Tranzmitere schizofrenie pe fond psihologic??

27-05-2017
Gamer
Nu este medic/terapeut
Gamer
Buna tuturor! Sunt noua pe forum si de ceva timp ma tot confrunt cu niste probleme. In urma unui job in care am fost nevoita sa am grija de un pacient care suferea de schizofrenie si era violent fizic am ramas cu impresia ca poate am si eu schizofrenie desi nu am nici un simptom specific bolii. De apropo 4 luni nu pot iesi din casa asta e singura problema vreau sa ies pana la magazinul de la colt si efectiv nu pot. Nici in fata blocului si nu inteleg de ce. Cat timp am avut job-ul respectiv a fost stresant ca era violent si nu vorbea deloc decat cerea tigari si stateam afara cu pacientul, il duceam in parc sa manance etc. Din toate joburile pe care le-am avut anterior nu mi sa intamplat sa ma simt asa decat la asta. De atunci nu mai pot iesi din casa cand ies merg de parca as fii zombie nu mai pot comunica cum o faceam inainte. Vorbesc lent desi inainte de acest job eram la polul extrem vorbeam repede, aveam doua joburi, cheltuiam bani dadeam haine din casa, aveam energie multa, perioada de cateva luni. Anul trecut la fel cateva luni aveam starea de energie vorbeam repede, aveam job ca operatoare pc plus alt job part-time etc si dupa cateva luni iar lentoare, depresie si job pierdut. Asta mi se intampla de cativa ani cu exceptia ca acum mai nou nu pot iesi din casa cand e cald/soare dar atunci cand ploua sau ninge nu mai simt senzatia de frica, tremur cand ies afara. Mi se pare ciudat ca in functie de vreme se intampla asta.Primavara trecuta nu am avut probleme de genul. Atunci cand ma fortez sa ies am impresia ca toata lumea se uita ciudat la mine si urat parca sunt eu altfel. Nu mai sunt cum eram inainte. Nu mai am prieteni/e toti colegii ma ocolesc pe ideea ca " sunt cu capul si eu " asta in urma jobului. Nu inteleg de ce toata lumea ma stigmatizeaza de cand am avut grija de pacientul cu schizofrenie. Omul era bolnav deci aveam grija de el dar ma confrunt cu stigmatizarea si eu ca ingrijitoare ceea ce mi se pare deplasat. Pur si simplu traim intr-o societate in care omul este etichetat pe nedrept de cele mai multe ori.
8 comentarii
1
27-05-2017, ora 09:05
Psiholog Iosif Szenasi
Psihologie
Psiholog Iosif Szenasi
Buna ziua, Gamer.

Da.. In Romania, din pacate inca exista sintagma de nebun (ne-bun). Ceea ce este gresit!

Eu va recomand sa consultati un psihoterapeut. Faceti cateva sedinte si vedeti ce va spune. Asa, pe baza a ce ati spus, pot sa imi dau cu pesupusul, insa ar fi doar presupozitii. Cel mai bine este sa stati de vorba cu un psihoterapeut care, analizand intreg contextul, va poate oferi o perspectiva mult mai clara.

Multa sanatate!

Iosif
1
27-05-2017, ora 09:23
Gamer
Nu este medic/terapeut
Gamer
Multumesc pentru raspuns, dar asa in mare parte ce parere aveti? Despre ce ar putea fii vorba?
3
27-05-2017, ora 10:10
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună dimineața!
Aveți nevoie în primul rând de o evaluare psihologică. Faptul că vă afectează ceva se poate datora faptului că aveți o structură fragilă și atunci situațiile întâlnite nu fac decât să stimuleze anumite scheme cognitive disfuncționale. Starea dvs. e menținută de modul de gândire și de alegerile pe care le faceți, pentru că puteți alege să vă pese de ce zice lumea sau nu. Nu totdeauna ceilalți pot avea dreptate. Nu mai absorbiți ca un burete tot ce auziți sau vedeți. Ceilalți pot să aibă dreptate sau nu, pot să aibă anumite nevoi nesatisfăcute pentru care se poartă astfel. Fiecare are modul lui de gândire și percepție, nu le puteți cere să gândească sau să facă lucrurile într-un anume fel. Cel care jignește pe altul, are el însuși o problemă pe care vrea s-o ascundă și se simte bine dacă-i face pe ceilalți să se simtă inferiori.Renunțați la convingerile limitatoare care nu vă lasă să trăiți cu adevărat. Faptul că ați putut ajuta un om aflat în suferință e de apreciat, nu-i motiv să vă simțiți stigmatizată.
1
27-05-2017, ora 11:08
Gamer
Nu este medic/terapeut
Gamer
Multumesc pentru raspuns dar nu asta este problema. Nu imi pasa de ce spune lumea doar modul in care actioneaza unele persoane. Sper doar sa nu am agorafobie sau ceva mai rau schizofrenie. Este adevarat ca am avut ceva traume inainte de asta si dupa aceste traume batai si certuri in familie au fost si abuzurile fizice din partea pacientului. Dar de 4 luni tot ma chinui sa pot sa ies din casa ca un om normal. Ma gandeam sa fac psihoterapie online si poate o sa reusesc sa pot sa ies.
1
27-05-2017, ora 11:17
Psiholog Iosif Szenasi
Psihologie
Psiholog Iosif Szenasi
Orice ar fi, se poate trata. Asa cum spuneam atat eu cat si colega mea, este nevoie de un consult de specialitate. Faceti un efort si iesiti din casa, macar pana la cabinet. Poate impreuna cu cineva e mai usor sa iesiti. Incercati!

Si, ca sa raspund la intrebarea initiala: NU, schizofrenia nu se poate transmite de la un bolnav la o persoana sanatoasa doar pentru ca petrec timp impreuna. Daca ar fi asa, toti psihiatrii si psihoterapeutii ar fi si ei bolnavi. Stresul la care sunteti expusa lucrand cu un om bolnav insa, poate activa si in dvs anumite vulnerabilitati.

Deocamdata lasati grijile deoparte si mergeti la un psihoterapeut sau psihiatru pentru o parere obiectiva.
1
27-05-2017, ora 13:26
vioreli
Nu este medic/terapeut
vioreli
Buna ziua, incetati sa credeti astfel de absurditati ca boala ar fi cumva transmisibila prin aer sange etc! Este dar doar pe cale genetica de la parinti/bunici! Stresul psihic poate genera o criza a unei boli pe care o aveati deja cum v-a explicat dl.dr mai sus! Cunosc cazul meu personal si al tatalui meu, lui asa ii se declanseaza crizele de schizofrenie si mie la fel!...

In privinta oamenilor si eu sunt vorbit de f multi pe la spate ca "schizofrenul", uneori mi se si zice direct! Nu mi se pare ceva ok dpdv etic ca si cum ai zice cuiva "cancerosule", "handicapatule", "diabeticule" etc. Toti au o cruce de purtat unii mai grea altii mai usor. Daca lumea va vorbeste urat pt ca ati ingrijit un schizofren nu prea se poate face mare lucru eventual sa incercati sa ii educati la unii poate mai merge.
1
27-05-2017, ora 17:15
Gamer
Nu este medic/terapeut
Gamer
Iti multumesc pentru raspuns Vioreli cel putin nu sunt singura in situatia asta :).
1
28-05-2017, ora 22:58
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Poate fi o ciclotimie, o forma usoara a bolii bipolare. Mergeti la un psihiatru pentru diagnostic.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic ar putea ajuta persoanele cu schizofrenie
  • Frații persoanelor cu schizofrenie au un risc mai mare pentru același diagnostic
  • Schizofrenia
  • Mutațiile genetice care cresc riscul de schizofrenie
  • Tehnica neurologică ce îmbunătățește performanțele cognitive
  • Vitaminele din complexul B luate împreună cu tratamentul reduc simptomele schizofreniei
  • Primul test fiziologic pentru depresie și schizofrenie
  •