Tanara cu probleme grave de comportament

25-08-2017
untanarcuprobleme
Nu este medic/terapeut
untanarcuprobleme
Buna ziua! Numele meu este Filip si scriu acest mesaj cu lacrimi in ochi, la aproape ora 23:00, in timp ce aud tipetele, strigatele, injuriile, lucrurile sparte/trantite de sora mea, gandul meu fiind la tatal meu, care de multa vreme si-a pierdut fericirea din expresia fetei, acum fiind extrem de suparat si de presat de sora mea, care, atentie, IN FIECARE ZI, DE aproximativ 7 ani total, 3 ani fiind cei mai gravi, situatia se tot amplifica, nu se diminueza. Nu stiu sincer cat mai pot rezista parintii mei.
Sa discut despre problema:Sora mea are unele probleme de sanatate, nu stiu exact, dar nu sunt grave deloc, nimic concret, nu stiu sa dezvolt. Este extrem de nemultumtia de felul in care arata, se considera cea mai urata persoana din lume, ii invinuieste pe parinti pentru asta, pentru ca seamana cu ei "niste scarbe, cei mai urati oameni, si alte jigniri care nu mi trec prin minte". Considera ca arata ca un baiat, neavand "forme".
Tatal meu ajunge de la lucru pe la 20, de la 21 pana pe la 00-1 noaptea sora mea sta cu tatal meu si il jigneste continuu, il injura in toate felurile, cum nu pot sa zic in cuvinte. Il umileste, la fiecare 2 cuvinte vine o injuratura, si la fiecare propozitie cate o lovitura adresata tatalui meu. Uneori mai incet, alteori foarte tare. Uneori arunca cu cani, farfurii, alteori cu legume sau orice are la indemana. Amenintarile cu moartea, luarea cutitului in mana au fost si ele prezente, de cateva ori. Nu pot sa descriu aici urletele surorii mele, car euneori sta intins in genunchi in mijlocul casei si urla intr-un fel in care nimeni de pe acest forum nu si poate imagina, un tipat ascutit alaturi de un plans puternic, asemenea unei persoane posedate. Uneori se trezeste la 3 noaptea, merge in camera tatalui meu si urla nespus de tare, trezindu l.
Principalul repros este ca parintii mei au distrus-o, din toate punctele de vedere. Ei sunt urati, deci ea seamana pe ei, deci e urata si au distrus o. Nu au avut grija de ea cand era mica, nu i au dat mancarea corespunzatoare, si ABSOLUT ORICE critica, din orice privinta. Se uraste pentru cum arata, se consdiera cea mai urata din lume. Se considera ratata, si toata viata ei va fi asa, de la cum arata pana la cat de inteligenta e si toate aspectele.
Pe mama mea o injura in toate felurile, numind o mereu "zdreanta" sau sinonimul urat pentru "prostituata".
Situatia ei evoleaza... in trecut ii era frica sa nu auda vecinii ce face in casa, de rusinea lor. Acum daca este amenintata " Ai grija ca aud vecinii" merge si deschide usa si continua afara, urla in gura mare si ne injura.
Am atatea de spus... in aceste randuri nu am spus absolut nimic.. nici 5% din tot... dar nu mai pot continua, trebuie sa merg sa verific ce fac ai mei, daca totul este in regula, daca nu cumva s-a ajungs la o tragedie. O alta zi din viata mea...maine va fi urmatoarea..
Va rog din inima, daca cineva este dispus sa ma ajute. nici eu nici familia mea nu stim ce sa facem. Tin sa precizez ca a fost la psihiatru, a primit medicamente, le-a luat cam 2 3 saptamani si in perioada aceea era foaarte linistita. Dar nu mai are de gand sa ia medicamente, pentru ca nu vrea sa fie sedata, vrea ca problema ei sa fie rezolvata cu adevarat, nu amanata. Nu stie cu ce medici sa vorbeasca, nu stie ce sa faca.. Parintii mei nu mai rezista mult pana vor ceda datorita scandalurilor... eu sunt tanar si cred ca mai pot.. cat? nu stiu.
6 comentarii
0
26-08-2017, ora 06:40
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Buna,
Oricat de dornic de a-i ajuta pe ai tai si pe familia ta esti, trebuie sa ai grija intai de tine, sa faci tot ce poti sa te protejezi.
Din ce descrii, este f. probabil ca sora ta sa aiba nevoie in continuare de tratament pentru agresivitatea si reactivitatea ei extrema. In ceea ce priveste imaginea de sine, psihoterapia ar putea ajuta. Dar, numai ajuta. Cel putin pana reuseste sa isi tina cat de cat sub control impulsivitatea, astfel incat sa nu fiti permanent sub teama ca se poate intampla oricand o tragedie (cu parintii, cu ea..) medicatia e prima alegere.
Nu este responsabilitatea ta sa o convingi, dar, atat cat se poate discuta, ii poti aminti daca au existat si pentru ea avantaje cand a luat ce i-a dat medicul.
Cel mai important de retinut este sa iti gasesti o modalitate sa te aperi, sa te distantezi si sa iti poti face viata ta, inainte de a te coplesi complet situatia.
Nimeni nu poate schimba alta persoana. Pana si psihologii doar ii ajuta pe oameni sa se schimbe, schimbarea o fac ei insisi, daca vor.
1
26-08-2017, ora 08:31
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună dimineața!
Nu spui ce vârstă are, dacă are o ocupație, pentru că și lipsa unei ocupații dă nervozitate. Are ceva care-i place să facă, cum își petrece sora timpul toată ziua ?
Atmosfera tensionată din casă nu face bine nimănui, de aceea trebuie încercat s-o detensionați. Un psiholog o poate ajuta să găsească și motivația de-a urma tratamentul.
Trebuie să găsești o cale de a te apropia de ea mai mult, manifestând înțelegere pentru suferința ei, încercând să-i fii aproape și s-o convingi să meargă la un psiholog. Psihoterapia combinată cu medicația dă rezultate mai rapide, un psihoterapeut o poate ajuta să-și schimbe modul de gândire și percepție, să- și descopere anumite calități, să realizeze că frumusețea nu înseamnă numai cea fizică, să învețe să se respecte pe ea însăși dar și pe ceilalți.
Poate că ar fi nevoie chiar de un terapeut de familie, pentru că atunci când cineva din familie are probleme de sănătate, atitudinea familiei e foarte importantă. E dificil pentru membrii familiei să înțeleagă trăirile, gândurile și comportamentele persoanei afectate. Și atunci reacționează în așa fel încât în loc să-l ajute pe cel afectat, îi fac mai mult rău, îi provoacă sau îi mențin anumite comportamente. Terapeutul de familie îi poate ajuta să-și refacă legăturile emoționale afectate, să comunice adecvat și să nu se mai învinovățească reciproc.
0
26-08-2017, ora 12:23
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
Cred ca ar trebui ca parintii tai sa mearga la psihiatrul la care au mai fost sau la altul si sa explice toata situatia, nu cred ca sora ta are doar probleme de sanatate "care nu sunt grave deloc" -in fine, totul e relativ aici, ce li se pare grav unora, altora li se pare floare la ureche. In orice caz, fata reuseste sa faca familiei un cosmar din viata. Poate ca acele probleme de sanatate, gresit diagnosticate sau nu, s-au agravat, tulburarea o fi evoluat intre timp si fata are nevoie de o noua evaluare si de tratament. Daca nu reusesti sa-ti convingi parintii, poate ca merita sa te gandesti la o solutie pt. tine, sa te muti in alta parte.
0
26-08-2017, ora 17:37
Psihoterapeut Emi Ghinea
Identitate neconfirmată
Psihoterapeut Emi Ghinea
Sunt de acord cu ceea ce s-a spus, ai nevoie in primul rand sa te protejezi pe tine si chiar pe termen lung iti recomand si tie terapia daca ai posibilitatea, evident vei avea doar beneficii. Referitor la sora ta tratament plus psihoterapie, daca e motivata sa schimbe ceva cu atat mai bine.
0
26-08-2017, ora 21:11
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Eu cred ca sora ta a facut achizofrenie dar asta trebuie sa va fi spus medicul psihiatru care a vazut-o prima oara. Incuiati-o in casa si chemati ambulanta si politia ca sa o ia si o interneze involuntar la cel mai apropiat spital psihiatric. Ii faceti asa pina constientizeaza ca are o boala si accepta sa isi ia medicatia singura si sa nu va mai terorizeze. In paralel sedinte la psiholog, daca sunt suficiente resurse financiare.
Sa ii faceti certificat de handicap ca sa aiba dreptul la pensie de urmas dupa moartea parintilor ca altfel ramai cu ea de gat. Pentru asta e necesara internare inainte de 35 de ani.
Parera mea e sa tratati mai serios boala surorii tale si sa va preocupati mai mult de ea. Nu sa o lasati asa.
0
29-08-2017, ora 21:40
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Poti sa faci ceva foarte simplu, anume o inregistrezi pe sora ta timp de cateva zile apoi pur si simplu suni la Salvare si spui ca aveti un bolnav psihotic in criza de mai multe luni pt ca nu isi ia tratamentul si poti prezenta dovada (oricum sunt martori si vecinii) iar cei de la serviciul de ambulanta stiu ce au de facut, vor veni si cu un politist sau jandarm sa o duca pe sora ta la spital pt tratament de specialitate ! Adica psihiatric ! Totul e sa nu te sperii si sa nu dai inapoi, asta e cel mai bun lucru pe care il poti face pt ea dar si pt voi familia !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul