Tulburare Obsesiv-Compulsiva - Cap 13

13-04-2009
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
Buna ziua dragilor,
Pentru ca suntem in Saptamana Mare o sa va rog sa incepem acest nou capitol cu o rugaciune catre Bunul Dumnezeu sa ne ajute sa trecem cu bine peste aceasta grea incercare care ne-a adunat cu totii aici-TOC.
"Doamne Isuse Hristoase Miluieste-ma pe mine pacatosul!".
Doamne ajuta!
181 comentarii 12 ..... 6 7 Înainte ›
0
13-04-2009, ora 09:13
dan70
Nu este medic/terapeut
dan70
Dragii mei

Uitati ce am patit: fratele meu mi-a spus ca nu vreau sa ma fac bine, si de atunci am impresia ca eu nu vreau sa ma fac bine. Cum ar trebui sa procedez sa scap de acest gand?
0
13-04-2009, ora 09:19
Nu este medic/terapeut
Salut,
Mai Dane, in tulburarile astea nu prea se spune vrei sau nu sa te faci bine?! Te faci bine sau iti poti ameliora in procente destul de mari boala dar in anumite conditii, sub tratament sau terapie.

Sfatuiesc pe toata lumea sa incerce sa nu tina cont de parerea celorlalti, mai ales cei "binevoitori" care NU inteleg boala noastra si care au prostul obicei sa ne spuna sec "pai nu te mai gandi!"
Dati-le ignore pur si simplu...
0
13-04-2009, ora 10:46
robymat
Nu este medic/terapeut
robymat
Buna la toata lumea.
Va doresc o saptamana cat mai buna cu post (pentru cei care pot) si rugaciune.
Eu sunt bine, am vazut insa ca imi apar din cand in cand ganduri in care imi vad mambrii familiei bolnavi. Mi s-a intamplat sa-l vad pe fiimio paralizat sau pe bunica-mea cu ruptura de sold. Noroc ca nu ma tin mult gandurile astea si chiar daca ma sperie imi trece repede. Aveti si voi ganduri din astea? Sper sa nu mi se agraveze starile astea.
0
13-04-2009, ora 11:11
cata77
Nu este medic/terapeut
cata77
Dan, nu esti singur. Foarte multi oameni din jurul meu, fratii mei, prieteni buni, parintii, sotul, TOTI imi spuneau si inca imi mai spun "daca vrei poti sa te faci bine". Sau "trebuie sa nu te mai gandesti la x" sau "trebuie sa nu mai fi deprimat". Habar nu au ce vorbesc. Si nu zic asta intr-un mod negativ fata de ei. Nu stiu pentru ca nu au trecut, asa cum eu nu stiu cum este sa ai diabet pentru ca nu am avut, cum este sa ai reumatism pt ca nu am avut s.a.m.d. Pot doar sa imi dau cu parerea, sa ghicesc.
Realizez cum te poate speria acest gand pentru ca am trecut si eu pe acolo. Simplul fapt ca esti aici si incerci sa gasesti cai reprezinta dorinta ta de a te face bine. Stiu ca este greu uneori si sa te intelegi pe tine... lasa-i pe ceilalti. Nu inteleg.

Prozac, multumim de capitol nou, sa dea Domnul sa ne luminam si sa ne intarim.
DOAMNE IISUSE HRISTOASE FIUL LUI DUMNEZEU MILUIESTE-NE PE NOI PACATOSII!
0
13-04-2009, ora 12:45
dan70
Nu este medic/terapeut
dan70
Buna Cata,

Tu cum ai reusit sa depasesti aceste ganduri? Sunt normale la afectiunea asta?
0
13-04-2009, ora 13:09
sophie13
Nu este medic/terapeut
sophie13
Hello! Urari de bine si din partea mea. Sa ne ajute Dumnezeu pe toti in tot ce ne dorim!

Eu: tocaita... sambata m-a apucat ca m-am uitat la o emisiune care m-a pus pe ganduri TOC. Ce ma deranjeaza cel mai mult e ca boala asta mi-a luat naturaletea pe care o aveam in relatia cu divinitatea. Imi pun multe intrebari si intrebarile au pornit de la frica la anumiti stimuli. Ma consoleaza ideea ca eu in sinea mea am ramas aceeasi persoana atenta la cei din jur, adesea altruista, chiar daca sunt lucruri pe care nu mi le pot explica si asta ma face sa sufar. Stiu ca iesitul din propria angoasa e sa incetez sa ma mai intreb una si alta, iar asta inseamna expunere.
Sambata, cand m-au apucat gandurile a fost cam asa: am vazut o anumita situatie la TV (legata de religie/supranatural ca asta e ce ma roade pe mine) si m-a pocnit un gand si o stare de incordare.
Incercam sa-mi dau alternative la gandul respectiv, sa-mi aplic schemele TOC, dar nu a trecut prea repede tocmai din cauza senzatiei ca "ce am vazut inseamna asta e si numai asta, si alta alternativa nu e; daca gasesc alta alternativa inseamna ca nu ascult ceea ce vrea Dumnezeu". Scuze daca va dau idei, dar gagicile care aveti scheme religioase, ati trecut cu siguranta prin stari asemanatoare.
La un moment dat a trecut, iar dupa cateva ore am inceput sa ma intreb oare de ce-a trecut? Cred ca in perioada asta de Paste gargaunii sunt multi si marunti... si ca o sa treaca. O sa am rabdare.
Altfel, mi-a fost tare rau dintr-o chestiune pur femeiasca si n-am dormit de durere. Sunt cam zombi de la oboseala, da mi-o trece.

La rand: Cata, intrebarile tale fac parte si astea din tocaiala. Si treaba cu mama si treaba cu credinta. Toc-ul e descris ca o tulburare in care avem impresia ca nu suntem destul de... adicatelea trebuie sa verifici daca esti destul de bun in aia, ailalta si asa mai departe. Pe mine ma mai apuca ganduri legate si de serviciu (nu fac destul... ) de relatie (eu gresesc... nu sunt destul de)... astea nu sunt extrem de puternice precum gandurile care ma scot din circuit, dar sunt tot de pe-acolo.

Dane, ce ti-a spus Cata e super ok. Cu totii avem tendinta de a spune ca "daca vrei sa te faci bine, te faci bine", 'daca vrei, poti" si asa mai departe. Sunt foarte relative conceptele astea. Si eu am trecut prin reprosuri, facure chiar de un medic psihiatru, ca nu vreau sa-mi treaca... si asta m-a chinuit tare rau. M-am gandit ca cine stie, oi avea o placere asa, bolnavicioasa, de a fi in starea asta si m-am chinuit rau de tot. Pana cand mi-am dat seama ca e o mare porcarie! Te mai intreb o data, ai citit articolele alea? Indiferent cat de multe iti spun eu sau Cata, trebuie sa te informezi putin si ai sa vezi ca te regasesti in diverse situatii. Asta o sa te linisteasca si o sa te ajute.

Ioane, cum zicea si Cata, nu se dezamorseaza gandurile sau boala, ci anxietatea. Pe ea se intervine exact in felul in care zicea ea, prin expunere. Anxietatea creste enorm cand faci expunerea, dar scade treptat. Sczand axietatea, scade si frecventa gandurilor si intervine starea de bine.

Prozac, pupici frumosi!
0
13-04-2009, ora 13:25
cata77
Nu este medic/terapeut
cata77
Postez aici ultimul mesaj al lui Ion

Autor: ion12 Data: 13-04-2009, ora 13:21
CATA77 iti multumesc foarte mult.Frica aia care vine dupa ginduri, aia este anxietatea? Mi-ai scis mai sus fraza:"schinbarea raspunsului tau la aceasta anxietate" cum adica ca nu prea inteleg. Multumesc foarte mult si scuze daca te-am deranjat
0
13-04-2009, ora 13:32
cata77
Nu este medic/terapeut
cata77
Da Ion, frica aia care vine dupa ganduri si care uneori devine asa de mare este anxietatea. Anxietatea este de fapt un semnal de alarma daca vrei pe care corpul il trage cand simte ca esti in pericol. Iar tu te simti in pericol tocmai pentru ca aceste ganduri iti sunt straine, pentru ca nu tu esti reprezentat de ele. Ce am vrut sa spun cu "schimbarea raspunsului":
raspunsul la fiecare gand generat de aceasta tulburare este anxietatea (sau frica asta cum ii mai putem zice). pentru ca nu ne simtim bine cu anxietate, tindem sa facem ceva sa o micsoram. unii fac ritualuri (se spala pe maini de o mie de ori daca obsesia lor e contaminarea) altii fac o mie de chestii sa isi demonstreze ce parinti buni (daca sunt ca mine si sunt obsedati ca o sa gandeasca ceva rau despre copilul lor) etc. E, expunerea care da rezultate este aceea in care te pui in situatia care iti genereaza ganduri si anxietate si nu mai faci acest ritual sau aceasta actiune care sa iti scada anxietatea. Ai inteles acuma? Sa imi zici daca nu. Fetele, mai ziceti si voi explicatii, exemple.

Dan, eu nu am reusit sa depasesc nici un gand. Am reusit sa traiesc cu ele si cu anxietatea pe care o genereaza si sa vad nitel peste ele. Am reusit in primul rand prin marea mila a lui Dumnezeu. Dar El nu ne baga nimic in traista asa ca am facut si eu una alta:
- am mers la psihiatru si am luat tratamentul EXACT ASA CUM MI L-A PRESCRIS si am tinut legatura cu el
- am facut terapie cognitiv comportamentala si inca mai fac (si probabil ca voi mai face mult si bine)
- fac temele date la terapie in mod constiincios si incerc sa inteleg si sa accept ce mi se intampla
- in momentele cele mai grele, cand depresia ma ataca rau si nu ma mai pot misca, atunci ma lupt cu mine si ma ridic si ma apuc de treaba, orice, numai sa ma ridic - este important primul moment, restul vine incetul cu incetul
- pentru anxietate incerc exercitii de respiratie
- incerc sa fac ce imi face placere atat cat imi permite timpul
0
13-04-2009, ora 15:13
pasadi97
Nu este medic/terapeut
pasadi97
Dan, Ion si eu am avut TOC si m-am facut bine prin rugaciune. Am pus pe subiectul TOC rugaciunile ce le-am folosit asa ca daca vreodata vreti sa fiti ca inainte folositi rugaciunile de acolo si incercati sa va spovediti.
Dupa programul de rugaciuni ma simt mai bine ca inainte.
0
13-04-2009, ora 15:25
dan70
Nu este medic/terapeut
dan70
Draga Pasadi,

Iti multumesc pentru incurajare.Pot sa te rog sa-mi dai nr. tau de telefon?
0
13-04-2009, ora 15:27
pasadi97
Nu este medic/terapeut
pasadi97
S-ar putea ca viata voastra sa fie dreapta dar s-ar putea si ca TOC sa fie un semnal ca aveti ceva de indreptat din punct de veder ortodox. Mergeti la un preot sau la Parintele Gherontie de la Busteni, care e aproape de gara sau la calugari sau preoti clarvazatori si discutati viata voastra si cereti sfaturi pentru indreptare sau pe pomelnic scrieti numele vostru indreptare viata.
0
13-04-2009, ora 15:28
cata77
Nu este medic/terapeut
cata77
Dan si Ion si tot poporul roman, ceea ce va spune Pasadi este foarte bine, rugati-va.
DAAAAAAAR (acum urlu, da, pentru ca acest om este pur si simplu surd si orb la rugamintile noastre de a sta la subiectul lui).
Rugaciunile catre Dumnezeu se fac din inima fiecaruia ATENTIE persoane care suferiti de TOC, RUGACIUNILE SE POT TRANSFORMA FOARTE USOR IN RITUAL. Va spune asta o persoana care nu iesea din statia de metrou pana nu termina acatistul programat in ziua respectiva (dat tot la sfatul unor parinti cu har si cu multa bunavointa). Din care de altfel nu intelegea mare lucru pentru ca era super obosita dar nu mai conta, ideea era sa il termine.
Nu zice nimeni sa nu te rogi, Dumnezeu este singurul care are grija de noi. ATENTIE mare insa la asteptari si la modul in care abordati rugaciunea:
- rugaciunea nu functioneaza in mod magic: citesti x rugaciuni, de 3 ori stand in genunchi cu fata la est si gata, ti-a trecut TOC-ul; rugaciunea trebuie facuta din inima, chemarea la rugaciune e in inima fiecaruia

- este foarte posibil ca un om sa se simta bine dupa rugaciune pentru ca a indeplinit un ritual si asta scade anxietatea pe moment - cand gandurile TOC vor reveni, daca persoana respectiva nu cunoaste mecanismul, poate cadea rau de tot in depresie. este MULT MAI important sa cunoasteti ce inseamna aceasta tulburare si sa o abordati ca atare decat sa recitati in mod magic niste rugi. Este mult mai important sa intelegeti ce inseamna sa fiti cu Dumnezeu sau pe calea Lui decat sa cititi mecanic rugaciuni. Aveti grija!

Nu sunt impotriva religiei, Dumnezeu stie ce vreau sa zic. Sunt pentru descoperirea adevarata a lui Dumnezeu, a modului in care ne putem apropia de El si nu vreau sa se chinuie si altii cum m-am chinuit eu ani de zile si m-am indepartat de Dumnezeu pentru ca Il vedeam un set de reguli, asa cum multi din jurul meu s-au chinuit sa demonstreze.
Dragii mei Ion si Dan, Dumnezeu este iubire, va iubeste cum sunteti, rugati-va cu cuvintele voastre, rugati-L sa faca voia Lui cu voi, sa va dea putere si rabdare sa realizati ce plan are si daca vrea El sa va puna in fata aceste rugaciuni, o va face in moduri pe care nu le banuiti.

Pasadi, mergi te rog la tine "acasa". Cine simte nevoia te va cauta acolo. Iti garantez.
0
13-04-2009, ora 15:29
cata77
Nu este medic/terapeut
cata77
Dan daca doresti sa discuti cu Pasadi vezi ca are subiect separat denumit TOC II. Va rog, pentru sanatatea si linistea celor din acest subiect sa nu discutati aici.
Vad ca nu exista moderatori... pacat.
0
13-04-2009, ora 15:31
pasadi97
Nu este medic/terapeut
pasadi97
Tu nu intelegi ca eu nu am simtit compulsie sa zic rugaciunea ci am zis-o pur si simplu, chiar cu lupta, si acum nu simt compulsii pentru nimic? Ce zic eu e una, ce zici tu e alta.

Dan ti-am trimis mesaj.
0
13-04-2009, ora 15:32
cata77
Nu este medic/terapeut
cata77
In cazul in care va intrebati, Dan si Ion si voi popoare, daca de la mine zic cuvintele de mai sus, ei bine nu, le zic de la parintele meu duhovnic. Asta v-o zic nu sa ma dau mare dar ca sa vedeti ca mi-e draga Biserica si Dumnezeu. Tocmai de asta scriu aici pentru ca fanatismul nu a ajutat NICIODATA pe nimeni.
Pasadi, crezi ca intamplator nu scrie nimeni la subiectul tau?????

Hai ca m-am enervat.
0
13-04-2009, ora 15:32
pasadi97
Nu este medic/terapeut
pasadi97
Ar fi bine sa zici ce am spus, Acatistul Mantuitorului o data pe zi caci nu iti va strica.
0
13-04-2009, ora 15:33
cata77
Nu este medic/terapeut
cata77
Da Pasadi, in sfarsit suntem de acord, ce zici tu e una, ce zic eu e alta. Dar se pare ca nu vrei sa intelegi. Imi pare rau.
0
13-04-2009, ora 15:36
cata77
Nu este medic/terapeut
cata77
Pasadi, de unde stii tu ca noi nu ne rugam? De unde stii tu ca Acatistul Sf Duh, sau Paraclisul Maicii Domnului sau Acatistul Sf. Arhanghel Rafail sau pur si simplu un Doamne ajuta din suflet nu ajuta? Ia zi? De unde stii?
Nu este drept fata de cei ce nu au ajuns la o anumita putere in rugaciune si este smintire sa le spui "
numai asa trebuie sa te rogi". Un acatist poate strica chiar foarte mult cand il citesti cu mintea imprastiata in alte ganduri, cand mai rau te superi vazand ca nu poti. Mai bine incepe cu o mica rugaciune din inima si unde pui tu o dorinta Dumnezeu pune o suta.
Parintii cu har spun roaga-te DUPA PUTERE.
Indemnul pe care il sustin este rugati-va. Din inima. Punct.
0
13-04-2009, ora 15:36
pasadi97
Nu este medic/terapeut
pasadi97
Eu nu zic ca daca zici Acatistul Mantuitorului scade anxietatea ca se duce compulsia, eu zic ca daca mergi pe ideea asta la mine a plecat TOC cu totul cu compulsii, cu idei crete si cu tot tacamul.
0
13-04-2009, ora 15:37
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
Pasadi, te rog frumos sa fi echidistant fata de noi, stii care sunt deja punctele noastre de vedere cu privire la atitudinea pe care o avem fata de Dumnezeu.
Nu doresc polemici pe subictul TOC, pastreaza-le pentru subictul tau. Multumesc frumos!
0
13-04-2009, ora 15:38
cata77
Nu este medic/terapeut
cata77
Slava Domnului pentru ce ti s-a intamplat tie. Eu cred ca prietenii mei de aici inteleg ce vreau eu sa spun. Nu mai repet ca deja am zis de prea multe ori.
0
13-04-2009, ora 15:40
pasadi97
Nu este medic/terapeut
pasadi97
Eu sunt sigur ca va rugati dar acatistul Mantuitorului e special pentru ca numele IIsus apare de multe ori si duhurile rele nu pot decat sa plece
Api si eu zic la fel, e OK daca cand citesti acatistul Mantuitorului o faci dupa puterile tale si chiar daca iti vin o mie de ganduri si compulsii mergi inainte pana la terminare. Daca nu mai poti zi, Doamne ajuta-ma sa termin acatistul.
0
13-04-2009, ora 15:41
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
pasadi...ce-ti zisai?
0
13-04-2009, ora 15:42
pasadi97
Nu este medic/terapeut
pasadi97
Io mai zic atata pentru o vreme, cand nu mai puteti de toc, sa nu disperati ca mai exista o cale.
0
13-04-2009, ora 15:47
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
pasadi, dau drumu la caine, nu mai intra-n ograda mea!!!
0
13-04-2009, ora 15:48
sophie13
Nu este medic/terapeut
sophie13
Pasadi, noi te-am mai intrebat. Ca sa nu ne batem gura degeaba aici, mai bine ne-ar raspunde la cateva intrebari.
Tu ce fel de obsesii ai avut? (zici ca te-ai vindecat) Ce diagnostic ti-au pus medicii?
Cum definesti tu TOC din punct de vedere medical?

Si eu am trecut printr-o perioada in care ma rugam mereu. Aveam si eu un program de rugaciuni, puneam si niste muzica foarte diafana si m-a ajutat sa ies dintr-o pasa tare proasta. Din pacate, nu mi-am dat seama ca am pus la punct o compulsie fabuloasa (adica un mecanism de aparare) care nu a mai functionat cand am picat rau de tot.
0
13-04-2009, ora 16:43
pasadi97
Nu este medic/terapeut
pasadi97
Eu nu va reprosez nimic si sunt sigur ca va rugati. Ce va spun e asta, eu cred ca TOCul poate fi alungat cu o rugaciune foarte puternica numita Acatistul Mantuitorului IIsus Hristos ----------* Anumite cuvinte au energie pozitiva foarte mare ca de exemplu numele Mantuitorului IIsus. Rugaciunea asta e in asa masura facuta ca chiar daca esti incepator in rugaciune ca mine, prin puterea cuvintelor de aici duhurile rele pleaca daca o zici zilnic. Asta am vrut sa zic. Dupa fiecare icos sa se zica: Doamne, iarta-mi pacatele dezleaga vrajile si alunga duhurile necurate, pe pustiu sa se duca si la noi sa nu se mai intoarca.

(*modificat de admin)
0
13-04-2009, ora 16:44
ion12
Nu este medic/terapeut
ion12
cata77 ai vorbit foarte bine de Dumnezeu eu am fost foarte mult la biserica, mam rugat mult, dar mai rau am facut obsesii.Apropo: cind trec pe linga biserica gindu meu incepe sa zica toate tinpeniile, iar eu cred ca Dumnezeu aude ce spun gindurile si ma ia o anxietate, si nu mai pot sa plec de acolo pina nu ma rog de foarte multe ori la Dumnezeu sa apuc sa zic ce vreau eu, nu ce vor gindurile.Cum sa pot sa trec pe linga biserica, sa ma rog, si sa nu bag in seama gindurile, adica sa stiu ca Dumnezeu asculta ce zic din gura nu ce zic jegoasele de ginduri, deci sa nu mai imi fie frica de Dumnezeu, sa stiu ca Dumnezeu ma iubeste ca asa ar trebui si ca nu se ia dupa ginduri
0
13-04-2009, ora 16:47
pasadi97
Nu este medic/terapeut
pasadi97
Ion, gandurile de care zici nu sunt ale tale si am inteles ca nu ti se vor imputa. Este o greutate pe care o ai. Le-am avut si eu.
0
13-04-2009, ora 17:12
pasadi97
Nu este medic/terapeut
pasadi97
Ca sa fiu si mai explicit rugaciunea contine numele Mantuitorului ce sfinteste mintea de aproape 200 de ori. Duhurile rele sunt chinuite de acest nume asa ca pleaca dupa cateva zile.
Adaugă un comentariu / răspuns
181 comentarii 12 ..... 6 7 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: