Veni, vidi, vici

23-12-2013
merciful1
Nu este medic/terapeut
merciful1
Dupa un an de experienţa in lumea cancerului din România, pot sa îmi împărtăşesc cunostintele acumulate, care sper sa le fie utile altora.
Tatăl meu a fost diagnosticat cu o forma de cancer malign la gât in Octombrie 2012.
In Iulie-August 2012 a avut primele simptome:
dificultati la inghitirea alimentelor si uşoare dureri in zona gâtului.
Iniţial, medicul ORL de la dispensar l-a tratat pentru răceala. Cum evident strepsils nu a ajutat, după 14 ore de alergat prin spitale, medic de familie si dispensare, am primit verdictul la Spitalul de Urgentă Floreasca.
Ni s-a recomandat Spitalul Panduri pentru investigatii amanuntite. Acolo s-a confirmat diagnosticul si am fost trimişi la Institutul Oncologic Traistareanu (Fundeni) pentru tratament.
Tratamentul a constat in 35 de şedinţe de raze cu cobalt. Tratamentul a fost relativ bun, in sensul ca tumoarea s-a micsorat.
Din Ianuarie 2013 pana in Iulie 2013 au urmat vizite lunare la medicul ORL de la Inst. Oncologic care a fost mulţumit de evoluţie. Tratamentul a cauzat pierderea a 20 kg, lucru care in cazul tatălui meu nu a fost ceva grav, pentru ca a avut de unde sa dea jos.
Din Iulie 2013 a început sa aibă o salivatie vascoasa care a creat dificultati in inghitirea hranei.
Odată cu aceasta problema, a apărut si tusea, care părea sa nu fie legată de gât, ci mai degrabă de plămâni. Asta am crezut eu. Medicul ORL de la Inst. Oncologic i-a recomandat acc400 zicând ca e normal ca după tratamentul cu raze sa apară aceasta problema.
Întrucât starea de sănătate a tatălui meu nu s-a ameliorat, ci dimpotrivă s-a agravat, am cerut medicului curant investigatii suplimentare. Medicul curant nu a avut aceasta iniţiativa. A urmat radiografia la plămâni. Medicul care a interpretat radiografia mi-a spus ca tumoarea a recidivat mutându-se la plămâni. Medicul curant a comparat radiografia aceasta cu una mai veche si a spus ca nu vede nicio diferenta, deci probabil este altceva. La cererea mea, din nou, si nu a medicului curant, i s-a făcut trimitere pentru tomografie.
Am ajuns in Noiembrie 2013, când tatăl meu a făcut temperatura într-o seara si am chemat ambulanta. I s-a prescris o reteta care l-a ajutat un pic, dar s-a decis ca trebuie internat, având pneumonie.
A fost internat pentru pneumonie si pentru ca nu se mai putea hrăni pe gura s-a ajuns la concluzia ca trebuie sa i se facă traheotomie, urmând ca după ce starea i se îmbunătăţeşte, sa facă 2 şedinţe de citostatice.
După operaţie, tatăl meu a stat internat la terapie intensiva 4 zile, după care a fost externat.
Deoarece in aceste ultime 3-4 luni s-a hrănit din ce in ce mai puţin, a mai slăbit 25 kg, iar starea generală s-a deteriorat, fiind foarte slăbit.
După ce a fost externat, a mai trăit o zi.

Acum urmează punctul meu de vedere asupra sistemului medical.
Instituţii:
Spitalul de Urgentă Floreasca: felicitări pentru profesionalism si umanism. Dotat corespunzător.
Spitalul Panduri: medici cu suflet. Aparatura lăsa de dorit.
Inst. Oncologic: aparatura veche. Daca nu aveţi încotro... mergeţi aici.
Spit. de Urgentă Gerota: spital pentru nobilime. Curat si dotat corespunzător.
Ambulantă: fac si ei ce pot. Adică nu ştiu multe, nu sunt dotati prea bine, dar isi dau silinta.

Medici:
Inst. Oncologic: am avut un singur medic curant din care sa aleg. Total neprofesional; eu am făcut sugestiile pentru investigatiile suplimentare, deşi nu am cunostinte medicale. Sa nu mai mentionez ca medicul curant se ocupa de prea mulţi pacienţi si de prea multe alte probleme. Medicul ORL...la fel, a confuzat răceala cu cancerul.
Spitalul de Urgentă Floreasca: daca va grabiti, va sugerez sa începeţi de aici, câştigati timp. Dar trebuie sa stati pe la cozi.

Sfaturi:
Daca va permiteti, incercati la instituţii medicale private. Din 2 motive esentiale:
Aparatura care este vitala; cu cât este mai noua, cu atât tratamentul are şanse de succes mai mari.
Medicii, care au 50% aport in tratament si investigatii.
Când mergeţi la un spital, întrebati de vârsta aparatelor. Alegeti-l pe cel mai nou.
Banii... fac diferenta. Trebuie sa alegeţi daca pacientul merita investiţia. Sunt pacienţi care prefera sa nu cheltuiască bani, pentru ca oricum a trai cu o bomba cu ceas in buzunar nu este chiar un mod de trai, ci mod de supravietuire. Spitalele private oferă şi consultatii psihologice familiilor si pacientilor.

Acuze?! De prisos. As fi vrut ca Inst. Oncologic sa fi pus in funcţiune aparatele noi, in loc sa le ascundă cu scopul de a face pacienţii sa migreze la spitalele particulare. As fi vrut alt medic curant, care sa nu fie mai ocupat cu birocratia decât cu pacienţii. Si alt medic ORL care sa facă diferenţa între răceala si tumoare. Si medici pe ambulantă care sa ştie sa monteze un aparat pentru traheotomie (în primul război mondial soldaţi obisnuiti taiau cu lama si bagau un pix...si se rezolva).
In final, boala in sine este vinovata, nu instituţiile si medicii. Dar se putea mai bine...

Multă sănătate, sărbători fericite şi Dumnezeu sa-i ierte pe cei ce au fost luaţi de aceasta boala.
5 comentarii
0
23-12-2013, ora 22:50
Terapeut Domitian Ioan Pasca
Terapeut Domitian Ioan Pasca
Din pacate acesta este sistemul pe care noi cetatenii il alimentam in continuu cu bani.

Dumnezeu sa-l ierte. Sarbatori fericite.
Doamne ajuta.
0
23-12-2013, ora 23:22
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
Eu ma lupt cu cancerul din 2008 si am mai postat pe acest forum exact ce zici si tu legat de spitale si de modul de supravietuire al tumorilor si formele prin care isi asigura supravietuirea tumorile lucruri care ar trebui sa ni le zica medicii asa cum mi sa explicat mie la panduri, nu ca alti pacienti care le afla de pe forumuri.
MERCIFUL unde lucrezi? nu tia zis nimeni sa ocolesti gerota?
o parte din medicii de acolo nici nu au contract cu casa opsnaj si trebuie sa le platesti consultatia si asta din 2009, numai asta trebuia sati dea de gandit.
0
23-12-2013, ora 23:41
merciful1
Nu este medic/terapeut
merciful1
De Gerota apartinea total meu, iar acolo a fost doar temporar, pentru traheotomie. Cat despre Inst. Oncologic, citez o stire:

Alte nereguli depistate de echipa de control a MS se referă la nereguli privind utilizarea aparaturii pentru radioterapie. "Controlul a semnalat o serie de nereguli în ceea ce priveşte serviciile oferite pacienţilor şi utilizarea aparaturii din dotare. Astfel, pentru radioterapie, două acceleratoare noi primite de IOB din fondurile MS, în perioada 2009 - 2011, au fost puse în funcţiune în 2013, când deja erau ieşite din garanţie. De asemenea, există informaţii potrivit cărora pacienţii ar fi fost dirijaţi către sistemul privat pentru efectuarea acestor tratamente, de radioterapie, inclusiv fostul manager al spitalului având contract cu astfel de unităţi. Pentru aceste situaţii, vom transmite organelor abilitate verificarea veridicităţii lor", a mai spus Pană.

Totodată, a spus secretarul de stat, aparatul de telecobaltoterapie a fost folosit în mod necorespunzător, iar sursa de cobalt nu a fost schimbată de la instalare.
0
23-12-2013, ora 23:57
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
Asta este marea problema a pacientilor ca nestiind cu ce lupta nu stiu nici cum sa reactioneze la anumite simptome ale bolii si astfel doctorii dasta nici nu dau multe informatii : CU CAT ESTI MAI PROST CA PACIENT CU ATAT AI MAI MARE INCREDERE IN CETI ZICE SI II COTIZEZI MAI MULT TIMP.
Eu chiar daca am incredere in cemi zice doctorul tot merg sa mai am o a doua opinie numai ca de multe ori nici a doua opinie nui suficienta, eu tin legatura telefonic, pe mes, cu alti pacienti de cancer si discutam despre tratament, eficacitate, simptome, ce neau mai zis medicii, fieecare avem alt medic suntem din mai multe orase, si asa fiecare putem intreba medicul curant multe lucruri si cel mai important PT RUDELE PACIENTILOR DE CANCER: INTREBATI MEDICUL IN FATA CARE SUNT SANSELE DE VINDECARE SAU SUPRAVIETUIRE DEOARECE DE MULTE ORI TIMPUL ESTE ACELASI SI CU TRATAMENT SI FARA conteaza numai cum esti in acest timp.
0
24-12-2013, ora 22:13
eas
Nu este medic/terapeut
eas
Condoleante. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Multumim ca ai mai gasit puterea sa incerci sa-i ajuti si pe altii macar cu informatii.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Un dispozitiv nanometric ar putea depista și supraveghea evoluția cancerului
  • 1 din 10 supraviețuitori ai cancerului continuă să fumeze după diagnostic
  • Consumul ridicat de cafea a fost asociat cu creșterea riscului de cancer colorectal la bărbați
  • Cologuard - un nou test neinvaziv de screening pentru cancerul colorectal
  • Administrarea zilnică de aspirină scade riscul de cancer (meta-analiză)
  •