tumoare craniana de ventricul IV

12-11-2010
remus_romanet
Nu este medic/terapeut
remus_romanet
Buna, va rog sa ma ajutati cu un sfat cat se poate de repede. sotia mea, mama a doi copii, unul de 4 luni si unul de 9 ani si-a pierdut mirosul. In urma unor investigatii recomandate de dr oftalmolog, CT si RMN a fost diagnosticata cu o tumoare craniana de ventricul IV cu hidrocefalee. In continuare voi prezenta rezultatul examenului RMN.

Examen RMN - Romanet Mihaela, 36 ani
DATA: 11.10.2010


INDICATIE: suspiciune de oligodendrogliom de fosa posterioara la CT, nevita olfactiva, sinuzita.

TEHNICA: Sectiuni encefalice in plan sagital ponderate T1, axial in T2, coronal FLAIR, axial DIFUZIE. Sectiuni sagitale si axiale T!( encefalice si fine centrate pe ventriculul IV), inainte si dupa injectare.

REZULTAT:

STUDIUL FOSEI POSTERIOARE:

In proiectia ventriculului IV, cu umplere completa a acestuia, se evidentiaza o formatiune in hipersemnal heterogen T1 si T2 ( cu zone solide si chistice). Dupa injectare de gadolinium, priza de contrast este slaba si heterogena. Formatiunea are contur regulat si masoara cca 18 mm(AP)x18mm(LL)x@*mm(CC).
Trunchiul cerebral are un semnalsi o morfologie normala.
Unghiurile ponto-cerebeloase sunt libere.

ETAJUL SUS-TENTORIAL:

Dilatare triventriculara importanta, cu diametrul transversal al coarnelor frontale ale VL pana la 3 cm, cel al ventriculului III pana la 2 cm.
Parenchim cerebral cu hipersemnale in raport cu difuzia transependimara a LCR.
fara semne de ischemie acuta, sangerare sau sindrom de masa.
fara priza de contrast anormala supratentoriala.

SINUSURI:

hipersemnal parietal cu priza de contrast a sinusului frontal stang.

CONCLUZIE:

IRM encefalic cu prezenta unei formatiuni tumorale in proiectia ventricului IV, de cca 18x18x28mm, spontan hiperintense si slab gadofile, cu portiuni chistice, care determina o hidrocefalie triventriculara supraiacenta. Formatiunea evoca in primul rand un ependinom de ventricul IV cu necroze si hemoragii( cu specificarea ca nu respecta toate caracterele de specificitate ale acestei tumori). Necesar aviz neurochirurgical in vederea rezectiei si examenului anatomo-patologic.
La cateva zile de la primirea acestui ezultat am reusit sa ajungem la dr THOMAS CZECH de la spitalul AKH din VIENA care ne- recomandat operatia cat se poate de repede. In acest moment asteptam de la o zi la alta sa aflam data exacta cand va trebui sa fim in Viena pt operatie. Doctorul CZECH a spus ca in urma operatiei s-ar putea sa apara o pareza care va disparea in timp si ca s-ar putea sa fie necesara si o a doua operatie, mica, in cazul in care lichidul cefalorahidian nu isi va relua traseul normal. Tot dansul ne-a spus ca tumoarea apasa pe nervul care este responsabil de miscarea globului ocular si miscarile fetei. Dupa parerea a trei neurochirurgi care au vazul filmul RMN si a medicului oftalmolog care a citit rezultatul tumoarea ar fi benigna.
As dori sa stiu de la dumneavoastra ce riscuri sunt in timpul operatiei cat si dupa, ce inseamna o a doua operatie mica( banuiesc ca este vorba de sunt de drenare), cat ar putea fi perioada de recuperare post operatorie, daca dupa parerea dumneavoastra tumoarea este benigna sau maligna si ce sanse sunt ca aceasta tumoare sa reapara in timp. Mentionez ca in afara de lipsa mirosului, o de teriorare a vederii intr-un anumit unghi si usoare ameteli si de cateva zile probleme nesesizabile de coordonare in mers sotia nu are alte simptome.
Va multumesc.
In data de 9 noembrie sotia mea a fost internata in spitalul AKH din viena iar in data de 10 noembrie a avut loc operatia care a durat 5 ore. avand in dvedere ca tumoarea era de natura lipicioasa si zonei in care era situata mi s-a spus ca a fost o operatie foarte grea. Doctorul a reusit sa extraga tumoarea in totalitate dar a ramas o pelicula subtire pt ca nu a vrut sa afecteze tesutul sanatos. Azi este a treia zi in care sta pe terapie intensiva, este constienta, nu i-a fost afectata nici o functie dar are o permanenta stare de somnolenta.
Daca puteti sa ma ajutati cu niste informatii referitoare la perioada de recuperare si la ce sa ma astept in continuare.
va multumesc.
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.