Varf de ac blocat in varful radacinii

23-02-2017
Adela1234
Nu este medic/terapeut
Adela1234
Buna ziua. Mi s-a scos nervul si mi s-a tratat pe canale dintele 36, molar sau premolar...nu prea ma pricep, acum vreo 4-5 ani. Acum 1 an sau 2 am facut puroi la gingia respectivului dinte (probabil de la curent), iar medicul stomatolog a facut o incizie in gingie si puroiul s-a retras. Acum am vrut sa imi pun o coronita cu zirconiu pentru ca cea acrilica mi se rupea mereu, dar, facand radiografie la o alta clinica s-a constatat o infectie destul de mare pe un varf de radacina si dupa ce s-a inceput tratarea canalelor la microscop, unul din canale are in varf, dupa curbura canalului, un ac de la fostul medic. Nu se poate scoate la microscop pt ca e dupa curbura. Se poate deplasa infectia de acolo dupa ce am inceput tratamentul acesta pe canale? Domnul doctor mi-a spus ca exista legatura intre canale si ca lichidul circula si printre cele doua canale. Ideea cu rezectia nu e prea incantatoare deoarece am inteles ca din cele 3 canale, acesta este ultimul de langa limba...din exterior catre interior, iar chirurgul ar trebui sa treaca prin celelalte doua ca sa ajunga la asta. Chiar nu exista vreo solutie, vreun lichid care sa produca ridicarea metalului la suprafata sau vreun dispozitiv de tip magnet care sa il atraga de acolo? Pot parea intrebari banale, dar chiar imi doresc sa se rezolve...am inteles ca acele sterile nu cauzeaza intotdeauna probleme, dar fostul meu doctor stomatolog nu prea steriliza cum trebuie instrumentele. Ar fi indicat sa iau antibiotic? Astept raspunsul dumneavoastra. Va multumesc din suflet.
3 comentarii
1
23-02-2017, ora 11:45
Dr. A I
Dr. A I
Buna ziua, din pacate un asemenea dispozitiv nu exista. Viata ar fi mult mai usoara daca ar fi totusi. :D

Daca nu sunteti complet convinsa de ce vreti sa faceti, puteti incerca sa mergeti pentru o a doua parere la un alt endodont. Nu este nimic in neregula cu asta.

P.S: Nu-l cunosc pe domnul doctor in cauza, dar sa stiti ca uneori se intampla sa se rupa ace pe canal. Si sincer nu va puteti da seama cat de steril a fost acel ac sau nu. Nimeni nu isi poate da seama doar uitandu-se pe o radiografie.

Daca obturatia nu este facuta pana la apexul radacinii, pot oricum aparea probleme (sau nu, depinde de organismul dvs). Steril sau nesteril. Ce provoaca o reacutizare a afectiunii inflamatorii sunt de fapt bacteriile care patrund in canalul nesigilat in totalitate.

O zi buna!
2
23-02-2017, ora 19:44
Dr Prescornitoiu
Identitate neconfirmată
Dr Prescornitoiu
Buna seara, cum a spus si colega mea puteti mergeti sa cereti o a doua parere la un medic specialist. Acul este dificil de scos, dar daca acolo o sa se curete foarte bine canalul cu substante speciale si apoi acele canale obturate, exista sanse ca infectia sa se remita.

Daca infectia nu dispare si acul nu poate fi scos se poate face o premolarizare la acea masea Premolarizarea este o metoda terapeutica ce consta in sectionarea portiunii corono-radiculare afectate a unui molar mandibular, cu pastrarea radacinii sanatoase ce va primi un tratament endodontic adecvat. Portiunea din molar care va ri pastrata va avea aspectul de premolar, da aici si aceasta denumire

Premolarizarea se indica atunci cand tratamentele endodontice au esuat pe una sau mai multe radacini (sau se mai rup ace pe canal) si se constata ca nu mai pot fi pastrate. Aceasta se intampla cand infectia din canalul radicular, difuzeaza dincolo de apex si formează un chist sau granulom periapical.

O seara buna.
1
23-02-2017, ora 21:10
Adela1234
Nu este medic/terapeut
Adela1234
Va multumesc frumos pentru lamuriri. Voi astepta sa vad reactia infectiei la tratament. Am inteles ca dureaza ceva pana se retrage. Sper sa se rezolve asa, fara alte complicatii. O seara frumoasa in continuare!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul