Teste de detectare precoce a cancerului ovarian

13-03-2009
alessia5158
Nu este medic/terapeut
alessia5158
Testele de detectare precoce a cancerului ovarian, o analiza de sange si o ecografie, pot fi realizate la scara larga si pot identifica in practic jumatate din cazuri prezenta unor tumori ovariene in stadiu incipient, conform unui studiu publicat miercuri in revista de specialitate Lancet Oncology, informeaza AFP.

Cancerul ovarian este deseori descris drept un 'ucigas silentios' pentru ca are foarte putine simptome la inceput. In aceste conditii 70% dintre femeile bolnave de cancer ovarian sunt diagnosticate cand boala se afla deja intr-un stadiu avansat, iar dintre acestea doar 20% - 30% supravietuiesc dupa 5 ani de la punerea diagnosticului. In cazul in care acest tip de cancer este diagnosticat din faza incipienta, sansele de vindecare completa sunt de 90%.

Progresele recente in domeniul diagnosticarii precoce a acestui tip de cancer - ecografiile transvaginale si identificarea unui indice de risc pentru interpretarea unei analize de sange (test 'CA125'), demonstreaza ca depistarea acestui tip de cancer in faza incipienta este posibila pentru toate femeile, si necesita costuri reduse.

Profesorul britanic Ian Jacobs a lansat un studiu de evaluare a eficientei acestor doua metode. Femeile care participa la acest studiu vor fi testate pana in 2012 si tinute sub observatie medicala pana la sfarsitul anului 2014.

Rezultatele preliminare ale acestui studiu, demarat in 2001, sunt foarte incurajatoare. Intre 2001 si 2005, 202.638 de femei aflate la menopauza din Marea Britanie, cu varsta intre 50 si 70 de ani, au fost impartite in doua grupe de testare a celor doua metode de diagnosticare precoce a cancerului ovarian. Un alt grup de 101.359 de femei sunt tinute ce grup martor.

Conform rezultatelor preliminare, testele de depistare prematura a acestui tip de cancer au permis detectarea tumorilor la majoritate afemeilor care s-au imbolnavit in acest interval de timp (din grupele de voluntari), iar in mai mult de jumatate dintre cazuri boala a fost detectata inca de la primele stadii. Astfel, 87 de cazuri de imbolnavire au fost depistate in primele stadii (I si II) in cele doua grupuri de voluntare.

sursa ; AGERPRES
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.