tomograf si radiografie in prima luna de sarcina

24-02-2013
sim_theo
Nu este medic/terapeut
sim_theo
Buna ziua. Va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns cat mai repede. Am avut ultima menstruatie pe 11 ianuarie. Pe 29 ianuarie in urma unei colici renale mi s-au facut: o radiografie pelvica si un tomograf abdominal si pelvic. In saptamana urmatoare am facut tratament cu augumentin pentru o infectie dentara. Pe 13 februarie la 4 zile de intarziere am aflat ca sunt insarcinata. Imi doresc mult un copil dar am cerut o prima parerea unui medic si mi s-a spus ca 99 % nu voi avea un copil normal si ca trebuie numaidecat sa fac intrerupere de sarcina. Poimaine sunt programata pentru intrerupere dar totusi mai cer o parere. Cat de mari sunt riscurile sa am un copil cu malformatii?
Multumesc mult!
4 comentarii
0
24-02-2013, ora 13:15
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
Augmentina nu are efect teratogen, administrarea lui in timpul sarcinii este sigura si fara efecte teratogene asupra fetusului:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1884575/
evident un CT abdominal mai ales cu substanta de contrast nu este indicata in timpul sarcinii, eventual numai in cazuri extreme, insa nu va fi riscul unei malformatii de 99%. va fi marit insa nu atat de tare:
http://americanpregnancy.org/pregnancyhealth/catscans.html
1 cereti reevaluarea tomografiei, cu o tomografiei poate fi detectata sarcina foarte devreme. trebuie clarificata daca ati fost intradevar insarcinata in momentul CT-ului
2 trebuie sa cereti o parere oficiala a radiologiei ce doza de radiatii ati primit in timpul CT-ului (aparatul registreaza aceasta cifra) si in functie de doza radiatiei se poate calcula riscul malformatiilor
0
24-02-2013, ora 14:19
sim_theo
Nu este medic/terapeut
sim_theo
Multumesc mult pentru raspuns. Problema este ca atunci lucram pe un vas de croaziera iar ct-ul a fost facut in Istambul la o clinica agreata de companie. mentionez ca am refuzat folosirea substantei de contract. Voi trimite un email catre companie in speranta ca-mi vor comunica doza de radiatii administrata.
0
09-10-2013, ora 08:50
sim_theo
Nu este medic/terapeut
sim_theo
Revin, in primul rand pentru a multumi lui adamantium pentru raspunsul care "mi-a deschis ochii" intr-o perioada cand eram bulversata de pareri si pareri. Am nascut acum o saptamana un baietel perfect sanatos. Am urmarit atent sarcina, am facut morfologiile la un medic specializat si renumit si m-am asigurat ca totul merge cum trebuie. Rezultatul a aparut: o minune cu ochi negri, falcute, si parul cret care imi lumineaza fiecare clipa. Indemn viitoarele mamici care trec prin ce am trecut eu sa se INFORMEZE temeinic, sa ceara nu 1 ci 10 pareri daca e necesar si sa nu ia masuri drastice la indemnul unor medici neinformati sau dezinteresati. adamantium multumesc inca o data!
0
09-10-2013, ora 15:08
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
felicitari si multa sanatate
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: