Vorbitul singur? | Forumul Medical ROmedic

Vorbitul singur?

18-09-2010
GenEu
Nu este medic/terapeut
GenEu
Salut. sunt un baiat am 16 ani si cred ca am o problema... nu stiu exact..
Eu tot timpul vorbesc singur in gand, nu se poate sa fie minut in care sa nu vorbesc in gand, , fredonez o melodie, , sau lucruri lipsite fara sens si as vrea sa stiu... e o problema? sau asa e normal?:P
Multumesc anticipat
O zi buna
8 comentarii
0
18-09-2010, ora 13:17
Lucifer from Hell
Nu este medic/terapeut
Lucifer from Hell
Si te deranjeaza treaba asta ?
0
18-09-2010, ora 16:05
;
Nu este medic/terapeut
;
spun doar ce am auzit de la cei avizati; nu e tocmai bine sa-ti dezvolti acest tip de limbaj; cred ca petreci foarte mult timp singur ( sau te simti singur - chair daca fizic nu esti). Un profesor universitar de mare reputatie - vorbind despre pop.evreu, poporul ales de Dumnezeu si despre viata unor sfinti - spunea ca pt acestia nu exista conceptul de vorbire interioara. Viata lor era pur si simplu, traita exprimata in raporturile cu ceilalati si cu Dumnezeu. Spre deosebire de alte popoare printre care si noi, romanii, care ne formam prea usor tot felul de sisteme de gandire personala, si subiectiva - dar si o tendinta de separare sociala pt faptul ca fiecare avem idei proprii, care sunt mai bune ca ale celuilalt - dar nu atata asta, cat faptul ca ajungem sa ne declaral multumiti a trai noi cu noi insine - fara sa ne dam seama ca nu suntem puternic ancorati in social, in realitate. Sunt multe efecte nefavorabile care decurg de aici, pana acolo ca putem dezvolta o patologie.
1
18-09-2010, ora 17:08
Terapeut Niculae NicuÅŸor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae NicuÅŸor
Stimate domniÅŸor GenEu,

Solilocvia interioară, sau vorbirea interioară de tip monolog - vorbirea de unul singur - este, în anumite momente ale vieţii oricărei persoane, o stare imanentă constituţională, adică o stare care acţionează din interior - o stare ocazională proprie minţii umane - care nu poate avea capacitatea de a negativiza comportamentul, dacă se încadrează în sfera normalităţii; de cele mai multe ori, vorbirea de unul singur, în spaţiul delimitat de şi în propria minte, este auto-determinată de conjuncturi în care există diferite dificultăţi, care creează grade mai mici sau mai mari de anxietate (dificultatea de a găsi o rezolvare, dificultatea de a lua rapid o decizie importantă, dificultatea de a iniţia o conversaţie cu altcineva, dificultatea de a obţine o exprimare dorită, dificultatea de a înţelege ceva etc.).
Când vorbirea interioară se realizează non-stop, cum se întâmplă şi în cazul dvs., ea nu face decât să exprime clar o tulburare de anxietate. La vârsta dvs., sfera mentalo-psihică - cea care include gândirea şi sentimentele / emoţiile - se află într-un plin proces continuu de dezvoltare complexă, ceea ce, în mod direct, intensifică solilocvia, ca rezultat al faptului că mintea încearcă, reuşeşte şi începe să se manifeste în profunzime, sub acţiunea unor anumite substanţe biochimice, dar şi datorită captării de noi informaţii din mediul de viaţă.
Şi totuşi, solilocvia poate deveni şi o stare bolnăvicioasă, tocmai de aceea ar fi indicat să consultaţi un medic psiholog, cel puţin. Un astfel de medic, pe lângă faptul că, în urma aplicării unui tratament psihologic, poate afla cauza solilocviei continue, din fericire, vă poate ajuta şi să vă organizaţi modul de gestionare al gândurilor zilnice, indiferent de tipul şi amploarea lor, atât a celor voluntare, cât şi a celor involuntare, în mare parte. Dacă medicul psiholog va considera că aveţi nevoie şi de tratament neuro-psihiatric, datorită observării unor dereglări comportamentale, cu siguranţă vă va recomanda un medic la care să mergeţi.


ATENÅ¢IE!
Solilocvia se poate dovedi a fi o binefacere în anumite circumstanţe, pentru că stimulează anumite particularităţi ale gândirii, cu scopul dezvoltării unor abilităţi, dar, în anumite circumstanţe, se poate dovedi a fi şi ceva total nociv, pentru că poate stimula dorinţa de interiorizare bolnavă, de izolare, de anti-socializare sau chiar de exteriorizare verbală patologică (vorbirea interioară excesivă, poate începe, puţin câte puţin, pe fondul unor dereglări psihice serioase, procesul ruperii de realitatea înconjurătoare, ducând la nedorirea comunicării cu exteriorul, eventual, în cazuri grave, chiar şi la vorbirea de unul singur cu voce tare, pe stradă sau în orice loc, fără a avea dorinţa de a comunica şi cu fiinţele din imediata apropiere şi de a fi ascultat de către ele).


Toate cele bune şi multe binecuvântări de la Dumnezeu.
În speranţa că v-am putut fi de folos, cu plăcere şi deferenţă,
Mister Nick ;)
0
18-09-2010, ora 21:33
Herzeleid
Nu este medic/terapeut
Herzeleid
Solilocvia este o stare patologica in care bolnavul vorbeste singur, pe strada sau in alte locuri, fara intentia comunicarii. Nu e cazul tau, EuGen.
Din pacate toti suferim din cauza asta, creierul nostru are tot timpul ceva de comentat, chiar si in somn, nu tace niciodata. Cu toate astea, exista stari in care fluxul de ganduri poate fi oprit dar asta cu ceva exercitiu :)
Ce trebuie sa faci este doar sa incerci sa te relaxezi...
0
18-09-2010, ora 23:01
verticala
Nu este medic/terapeut
verticala
ce-mi plac mie sfaturile astea: relaxeaza-te, nu te mai gandi...si deodata, functioneaza! daca ar fi si inelul arabelei la mijloc...
1
18-09-2010, ora 23:06
Terapeut Niculae NicuÅŸor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae NicuÅŸor
P.S. - Am observat că în mesajul pe care l-am scris, nu tot timpul am precizat că am vorbit strict despre solilocvia interioară (au fost momente când am scris doar "solilocvie", uitând să adaug şi "interioară"), cea în care vorbirea singulară se realizează în gând, limitându-mă doar la ce a scris d-rul EuGen, dar comentând puţin şi consecinţele rezultate din exagerare. Mulţumesc pentru înţelegere!
0
19-09-2010, ora 13:45
Herzeleid
Nu este medic/terapeut
Herzeleid
Stresul e aproape permanent in toate actiunile din viata noastra, aproape indiferent de varsta. Vrem sa scapam de el dar nu stim cum pentru ca nu stim ce inseamna starea in care nu exista stres.
Relaxarea inseamna pentru fiecare altceva, pentru unii inseamna zile de concediu, pentru altii o zi la pescuit sau o excursie intr-un loc indepartat in care nimic nu le aduce aminte de viata cotidiana si asa mai departe...
Bineinteles, verticala, ca uneori nu este usor, mai ales cand sintem prinsi in mecanismele societatii, dar trebuie sa facem ceva sa ne relaxam si nimeni, din afara, nu ne poate induce starea de calm.
De exemplu Nick, care, chiar daca, dupa parerea mea ajunge la starea asta prin cai un pic ocolite, totusi ajunge, pentru ca a gasit o modalitate de a inlatura gandurile negative.
0
19-09-2010, ora 19:46
verticala
Nu este medic/terapeut
verticala
ce pot sa spun... mi-e dor... de vremurile bune

din pacate ele nu se mai intorc.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Când mergem cu copilul la logoped? Vârsta È™i problemele de pronunÈ›ie ce necesită ajutor
  • Legătura dintre utilizarea acetaminofenului (paracetamol) în timpul sarcinii È™i întârzierile de limbaj la copii
  • Noi descoperiri în structura creierului copiilor cu tulburări de dezvoltare a limbajului
  •