Terapie prin hipnoza

01-05-2018
unforgiven2722
Nu este medic/terapeut
unforgiven2722
Buna ziua,
A incercat cineva terapia prin psihoza pt tulburare anxioasa fobica? Cunoaste cineva un specialist in Bucuresti?
29 comentarii
0
01-05-2018, ora 11:04
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Buna ziua
Sunt pacienți care reacționează la terapia prin hipnoza in caz de anxietate. Sunt colegi pe forum care o sa va răspundă!
Sănătate!
1
01-05-2018, ora 16:23
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Poate terapia prin hipnoza, ca psihoza nu e de dorit! Pot intelege si eu, la fel ca dl dr mai sus, ca probabil v-ati gandit la hipnoza si nu la psihoza. Hipnoza e doar un instrument si nu neaparat o terapie in sine, chiar daca si eu am o specializare asa pompos denumita "hipnoterapie". Denumirea de tulburare anxios fobica e mai veche si mai generala, iar noi aici nu stim cine v-a pus acest diagnostic. Va recomand sa mergeti la un psiholog clinician pentru un diagnostic diferential si daca va fi cazul, el va va recomanda sa mergeti si la un psihiatru. Combinatia aceasta e cea mai buna, mai ales in tulburarile anxioase, sau depresive. Dvs ati auzit probabil ca hipnoza "face minuni" in tulburari ca cea mentionata de dvs, dar realitatea e ca minunile nu exista. Tot ce e prea frumos ca sa fie adevarat, e chiar prea frumos sa fie adevarat. Hipnoza poate ajuta mult in tulburarea anxios fobica, dar nu va fi de ajuns. E nevoie de implicarea si asumarea constienta a schimbarii pe care o aveti de facut. Nu poate actiona psihoterapeutul in locul dvs. Cu ajutorul hipnozei, veti putea dobandi o stare generala de bine, va veti putea intari increderea in fortele proprii, dar nu veti putea schimba gandirea atat de profund pe cat ati avea nevoie, astfel incat sa o modificati pe termen lung si sa nu mai traiti anxietate in anumite situatii pe care creierul le percepe ca fiind periculoase. E foarte utila expunerea in plan imaginar (in vitro), la stimulii anxiogeni, dar fara expunerea in plan real (in vivo), nu e suficient. Si ca sa ajungi sa te expui in plan real, ai nevoie sa schimbi gandirea - nu se poate fara asta, pt ca altfel, simptomele anxioase reapar chiar si dupa ani de liniste aparenta. Pt ca raman cauzele. Si ca tot vorbim de cauze, ele stau la baza simptomatologiei anxioase, dar simptomele sunt doar un efect pe care uneori nu e suficient sa il suprimam prin expunerea la stimulul anxiogen, ci e nevoie sa intelegem ce rol are simptomul, de ce apare, de ce se mentine, ce vrea sa transmita, sau sa rezolve. Citind informatiile acestea, sper ca veti intelege mai bine care e rolul hipnozei, dar si limitele ei.
0
01-05-2018, ora 17:07
Mercutio
Nu este medic/terapeut
Mercutio
Psiholog Cristina Stoian: Si ca tot vorbim de cauze, ele stau la baza simptomatologiei anxioase, iar simptomele sunt doar un efect

Doamna Psiholog, aș vrea să aflu:
ce cauze ale simptomatologiei axioase ați identificat la pacienții, pe care i-ați avut ?
1
01-05-2018, ora 18:14
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Cauzele sunt multiple fiecare element pe care individul nu îl agreează se teme de el devine elent fobogen, (de exemplu eu am frica de avion) deci putem găsi o.multime de cauze, frica de animale de insecte de apa de aglomerație de locuri înguste de obiecte ascuțite de moarte etc.
Vă dau un sfat va rog nu mai căutați răspunsuri prin analogie pe google fiecare om reacționează diferit are temeri diferite este unic.Cine va diagnosticat cu tulburare obsesiv fobica ?
Cu tot respectul suntem.libeei sa ne informam dar daca diagnosticul s ar pune cu ajutorul Google la ce mai sunt medicii psihologii etc.Cereti un sfat avizat (fata in fata cu medic psiholog) și veți dormi mai bine!
0
01-05-2018, ora 18:43
unforgiven2722
Nu este medic/terapeut
unforgiven2722
Am vrut sa scriu hipnoza si mi-a iesit altceva, haha.
0
01-05-2018, ora 19:27
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Se zice multumesc celor care ti-au raspuns. Caci o fac gratuit. De cele mai multe ori se uita acest aspect pe acest forum.
1
02-05-2018, ora 13:18
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Deja ti-a raspuns dl dr exact ce as fi raspuns si eu. Fiecare om e unic, deci cauze unice
0
02-05-2018, ora 14:23
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Atentie ca frica este un sentiment normal pe cand anxietatea estw o frica patologica care necesita tratament medicamentos, la fel fobiile nou aparute ! Ambele sunt semne clare de boala la fel ca febra sau durerea si intr-o prima faza nu trebuie interpretate in nici un alt fel !
Dupa un timp de la diagnosticarea de catre medic si inceperea tratamentului se poate discuta oricat pe marginea cauzelor si semnificatiilor
psihologice ale simptomelor, la fel cum dupa tratarea unei raceli putem trage concluzii care anume comportamente ne-au adus in starea de boala - mancare/bautura rece, mediu umed/friguros/curenti reci, eforturi fizice mari cu transpiratie, oboseala/ suprasolicitare, imunitate scazuta din diverse cauze (boli cronice, alimentare, genetice..)- si cum sa le evitam pe viitor pt a nu mai ajunge in aceeasi situatie !
1
02-05-2018, ora 15:18
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Conform DSM IV Anxietata este frica fără obiect, frica fără o cauza explicită !
1
02-05-2018, ora 15:51
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
----------*

(*modificat de admin)
1
02-05-2018, ora 20:57
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Stevens: total de acord cu tine in ce priveste necesitatea de a recurge la tratament psihiatric in cazul fobiilor unde anxietatea e foarte intensa si destabilizanta, dar nu si cu partea a doua referitoare la convingerile tale total eronate cu privire la ce ar simti psihologii fata de psihiatri :)). Inteleg ca esti din nou pe val, bine ai revenit :)
0
03-05-2018, ora 06:13
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
@Dr.Matusa,
N-am fost de acord cu aceasta definitie a anxietatii, ca "teama fara obiect" -daca vorbesti cu un anxios si ti se destainuie, teama lui are intotdeauna un obiect, si inca unul mare! De altfel, in DSM 5 s-a schimbat definitia anxietatii: "Anxietate: Teama anticipativa privind aparitia unui pericol sau a unui eveniment nefericit, insotita de senzatia de ingrijorare, disconfort si/sau simptome de tensiune somatica. Obiectul pericolului anticipat poate fi intern sau extern.".

@Steve, dar care ar fi pragul care, trecut fiind, transforma frica in fobie? frica "patologica", frica "disproportionata"...hmm...cine stabileste ca e disproportionat sau nu...
Las aici si definitia fobiei din acelasi DSM 5: "Fobie: Frica permanenta de un anumit obiect, activitate sau situatie (i.e., stimulul fobic) disproportionata fata de pericolul real reprezentat de acel obiect sau situatie, care conduce la dorinta irezistibila de a le evita. Daca nu poate fi evitat, stimulul fobic este suportat cu un disconfort extrem.".
De acord cu mine ca oamenii mai fricosi sunt mai predispusi la fobii? Si hai sa discutam pe un stimul fobic concret: zborul cu avionul si fobia de zbor, de avion. Unde se sfarseste frica si unde incepe fobia? Sunt curioasa vara asta cum voi reactiona la urmatoarele zboruri, dar fiind ca la ultimul am avut parte de un pilot pesemne incepator -aterizare ratata, manevre stangace si brutale.
0
03-05-2018, ora 13:45
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Bai dar s-a "modificat" mesajul de dracii l-a gasit, adica n-a ramas nici un cuvintel, chiar asa tampenii i se pare cuiva ca am scris referitor la anxietate ??!! Doctore Matusa stiti ceva ?! :)

Catinca, pragul depasit, patologic, este atunci cand frica interfereaza grav in viata ta, iti ocupa o mare parte din timp si deci te impiedica sa-ti duci traiul in mod normal, rezonabil, insa fiecare isi stabileste singur acest prag DAR multi oameni din frica de psihiatri si medicamente despre care si spuneam ca ar fi PRIMA (si cam singura) ce ar trebui vindecata intr-o prima faza de catre psihologi (afirmatie pt care probabil am si fost reclamat, de catre psihologi de data asta :), pt ca anxiosul sau fobicul sa benficieze de un tratament corect, dublat apoi si cu consiliere psihologica, desigur ! Cauza stiintifica a anxietatii generalizate (deci frica fara obiect) este golirea creierului de neurotransmitatorul GABA- principalul calmant al creierului, si partial de serotonina, de aceea trebuie intervenit cu anxiolitice pt a mentine nivelul de gamma- aminobutiric-acid si cu antidepresive pt a mentine nivelul de serotonina - care ne da calm si un bun tonus psihic, afectiv !
Pe youtube exista un filmulet clasic de-acum, cu un nene care face atac de panica pt ca incearca sa-si depaseasca singur frica de zbor, dar cand porneste avionul el vrea sa sa sara din avion si este tinut de catre 2- 3 alti pasageri, pt ca tipa, se zbate, crede ca moare daca nu iese de acolo ! Ori pt asa ceva nu exista tratament psihologic de urgenta, omul trebuie bine sedat inainte daca vrea sa nu faca o scena de fiecare data cand este obligat sa-si infrunte fobia respectiva !
Exista si varianta evitarii fobiei, un fotbalist cunoscut, din cauza fricii de a calatori cu avionul, pleaca in deplasari cu 2- 3 sau chiar 7 zile inaintea echipei pt a putea ajunge cu autocarul, sau vaporul daca meciul este pe alt continent ! Deci ajungem la efectul risipei de timp din cauza fobiei !
In fine, cred ca fiecare cunostem din experienta personala sau alte persoane care au rau de miscare, fie in masina mica, fie in autobuz sau pe apa !
1
03-05-2018, ora 15:29
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
@CatincaR
Eu sunt aici să dau sfaturi pro bono cu titlu gratuit.Nu mă deranjaza că dv nu sunteți de acord cu definiția anxietății este dreptul dv.Raspunsurile pe forum.le dau intre 2 consultații sau când apuc, daca mă înțelegeți ce vreau sa spun.Nu stau sa va dau definiții cu criterii de diagnostic nu cred că ajuta pe nimeni acest lucru.Cat despre dsm 5 nu este aprobat in Romania așa ca eu pun diagnosticul după dsm 4.
Cât despre anxietatea dv care e dau nu Tobie asta trebuie discutat văzut dar nu în online pt că fiecare reacționăm diferit la un agent anxiogen.
0
03-05-2018, ora 15:40
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
Steve, pai ce, parca numai fotbalisti cu fobie de avion gasesti? Parca imi amintesc ca Floriiiiiin povestea ca lua continentul de-a lungul cu masina sa-si viziteze copiii (pe cand ii avea pe amandoi), un altul merge cu masina in vacanta pana in josul continentului, pe cea mai indepartata insula, pe autostrada+ferry, cale de doua-trei zile, doar sa ocoleasca avionul care l-ar duce acolo in doua-trei ore.

"Cauza stiintifica a anxietatii generalizate (deci frica fara obiect) este...". Pai ce facem aici??... daca, repet, "Anxietate = Teama anticipativa privind aparitia unui pericol sau a unui eveniment nefericit, insotita de senzatia de ingrijorare, etc." ce ar putea fi atunci o Anxietate generalizata? Dacat "Anxietate si ingrijorare (anticipare anxioasa) excesive, prezente majoritatea zilelor si pe o perioada de cel putin 6 luni cu privire la unele evenimente sau activitati (cum ar fi performantele la serviciu sau la scoala)". Pe bune, Steve, ai fost anxios vreodata "fara obiect"?
0
03-05-2018, ora 15:40
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
@Steve
Nu am nici o legătură cu modificarea "in draci " a textului dv despre, am lucruri mult mai importante de făcut.Dumneavoastră puteți scrie ce doriți cititorii site-ului aleg sau nu să țină cont de părerea dv sau nu.Personal puteți scrie orice atâta timp cât nu are legătură cu persoana mea.
0
03-05-2018, ora 15:50
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
@Steve
De ce va deranjaza colaborarea psiholog - psihiatru?Aveți idee ce face unul și ce face celălalt?De ce are psiatriu nevoie de colaboearea cu un psiholog? Spre exemplu în depresie anxietate psihoze sunt teste pe care eu le indic HAM-A HAM DE, BPRS BDI, PANNS etc pe care eu le indic, psihologul le aplică și le socotească.Nu e treabă mea sa le interpretez.
0
03-05-2018, ora 16:02
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
@Dr. Matusa,
Eu cred ca inteleg ce vreti sa spuneti. Nu era vorba de criterii de diagnostic, ca e lung de scris, era vorba daca anxietatea e o frica cu sau fara obiect. Se pare ca pana la DSM IV nu avea obiect, la DSM 5 -care, inteleg, nu e inca aprobat in Romania- are. Prin urmare, anxietatea nu are, oficial, in Romania, obiect! Am inteles bine?

Despre ce anxietate a mea care e sau nu fobie vorbiti?? Spuneati ceva despre frica dvs. de avion, dar eu nu-mi amintesc sa fi scris ceva in sensul asta.
0
03-05-2018, ora 16:12
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Frica mea de avion am dat o ca exemplu.Piate am.inteles greșit sau nu am citit atent și dv aveți frica de avion?
0
03-05-2018, ora 16:26
unforgiven2722
Nu este medic/terapeut
unforgiven2722
Buna ziua,
Nu am apucat sa citesc mesajele, doar am vazut ca am gresit titlul, ma refeream la hipnoza, bineinteles ca s-a inteles greseala. Multumesc pt discutiile in urma intrebarii mele. Eu urmez un tratament psihiatric de 5 ani pt anxietate, ulterior mi s-a dat diagnosticul de tulburare anxioasa fobica, nu am reusit sa ma angajez, am inteles intre timp de ce aveam atatea emotii doar cand ma gandeam la ideea de a lucra cu un sef, de a avea responsabilitati si termene limita, de a avea colegi cu care sa interactionez srict urmarind un anumit obiectiv. Ergofobia am inteles ca se numeste. Nu inteleg de unde vine teama aceasta sau poate ca o inteleg in mare parte dupa o indelunga introspectie, de aceea si consider ca se leaga de copilarie. Tatal meu intotdeauna a fost strict si dur cu ai lui copii, aveam restrictii si m-am simtit presata sa invat bine la scoala. Bunicul in vacantele de vara era strict cu nepotii lui, ne era teama sa iesim la joaca sau sa depasim putin programul, era o fire extrem de dificila si nu intelegea multe din bucuriile copilariei. Acum, privind in trecut inca simt emotia negativa provocata de ei. Probabil traind in restrictii si programe, acum mi-e teama sa ajung din nou la un program de 8 ore de munca, ma face sa ma simt ca atunci, obligata sa fac ceva. Abia acum, la varsta de 31 ani simt libertate chiar daca sufar inca de anxietate. Din aceste motive consider ca anxietatea, cel putin a mea nu este fara obiect sau motiv anume. Fiecare om are experienta lui iar astfel de tulburari, pe langa suferinta pe care o provoaca aduc si beneficiul de a te cunoaste pe tine insuti si a invata sa te bucuri cu adevarat de ce iti doresti. Hipnoza este o curiozitate doar, nu cred ca voi ajunge sa fac, credinta in Dzeu ajuta mai mult.
0
03-05-2018, ora 16:29
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
@Dr. Matusa, Nu, multumesc de intrebare, nu. De obicei atipesc (din copilarie ma adorm zgomotele monotone) si ma trezesc ailalti dupa aterizare. Eram doar curioasa daca mai atipesc sau datile viitoare astept cu o oarecare ingrijorare aterizarea. Am participat doar o discutie despre anxietati, fobii, atacuri de panica.
0
03-05-2018, ora 21:34
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
Catinca, imi pare rau sa-ti spun dar tu ai o intelegere limitata, literara a cuvantului anxietate ! Anxietatea are si ea niste grade, la fel si depresia ! Pe o scala de la de la 1 la 100 se pot cuantifica cam asa :
- de la 1 la 20 - anxietate sau depresie usoara
- intre 20 si 40 - usoara spre medie
- intre 40 si 60 - medie
- 60 - 80 - anxietate sau depresie medie spre severa
- intre 80 si 100 - anxietate generalizata sau depresie severa.
Daca ne referim doar la anxietate un psiholog poate trata de unul singur fara a cere ajutorul unui psihiatru doar pana la anxietatea medie - care include atacurile de panica razlete FARA depresie sau CEL MULT cu depresie usoara ( tulburari minore de somn, tonus fizic sau psihic ) ! Daca anxietatea depaseste media ( atacuri de panica dese sau zilnice !) iar depresia se apropie de medie ( insomnii, astenie fizica sau psihica ) atunci trimiterea la psihiatru este obligatorie altfel se intra in MALPRAXIS !
Pana pe la 40 sunt fricile ( sau anxietatile daca vrei ) mai.mici peste se poate trece de unul singur sau cu incurajare de la apropiati -frica de insecte, animale, clowni, tigani, trecut poduri, intuneric, lifturi, teama trecatoare la urcarea in masina sau avion etc !
Dupa 40 incepe adevarata anxietate sau frica in stare pura, fara obiect, adica atacurile de panica !! Dupa 60 si 80 anxietatea (frica intensa ) se fixeaza pe una sau pe mai multe activitati de rutina ale omului : frica de conduce, de a manca ( a se ineca cu mancarea), frica de a se departa de casa mai mult de o distanta de siguranta (30- 50- 100 de metri ), frica de a iesi total din casa , frica de a face baie, frica de a face sex, ganduri chinuitoare, obsesive pe anumite teme la cei cu TOC ! Deci exista tot atatea frici pe cat de multe activitati sau preocupari are omul doamna Catinca ! :)

Domnule doctor imi cer scuze pt banuiala nefondata, am elucidat misterul, am primit si mesaj scris de la administratie "sa nu mai atac colaboratorii siteului ", adica pe psihologi ! :)
Eu n-am nimic impotriva colaborarii psiholog -psihiatru, dimpotriva, as vrea ca fiecare client cu anxietate/atacuri de panica, nu mai spun de semne de depresie sau tulburari de personalitate, sa fie trimis obligatoriu pt evaluare la psihiatru iar daca clientul primeste tratament psihologul sa determine (daca lipseste) sau sa mareasca complianta la tratament a pacientului/clientului, pt ca asta este o obligatie de capatai a psihologilor ! In alte tari psihoterapeutii au fost instruiti si au dreptul sa prescrie tratamente pt anxietate dar daca la noi nu au acest drept eu ma incapatanez sa le mai amintesc fisa postului !
1
03-05-2018, ora 23:20
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Stevens, vad ca nu poti dormi linistit fara sa faci presupuneri :).
Te inseli si de data asta, atat cu privire la dl dr, cat si la colaboratorii platformei, care nu sunt doar psihologi :). Probabil adminii s-au autosesizat ca incepi iar cu atacuri total nejustificate si bazate pe propriile fabulatii.
Interesant e cum sti tu mai bine ca un specialist ce are fiecare de facut.
0
03-05-2018, ora 23:36
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
Steve,
Si atacurile de panica au un obiect al fricii: frica de moarte sau frica de a-ti pierde controlul, de a innebuni - daca mai e loc :). Sunt imprevizibile unele atacuri de panica (ca altele-s previzibile, de exemplu alea cand ai o fobie si nu poti evita situatiile declansatoare), apar ca din senin, dar asta e altceva decat ca nu ar avea un obiect. Uite alt obiect, poate te aranjeaza: frica de incertitudinile vietii, frica de insuccese sau nerecunoastere sociala sau chiar frica de atacuri de panica. Sau au un obiect, ala ascuns, de nespus la nimeni si de nerecunoscut nici fata de noi insine, care-si arata coltii din senin!
In fine... in cazu cu comorbiditati cu alte tulburari mintale, poate e mai complicat decat in cazul tulburarilor anxioase singure. Poate obiectul e mai greu de decelat. Frica de tine, de strainul, bolnavul din tine?...

Iar cu anxietatea generalizata ramane cum am zis, ca doar n-am zis de la mine, am dat citat din DSM 5. Da, se poate manifesta constant la serviciu sau acasa sau peste tot daca nu poti sa-ti stergi din minte "obiectul" anxietatii si atunci e din sculare in culcare -cam greu de dus. Evident ca e muult mai neplacuta decat anxietatea fata de un eveniment pe care, la o adica, l-ai putea fenta (cum ar fi un avion inlocuit cu masina sau vapor). Dar nu inseamna neaparat ca in intensitate e mai puternica -tot atacurile de panica -cred- bat recordurile.
0
04-05-2018, ora 00:24
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Catinca: probabil confunzi obiectul fricii cu cauza ei. Fobia specifica asa se numeste in termeni de specialitate: frica de obiect. Asa diferentiem fobia specifica de orice alt tip de fobie (pt ca avem agorafobie, fobie sociala, care nu intra la categoria fobii specifice). Frica de viitor nu e o frica de obiect - viitorul nu e ceva ce se poate observa si masura in termeni obiectivi, cum ar fi un caine, un lift, un tunel, sau un gandac. Tot ce am mentionat aici sunt tulburari anxioase, ce au la origine o anxietate cat casa. Anxietatea anticipatorie din teama de viitor de ex, nu poate fi observata si nici nu te poti expune la obiectul fricii, pt ca el nu exista. Fobiile au cauze diferite si manifestari diferite, dupa cum toate tulburarile au. In fobiile specifice trebuie sa fi avut cel putin o experienta negativa in legatura cu stimulul anxiogen si care da natura/specificul fobiei si neaparat sa fie prezent stimulul, pe cand in fobia sociala de ex, e vorba de teama de evaluare negativa din partea celorlalti si se manifesta cu, dar si fara ca stimulul anxiogen sa fie prezent. Doar un simplu gand ma face sa simt anxietatea, fara ca cel care a ras odata de mine (nu conteaza motivul pt care a ras - pt mine fobicul social conteaza doar ca a ras si asta m-a facut sa sufar, eventual sa simt si jena - asta e o emotie des intalnita in fobia sociala) sa fie neaparat de fata. De ex: cuneva a fost criticat sau umilit candva si acea persoana a devenit fobica social. De fiecare data cand se va afla intr-o situatie de evaluare, fobicul social va asocia evenimentul din prezent cu evaluarea negativa din trecut. E un tipar care se repeta. Si care se trateaza cu psihoterapie. Daca fobia sociala devine atat de destabilizanta incat persoana evita majoritatea situatiilor pe care mintea ei le interpreteaza eronat ca fiind potential periculoase, evident ca persoana trebuie sa ia si tratament psihiatric.
Sper ca iti e mai usor acum sa faci diferenta
0
04-05-2018, ora 01:08
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Buna seara,
Tare as vrea sa vad si eu acel medicament psihiatric care iti schimba ideile din cap. Adica ai fobie sociala si mintea iti interpreteaza eronat situatiile ca fiind potential periculoase, si iei un medicament si dintr-o data fobia dispare ca prin minune. :) Nu stiu, dar eu nu prea cred in medicamente care pot schimba gandirea. Gandirea e ceva... psihic, cum se zice. Medicamentele sint doar... chimice. Ce legatura are una cu alta ? Nu pot sa imi dau seama cum o substanta chimica poate sa iti planteze niste ganduri in cap. Poate doar daca se foloseste nanotehnologie. :) Am vazut pe forumul asta o groaza de oameni cu fobie sociala care au incercat totul si degeaba, nu le-a trecut.
0
04-05-2018, ora 06:32
CatincaR
Nu este medic/terapeut
CatincaR
Si atunci, Steve, pornind de la noua definitie a anxietatii, pot sa zic ca daca nu stii de ce te temi, oricat de sincer esti cu tine insuti, atunci teama aia nu e anxietate! Vezi ca la ADHD, de par exemplu, se vorbeste despre o "neliniste" si nu de anxietate.
2
04-05-2018, ora 06:51
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Psihiatrie, Sibiu
Dr. Mătușa Ion-Cătălin
Martin van Nostrand
Boala psica apare datorita unui dezechilibru al neurotransmițătorilor (dopamina, serotonina, noradrenalina, acidul gaba aminoacizi butiric etc.)
In psihiatrie medicamentele acționează pe niște receptori ai acestor substanțe prin inhibarea sau creșterea concentrației de neuro transmițători.In anxietate de exemplu avem receptori benzodiazepinele.
Nu știu cât va ajuta pe dv noțiunile de psihofarmacologie.
Sănătate!
0
05-06-2020, ora 21:23
Amaya
Nu este medic/terapeut
Amaya
Buna ziua,
Se poate trata/ameliora sindromul de colon iritbil predominant pe fond emotional prin hipnoterapie?
De cele mai multe ori ma simt rau inainte de plecari in calatorie, poate iesiri mai importante, uneori doar gandul ca m as putea simti rau...
Urmeaza sa am nunta si imi este foarte frica ca ma voi simti rau si as vrea sa incerc hipnoterapia
credeti ca ajuta?
Multumesc
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipnoterapia - tratament prin hipnoza
  • 6 mituri despre hipnoză
  •