Tuse violenta fara expectoratie, adanca, mancarimi in laringe

30-03-2017
anda37
Nu este medic/terapeut
anda37
Buna ziua! Totul a debutat in decembrie, acum 1 an si 3 luni. Dat fiind ca era foarte frig afara, umezeala, ceata, vant, am dedus ca am o bronsita cronica.Dupa tratament cu tusin si prospan, nici nu stiu cand a disparut cu totul.
Anul acesta in decembrie iar a recidivat. Crize de tuse seaca, senzatie de apa la plamani cand respiram, tuse atat de violenta si fara intrerupere, incat urinam pe mine, chiar daca in mod normal nu imi venea sa urinez, efectiv tasnea urina din mine din cauza tusei atat de puternice. Gatul imi era uscat, simteam mancarimi mai adanc, cred ca in laringe. Nu puteam expectora nicicum. Din nou am urmat tratament cu codeina, apoi cu prospan si m-am vindecat pana acum, in martie. Iar mi s-a declansat tusea. E din nou brusc frig (locuiesc in tinut cu clima nordica), sunt 7 grade afara, ceata, umezeala si vant rece. Iar tusesc de nu mai pot, desi stau in casa, cu radiatorul pornit.
Am inceput sa ma imunizez cu bronhovaxon, am inceput a doua luna de tratament imunizant. Mai ales dupa masa am o criza de tuse de cateva minute si nu ma pot opri. Nu ma doare deloc gatul, ma mananca adanc in laringe si nu am expectoratie. In ultimul timp, datorita unor evenimente, am avut si o stare de stress si anxietate accentuata, si ma gandesc ca poate, de fapt eu nu am bronsita cronica ci astm. Va rog frumos sa ma sfatuiti, unde sa merg la consultatii, la alergolog sau la ORL si daca ma ajuta bronhovaxonul si siropul prospan? Si daca ceea ce descriu eu suna a astm sau bronsita. Va multumesc!
1 comentarii
0
04-07-2019, ora 17:25
Dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță
Pneumologie, Iași
Dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță
Bună ziua! Cât dura această tuse? E nevoie de o tuse persistentă minim 3 luni, în 2 ani consecutivi. Faptul că mai apare și după masă poate indica o boală de reflux gastroesofagian, dar poate fi și astm. Faceți o spirometrie pentru evaluarea funcției pulmonare, și puteți face și test prick cutanat la alergologie pentru a exclude o alergie. Și nu mai luați produse care nu sunt prescrise de un medic specialist care își bazează schema terapeutică pe mai multe analize și investigații. O zi liniștită!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispersia particulelor de tuse în aer liber
  • Tipuri de tuse pentru care trebuie să te îngrijorezi
  • Câteva sfaturi pentru a calma tusea
  • Tratament tuse - medicamente, remedii, ceaiuri pentru tuse
  •