Tumora maligna la san

04-01-2013
ileniaa
Nu este medic/terapeut
ileniaa
Buna seara.

In luna septembrie in urma unui control (ecografie) a fost descoperita o tumora la sanul stang.
Am mers la IOB si in urma investigatiilor, in noiembrie am fost operata si a fost scoasa tumora si toti ganglionii din partea stanga. Pe partea dreapta au fost scosi cativa ganglioni deoarece erau inflamati la palpare.
Raportul de analize pt ganglionii de pe dreapta este:
examen extemporaneu
criostat - ggl I - hiperplazie foliculara
examen histopatologic
postcriostat ggl. I: - 3 ggl histiocitoza sinusala
parafina ggl. II: - 2 ggl. histiocitoza sinusala
parafina ggl. III: - 2 ggl. histiocitoza sinusala

Raportul de analize final este:

Macroscopie:
1 recupa superioara cu diametrul = 1/1 cm - aspect de tesut gras
2 recupa inferioara cu diametru= 2/1 cm - aspect scleros
3 recupa interna cu diametrul = 2, 5/2 cm - aspect scleros cu formatiuni microchistice
4 recupa externa cu diametrul 1/1 cm - aspect tesut de tesut gras
5 recupa profunda cu diametrul 2/2 cm - aspect de tesut gras

examen histopatolologic

1 recupa superioara - tesut conjunctivo-grasosce inglobeaza acini tipic structurati
2 recupa inferioara 3; 4 recupa interna - ectazie canaliculara, papilom intraductal, fibroadenom
5 recupa externa - ectazie canaliculara, papilomatoza intraductala
6;7 recupa profunda - tesut fibro-conjunctivo-grasos
statia I + II + III in bloc
3 ggl histiocitoza sinusala, infiltart hemoragic intraganglionar
9 ggl histiocitoza sinusala
1 ggl cu micrometastaza subcapsulara
- tesut conjunctivo-grasos
concluzie: carcinon ductal invaziv asociat cu carcinom lobular invaziv (G2)
pT2. ; pN1a; M = 8500/3; M= 8520/3

Va rog sa imi explicati diferenta dintre carcinon ductal invaziv si cu carcinom lobular invaziv si care este gravitatea celor 2.

Rezultatul primit de la Babes este urmatorul:
histopatologic: - carcinom mamar ductal invaziv
imunohistochimic: - ER pozitiv 40% in celule tumorale;
- PGR pozitiv 80%in celule tumorale:
- CERB B2 fara reactie membranara semnificativa (-);
- Ki67 pozitiv 25% in celule tumorale

Inrebarea mea este exista vreo diferenta intre cele 2 rapoarte?
V-as ruga sa-mi spuneti parerea dvs referitor la rezultatul analizelor, ce tratament trebuie urmat in continuare si care este gravitatea cazului, intrucat sunt foarte ingrijorata.


Va multumesc
14 comentarii
0
05-01-2013, ora 15:17
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Aveti un carcinom invaziv cu originea in canalul ductal, vreo 80% sunt de tipul asta inclusiv al meu.
Aveti G2 (grad histologic) care este un 'scor' care arata cat de diferit este modelul de aparitie si crestere a celulelor canceroase fata de celulele dumneavoastra normale. Exista G1 (bine diferentiat) (am eu), G2 (moderat diferentiat) si G3 (slab diferentiat). La G3 celulele canceroase cresc si se inmultesc cel mai repede fata de celulele normale. Daca tot ai cancer de san cel mai bun este G1, G2 este asa si asa, G3 ar fi mai rau.
ER pozitiv 40% si PGR pozitiv 80% arata ca tipul dumneavoastra de cancer va raspunde la hormonoterapia (niste pastile care se iau gratuit 5 ani) care va va fi probabil recomandata dupa operatie, chimioterapie, radioterapie, ceea ce va creste cu vreo 50% sansele pe termen lung. CERB B2 (-) este bine ca nu aveti pozitiv ca nu mai raspundeati la hormonoterapie.
Ki 67 pozitiv 25%. Clasificarile sunt sub 10% (am eu), 10 - 20% si peste 20%. Cel mai bine este sub 10%. Nu mai intru in amanunte pentru ca nu este un indicator sigur dar se foloseste pentru ca poate spune ceva medicului in corelatie cu ceilalti indicatori.
Aveti Stadiul patologic IIB cu sanse statistice de supravietuire la 5 ani de 74%. Eu am avut Stadiul patologic IIA cu sanse statistice de supravietuire la 5 ani (ca pe atata s-au urmarit) de 81%, am facut mastectomia cu evidare ganglionara totala, chimioterapia, radioterapia si deocamdata sunt bine mersi din punctul de vedere al cancerului. Cum stati dumneavoastra exact nu stie nimeni fiind vorba initial de o modificare genetica a unei celule (rar 2) acceptata din varii motive (in traducere libera sistem imunitar deficitar sau mostenire genetica) la un moment dat de organism. Important este sa luptati pentru sansa dumneavoastra la viata facandu-va tratamentul care oricat de dur este are rezultate, mai ales ca aveti sanse destul de mari. In rest numai Dumnezeu stie cate zile avem pe acest pamant chiar daca noi nu constientizam acest lucru decat cand ne cade caramida in cap ceea ce de altfel este si normal.
Amandoua rapoartele concluzioneaza carcinomul ductal invaziv diferenta este ca in cel de la IOB este specificata si asocierea lui cu carcinomul lobular invaziv ceea ce inseamna ca cel putin o celula canceroasa din carcinomul ductal invaziv initial a atacat cu succes cel putin o celula a unui lob transformand-o in celula canceroasa a lobului care a evoluat la randul ei in mod autonom in carcinom lobular invaziv. Probabil la IOB au mai multe blocuri la parafina din proba de operatie si v-au dat doar blocul cu carcinomul ductal invaziv pentru confirmare si IHC la Victor Babes pentru ca acela era important si nici nu avea rost sa mai cheltuiti dumneavoastra bani suplimentar degeaba.
Ca tratament mai aveti chimioterapia, probabil radioterapia si hormonoterapia.
Pentru raspunsuri suplimentare consultati site-ul breastcancer.org pe care l-am consultat si eu si de pe care aveti parte din raspunsuri.
E normal sa fiti ingrijorata ca sunteti om nu stana de piatra dar incercati sa treceti peste si sa va vedeti de tratamentul si viata dumneavoastra ca alta n-avem si chiar daca am avea n-am mai fi noi. Asta-i viata cu bune si cu rele important este cum trecem peste greutati si ce invatam din ele. Eu una am invatat destule de nevoie ce e drept.
Cu mentiunea ca eu sunt pacient si nu doctor va doresc : " La multi ani ! " si bineinteles multa Sanatate ! ".
0
05-01-2013, ora 16:41
ileniaa
Nu este medic/terapeut
ileniaa
Multumesc frumos pentru raspuns eas. Mi-am mai lamurit cateva informatii de care nu eram foarte sigura.
Totusi as dori si opinia unui medic specialist in domeniu ref la situatia mea.

Multumesc frumos.
0
05-01-2013, ora 21:39
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Cu placere.
0
08-01-2013, ora 17:52
ileniaa
Nu este medic/terapeut
ileniaa
Buna seara.
As dori daca se poate si opinia dlui dr Raul Duke ref la rezultatele analizelor mele.

Multumesc
0
08-01-2013, ora 18:15
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu am foarte multe de adaugat, iar micile corecturi pe care le-as avea de facut sunt prea tehnice si prea putin importate, vis-a-vis de ce a zis eas.

intr-adevar ai primit diagnosticul de cancer de san care a fost operat, se pare, cu succes. stadiul este unul destul de localizat, iar cu operatia care a fost facuta corect, ulterior si cu tratamente de completare, care in mod normal ar trebui sa fie CHIMIOTERAPIE apoi RADIOTERAPIE apoi HORMONOTERAPIE pentru mai multi ani, apoi cu urmarire pe termen lung, ai sanse foarte mari de vindecare si chiar sa nu mai ai probleme pe viitor. e un lucru bun si ne bucuram pentru asta, nu-ti bate prea mult capul cu notiuni tehnice, ca "ductal" sau "lobular" inseamna ca pleaca din duct sau din lobulul terminal, etc, sau lucruri care conteaza pentru medici si nu altcineva. buletinele nu se contrazic, cel mult se completeaza. lucrurile arata favorabil. felicitari ! si tinem legatura; asteptam sa ne spui si ce va zice oncologul despre ce vei urma, etc.
0
08-01-2013, ora 18:38
ileniaa
Nu este medic/terapeut
ileniaa
Multumesc pt raspuns dle doctor.
Am inceput chimioterapia. In total voi avea 6 sedinte, daca intre timp nu vor aparea alte complicatii. Dupa aceea, voi face si radioterapie. Stiti cumva cam cate sedinte de radioterapie se fac pt astfel de cazuri?
Sau in cazul in care voi face acceleratori, cam cate sedinte se fac? si care este diferenta dintre cele 2?

Multumesc.
0
08-01-2013, ora 19:08
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate nu stiu, nu sunt radioterapeut. inafara de asta nici un radioterapeut nu poate sa stie exact, pentru ca depinde foarte mult de cum va face planificarea exact radioterapeutul in cauza. probabil 5 saptamani... sau mai mult. imposibil sa ma pronunt. de ce e important ?
0
09-01-2013, ora 10:46
ileniaa
Nu este medic/terapeut
ileniaa
era doar o simpla curiozitate. am auzit vorbindu-se si de una si de cealalta si nu stiu care este diferenta dintre ele. ref la nr de sedinte, vroiam sa-mi fac o idee cam cat dureaza.
Multumesc pt raspunsuri. va voi tine la curent cu evolutia lucrurilor
0
10-01-2013, ora 16:06
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Ma scuzati dar eu vreau micile corecturi prea tehnice si prea putin importante. Asta daca nu sunt la partea cu blocurile la parafina ca acolo am pus probabil ceea ce inseamna ca mi-am dat cu presupusa din ce mai stiam si eu dupa cum probabil am pus si la partea cu tratamentul dar acolo din cu totul alt motiv si anume pentru ca pot exista diferente intre tratamentul standard care se aplica si ce poate recomanda medicul curant avand toate informatiile medicale cazului in speta. Multumesc.
0
10-01-2013, ora 20:44
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu placere si tinem legatura. asteptam sa ne furnizezi si rezultatele discutiilor viitoare.

eas: ti-am spus, discutiile sunt principial bune, ai cunostinte destul de extinse pe acest subiect. nu trebuie sa iti bati capul cu TOATE lucrurile cu care trebuie sa isi bata capul medicii; una din acele mici corecturi este, de exemplu, situatia cu CerbB2 cum ca daca ar fi fost pozitiv nu ar mai fi raspuns la tratament hormonal; desi se poate spune ca exista o tendinta in aceasta directie, CerbB2 este folosit pentru a prezice raspunsui la un tratament numit Herceptin. mai sunt si alte chestiute, dar inca si mai mici iar principiul si nivelul tau de intelegere ramane foarte bun!
0
10-01-2013, ora 21:10
ileniaa
Nu este medic/terapeut
ileniaa
Va rog sa ma lamuriti in privinta CERB B2. Pana la urma cum trebuie sa fie pt a raspunde la hormonoterapie, negativ sau pozitiv? sau cerb b2 este doar pt reactia la herceptin?

multumesc
0
10-01-2013, ora 22:23
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Raspundeti la hormonoterapie pentru ca aveti ER pozitiv 40% si PGR pozitiv 80%. Faptul ca raspundeti la hormonoterapie este bun pentru ca va mareste sansele de supravietuire pe termen lung (are efect 5 ani cat se iau pastilele si inca 5 dupa ce nu se mai iau). Aveti CERB B2 negativ ceea ce este bine pentru ca atunci cand este pozitiv este asociat unor cancere care nu raspund la hormonoterapie si primesc alt tratament in locul hormonoterapiei la care nu raspund.
0
11-01-2013, ora 09:22
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
CerbB2 are scopul de a prezice raspunsul la HERCEPTIN; cand este pozitiv cu trei cruciulite, si uneori si cu doua, boala raspunde la Herceptin; cand e negativ sau cu doar o cruciulita, nu.
0
11-01-2013, ora 10:01
ileniaa
Nu este medic/terapeut
ileniaa
Multumesc mult pt raspunsuri.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sânii
  • Auto-examinarea sânilor
  • Metode de ridicare a sanilor fara operatie
  • Estetica sânilor
  • Mastopexia - Operatia pentru ridicarea sanilor (lifting-ul sanilor)
  • Mastectomia preventivă
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  •