc pentru prevenirea violentei; de la sanatatea mamei si copiilor la calitatea serviciilor de masurare; de la managementul sanatatii internationale si a drepturilor omului.

Christina Roache
croache@hsph.harvard.edu
617-432-6052
Harvard Scoala de Sanatate Publica
http://www.hsph.harvard.edu
10 comentarii
1
08-05-2013, ora 22:44
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Alte modificari organice prezente la pacientii cu tab fata de persoanele sanatoase

Extras din Protocolul Ministerului Sanatatii pentru Tulburarea Afectiva Bipolara

Vulnerabilitatea biologică

A fost pusă în evidenţă de studii post-mortem şi de neuroimagistică funcţională.
Studii post-mortem
"¢ Reducerea selectivă a numărului neuronilor extrapiramidali în regiunea CA2 a hipocampului (Benes, 1998);
"¢ Reducerea numărului şi volumului celulelor gliale în cortexul prefrontal (Drevets, 1998);
"¢ Reducerea numărului interneuronilor din cortexul cingulat anterior (Vincent, 1997);
"¢ Reducerea numărului de subpopulaţii neuronale, detectată prin imunoreactivitate (Dickmann, 1998).
Studii neuroimagistice (SPECT, PET, MRI) au evidenţiat anomalii funcţionale şi lezionale în episodul maniacal (O"™Connel, 1995; Goodwin, 1997).
Anomalii funcţionale:
"¢ creşterea perfuziei cerebrale în regiunile posterioare, mediane şi inferioare ale cortexului temporal stâng;
"¢ creşterea semnificativă a perfuziei în girusul cingulat anterior stâng şi în cortexul orbito-frontal stâng;
"¢ reducerea perfuziei corticale globale (George, 1995) şi creşterea concomitentă compensatorie în structurile subcorticale (Schneider, 1995) şi orbito-frontale (Baker, 1997).
Anomalii lezionale:
"¢ reducerea volumului nucleului accumbens stâng, putamen drept şi pallidum-ului extern bilateral (Baumann, 1999);
"¢ mărirea volumului nucleului amigdalian (Altshuler, 1998);
"¢ creşterea în volum a cortexului parahipocampal şi entorinal (Brown, 1986);
"¢ reducerea volumului lobilor temporali (Pearlson, 1997);
"¢ diminuarea lobului temporal drept (Swayze, 1993) şi alterarea structurilor prefrontale medio-ventrale (Drevets, 1997) şi hipocampice (Ali, 2000);
"¢ alterări structurale ale zonei talamice drepte (Vuilleumier, 1998) asociate cu hiperactivitatea sistemului limbic, mecanism implicat în fenomenul de kindling.
Cu toate că deficitul cognitiv nu a fost recunoscut pe parcursul evoluţiei tulburării bipolare, mai ales a episodului maniacal, datele recente de neurobiologie şi psihofarmacologie confirmă faptul că deficitul cognitiv poate fi prezent pe parcursul episodului maniacal, susţinut de următoarele aspecte:
"¢ existenţa unor modificări neuroimagistice care să susţină alterările structurale cerebrale implicatre în procesele cognitive;
"¢ tratament îndelungat cu substanţe antipsihotice din prima generaţie;
"¢ prezenţa pe parcursul tratamentului a unor fenomene de tip extrapiramidal şi a tratamentului corector anticolinergic de lungă durată;
"¢ utilizarea în tratamentul pacientului a electroconvulsoterapiei;
"¢ episoade somatice sau chirurgicale care să argumenteze o perioadă de hipoxie îndelungată (disfuncţii ventilatorii, anestezii generale de lungă durată);
"¢ utilizarea terapiei cu benzodiazepine, chiar în doze terapeutice, pe o perioadă care depăşeşte 12 luni, sau a medicaţiei cu glicocorticoizi;
"¢ numărul mare, peste 6 episoade psihotice de tip maniacal sau depresiv în ultimii 5 ani;
"¢ terapia cu medicaţie antidepresivă, triciclică, săruri de litiu, haloperidol.
Prezenţa episoadelor de manie mixtă, tulburare bipolară cu cicluri rapide sau viraj dispoziţional de tip maniacal în cadrul episodului depresiv, nu poate fi explicată în totalitate prin datele existente de neurobiologie, ceea ce ne conduce la reacţiile de tip kindling şi firing. Mecanismele "firing", "kindling" şi "gating" cunoscute şi cercetate mai mult în epilepsie, au implicaţii clinico-terapeutice în psihiatrie, în special în prezenţa lezionalităţii structurilor cerebrale.
Alături de declanşarea experimentală neuroelectrofiziologică, fenomenele de "kindling" şi "firing" au fost semnalate şi de studiile psihofarmacologice prin blocarea sau activarea unor sisteme de neuromediatori. Este cunoscut de altfel faptul că, atât substanţele antipsihotice, mai ales cele din prima generaţie, cât şi cele multireceptorale, de tip clozapină, au un potenţial înalt să declanşeze crize de epilepsie. Acest fapt confirmă că mecanismele de "kindling" descrise în epilepsie şi confirmate prin experimente electroneurofiziologice pe creierul de şoarece (Goddard, 1985) pot fi declanşate şi de substanţele antipsihotice. Repetarea periodică a stimulării (kindling), în special la nivelul sistemului limbic, amigdalei, girusului cinguli, produce modificări EEG (descărcări electrice) ce au putut fi semnalate şi pe studiile EEG efectuate la pacienţii cu tulburări bipolare sau schizofrenie aflaţi sub medicaţie antipsihotică.
Descoperirea şi recunoaşterea fenomenelor de "kindling" la nivelul sistemelor hipocampo-amigdaliene a deschis noi perspective de înţelegere a implicării structurilor temporo-limbice în tablourile de manie mixtă, a fenomenelor psihotice incongruente sau a virajului dispoziţional. Stimularea repetată în condiţii de "firing" la nivelul hipocampului declanşează mecanismele de tip neurotoxic glutamatergic, ce determină modificări de tip lezional, oferind suport explicativ pentru deficitul cognitiv din tulburarea bipolară. Observaţia că fenomenele de "kindling", duc nu numai la crize dar şi la tulburări comportamentale apărute în special în cursul unor activităţi subcritice sau intercritice, a implicat extinderea acestui model pentru stările psihotice (schizofrenia, tulburările afective).
Plasticitatea receptorului NMDA (N-metyl-D-asparat) cu hiper sau hipofuncţie, este relevantă în modelele de kindling din epilepsie dar şi în schizofrenia-like (Kraus, 2000) sau tulburarea bipolară Descărcările aberante la nivelul hipocampului ("firing"), cresc sensibilitatea la penetrări negative ale evenimentelor externe, amplificate nedorit şi ducând la modificări de neurotransmisie cu substract bio-chimic. Este susţinut chiar un "prekindling" aparţinând factorilor de risc genetic pentru boli psihice (Keneth S. Kendler apr.2000). Astfel riscul genetic creşte viteza "kindlingului", fiind alături de evenimentele externe stresogene printre factorii predictivi ai episodului depresiv major.
Hipocampul prin mecanismele de filtrare ("gating") la nivelul circuitelor cortico-striato-talamocorticale, intervine în fenomenele de "aprindere" accentuând mecanismele psihotice.
Prezentarea acestor mecanisme sugerează odată în plus că utilizarea terapiei electroconvulsivante în tratamentul tulburărilor psihotice şi mai ales a tulburării bipolare constituie un risc secundar de accentuare a mecanismelor de "firing" şi "kindling" cu perturbarea echilibrului existent între sistemele de neurotransmisie şi membrana neuronală. Agresiunea hipocampică evidentă potenţează semnificativ alterarea structurală a acestei zone, cu declinul accentuat al cogniţiei.
0
09-05-2013, ora 10:10
utilizator_24568
Nu este medic/terapeut
utilizator_24568
In timp ce stau cu cafeaua cu lapte in bot, citesc acest articol si ma minunez de realizarile marete ale psihiatriei....

Deci, au fost descoperite genele, exceptional! "Cauzele" TAB, TOC etc sunt scoase la iveala, minunat! Asta inseamna ca aceste afectiuni vor fi vindecate!! Ai cauza, te duci cu pastiluta DIRECT acolo si repari. Nemaipomenit!

Dar oare de ce bolnavii NU sunt vindecati, sufera in continuare, sunt inchisi periodic in spitale (unii pe viata) si li se agraveaza totul pe masura ce trece timpul, cu toate pastilutele luate?!

Ah, uitasem....Uitasem cate gogorite se inventeaza si mai uitasem ca o pseudostiinta nu are cum sa vindece, chiar si atunci cand gaseste asa-zisele gene vinovate....

Cand psihiatria va recunoaste CU ADEVARAT cauzele imbolnavirii unui om, atunci da, omenirea a facut un pas urias spre o constiinta inalta. Dar asta va insemna sa spuna oamenilor ca pana acum i-a cam mintit si ca alt domeniu e cel care da raspunsuri la suferintele oamenilor...
0
09-05-2013, ora 19:49
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cauza principala e mostenirea genetica.
Cum poti schimba asta ?
Cum poate schimba un psihiatru asta ?
S-au inventat medicamente care sa faca din gena bolnava o gena sanatoasa si functionala ?

Ii crezi pe medici Dumnezeu ?
0
10-05-2013, ora 14:11
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Impresionanta documentarea Clarei, cu prezentarea unor date stiintifice, a unor ipoteze validate de stiinta.Nu mai vreau sa repet a nu stiu cata oara ca psihiatria e o stiinta, in fapt o ramura medicala a stiintelor medicale, pentru Ciorapel.Repet, aici trebuie sa stii ce-i aceea o stiinta din punct de vedere filosofic(domeniul epistemiologiei).Clara n-a prezentat lucruri metafizice, n-a spus ca traieste intr-o realitate a filosofiei, in lumea ideilor si nu in lumea oamenilor, a prezentat o documentatie ampla, a mentionat autorii si studiile, deci totul ca la carte.
Clara este o fiinta spirituala, stiu asta din postarile sale, legatura sa cu spiritualul, adica cu credinta, este una speciala si deosebita pentru ea, dar aici a vrut sa vorbeasca pe un subiect stiintific, nu despre spiritual(o va face cred, asa cum a facut-o si de alte ori si cum a si postat mai sus).Stiinta si lumea credintei, cea spirituala se intalnesc foarte des, exista atatea marturii despre asta, chiar in lumea medicilor psihiatri care au fost daruiti cu harul vindecarii prin stiinta si credinta.
Ciorapel, sunt tulburari psihice care vin din zestrea genetica, ce crezi ca ar putea face omul, mai mult fata de ce spune Clara, si de unde ideea neinspirata ca stiinta nu e tot a omului, deci sinergica ideii de divinitate?Asta e concluzia ta?Nu vreau sa readuc polemica pe care am mai avut-o, dar sunt date certe in legatura cu ceea ce spune Clara...
Cauzele bolilor psihice se cam cunosc, exista si numeroase teorii, ca in orice stiinta, dar creierul este o entitate cu totul si cu totul deosebita si foarte greu de explorat, in ea insasi se petrec lucruri care intrec in viteza si complexitate multe lucruri care se petrec in Univers.Se corecteaza ceea ce e de corectat, se accepta ceea nu poate fi inca corectat, unele boli se vindeca, altele nu...Depinde de multi factori si repet, pentru ca omul este o fiinta bio-psiho-sociala.Dumnezeu este bun, drept si iertator, asa ca va gasi calea si pentru noi prin credinta, adica spiritualitate si stiinta, calea de vindecare, cand si cum va considera de cuviinta, in infinitatea de lucruri aflate in gratia divina.Asa sa ne ajute Dumnezeu!
0
12-05-2013, ora 14:31
Psiholog Pentilie Marius
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Pentilie Marius
Buna, cercetarea tulburarii bipolare ma preocupa si pe mine, am citit foarte putin din ceea ce s-a prezentat aici si din ce imi dau seama, e pus accentul pe cauzele biologice ale tulburarii. Ce as vrea sa zic, este ca prezenta acestor gene si a unor varatii biologice specifice TAB nu sunt suficiente pentru a declansa boala. Tulburarea bipolara este cauzata de o multitudine de factori biologici, psihologici, care tin de mediu sau de relatiile sociale, ca sa nu uitam stresul, acestia apar intr-o anumita configuratie. Configuratiile pot fi diferite. Desigur, cercetarea fiecarui factor poate aprofunda si clarifica etiologia TAB, dar nu ne putem limita doar la unul singur deoarece asta doar ar ingradi viziunea asupra tulburarii. De exemplu, un factor putin cunoscut este o anomalie care apare la sistemul de recompensa, acesta fiind un factor neuropsihofiziologic, care tine atat de structura creierului dar si de modalitati de raspuns invatat, deci psihic. Sper ca in viitor sa se faca o sinteza si sa fie identificati toti factorii asemenea unei matrici pentru a putea da un raspuns mai clar in ceea ce priveste cauzele tulburarii afective bipolare.
0
12-05-2013, ora 15:29
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Psiholog-Marius.Pentilie

Acesta este un topic in care asa cum ati afirmat sunt enumerate cauzele biologice ale tulburarii afective bipolare. Deoarece sunt persoane cu aceasta boala in episod psihotic sau depresiv, care nu doresc in ruptul capului sa ia tratament medicamentos pentru ca ele cred ca pot depasi aceste episoade si trai, doar daca depasesc acei factori externi de care vorbiti.
Nici nu isi dau seama ca sunt in episod, caracteristica a bolii de altfel.

Multumim pentru completari.
0
18-05-2013, ora 19:51
Psiholog Pentilie Marius
Psihologie, Cluj-Napoca
Psiholog Pentilie Marius
Buna, intr-adevar exista persoane care sufera de aceasta boala si refuza medicamentele, sau nu inteleg de ce sunt necesare. Si intr-adevar pot aparea tot felul de efecte adverse la medicatie, totusi din cate am observat, lithiul are rezultate foarte bune, desi nu exista pe piata din Romania, mai sunt si alte medicamente la care fiecare reactioneaza diferit. Acum poate e important ca cel care sufera de o tulburare fie ea fizica sau psihica sa fie corect informat despre optiunile pe care le are si sa ia un tratament individualizat.
0
21-05-2013, ora 13:08
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Daca n-ati fi atata de departe de mine, cu siguranta ca as merge la clinica sau cabinetul Dumneavoastra de cate ori as putea, pregatirea Dumneavoastra psihologica este impecabila(m-am documentat), iar comentariile de pe acest forum m-au incantat si nu sunt vorbe aruncate in vant, caci nici nu va cunosc!Multumim pentru interventii!
0
21-05-2013, ora 13:16
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Nu in ultimul rand, Asociatia pe care o conduc, adica sunt printre cei care o conduc, a militat pentru introducerea psihoterapiilor in pachetul de servicii de baza, n-am obtinut asta, ci doar o introducere a unor subiecte in programele nationale de preventie(nu le cunosc metodologia), printre care implicarea psihologului in mediul de munca, educatia sanitara cu privire la bolile psihice in scoala, probabil si anumite campanii antistigma.Probabil nu sunt bani, intr-o sanatate cu un deficit de 18% pentru acest lucru(psihoterapia in pachetul de baza), desi indicatorii DALY arata o crestere a poverii bolii resimtita in sistemele economice din ce in ce mai mare.Eu am mare nevoie de jaloane in viata mea, de psihoterapie, nu mi-o permit, iar in mediul de munca organizarea muncii de catre un psiholog sau cu sprijinul unui psiholog ar fi mai mult decat benefica, pentru ca ceea ce face un medic de medicina muncii nu atinge cu nimic aceste lucruri!Cum sa realizeze un medic de medicina muncii un sistem organizational eficient?Poate ca intr-o zi, angajatorul va zice, bun, esti apt conditionat si nu-ti pot gasi alt loc, care sa corespunda bolii tale, asa ca nu corespunzi profesional si gata.Eu zic ca un psiholog poate face mult mai mult, analizand fiecare caz in parte...Sunt atatea lucruri care trebuie discutate in legatura cu psihologia muncii si organizationala si psihologia clinica!
0
30-04-2016, ora 07:45
andrew99
Nu este medic/terapeut
andrew99
Salutare tuturor ! Numele meu este Andrei, am 39 de ani si am fost diagnosticat cu TAB in 2012 in urma unui episod maniacal. Renunand la medicamente dupa cateva luni, bineinteles ca, a aparut al doilea episod maniacal, de data asta in aug 2013. Lipsit de informatii am inceput sa urmaresc forumurile despre tulburare bipolara am decis infiintarea in ianuarie 2016 a Asociatiei de Sprijin pentru Persoanele cu Tulburare Bipolara si Depresie "Equilibrium", alaturi de alti cativa prieteni inimosi, medici si psihoterapeuti. Informatii suplimentare despre asociatie, ceea ce face si doreste sa faca in viitor gasiti pe pagina asociatiei: echilibru.org
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Distincția între episoadele depresive din cadrul tulburărilor bipolare și tulburarea depresivă majoră
  •