tulburarea schizotipala-ajutor, informatii, orice, va rog

26-07-2008
corina_tm
Nu este medic/terapeut
corina_tm
Buna ziua,
Mama prietenului meu a fost diag. cu tulburare schizotipala.De 6 sapt urmeaza un tratament medicamentos si consiliere.Medicamentele le ia si nu prea, doar daca este el langa ea si o obliga, iar in timpul in care el este la serviciu nu are control si nu stie sigur.Ea spune ca le ia, dar a mintit si cu altele, asa ca nu stim sigur..La consiliere merge tot obligata, dar o face de fiecare data pt ca o duce el, o singura data a mers singura.Prima criza violenta a facut-o acum 6 sapt, dar comportamentul ciudat a aparut in feb.2008 cand a aflat ca vrem sa ne casatorim si eu sunt tinta acestui comportament.Eu nu stau cu ea si nici nu am contact direct ca sa nu provoc daune in vreun fel.Nu am stat niciodata in aceeasi casa si am avut intalniri rare, la masa de Pasti sau jumatate de ora de Craciun, deci interactiunea a fost minima pt ca ea a refuzat sa ma cunoasca.Problema este ca nu vrea sa faca nimic, abia acum s-a reusit convingerea ei sa mearga la serviciu.Este foarte inchisa, nu discuta nimic, nu raspunde intrebarilor si nici acasa nu mai face nimic in conditiile in care inainte nu putea fi oprita din activitatile casnice.A mai facut o criza la inceputul acestei luni, nu la adresa mea, desi ni s-a spus ca nu va mai avea crize violente.Este normal sa nu existe nici o ameliorare dupa atata timp?Face 3 sesiuni de consiliere pe sapt?Va rog din suflet sa-mi dati un raspuns avizat, o speranta, pentru ca suntem disperati!Initial ni s-a spus ca in 6 luni va fi un om normal din nou, apoi, alt medic ne-a spus ca va dura ata doar pana vom vedea reactii!!!Acum nu reactioneaza la nimic, pe doctorita si pe mine ne face in toate felurile, dar atat!Fiul ei este singurul la care mai reactioneaza, dar foarte rar.Sta ore in sir cu el si nu scoate un cuvant, apoi, dintr-o data isi aminteste de mine, isi face tirada de care nu se abate niciodata si revine la tacere si totala nepasare fata de orice.Ce imi puteti spune, un sfat, o parere, orice!Multumesc din suflet.
4 comentarii
0
26-07-2008, ora 00:00
musaraf
Identitate neconfirmată
musaraf
Buna ziua.
In tulburarea schizotipala, pacientul este izolat social, are ganduri stranii (magice etc.), se teme de persoane dinafara familiei (anxietate sociala), este suspicios. Totusi, nu exista idei delirante.

Pe acest fond, se poate suprapune o psihoza acuta (cu delir, halucinatii, etc.), sau un episod depresiv, in cazul unui stres pe care nu il poate depasi. In cazul acesta, probabil casatoria fiului si perspectiva de a ramane probabil izolata a fost factorul declansator. In general episodul acut se trateaza cu succes (cu antipsihotice).

O atitudine neutra este recomandata (nu trebuie sa se incerce sa i se demonstreze ca ideile sale sint irationale etc.). Inteleg ca deja o ameliorare exista (merge la serviciu).

Numai bine !
Numai bine.
0
28-07-2008, ora 00:00
corina_tm
Nu este medic/terapeut
corina_tm
Multumesc pentru lamuriri.Imi puteti spune daca este normal sa fie in continuare lipsita de orice reactie inafaa de izbucniri violente din cand in cand?Ele apar din senin, aparent neprovocate.Pe noi ne ingrijoreaza foarte tare faptul ca nu vorbeste nimic, foarte rar raspunde intrebarilor puse, iar atunci o face monosilabic sau fara nici o noima?Cam in cat timp ar trebui sa vedem o ameliorare? Inca o data multumesc.
0
28-07-2008, ora 00:00
corina_tm
Nu este medic/terapeut
corina_tm
Revin, daca se poate as dori si parerea d-nei Dr. Ileana Constantin referitoare la aceasta situatie si la reactia la consiliere.Multumesc anticipat.
0
30-07-2008, ora 00:00
corina_tm
Nu este medic/terapeut
corina_tm
Am inteles ca episodul acut poate fi tratat cu succes, dar problema de fond se vindeca? Acum are manifestari violente asupra sotului si apoi cade in apatie totala... Nu stim cum sa facem pt ca se pare ca sedintele de terapie nu prea dau rezultat. Poate cineva sa-mi spuna daca vor da in timp, si daca da cand?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Schizofrenia ar putea fi un efect advers al evoluției complexe a creierului
  •