Taietura adanca in talpa

31-07-2016
Roxxyy
Nu este medic/terapeut
Roxxyy
Buna seara. Sora mea s-a taiat acum 2 zile intr un ciob de la o candela de sticla. taietura este destul de adanca. până acum am folosit Betadina si apa oxigenata. Mentionez ca are 7 ani. Ce imi recomandati ca tratament? Multumesc
3 comentarii
0
01-08-2016, ora 09:11
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu inteleg la ce "tratament" va referiti? NU se pune problema de medicamente, ci de tratarea corecta a plagii.
O astfel de plaga presupune examinare clinica si, eventual, chiar explorare chirurgicala (urmata sau nu de sutura).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
02-08-2016, ora 23:09
Dr. Enescu Dumitru Marius
Ortopedie si traumatologie, Constanta
Dr. Enescu Dumitru Marius
Buna seara

Tratamentul este intr-adevar unul complex. Probabil ca rana nu mai sangereaza, altfel ati fi mers la spital. Daca a sangerat la inceput, nu e anormal si nici rau, pentru ca acest fapt natural a atenuat contaminarea cu microbi. Rana, daca nu a fost tratata chirurgical de la inceput (adica suturata), dupa 6-8 ore trebuie considerata infectata si lasata sa se inchida persecundam, adica singura, dinspre inauntru spre afara. Va fi spalata cu antiseptice si pansata zilnic, iar tratamentul trebuie sa contina un antibiotic (ex. Ospamox suspensie 3 lingurite-masura la 12 ore, pentru cateva zile (4-5).
Evolutia normala este spre decolorare la normal si inchidere. Daca plaga ramane semideschisa si nu are tendinta la inchidere, ea poate fi contaminata. Cea mai periculoasa complicatie este infectarea cu bacil tetanic (care nu are nicio legatura cu rugina). Este obligatoriu sa verificati la urgenta chirurgie pediatrica sau in ambulatoriu ultima vaccinare anti-tetanica si la nevoie sa faceti un rapel; inca este timp. Era bine de asemenea, de verificat, daca nu mai exista resturi de ciob in picior, dar acest lucru poate fi facut numai de medicul specialist, pana nu se inchide rana.
Cred ca cea mai buna solutie este un control la specialist, unde posibilele complicatii pot fi verificate si eventual combatute. Daca taietura nu este f mare (noi nu o vedem, ca Dvs), exista si posibilitatea vindecarii spontane cu lavajul si pansamentele efectuate, dar e bune sa nu contati numai pe acest lucru, mai ales in cazul tetanosului.
Cu stima
SL Dr. Marius Enescu
Medic Primar Ortopedie-Traumatologie
Doctor in Stiinte Medicale
Constanta
0
03-08-2016, ora 14:16
Roxxyy
Nu este medic/terapeut
Roxxyy
Va multumesc pentru raspunsuri. Am mers la medic, i s-a facut vaccinul, s a examinat si curatat rana si avem tratament cu antibiotic, un pansament pt stomac si un sirop pt durere.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.