viroza

13-11-2011
mariele
Nu este medic/terapeut
mariele
Toate virozele decurg cu febra.
Cum poti intelege daca e viroza, raceala, sau infectie bacteriana.
1 comentarii
0
13-11-2011, ora 18:42
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Statistic, cam 90 % sunt viroze şi 10 % infecţii bacteriene. Termenul de "răceală", care e nemedical, poate fi atribuit atât virozelor, cât şi infecţiilor bacteriene care apar în urma expunerii la frig. Dar cauza directă este un microb (bacterie) sau inframicrob (virus).

Putem să ne dăm seama dacă e vorba de o vitoză sau o infecţie bacteriană după mai multe caracteristici, dintre care următoarele sunt pe deplin accesibile fără ajutorul medicului:

În viroze, exrpesia "răcelii" cuprinde mai multe niveluri decât în infecţiilr bacteriene. De exemplu: doare gâtul şi e febră şi atât ? Asta pledează pentru infecţie bacteriană. Doare gâtul, e febră, curge şi nasul ca apa şi există un pic de tuse ? E viroză.

În viroze, de obicei temperatura este de cel mult 38, 5 grade. Fac excepţie anumite viroze, precum gripele. În infecţiile bacteriene, febra este peste această valoare.

Mucozităţile în viroze sunt: apoase sau ca albuşul de ou. Mucozităţile în infecţiile bacteriene, atunci când există, au un aspect mai scârbos datorită coloraţiei lor. În special coloraţia verzuie sugerează infecţie bacteriană, iar sinuzita e primul lucru la care ne gândim când vedem muci verzi.

"Roşul gâtului" e diferit într-un caz de celălalt. Noi nu ni-l putem vedea, dar cineva poate examina uşor gâtul altuia, de exemplu mama pe al copilului, folosind o linguriţă cu care apasă limba, în timp ce acela pronunţă în mod prelung litera "a". "Roşul viral" este mai deschis la culoare şi mai prost definit (nu are graniţă clară) decât roşul bacterian. Vederea depozitelor de puroi, fie pe amigdale, fie pe chestiile verticale care le străjuiesc ca nişte stâlpişori, fie în fundul gâtului semnează caracterul bacterian.

În sfârşit, evoulţia este diferită. Infecţiile virale, chiar dacă sunt la fel de "zgomotoase" se potolesc mai repede, în câteva zile (gripa, din nou, excepţie). Infecţiile bacteriene cedează mai greu fără tratament specific.

Ca regulă generală, într-o "răceală" trebuie să mergem la doctor dacă:
-febra depăşeşte nivelul suspect de 38, 5 grade
-durează de mai mult de 5 zile
-există durere de piept sau senzaţie de frig în piept
-există secreţii mucoase colorate sau sângerii
-tusea face somnul imposibil
-în toate cazurile când e vorba de un copil mai mic de 1 an.
-examenul gâtului sugerează "roşu bacterian", aşa cum am arătat.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.