Tratament fobii : psihoterapie pentru iesirea din ‘tiparele psihice nefunctionale’

26-09-2017
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
De-a lungul vietii avem multe temeri, multe anxietati, ce poate impiedica sa obtinem ceea ce ne dorim. Ne temem de schimbare…dar si de ceea ce s-ar intampla daca stagnam prea mult. Ne temem de un posibil esec…dar si de necunoscutul ce se deschide in cazul in care avem succes intr-o noua pozitie. Ne temem de moarte….dar si de trairea vietii in afara zonei noastre de confort bazal.

Aceste temeri sunt modelate din perioada copilariei sau a adolescentei. De multe ori pot avea la baza nesiguranta ce a rezultat in urma unor experiente ce nu au fost depasite cu adevarat. Pot avea la baza lipsa respectului pentru propria persoana dar si narcisismul. Se pot baza pe anxietatea de performanta sau pe o dorinta exagerata de control.

In viata de adult poti fi cu usurinta un ‘prizonier al propriilor reglementari mintale’, ce au fost modelate de evolutia sociala. Din pacate societate actuala nu incurajeaza cu adevarat comunicarea deschisa, ce contine adesea unele intrebari incomode. Mai precis, nu acorda suficienta importanta raspunsurilor la intrebarile incomode.

In absenta acestor raspunsuri, treptat aceste intrebari ajung sa nu mai fie puse, sa nu mai fie verbalizate. Adesea ele raman insa ingropate in interiorul adolescentului si mai apoi al adultului.

Pot sa se exteriorizeze mai apoi sub alte forme de manifestare. In cazurile extreme ele vor urma calea lipsei de respect pentru norme, calea unei obediente exagerate sau a absentei totale a motivatiei. In alte cazuri pot duce la aparitia unor fobii sau a unei dorinte exagerate de control, a unor frustrari evidente atunci cand situatia iese din canoanele mentale prestabilite.

Terapia fobiilor urmareste iesirea din 'tiparele mintale disfunctionale' si cresterea treptata a gradului de confort atunci cand persoana e expusa la situatii ce-i declanseaza fobia. Tratamentul fobiilor e unul de desensibilizare a persoanei, prin expunerea la situatia ce declanseaza fobia, in conditii de siguranta, in preajma psihoterapeutului.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata ta
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul