tulburari de deglutitie

24-05-2008
s_alexandraro
Nu este medic/terapeut
s_alexandraro
Buna ziua,
Incepand de anul trecut mi se intampla ocazional ca in timpul mesei, atunci cand inghit sa simt cum mancarea mi se opreste la nivel esofagian(simt ca o jena la nivelul gatului). Inainte nu era o problema pentru ca ma concentram sa inghit usor si mancarea respectiva aluneca. Insa, in urma cu 3 zile mancand o aluna m-am inecat din nou insa senzatia de nod in gat s-a complicat cu greutate mare in a respira, simtind ca ma sufoc si ca ametesc datorita anoxiei. Aceasta "criza" a durat cateva minute, timp in care desi am baut 2 pahare de apa, am tusit si m-am chinuit sa inghit, acele fragmente nu alunecau; in final m-a salvat un prieten aplicandu-mi manevra Heimlich. Tin sa mentionez ca daca As dori sa imi spuneti ce investigatii ar trebui sa imi fac? Am auzit ceva de un tranzit baritat ; este util?

Alte completari in caz ca va sunt de ajutor:
-sunt profesor de educatie fizica, vorbesc mult si tare la scoala, lucrez intr-un mediu cu praf si oscilatii de temperatura(sala si teren de sport)
-de 2 luni am fost diagnosticata cu STREPTOCOC BETA HEMOLITIC, dar am facut tratament cu moldamin si amoxicilina; nu am repetat exudatul sa stiu daca a disparut
- in rest nu am probleme de sanatate ( anlize de laborator sunt bune)
2 comentarii
0
24-05-2008, ora 00:00
Dr. Markus Sorin
Medicina interna, Sighetu-Marmatiei
Dr. Markus Sorin
Dom profesor, Ati fost mare norocos cu prietenul si cu Her Heimlich!...
Pare-se ca disfagia descrisa este functionala, pt ca daca era organica ar fi evoluat progresiv pana la imposibilitatea completa de a inghiti lichide si solide(caz in care ne gindeam la o stenoza organica esofagiana produsa fie post- caustic, fie post-esofagita de reflux, fie prin cancer esofagian). Cum insa nu este vorba de asa ceva in nici un caz, totul este functional, si ne gindim la urmatoarele ipoteze: 1)Spasm difuz esofagian 2)Achalazia cardiei 3)Sclerodermie sistemica cu sindrom esofagian.
Metoda de investigare se numeste manometrie esofagiana, iar de un oarecare folos ar fi si esofagoscopia(endoscopia digestiva superioara). Adresati-va serviciului de gastroenterologie cel mai apropiat.
Ca si tratament, ar merge motilium in asteptarea diagnosticului.
Daca e sclerodermie, ma ocup in mod special, ma puteti contacta prin e-mail -,...dar cel mai probabil e una din primele 2 ipoteze functionale enuntate.
0
14-04-2009, ora 15:25
emihaela
Nu este medic/terapeut
emihaela
Domnule dr. Markus,
indraznesc sa va scriu deoarece am citit mai sus ca va ocupati in mod special de sclerodermie.
Am 28 de ani si acum 1 an jumatate mi-a aparut o pata inchisa pe picior, rosiatica-maronie, care s-a extins si a fost diagnosticata ca neurodermita. Dupa tratamentul cu Protopic, care nu a avut aproape niciun efect, am facut o biopsie al carei rezultat a fost urmatorul:
"Mic fragment cutanat prezentand in derm bogata depunere de colagen ce se extinde in hipoderm, inconjoara structurile anexe atrofice restante, inflamatie cronica (limfocite plasmocite macrofage) predominant nodulara, perivasculara sau perianexiala, structuri vasculare cu perete ingrosat sclerozat si ingrosarea lumenului, epiderm cu hiperpigmentare. Fara leziuni granulomatoase. Aspectul histopatologic este compatibil cu o leziune de tip sclerodermie. Se recomanda corelarea cu date clinice pentru precizarea caracterului localizat sau sistemic."
Am facut apoi analiza Ac borrelia burgdorferi (ce a iesit negativa) dupa ce i-am spus medicului ca in urma cu 2-3 ani m-a muscat o capusa.
In concluzie, medicul mi-a pus diagnosticul sclerodermie localizata.
As dori sa va intreb daca ar mai fi trebuit sa fac vreo analiza pentru stabilirea caracterului localizat sau sistemic al bolii, fiind ingrijorata de gravitatea celei de a doua forme si de faptul ca nu gasesc prea multe informatii pe internet despre aceasta boala.
Va multumesc anticipat.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
06-06-2023, ora 10:15
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Proctoline
HEMOROIZI? FISURI ANALE? Tratament fără operație și fără internare!
Clinicile Proctoline sunt centre medicale specializate în tratarea eficientă a hemoroizilor și a fisurilor anale. Ne găsiți în 14 orase din țară! Detalii aici
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: