va rog sa ma ajutati! am un tata dependent de jocurile de noroc

13-04-2016
patrissia
Nu este medic/terapeut
patrissia
Buna seara.
Ce se poate face cu un dependent de jocuri de noroc?
Povestea suna in felul urmator. Tatal meu, cam de un an incoace bea destul de mult. De fiecare data cand eu si mama ziceam ceva incepea sa urle. Ulterior a inceput sa ceara bani de la mine (eu fiind studenta, fara salar fara nimic) sub diferite pretexte: ca ajuta un prieten, ca da pentru un coleg la lucrucare e foarte sarac, ca merge la o bere cu un alt prieten etc.
Intr-o zi, acum 3 saptamani l-am vazut iesind de la un local cu jocuri de noroc. Am crezut ca poate mi s-a parut si iese de altundeva. Astazi, in schimb, l-am vazut acolo, la aparate, jucand 4 ore in continuu dupa ce lucrase 12 ore pe noapte. M-am dus la el, am incercat sa il iau acasa. Fiind si obosit si baut m-a facut in fel si chip. Am plecat de la fata locului. Ulterior au urmat telefoane cu diverse amenintari: ca e vai de mine daca ajung acasa, ca nu mai am ce cauta acasa, ca sunt o paracioasa, ca nu mai sunt copilul lui etc.
Am pierdut vremea prin oras toata ziua. In schimb mama s-a dus acasa si a vorbit cu el. Ma rog, a incercat ptr ca inafara de injuraturi si cuvinte urate aduse la adresa mea el nu a zis altceva.
Tot spune ca sunt paracioasa. Ca i-am spus mamei. Un an intreg i-am dat bani (10, 20, 50 de lei) crezand ca el chiar are nevoie de ei si acum aflu ca..a mintit.
Am simtit ca-mi fuge pamantul de sub picioare cand l-am vazut acolo cum era. El singur si un aparat. Nervos ca nu castiga nimic. Mereu am avut o relatie foarte buna cu el si din acest motiv ma simt foarte prost. Imi tot pun intrebari: oare nu trebuia sa zic ceva ? Oare trebuia sa tac si sa il las?
Ce e de facut? Nu vorbeste cu noi. Sta suparat. E iritat, irascibil. Se uita foarte urat la noi. La cum il cunosc, vor trece saptamani pana cand va vorbi cu noi.
Chiar nu stim cum sa abordam situatia..
10 comentarii
1
14-04-2016, ora 18:51
cris_89
Nu este medic/terapeut
cris_89
Grea situatia prin care treceti tu si mama ta. Cunosc si eu o persoana in situatia tatalui tau si intr-adevar, aceste persoane par dezumanizate - de ex persoana pe care o cunosc eu nu-i mai pasa de sotie, nu-i pasa de copil, ca merge la scoala, ca-i trebuie mancare, haine, etc. Aproape toti banii ii merg la aparate. Tatal tau si bea ceea ce face situatia si mai dificila.
Tatal tau a avut un necaz in ultimul timp? Adica faptul ca s-a apucat de amandoua cam dintr-o data ma duce cu gandul la un motiv de tristete, de nemultumire. Acele apatate nu-s facute sa castige clientul, ca daca toti ar castiga, unde ar mai fi venitul patronilor? F putini castiga si aceia sunt extrem de mediatizati ca sa vada toti si sa-si faca curaj pe sistemul "poate castig si eu". Doar ca nu se intampla asa. Eu zic sa incercati sa vorbiti cu el cand e mai calm, sa-i explicati ca-i vreti doar binele si ca tu nu esti o paracioasa daca vrei sa-l ajuti. Nu l-ai oprit de la o activitate relaxanta, care-i face placere si care-i incarca bateriile, ci de la una care-l lasa fara bani si fara nervi. Toate astea sunt logice pt un non-dependent, dar cu dependentii e mai greu. Nu aveti pe cineva apropiat (o ruda sau prieten de familie la care tine) sa-i explice situatia si sa vada ca nu sunteti voi de vina ca nu-l intelegeti, ci ca el are o problema. Ideal ar fi sa-l convingeti sa mearga la in psiholog, dar banuiesc ca nici nu vrea sa auda de asa ceva.

Asteptam cu drag si parerea unui psiholog care sa dea un sfat!
1
18-05-2016, ora 13:13
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Asa este, aceste situatii sunt cu adevarat complexe si dificile, de multe ori fiind nevoie de o mare ‘investitie emotionala’ pentru a le depasi. Pentru asta primul pas e ca persoana in cauza sa-si doreasca in mod real sa paseasca spre schimbare. De obicei primele sesiuni de psihoterapie sunt orientate spre acest obiectiv. Cum motivatia schimbarii implica de cele mai multe ori si relatiile cu cei din familie, de obicei se obtin rezultate mai bune atunci cand sesiunile de psihoterapie cuprind intregul sistem familial sau cel putin persoanele cheie ce contribuie la situatia actuala.

Ai procedat foarte bine Patrissia atunci cand nu ai ignorat problema. Conteaza insa si modul in care e abordata situatia, tonul si continutul discutiei.
Sfatul lui Cris e si el util, o discutie cu un mediator neutru, intr-un cabinet de psihoterapie, poate sa ajute

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata
0
09-06-2016, ora 08:26
Psihoterapie Timisoara
Identitate neconfirmată
Psihoterapie Timisoara
Este o situatie dificila si neplacuta. Nu e rolul unui copil sa aibe grija de parintele sau, dar, din pacate viata bate filmul.

Recomandarea mea este sa gasiti o cale sa il duceti la tratament de specialitate. Din ce inteleg eu, sunt doua adictii, alcoolul si jocurile de noroc. Ambele sunt serioase iar eu unul nu cred ca familia singura poate reusi cu usurinta sa il aduca pe calea cea buna.

Ar fi o idee sa vedeti ce ONG-uri specializate pe aceste doua nise gasiti in zona de resedinta. Ei pot veni cu mai multe solutii punctuale, dupa o dicutie fata in fata.

Desigur ca terapia este necesara insa intrebarea e daca persoana in cauza este sau nu interesata sa participe. Daca isi da acordul sa participe la asemenea sedinte deja e un lucru mare.
1
12-10-2016, ora 22:12
Psiholog Andreea Chifu
Psihologie, Bucuresti, lg.pta.Constitutiei
Psiholog Andreea Chifu
Imi pare atat de rau ca si tu si mama ta trebuie sa indurati o perioada asa dificila. Incearca sa fii curajoasa si mandra de faptul ca ai facut deja un prim pas spre a-l ajuta pe tatal tau. Sa nu te descurajezi si sa mentii speranta ca veti trece cu bine prin asta.

Intr-adevar si mie imi suna ca si cum tatal tau este posibil sa fie dependent de jocuri si alcool. La fel cum au zis si ceilalti de pe site, de obicei, acestea sunt doar efectele incercarii de a scapa de o problema sau a uita de un eveniment intens sau sentiment puternic de vina, nemultumire, poate chiar depresie. Si eu sunt de acord ca sfatul lui cris este cel mai nimerit in acest caz. Incercati sa apelati la o persoana terta in care voi si intreaga familie aveti incredere si discutati impreuna cum ati putea sa-l ajutati pe tatal tau sa dea o sansa psihoterapiei.

Un bun punct de pornire ar fi ca aceasta persoana sa ii explice in ce fel comportamentul tatalui tau il afecteaza pe el si pe cei din jur. E bine sa dam exemple specifice daca putem. (ex: nu mai poti dormi noaptea de grija pentru el; iti scad notele deoarece nu te poti concentra pe invatat cand esti mereu trista; simti ca l-ai dezamagit deoarece nu reusesti sa il ajuti; nu mai aveti bani in casa, etc.) Ideal ar fi ca discutia sa poata ajunge intr-un punct in care acest prieten sa-l poata ajuta pe tatal tau sa vada costurile si beneficiile actiunilor sale, exact cum au sugerat si ceilalti contribuitori draguti de pe acest subiect. Ideal ar fi sa pregatiti impreuna o lista cu toate punctele de mai sus de discutie si apoi sa rugati aceasta persoana sa repete putin lista inainte sa vb cu tatal tau.

Nu in ultimul rand, probabil ar fi o idee buna ca mama ta sa aiba un cont de bani separat, poate chiar secret si sa puneti intr-un loc inaccesibil lucrurile foarte valoroase din casa, daca puteti face asta fara ca el sa observe. Este important sa incercati sa nu-l faceti sa se simta judecat sau ca si cum va feriti de el si sa nu observe aceste masuri, incat exact cum ai spus si tu, va avea impresia ca e judecat si parat si va deveni si mai dificil si distantat.

Tine- ne la curent...

Iti tinem pumnii cu totii si sper ca si tu si intreaga familie veti reusi sa depasiti cu bine aceasta situatie. Nu te sfii sa apelezi la ajutor psihologic nici pentru tine si mama ta, incat adesea si persoanele din preajma dependentilor au nevoie de consiliere pentru a face fata acestei perioade dificile. Este intr-adevar extrem de stresant pentru cei din jur si n-ar trebui sa suferiti singure si in niciun caz sa nu va invinuiti. Fiti curajoase si aveti incredere in voi si faptul ca puteti depasi acest obstacol!
0
27-11-2018, ora 01:12
L. Liviu83
Nu este medic/terapeut
L. Liviu83
Offf, mi-e foarte greu nici nu știu cum, de unde și cu ce sa încep.. Sunt liviu am 35 de ani un dependent de jocuri de noroc si la aceasta ora am pierdut tot.. Bani și o familie frumoasa soție care o sa bage divorț cât mai curând și o fetita de 5 ani. Încep sa va explic cum au început problemele.. Sau asa cred ce sa zic. Când eram copil am fost luat de fratele mai mare într-o astfel de sala. De atunci calvarul am crescut am început sa fur din casa.. M-am oprit munceam, a venit timpul am plecat în armata nu mai aveam problema asta dar pe timpul cât eram în armata, o veste tragica m-a devastat fratele meu mai mic plecat în afara a murit în accident.. Groaznic am suferit ani și încă mai sufăr, din 2004 încoace ca nu se uita niciodată.. A trecut timpul m-am angajat din nou câțiva ani nu am avut treaba cu jocurile asta cam pana în 2012 ce-i drept jucam f puțin sume modice nu erau prioritare pe atunci. tot în 2012 am făcut și nunta totul ok frumos în 2013 a apărut îngerul meu fetita mea... E foarte mult de scris și nu știu dacă baga cnv în seama de asta vreau sa fac un rezumat am 6 ani de când joc constant, am făcut datorii imense banca și nenumărate c.a.r uri și împrumuturi la ifn, și eu și părinții mei plus cel mai groaznic, de la cămătari am ascuns tuturor, cand am început sa am datorii mari am apelat la mama mea ea crezând ca ma ajuta ascunzând tuturor. Soției mele, fratelui meu, tatălui meu. Într-un final a aflat soția mea i-am promis ca nu o sa mai fac. eu avnd datorii luna de luna luam salariul datorii, jucam și ma afundam mai mult în datorii. acum un an soția mia zis ca ma părăsește am crezut o gluma de atunci certuri zilnice, nervi stres, injurii și astea în fata copilului nostru..ma părăsit chiar de. Ziua mea a luat fata și a plecat 17 nov2018.tot după o cearta. Eu rămânând în casa părinților mei, unde am trăit cu toții.. Azi mam hotărât, o sa ma duc la specialiști dar apelez și la sfaturile voastre cum pot face să-mi câștig măcar viata înapoi, pentru ca soția nu mai am nici o șansă. Deși e greșeală mea,. citeam cum soții care vroiau sa își ajute soții și ma întrebam dacă a mea soție sa interesat măcar sa ma ajute, mia spus o singura data recunosc ca o sa pierd tot și sa le las și cam atât. E normal sai ceri cuiva sa se schimbe fără să-l ajuți cu nimic? și zicând ca face foarte multe deja doar ca a rămas cu mine pe atunci? E normal sa stai supărată cate1. 2 3 zile de la niște certuri banale? Bine pe lângă problema mea.. Problema mea mare și rugămintea la voi e sa fac orice sa ma las de jocuri. Dar va rog cum sa trec peste divorț ca mie gândul mereu ca fata mea creste fără mine și o sa fie cu altcineva ca nu mai am soția alături deși o iubesc încă.. Cum pot trece mai ușor peste divorț mai ales ca mi-a spus verde în fata ca nu mai simte nimic pt mn nu te mai iubesc... Ma poate ajuta cineva cu câteva sfaturi știu eu.e posibil sa nu ma mai iubească oare mi-e greu de nu mai pot..
0
02-12-2018, ora 22:50
Jonny Mnemonic
Nu este medic/terapeut
Jonny Mnemonic
L.Liviu83 a scris: "E normal sai ceri cuiva sa se schimbe fără să-l ajuți cu nimic?"

Eu nu inteleg cum se poate intampla o chestie dinasta. Eu din clipa de cand m-am casatorit si a aparut copilul au aparut o GRAMADA DE RESPONSABILITATI. Deci nu inteleg cum ai putut lua CAR si banci ca sa le arunci pe "apa Sambetei" cand aveai familie si responsabilitati. Deci mie nu imi ajungeau CAR-urile la cate probleme aveam. Ba, "Vezi ca trebuie sa facem un sopru (ca nevasta a vrut sa ne mutam la tara la casa unde a copilarit) si o pivnita ca aia e mica si deasupra ceva camere." Apoi imprumut ptr apartament la oras, apoi gresie, faianta, parchet +montaj, mobila., ore la copil cand a crescut, masina reparatii, mai tarziu una noua, ma rog nu mai continui ca iti pui mana in cap.

Deci eu aia ma mir de sotie ca nu te-a bagat in SISTEMUL asta. Deci la mine CAR-urile erau stabilite cu ani inainte. Cum vad eu treaba ai o mama prea perimisiva, care nu te-a pus la punct dupa primul imprumut aiurea, mai mult te-a ajutat sa intri mai tare in mizeria asta.
Ce ma mira ca spui ca te-ai apucat iara de jocuri de noroc chiar de 6 ani, care coincide cu casatoria voastra. Eu nu intelleg tu cu ce ai participat la familia asta? Cred ca ai o sotie prea buna, si permisiva, parinti prea perimisivi. Cred ca era mai bine sa spui cuvintele astea pe Forum, cand mai aveai ceva si situatia nu mergea atat de departe? Voi aveati un acoperis ?

Cum VAD EU TREABA, relativ simplu. Asta daca SOTIA va ma vrea sa revina. Cardul tau sa fie in mana ei pe o perioada ABSOLUT NEDETERMINATA. Deci tu sa muncesti, dar omul care este lucid sa puna mana pe bani, caci tu esti..., nu e cuvant potrivit sa spun, ca inconstient e putin spus. Deci la ea cardul si la tine munca. Ai avantajul ca poti sa ii sugerezi, ceea ce nu ti-a spus ea tie:" Haida sa luam o garsoniera."Dupa aia :"Hai sa punem gresie, sa punem bani deoparte.etc"
Deci daca vei fi lucid si vei lasa bani pe mana ei va fi bine.

Ti se pare ca e jignitor???...Nici macar sa nu te gandesti, aveam un angajat cu ani in urma. La inceput sotia venea cateodata sa ii ia banii sotului, apoi venea de fiecare data si ii lua. Mai chicoteau colegii lui si li se parea un lucru mizerabil, ba mai il si luau la misto cateodata. Asa ca in cazul tau, NIMENI NU VA STII ADEVARUL decat voi doi.
Dumnezeu sa te indemne la bine!
0
09-01-2019, ora 07:22
L. Liviu83
Nu este medic/terapeut
L. Liviu83
Mulțumesc da, nu am știut ce înseamnă chestia cu responsabilitatea încerc sa înțeleg ca, în viata sunt și altfel de priorități în afara de ce făceam eu..
0
09-01-2019, ora 19:09
Jonny Mnemonic
Nu este medic/terapeut
Jonny Mnemonic
Da, imi creste inima in piept cand mai aud un multumesc, si mai ales ca reusec sa fac omul sa vada viata altfel si prin prisma celor din jur.
0
09-01-2019, ora 22:14
L. Liviu83
Nu este medic/terapeut
L. Liviu83
Însă am și o durere apăsătoare ca ea soția mea se pune în carapacea aia de autoapărare și nu vrea nimic sa audă de la mn și sa creadă, da e adevărat ca am promis de multe ori și da, nu am făcut nimic dar nimeni nu ma crede ca atunci, pur și simplu nu credeam ca o sa plece.. Da mi se spune des ca ai realizat prea târziu însă niciodată sa nu spui niciodată.. Poate eu sper.. Oare o mai pot recuceri mai ales ca pe 21 ian se pronunța și divorțul? Oare o sa am vreo șansă?dar mai ales după divorț o voi mai putea recuceri. Sa mai sper... Mi-ar plăcea tare mult sa se întâmple și sai demonstrez ca am realizat unde am greșit și sai demonstrez în timp ca sunt alt om.. De asta o vreau înapoi sai demonstrez ca miam recâștigat viata și ca pot face multe lucruri frumoase.. Dar dacă ea nu crede cam degeaba..
0
10-01-2019, ora 23:08
Jonny Mnemonic
Nu este medic/terapeut
Jonny Mnemonic
De sperat sa speri, dar daca ai de gand sa faci ceva concret. Ea s-a pus intr-o carapace ca ea si copilul sa se protejeze. O femeie are nevoie de SIGURANTA.
Cum poti sa i-o oferi? Una sa faci ceea ce ti-am spus eu cu salariul. Dragostea sa stii ca merge DEZARMATA la intalniri si castiga inimi.

Un alt lucru important cred eu, caci probabil nu va mai crede povesti si promisiuni. Sa iei un om care sa il iei de partea ta, si merge-ti la ea, si care sa fie ca un garant ca nu ai sa deviezi. Asta poate fi nasul, sau mai exact nasii amandoi, le spui gandurile tale, si spui ca in cazul in care sunt sanse sa deraiezi, sa te ia in primire. Sa nu crezi ca lupta cu pacatul e ceva usor. Am luptat ani de zile cu pacatul si stiu cum e. Poate asa cum aud pe multi nu stiI ce e pacatul ? Pe scurt e ceva care face rau celor din jur si noi UNEORI nici nu ne dam seama de asta.

Adica procesul assta de schimbare e ceva de durata si e nevoie de forte de constrangere ca sa ramanem pe drumul bun, drum care ii are in vedere in primul rand pe cei din jur si apoi pe noi insine. Un alt lucru care ar fii foarte bine sa il faci marturisirea unui cuget curat si sincer inaintea lui Dumnezeu. Mergi la un preot care il alegi si te spovedesti, si iti spui neputinta asta pe care o ai si ii spui de procesul asta si ii spui de lucrurile astea care ti le-am spus aici. Daca va binevoi sa te Impartaseasca va fi si mai bine, dar daca nu sa nu disperi, ai circumstanta ca nu ai stiut.
Deci ca un rezumat faci trei "legaturi" ca sa te pastrezi pe drumul asta:
1. Cu sotia ta, ca ea sa aiba cardurile
2. Cu nasi ca la anumite deraieri sa exercite presiuni asupra ta ca sa iti vezi de familie. Mergi cu ei la sotie ca sa ii marturisiti dorinta ta.
3. O spovedanie constanta de cel putin cateva ori pe an unde iti marturisesti neputintele. Ar fi si mai bine daca ai convinge-o si pe sotie sa va spovediti impreuna (in timp ma refer ).

Te gandesti, de ce toate astea? Fiindca, caile vechi sunt iubitoare de reintoarcere.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: