Tendonul lui Ahile

07-05-2007
lucky_owe
Nu este medic/terapeut
lucky_owe
de ceva timp (cateva luni )ma dor tendoanele lui Ahile.cand alerg mai ales(si la atingere, palpare tot asa ma dor)...la mers normal nu prea si nu imi dau seama de la ce ar putea fi acesta durere(jena).nu am nici un semn, umflatura, lovitura etc de care sa ma leg.Ce ar putea fi? ar putea avea legatura cu alte afectiuni ? ma gandesc la ceva nedescoperit de mine(de exemplu o boala cum e diabetul...nu stiu daca are legatura, e doar un exemplu)
24 comentarii
0
07-05-2007, ora 00:00
Dr. Markus Sorin
Medicina interna, Sighetu-Marmatiei
Dr. Markus Sorin
Tendinita Ahiliana este o entezopatie(entezita), care apare frecvent in reumatologie in bolile inflamatorii reumatismale, in special in spondilartritele seronegative. Pt a preciza exact care din componentele acestui capitol este, e nevoie de radiografii articulare(in special- R-grafie de bazin pt sacroiliace, R-grafie de coloana lombara si cervicala), de o tipare HLA(Ag HLA B27 fiind specific spondilartritelor seronegative) si evident- de un consult reumatologic.
0
28-12-2007, ora 00:00
Kllaus
Nu este medic/terapeut
Kllaus
Salut!!
Am si eu o problema...saptamana trecuta am reusit de mi-am sectionat tendonu lui ahile cam aproximativ 80%..am fost la spital sa uitat doctorul la mine...mi-a curatat rana...ca cica era infectata si ma cusut.si mi-a spus ca dupa ce imi scoate atele si totul e ok nu trebuie sa ma mai opereze sa imi prinda tendonul...si acum stau si ma gandesc daca are puterea de a se regenera si cat timp dureaza...ca eu acum dupa o saptamana pot sa imi misc piciorul, degetele...dar acum nu stiu daca mai este nevoie sa ma mai opereze...si nu stiu cat timp trebuie sa stau fara sa calc in el...si daca nu ma opereaza pot sa merg cu el..dupa perioada de timp. Va rog eu ajutati-ma si pe mine!! eu am norocul ca nu sa rupt...doar sa sectionat oleaca:D...si am inteles ca trebuie recuperare.ce trebuie sa fac...va rog eu mult ajutati-ma si pe mine!!!
0
29-12-2007, ora 00:00
Dr. Markus Sorin
Medicina interna, Sighetu-Marmatiei
Dr. Markus Sorin
Este cu totul altceva fata de primul comentariu al lui lucky- pt ca aici e vorba de o leziune post-traumatica. Nu ma pricep sa va raspund, tine de ortopedie/traumatologie, nu e o problema de medicina interna.
0
24-04-2012, ora 21:32
maddy99
Nu este medic/terapeut
maddy99
salut!! ma numesc Madalina si am 17 ani si fac handbal de performanta de 3 ani jum. de 3 sapt ma doare tendonul lui Ahile la piciorul stang. ma doare la flexia si extensia piciorului tendonul e rigid ma doare atunci cand ma ridic pe varfuri. pot sa ma ridic parfial fata de piciorul drept, nu am forta in el plus ca simt o durere ascutita si imi pierd echilibrul. ma doare atunci cand alerg schiopatez.cand merg nu ma doare decat foarte rar ma mai injunghie tendonul.miercurea trecuta am facut entorsa am dat la poarta si am cazut pe piciorul unei fete si sa auzit o pocnitura. glezna sa umflat foarte putin. sambata am avut 2 meciuri in ambele meciuri am calcat stramb si sa auzit o pocnitura. de atunci a inceput sa ma doara mai tare tendonul cand alerg urca durerea spre muschiul gambei. dupa efort am dureri junghiuri din cand in cand incepand de la glezna tendon si urca spre muschiul gambei. diminata cand ma scol nu ma mai doare dar dupa cateva minute de mers incepe sa ma tina sa ma doara. va rog frumos sa ma ajutati sau sa imi dati un sfat ce sa faac!!!! va multumesc
0
24-04-2012, ora 23:31
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Cu mare probabilitate aveti o tendinopatie calcaneeana de suprasolicitare.
Singura solutie logica este evitarea sportului mentionat, dar si a oricarui sport similar (jogging, tenis, aerobic etc) timp de 6-12 luni minimum. Daca nu intelegeti aceasta necesitate va veti confrunta rapid cu ruptura tendonului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
0
25-11-2012, ora 23:30
sia1710
Nu este medic/terapeut
sia1710
Am avut piciorul in gips 3 sapt. Am 12 ani si sunt ingrijorata deoarece ma doare tendonul, nu am stabilitate, nu pot calca in intregime schipatez si vreau sa stiucat timp ma va mai durea mi-am scos gipsul pe data de 23.11.2012.Nu am avut ruptura la tendon ci la un metatarsian, cel de-al cincilea de la piciorul stang.Mama spune ca ma doare deoarece nu am putut misca piciorul.Multumesc anticipat.
0
26-11-2012, ora 10:19
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Are dreptate mama D-voastra, problema actuala este datorata imobilizarii gipsate, care este inutila in peste 99% din fracturile celui de-al cincilea metatarsian.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
0
16-01-2013, ora 13:55
Serbanfiloteanu
Nu este medic/terapeut
Serbanfiloteanu
Buna ziua, de o saptamana (obisnuiesc sa alerg), a inceput sa ma ia o durere in partea de sus a tendonului lui achile din piciorul stang cand alerg sau merg.Pot sta pe varfuri, am forta in el doar ca ma deranjeaza cand flexez laba piciorului.Am luat o pauza de cateva zile, nu am mai simtit nimic insa cum am inceput sa alerg iar m-a luat.Ce as putea sa fac?Multumesc, stima!
0
16-01-2013, ora 14:02
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Cu mare probabilitate jogging-ul (alergarea) va dauneaza, deoarece s-a produs o tendinopatie de supra-sarcina (de efort excesiv). Daca veti suprasolicita, in aceste conditii, tendonul calcaneean (arhaic, ""achilean"") se va rupe cu siguranta.
Trebuie sa opriti imediat jogging-ul, iar dupa o pauza de 3-6 luni sa incercati eventual reluarea.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
0
20-04-2013, ora 12:53
viobmw
Nu este medic/terapeut
viobmw
09.04.2013 la fotbal = ruptura totala tendon ahile stang. Pe 12.04.2013 m-am operat la Cluj la o clinica privata specializata in operatii minim invazive. Nu am avut dureri mai deloc (foarte putin in prima noapte dupa operatie) si spre deosebire de ce am citit aici, la mine nu s-a imobilizat cu ghips, ci doar orteza din prima zi, aceasta fiind si mult mai confortabila (are fante pentru aerisire si e reglabila strangerea). Daca e cineva operat prin acest tip de operatie (eu am 8 incizii mici, cate 4 pe fiecare parte fara nici o taietura) as vrea sa stiu cum a decurs recuperarea, Doctorul mi-a spus ca la 2 saptamani se scot firele, dupa care pana la 3 luni se poarta orteza (in interiorul ei are cateva talpi mai mici care scot gradual pana piciorul va ajunge la 90grade). Partea cea mai rea la acest tip de operatie este perioada lunga de recuperare (doctorul a zis 1 an si nici nu poate sa ofere garantie :)). La mine ruptura a survenit in urma suprasolicitarii prelungite ( in ultimii 2-3 ani am jucat fotbal la nivel amator ~4-5 zile pe saptamana. Am avut dureri tot mai mari (probabil tendinita) am fost la ffffff multi medici, am incercat fffff multe tipuri de tratamente diferite insa pana la urma se pare ca a cedat :) Pentru cei ce aveti dureri in zona calcaiului sfatul meu e sa consultati medicul si apoi sa ii urmati sfatul (toti mi-au spus sa nu mai merg la fotbal dar placerea a invins durerea :D pana s-a rupt. Intrebarea mea este daca a fost cineva operat prin acest tip de operatie? Nu gasesc nicaieri pe internet recuperarea dupa acest tip de operatie fara nici o taietura si nici explicatii mai detaliate privind acest procedeu. Din cate mi-am dat eu seama ar fi o varianta mai noua a operatiei cu 4 incizii mici pe gamba si o taietura de 3-4 cm la calcai insa nu gasesc nicaieri pe net o descriere, sfat sau ceva legat de acet tip de operatie.
0
21-04-2013, ora 10:12
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va raspund punctual:
- intr-adevar ruptura tendonului se datoreaza unei tendinopatii se supra-solicitare;
- nu stiu ce ati cautat la "'fffff multi medici"', ce tratamente ati incercat. Exista un singur tratament logic si imaginabil, si anume reducerea drastica a efortului fizic si mai ales evitarea totala a unor sporturi fabulos de agresive, cum sunt foot-ball, jogging etc.
- recuperarea pe care o descrieti face parte din procedurile cele mai moderne existente in lume;
- nu exista nicaieri in lume chirurgie cu 'certificat de garantie', prin urmare nu inteleg ce 'garantie' ar fi trebuit sa va ofere chirurgul, mai ales ca se afla in fata unui pacient care a refuzat drastic tratamentul propus pana la ruptura tendonului (adica evitarea eforturilor agresive pentru tendon)...
- nu am inteles ce tip de interventie ati avut: una total percutanata (de tip Tenolig) sau una mini-invaziva (de tip Achillon)??
- intr-adevar, ceea ce se imputa interventiilor de tip percutanat (Tenolig) este rata destul de mare de esecuri (re-ruptura), de circa 4-5 ori mai mare decat in cazul interventiei 'pe cale deschisa'.
- de fapt, re-ruptura este, cel mai adesea, provocata de pacientul care nu poate renunta la 'drog' (la sportul care a determinat ruptura initiala).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
0
22-04-2013, ora 01:05
viobmw
Nu este medic/terapeut
viobmw
Stimate domnule Dr. Marius U., va multumesc pentru raspunsul promt. Este perfect adevarat ca fotbalul (practicat la nivel amator) este ca si un drog pentru mine insa este un drog la care doresc in masura posibilitatilor sa nu renunt, acesta fiind si unul din motivele pentru care am apelat la acei medici si tratamente diferite. Am sperat ca medicina avansata are totusi un remediu care sa nu presupuna repaus total pe o perioada indelungata dar intr-un final s-a rupt. Referitor la operatie: tenorafie percutanata Ma Griffiths. Intrebarea mea ar fi: in urma acestui tip de operatie, daca urmez tratamentul si perioada de 1 an cu strictete si cu multa vointa sa se recupereze perfect, dupa 1 an va fi atat de bine refacut incat sa pot practica din nou fotbalul fara riscuri majore de rerupere? In opinia dvs. de medic specialist considerati ca pentru rezistenta ulterioara a tendonului afectat e mai bine ca s-a rupt sau era mai bine sa tratez tendinita? Din ce am mai vazut pe internet si tratarea tendinitei implica tot un termen foarte lung de repaus total. Cand s-a rupt eram sub tratament (luam zilnic injectii cu ALFLUTOP, iar inainte cu ~2-3 saptamani mi se facuse si un DIPROFOS). Poate sa fie unul din aceste tratamente un motiv ca tendonul sa fi devenit mai usor de rupt? De mentionat ca desi in ultimii 2 ani aveam dureri constante in calcai si dureri puternice in timpul mersului, pe perioada acestui ultim tratament durerile disparusera complet ca si cum s-ar fi vindecat si apoi brusc s-a rupt in urma unui atac din spate. Si o ultima intrebare: in conditiile in care sunt pregatit sa urmez orice tip de tratament necesar cu speranta ca peste 1 an voi putea practica din nou fotbalul ce sfat sau indrumare ati avea cu exceptia "a ma lasa de acest sport"? Va multumesc anticipat.
0
22-04-2013, ora 01:23
viobmw
Nu este medic/terapeut
viobmw
Revin cu o corectare privind operatia: "McClelland described another modification of Ma Griffiths' technique and this was subsequently modified. The current version uses an 8 strand repair of Number 1 Maxon inserted using a 9 cm Mayo needle (BL059N, B00 round point spring eye. B Braun Aesculap, Tuttlingen, Germany). The needle is passed through stab paratendinous incisions in a Bunnel fashion emerging through a central stab at the rupture site. The large radius of curvature of the needle means that the stab incisions tend to avoid the path of the sural nerve. The use of a clip in the nick and spread fashion may also prevent nerve damage during suture placement.
Maffulli and co-workers have reported the outcome of this technique in both elderly patients and elite athletes. In 35 patients all over 65 years of age, mean 73.4 years the post operative ATRS was 69.4 and all patients were able to fully weight bear on the affected leg by the 8th post-operative week. Elite athletes were retrospectively assessed at an average of 72 months from the procedure. All patients reported that they were able to weight bare fully at the end of the 8th post-operative week and that the average time to return to sport was 4.8 months. Notably 2 out of the 15 patients in this series reported superficial wound infections". linkul de unde am luat textul: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3227582/
0
22-04-2013, ora 09:36
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Va raspund punctual:
- ruptura este datorata, asa dupa cum v-am precizat, tendinopatiei de supra-solicitare. Existau de ani de zile semnele acestei suferinte ale tendonului, si pe care le-ati neglijat. Tendinopatia are un singur tratament, si anume abandonarea eforturilor agresive pentru tendon, si asta timp de ani de zile.
- v-am explicat ca nu exista nici un tratament imaginabil cu medicamente, unguente, injectii sau proceduri...ar fi si impotriva logicii de tip elementar, cata vreme este vorba despre o supa-solicitare de tip mecanic...
- cortizonul este denumit si "hormonul fericirii", deoarece anuleaza durerile de tip inflamator, articular, tendinos...problema este ca pacientul, avand durerea abolita, continua solicitarea tendonului, ceea ce duce, logic, la ruptura acestuia.
- este evident ca infiltratia cu produs cortizonic (Diprophos) a determinat ruptura tendonului. Nu numai ca este descrisa in literatura de specialitate, dar eu am nenumarati pacienti ne-sportivi care au suferit ruptura tendonului in urma unei singure infiltratii cortizonice.
- nu am inteles daca aveti un(un fir) metalic la nivelul tendonului.
- D-voastra aveti libertatea si oportunitatea de a continua cu 'drogul', de data aceasta insa in cunostinta de cauza, fiind informat ca reluarea foot-ball-ului va conduce la o sansa de re-ruptura de peste 90%; deci puteti, evident, face abstractie de sfatul meu si sa continuati nestingherit cu 'drogul'...
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
0
22-04-2013, ora 12:20
viobmw
Nu este medic/terapeut
viobmw
Va multumesc pentru raspunsul promt.
0
02-08-2013, ora 14:13
ciobotalucian5
Nu este medic/terapeut
ciobotalucian5
Am si eu o problema cu tendonul de la piciorul drept. Joc fotbal o data pe saptamana cu prietenii si cam de 2 luni ma doare tendonul cand joc fotbal la anumite miscari ale piciorul in special la alergat. Dupa seara in care joc cam 2-3 zile dimineaza resimt dureri mai mari care se atenueaza in timpul zilei dar nu dispar in totalitate. In cursul saptamanii pana vine iarasi seara de fotbal durerile sant minime. Nu practic alte sporturi sau activitati care ar putea afecta tendonul decat acea ora de fotbal pe saptamana. Munca mea zilnica consta in majoritatea timpului in condusul masinii. Ce ar trebui sa fac si cu ce metode sau medicamente as putea sa rezolv problema? Multumesc anticipat !
0
02-08-2013, ora 16:04
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Am raspuns de mai multe ori pe acest topic unor intrebari legate de situatii identice.
Va confruntati cu o problema tipica practicantilor acestui gen de sport, adica o tendinopatie de supra-solicitare (de supraincarcare de ordin mecanic).
In cazul neglijarii cauzei acestei tendinopatii, urmarea logica va fi ruperea tendonului (tendinopatia este o stare de pre-ruptura).
Este mai mult decat evident ca nu se pune problema unor medicamente, injectii sau proceduri.
Singura solutie este reprezentata de evitarea acestui gen de sport, care va distruge tendonul.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
0
12-09-2013, ora 19:19
lapure
Nu este medic/terapeut
lapure
Buna seara ! Prietena mea a suferit o arsura in zona gleznei acum aproximativ 6 saptamani. Medicii au hotarat ca nu este neaparata nevoie de operatie insa intr-un final s-a ajuns tot aici. Problema este ca a stat cu piciorul bandajat tot acest timp si nu l-a folosit. Astazi la pansat medicul a observat ca laba piciorului este inclinata spre interior si nu si-o poate indrepta. Medicul a spus ca i s-ar fi micsorat tendonul lui Ahile si ca dupa ce se prinde operatia si o sa mai dea jos din pansamente sa faca masaj etc. Intrebarea mea ar fi daca se va recupera complet prin masaj, eventual kinetoterapie si nu alta interventie (ceea ce speram sa nu). Multumesc anticipat. Bogdan.
0
06-03-2016, ora 04:13
Mihaela_sm
Nu este medic/terapeut
Mihaela_sm
Buna ! Ma numesc Mihaela si am 27 de ani. Am o durere la tendonul lui Ahile de 2-3 saptamâni. Durerea a aparut dupa o lunga plimbare. Precizez ca nu sunt sportiva, Ba chiar mai mult, nu prea fac mişcare deloc, si cred ca mi'am forţat piciorul stâng. Iniţial am crezut ca ma jenează adidaşii, pentru ca erau mai rigizi. A aparut si o mica umflatura acolo la picior. De atunci ma doare piciorul de fiecare data cand ma încalţ si plec undeva, daca traseul este mai lung, spre seara abia daca mai pot calca pe picior. Vreau sa stiu daca este Tendinopatie achiliana sau altceva, si daca ar trebui sa ma vada in curând un doctor, sunt plecată in străinătate si merg acasa abia peste 2 luni, atunci ar putea sa ma vada un medic. Astept un raspuns. Mulţumesc !
0
06-03-2016, ora 11:53
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Cu mare probabilitate este vorba despre o tendinopatie calcaneana (arhaic, 'achileana') de supra-solicitare.
Va rog sa ma scuzati, dar nu am reusit sa inteleg tocmai esentialul: greutate/inaltime, status ocupational, eforturi practicate, antecedente traumatice etc.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
0
20-08-2021, ora 22:39
Dorina7474
Nu este medic/terapeut
Dorina7474
Buna ziua! De anul trecut am fost diacnostificata cu pinteni calcaneeni. Am facut fizioterapie iau calmante aproape in fiecare zi de aproape 2 ani ( cel mai mult imi calmeaza aulinu) acum o luna am facut o infiltratie cu diprophos in calcai si de atunci ma doare ingrozitor picioarele. Am facut radiografie si diacnosticul este entezita achiliana bilaterala. De 2 sapt am inceput sa am carcei foarte tare noaptea dar si cand merg..oare are legatura cu entezita? Ma termina carceii..eu am si o hernie de disc..zilele trecute am facut RMN de coloana dar inca astept rezultatul. Ce este de facut sa scap de durerile de calcai dar si de acesti carcei?
0
20-08-2021, ora 23:15
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Cu mare probabilitate este vorba despre o tendinopatie calcaneana (arhaic, 'achileana') de supra-solicitare mecanica, care are aceleasi cauza ca si aponevrozita plantara.
Calmantele sunt total inutile si profund daunatoare in aceasta situatie, iar fizioterapia este (doar) inutila.
Infiltratia cortizonica este o grava greseala, producand adesea ruptura (dezinsertia) tendonului calcanean.
Va rog sa ma scuzati, dar nu am reusit sa inteleg tocmai esentialul: greutate/inaltime, status ocupational, eforturi practicate, antecedente traumatice etc.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
Institutul Piciorului
0
21-08-2021, ora 09:41
Dorina7474
Nu este medic/terapeut
Dorina7474
Am 1.70..am avut 101 si acum am 96kg..nu fac nici un sport .lucrez casier la un super market dar normal ca trebuie sa mai stau si in picioare dar in mare parte stau pe scaun cand incasez. Asi vrea sa stiu totusi daca carceii au vreo legatura cu tendonu lui Ahile si ce asi mai putea face ptr a scapa de aceste dureri?
0
21-08-2021, ora 11:51
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Singura solutie logica si imaginabila este sa reduceti spre zero efortul (stat in picioare, mers pe jos) pana ajungeti la 65 kg.
Nu poate fi imaginat altceva, ar fi impotriva logicii elementare.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
Institutul Piciorului
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tendinita ahiliana (leziunea la tendonul lui Ahile) - primul ajutor
  •