Tulburare de panica

25-04-2017
Andreea233
Nu este medic/terapeut
Andreea233
Buna ziua, am 23 de ani si urmez un tratament medicamentos in urma unui diagnostic de tulburare de panica dat de catre un medic curant. Iau serlift 50 mg si xanax. Au trecut doua luni de la tratament. Prima luna am luat 50 mg serlift dimieata si xanax de 0, 25 (jumate la pranz si un comprimat seara, mai exact 0, 37 mg/zi ). Acum dupa al doilea control medicul a decis scaderea dozei de xanax cu inca jumatate de pastila, ramanand doar 0, 25 mg xanax /zi fractionat in jumate la pranz si jumate seara, timp de inca o luna. Insa eu am incercat acum in cea de a doua luna sa reduc dupa 10 zile de xanax jumate la pranz jumate seara, sa iau doar jumate seara in continuare inca 10 zile. A mers bine asa 6 zile, dupa care am avut o problema emotionala mai profunda si a trebuit sa revin la doza de 0, 25 pe zi fractionat(0, 12pranz, 0, 12 seara ). Am creeat un dezechilibru probabil... acum de 3 zile m-am reintors la aceasta doza de 0, 25 pe zi din nou...si mai sunt doar cateva zile pana la sfarsitul lunii. Nu stiu ce sa fac. Eu am redus acest tratament din ideea sa nu devin dependenta. Mie teama de dependenta! Astept un raspuns. Mulțumesc anticipat!
7 comentarii
0
25-04-2017, ora 18:34
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Andreea, medicatia adecvata va actiona chimic in organism stimuland secretia unor hormoni foarte importanti in stabilirea echilibrului emotional.

Unul dintre hormonii ai caror secretie e stimulata este serotonina. Reglarea metabolismului serotoninei ajuta la dobandirea starilor de calm, liniste si relaxare. De asemenea, cu ajutorul medicatiei adecvate creste nivelul endorfinelor din organism. Aceasta va contribui la amplificarea starii de buna dispozitie.

Andreea, referitor la ingrijorarea ta legata de dependenta, reducerea tratamentului trebuie sa o stabilieasca psihiatrul care ti-a prescris schema.
Uneori poate sa apara un usor sevraj dupa reducerea sau renuntarea la medicatie. Este important sa tii cont de acest lucru pentru a nu interpreta gresit senzatiile firesti date de adaptarea/reducerea sau renuntarea la medicatie. Pentru un tratament complet, ar fi recomandat sa iei in considerare si psihoterapia cognitiv-comportamentla. Datorita demersului psihoterapeutic adecvat posibilele simpotome generate de sevraj vor fi cu usurinta depasite, plus ca acest gen de terapie este foarte eficient in tratarea afectiunilor anxios-depresive.

Multa sanatate!
0
26-04-2017, ora 00:26
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu se poate vorbi de dependenta la o doza asa mica. E infima. Urmati sfaturile psihiatrului de reductie a schemei de tratament.
1
26-04-2017, ora 10:21
Andreea233
Nu este medic/terapeut
Andreea233
Mulțumesc mult pentru răspunsuri! Va doresc o zi minunata!
0
26-04-2017, ora 11:13
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Cu drag, Andreea!
1
30-04-2017, ora 10:44
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună dimineața!
În atacurile de panică totdeauna se obțin rezultate bune dacă în același timp cu medicația se face și terapie cognitiv-comportamentală. Medicația poate da dependență numai dacă este luată pe termen lung, de aceea terapia este necesară pentru că te învață să gândești rațional orice situație, îți schimbă modul de gândire și percepție, iar pe viitor situațiile întâlnite nu te vor mai afecta, deci nu vei mai avea nevoie de medicamente.
0
16-04-2023, ora 19:42
User4355674
Nu este medic/terapeut
User4355674
Dupa atatia ani( acum am citit mesajul), intrebarea mea este: daca medicul recomanda un tratament de minim 6 luni?Clar se formeaza dependenta, nu?Eu am o teama sa incep tratamentul cu serlift si anxiar!( pt tulburare de anxietate).Nu pot sa fiu sadica cu mine sa am stari de anxitate, panica si insomnii in conditiile in care dorm f bine). Sunt ferm convinsa ca vindecarea e tot in creierul nostru dar cand este somatica efectiv e f greu sa te refaci!
0
10-08-2023, ora 13:08
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Antidepresivele moderne ce sunt utilizate pentru depresie sau anxietate/atacurile de panica nu dau dependenta. Dar e important ca terapia medicamentoasa sa fie insotita si de psihoterapie pentru a reduce riscul unei recidive.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata ta
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul