tumori multiple maligne

19-01-2013
mara72
Nu este medic/terapeut
mara72
buna ziua! acum 2 luni cumnatul meu a acuzat dureri de coloana, dupa cateva investigatii(analize, CT) a primit un diagnostic crunt are cancer, dar nu se stie la ce organ care i-a dat aceste metastaze care i-au invadat muschiul si ii, , sugruma' maduva spinarii. operatie urgenta ca altfel paralizeaza. pe 17 dec a fost operat la buc la sp bagdasar arseni de dr Exercian care ne-a spus ca are coloana, , improscata' cu acesti ganglioni care se dezvolta rapid. dupa biopsie(odata la bagdasar arseni si odata la victor babes) si un test imunohistochimic, rezultatul a fost cancer fara a se cunoaste geneza. intre timp i-a mai aparut un ganglion si la gat in partea dreapta ca o umflatura. el momentan nu se simte rau nu-l doare. inebuniti am fost la fundeni la 3 medici oncoloci, unul ne-a spus ca nu este de competenta sa, al doilea ne-a spus sa facem un PET CT (care ne costa 6000lei), iar a treia doctorita ne-a spus ca nu trebuia sa facem imunohistochimicul ca nu ajuta la nimic. suntem chemati marti(22.01) cu el la fundeni sa-i faca nu stiu ce ananliza sa-i depisteze locul de unde vine cancerul. i-a spus sa bea 2 fiole de cortizon inainte de a se interna dupa care urmeaza sa-i recolteze probe. are oare sanse macar acum sa-i depisteze locul de pornire al acestei crunte boli?
eu stau si ma intreb cum e posibil asa ceva de doua luni, (am cheltuit sume enorme pana acum) sa nu reauseasca sa ne dea un diagnostic in timp ce cancerul ii invadeaza tot organismul?
ps: am uitat sa va spun ca are 48 ani a fost fumator(pana acum o saptamana)
29 comentarii
0
20-01-2013, ora 14:10
mara72
Nu este medic/terapeut
mara72
revin cu diagnosticul primit la histopatologic si imunohistochimic
1. histopatologic: tesut fibro conjunctivo-adipos, muscular striat si osos cu marcate artefacte de prelevare/prelucrare prezentandinfiltrare tumorala cu aspect histopatologic de carcinom scuamos slab diferentiat cu zone de necroza.
2. imunohistochimic: CK34BetaE12pozitiv zonal in celule tumorale; P63 pozitiv zonal in celule tumorale; Ck7 negativ ; TTF1 negatriv; VIM pozitiv zonal in celule tumorale ; ER negativ; CROMO negativ; SYNAPTO negativ ;Ki67 pozitiv 80-85% in celule tumorale.
concluzie testele imunohistochimice sustin diagnosticul histopatologic dar nu pot stabili cu certitudine originea proliferarii tumorale
Domnule doctor am si eu o intrebare cat de grav e acest diagnostic si ce sanse mai are? va multumesc!
0
20-01-2013, ora 20:48
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
sansele ma tem ca nu mai sunt in spectrul vindecarii. este evident ca are un cancer, iar acest cancer este in stadiul IV, adica ultimul, deci nu poate fi facut nimic pentru vindecare. in schimb se pot aplica tratamente menite sa-l faca sa se simta mai bine si chiar care sa-i prelungeasca durata de supravietuire. aceste tratamente implica fie operatie pe locurile cu probleme, cum a fost la coloana, sau/si iradiere, cum ar fi indicat sa faca acum, unde s-a operat, si apoi chimioterapie.

din pacate sansele cele mai bune ca chimioterapia sa aiba succes tin de a se preciza locul initial al cancerului. pentru acest lucru este FOARTE CORECT ca s-a facut biopsie si examen imunohistochimic (nu stiu ce fel de doctor a putut sa scoata ideea ca nu trebuia facuta imunohistochimie ca "nu ajuta la nimic". mi se pare deplasat); de asemenea doctorul care a spus de PET/CT avea dreptate; este foarte indicat si nu trebuie sa platiti 6000 de RON, pentru ca are diagnosticul de "cancer metastatic cu punct de plecare neprecizat", ceea ce, conform legii din romania, confera dreptul la un PET/CT gratuit. nu aveti nevoie decat de un dosar si un referat de la ONCOLOG. acesta foarte probabil va contribui la a se preciza locul initial.

totusi, ar fi fost de bun simt sa se faca si alte demersuri pentru precizarea diagnosticului; de pilda un examen CT de torace, abdomen si pelvis, niste endoscopii, o bronhoscopie. astea se fac de rutina la cineva cu cancer care nu stii de unde a plecat... s-au facut aceste lucruri ? dupa parerea mea, pe baza a ce zici, primul loc unde trebuie cautat este PLAMANUL, pentru ca are cel mai probabil un cancer bronho-pulmonar.
0
21-01-2013, ora 08:17
mara72
Nu este medic/terapeut
mara72
va multumesc domnule doctor pentru raspuns. ce sa va spun am facut trei CT, unul totala la galati la clinica particulara si 2 la bucuresti, unul total si altul doar coloana inainte de operatia la coloana tot la clinica particulara, am facut si endoscopii si radiografii atat la galati cat si la bucuresti, analize la sange, markeri tumorali si cam tot ce se putea face. doamna doctor de la fundeni ne-a spus ca imunohistochimicul nu ne ajuta pentru ca trei tipuri de ganglioni seamana intrei ei cei dati de plamani, pancreas si prostata de aceea nu poate fi precizat locul. la coloana au fost operati doar 2 ganglioni de la L5 care deja invadase muschiul coloanei si aproape ii strangulau maduva spinarii putand paraliza in orice moment. domnul doctor dupa operatie ne-a spus ca probleme mari mai sunt la L11. ce ma intriga pe mine este faptul ca am fost la oncologie la fundeni, la braila si nici un doctor nu ne-a spus sa facem niste sedinte de radioterapie pentru a incetini evolutia bolii pana gasim diagnosticul. oare nu este posibil asa ceva?
0
21-01-2013, ora 17:10
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pai io nu cred ca aveti radioterapie la braila oricum. ce anume sa fie posibil ?
0
21-01-2013, ora 20:41
mara72
Nu este medic/terapeut
mara72
eu nu ma refer sa fi facut radioterapie la braila ci macar sa ne, , indice" acest lucru tanand cont ca la fiecare doctor la care am fost am fost prin, , cineva", iar noi am fost draguti cu ei, nu stiu poate sunt prea cruda dar a-si fi dorit sa primesc un raspuns de genul celui pe care mi l-ati dat dumneavoastra, ca sunt doar, , sanse" de prelungire a vietii., cu cat?..doar Dumnezeu stie! va multumesc din suflet pentru raspunsuri.
0
21-01-2013, ora 21:41
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu placere! din pacate nu se poate vorbi prea clar de prognostic, pentru ca, asa cum am mai discutat, diagnosticul nu e prea clar. ce e sigur este ca este un cancer METASTATIC, deci din pacate nu are sperante de vindecare. viitorul... precum stii... nu il cunoaste nimeni.
0
22-01-2013, ora 08:07
mara72
Nu este medic/terapeut
mara72
citind acest forum mi-am dat seama ca foarte multa lume sufera de aceasta crunta boala si toti in felul lor sunt urgente, iar medicii vazand atatea cazuri nu mai au puterea sa spuna fiecaruia ca sfarsitul e aproape...sau poate..cine stie..
astazi l-am internat la fundeni pentru o noua investigatie poate macar acum aflam un diagnostic clar.
voi reveni cu diagnosticul va multumesc
0
23-01-2013, ora 15:19
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
asteptam. numai bine !
0
24-01-2013, ora 07:57
mara72
Nu este medic/terapeut
mara72
aseara tarziu ne-am intors de la fundeni, unde a fost internat din data de 22.01- 23.01. in acest timp a facut o consultatie ORL ca i-a iesit un ganglion si la gat si vorbeste foarte ragusit, i-a mai facut analize la sange si cam atat. pe biletul de externare scrie cam asa: pacientul s-a prezentat pentru tratament citostatic de linia 1 pentru boala metastatica. a fost tratat cu SINDALEX 260mg, CARBOPLATIN AUC 6, bine tolerat sub tratament simptomatic cu ZOMETA 4 mg. pacientul se va prezenta in data de 12.02 pentru CHT si in data de 20.02 pentru ZOMETA si consult RT. ne-a mai spus ca pe 12.02 ii va face si o bronhoscopie. el in urma administrarii de citostatice nu a avut nicio reactie adversa, chiar spunea ca se simte foarte bine. sa vedem ce-o fi mai departe.
0
01-03-2013, ora 12:14
mara72
Nu este medic/terapeut
mara72
nici acum nu am reusit sa-i facem bronhoscopia, ca a fost programat abia in data de 6.03, deci nu am reusit sa-i dam de capat bolii. dar a mai facut o tura de chimioterapie cu SINDALEX, iar pe 20.02. trebuia sa faca ZOMETA, dar i-au iesit analizele proaste si nu i-a mai facut nimic, l-a reprogramat pentru data de 6.03 daca ii ies analizele bune. acum ia CALCIU SANDOZ 1000, si am inceput sa-i dam si lapte de capra. pe cap i-au iesit niste, , cosuri" pe care le scarpina toata ziua, este posibil sa fie o alergie la citostatice, sigur nu sunt de la lapte ca atunci cand i-au aparut nu lua lapte de capra?
0
01-03-2013, ora 17:29
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu stiu ce intelegi prin cosuri, dar cu siguranta ca merita examinata toata treaba de catre medic. altfel speculatiile nu au niciun rost.
0
29-03-2013, ora 11:37
mara72
Nu este medic/terapeut
mara72
buna ziua domnule doctor. revin la dvs cu rugamintea sa ma lamuriti si pe mine cu rezultatul la CT cap, torace, abdomen si pelvis ca doamna doctor oncolog ne-a spus sa nu ne speriem ca este bine. ce-o fi insemnand asta nu stiu?
CT cerebral: moderata marire a calibrului ACI drepte distal si calcificare circumferentiala cu aspect de tunel la nivelul portiunii terminale a arterei carotide interne drepte care se continua in segmentul orizontal al arterei cerebrale medii drepte.fara leziuni heterodense spontan si fara leziuni ocupatoare de spatiu la nivel cerebral sau meningeal. sistem ventricular simetric cu dimensiuni normale. fara asimetrii de sistem cortical. multiple leziuni osteocondensate sunt vizibile la nivelul oaselor craniului.
concluzii: posibila dilatatie anevrismala ACI dreapta in segmentul sau distal. ateromatoza ACIdr si ACM dreapta. determinari secundare osoase frontale si temporo occipital stanga.
CT toracic: bule de emfizem vizibile subpleural la nivelul ambilor lobi pulmonari superiori. fara imagini nodulare sau difuze pulmonare suspecte de formatiuni tumorale sau leziuni secundare. fara revarsate pleurale. imagini ganglionare mediastinale sunt vizibile la nivelul lojei Barety 17 mm, fereastra aorto pulmonara 10 mm, precaniar-13mm, axilar stang- 21/13 mm
CT abdomino-pelvin: ficat cu dimensiuni normale, fara leziuni expansive. vena porta cu calibru maxim 15mm. vena splenica 9, 5mm calibru. ax spleno-portal omogen opacificat. splina cu dimensiuni normale, fara modificari de structura. colecist, pancreas, rinichi, glande suprarenale cu aspect CT in limite normale.vezica urinara cu pereti subtiri fara leziuni expansive. prostata cu dimensiuni de 27/41/37mm, cu contur regulat, fara evidentiere CT de leziuni expansive. fara leziuni patologice vizibile CT la nivelul tubului digestiv. cateva adenopatii sunt vizibile lombo-aortic mijlociu bilateral, 8mm, lombo aortic inferior stang -14, 6 mm, iliac comun stang - 8mm. cateva adenopatiisunt vizibile si inghinal bilateral maxim 19/10mm de partea stanga. calcificari parietale ale aortei toraco-abdominale cu calcificare la emergenta AMS unde determina reducerea calibrului cu aproximativ 50%.fara lichid la nivel abdomino-pelvin. multiple leziuni osteocondensate sunt vizibile la nivel vertebral T8, T11, L1, L2, L3, L4.
Concluzii: multiple determinari secundare osoase. cateva adenopatii lombo aortice mijlocii si inferioare, iliace comune si inghinale bilateral, cu aspect CT nespecificat. bule de emfizem pulmonar apical bilateral. fara leziuni tumorale pulmonare sau hepatice.
va rog din suflet sa-mi spuneti si mie cat de, , bine" pot fi aceste analize. am mare incredere in dvs de aceea va rog sa-mi dati un raspuns mai pe intelesul meu de necunoscator in ale medicinei. va multumesc din suflet.
0
29-03-2013, ora 19:27
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
lucrurile arata favorabil in ideea ca exista doar niste metastaze osoase si nu mare lucru in rest; ca atare se poate infera un raspuns bun la chimioterapie.
0
01-04-2013, ora 14:22
mara72
Nu este medic/terapeut
mara72
VA MULTUMESC DIN SUFLET DOMNULE DOCTOR PENTRU RASPUNS. mai am o nelamurire, doamna doctor oncolog ne-a spus ca putem sa-i dam orice alternative pentru vitamine, dar sa fie naturale: ex. miere cu propolis si polen, lapte de capra, legume, fructe etc., iar unei cunostinte care are cancer de pancreas si face chimioterapie aceeasi doamna doctor i-a spus sa nu ia nimic alternativ indiferent ce. acum nu mai inteleg cum e bine sa ia sau nu?
0
01-04-2013, ora 21:18
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cum ti-a zis. redu totusi portia de glucide, zahar, miere, ciocolata, etc. in rest nu prea exista recomandari de dieta referitoare la diagonsticul de cancer. suplimentele de vitamine si alti micronutrienti nu-si au rostul decat atunci cand e dovedita o carenta.
0
02-04-2013, ora 08:40
mara72
Nu este medic/terapeut
mara72
acum am inteles. va multumesc. va doresc o zi buna.
0
02-04-2013, ora 12:42
mara72
Nu este medic/terapeut
mara72
revin cu o noua intrebare. inainte de a face citostaticul zometa trebuie sa-si faca analize la calciu iar daca nu sunt in limite normale, cel putin 8, 7 nu i se administreaza zometa. doamna doctor pentru ca nu i-au iesit analizele in limite normale i-a dat sa ia calciu sandoz de 1000 dar nu i-a spus daca poate lua permanent sau cu intreruperi, dvs ce parere aveti in conditiile in care el a luat pana acum zilnic cam de doua luni?
0
02-04-2013, ora 14:18
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cat are albumina si cat are calciul acum ?
0
03-04-2013, ora 09:35
mara72
Nu este medic/terapeut
mara72
albumina nu i-a facut niciodata. ultimile analize sunt: biochimie: bilirubina totala -0, 57; calciu - 8, 45; clor - 106; creatinina 0, 5; fosfataza alcalina 143; GGT 132; LDH 445; POTASIU 4, 3; SODIU 136; TGO 68; TGP 76; UREE 26;
hemoleucograma: WBC 10, 9; RBC 3, 82; HGB 11, 3; HCT 35, 9 ; MCV 94, 0; MCH 29, 5; MCHC 33, 0; RDW 15, 3; HDW 2, 69; PLT 253; MPV 9, 7; NEUT 7, 66; LYM 1, 73; MON 0, 90; EOS 0, 17; BAS 0, 09; LUC 0, 34; NEU% 70, 3; LYM% 15, 9; MON% 8, 3; EOS% 1, 6; BAS % 0, 8; LUC% 3, 1; CH 30, 9; MACRO +:
0
03-04-2013, ora 20:16
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
trebuie masurata albumina concomitent cu calcemia.
0
04-04-2013, ora 06:28
mara72
Nu este medic/terapeut
mara72
astea sunt analizele care doamna doctor i le face de fiecare data, dar am sa-i spun sa faca si albumina. va multumesc mult.
0
24-04-2013, ora 13:13
mara72
Nu este medic/terapeut
mara72
revin cu rezultatul la brohonscopie: pe frotiurile examinate se constata prezenta de celule scuamoase necrofage alveolare si celule epiteliale glandulare maligne.
buletin de analiza radiologic - aparat bronsic- absenta bacililor acidoalcoalere existenti in frotiu direct.
nu stiu cat de corect am scris dar asa am reusit sa descifrez din scris. va rog din suflet puteti sa-mi dati un raspuns la analiza ca doamna doctor care l-a trimis la analize este in concediul pana pe 10.05. va multumesc mult
0
24-04-2013, ora 17:55
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
am inteles destul de bine; bronhoscopia a prelevat un lichid de aspiratie in care s-au gasit celule maligne, lucru care poate fi consistent cu un cancer bronhopulmonar. ce tratament a facut si in ce perioada ?
0
25-04-2013, ora 07:52
mara72
Nu este medic/terapeut
mara72
a facut incepand cu data de 04.02.2013 ZOMETA la trei saptamani, sindaxel 260 mg si carboplatin AUC 6 la o luna, iar din data de 22.04- 26.04 a inceput radioterapia.ii face 2 sedinte pe zi, una dimineata la cap, si dupa amiaza la cap si coloana. momentan mai are aceste sedinte de radioterapie pana pe 26.04 dupa care afla cand mai vine.
acum dupa aceasta bronhoscopie dr oncolog poate sa-i dea un diagnostic de cancer pulmonar cu stadiul bolii?, sau mai trebuie sa-i faca si alte analize?
0
28-04-2013, ora 00:08
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cred ca poate sa-i dea un asemena diagnostic, chiar daca nu cu certitudine de 100%.
0
28-04-2013, ora 07:09
mara72
Nu este medic/terapeut
mara72
va multujmesc din suflet pentru raspuns.deci poate sa-i dea acel TNM? si in acest caz exista si posibilitatea sa-i schimbe tratamentul?
0
28-04-2013, ora 16:07
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, este posibil. "TNM-ul" insa nu mai conteaza in momentul de fata. boala este abordata ca un cancer metastatic, deci in ultima faza; prognosticul este acelasi, deci, din pacate.
0
30-04-2013, ora 21:12
mara72
Nu este medic/terapeut
mara72
domnule doctor revin cu o intrebare sunt total nedumerita. medicul oncolog care il trateaza i-a spus ca rezultatul la bronhoscopie este bun, iar cancerul nu pleaca de la plamani? dar atunci ce sunt cu acele, , celule scuamoase necrofage alveolare si celule epiteliale glandulare maligne" care i-au iesit la bronhoscopie?
0
02-05-2013, ora 12:03
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
sunt celule tumorale.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.