VSH si ASLO

07-02-2009
Roxyca
Nu este medic/terapeut
Roxyca
Ce inseamna mai exact aceste analize?De ce esti suspectat atunci cand ti se dau sa le faci?Va multumesc!!
9 comentarii
0
07-02-2009, ora 14:19
Jaquelinne
Nu este medic/terapeut
Jaquelinne
Buna Roxyca
Sper sa nu ma insel, dar VSH-ul arata viteza sangelui din cate stiu eu iar ASLO o posibila infectie in corp.Nu trebuie sa fii suspecta de ceva ca sa faci analizele astea!!
0
07-02-2009, ora 16:53
Roxyca
Nu este medic/terapeut
Roxyca
Au vreo legatura cu reumatismul?
0
07-02-2009, ora 17:00
Jaquelinne
Nu este medic/terapeut
Jaquelinne
Sincer nu stiu...Dar stiu ca este o analiza speciala pt reumatism, se numeste factor reumatoid cred...
0
07-02-2009, ora 18:22
clara_carmen
Nu este medic/terapeut
clara_carmen
Da pot avea legatura cu reumatismul dar si cu eventuala infectie nu este obligatoriu sa faci factorul reumatoid sa vezi daca ai reumatism.Eu am reumatism de 3 ani si fac analize din 3 in 3 luni aproape si factoru reumatoid mi-a iesit bine tot timpul.Si eu cred ca cine ti-a dat sa faci aceste analize nu te-a suspectat de reumatism pt ca mai aveai de facut fibrinogenul, crp care sunt foarte imp.in reumatism.La rinichi stai bine sau dantura sa nu ai acolo vreo infectie si de aceea ti-a dat sa faci acele analize
0
07-02-2009, ora 18:22
mary44
Nu este medic/terapeut
mary44
VSH, Aslo, fibrinogen. arata daca este o inflamatie in corp, cum ar fi de ex amigdalele sau chiar si un inceput de reumatism.Dupa rezultatul acestor analize si dupa un tratament prescris de medic se face analiza aia cu factorul reumatoid.Eu ti-am spus pentru ca si eu am facut aceste analize foarte des.sanatate.
0
08-02-2009, ora 11:02
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Oftalmologie, Bucuresti
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Buna ziua! VSH este unul dintre parametrii sindromului inflamator care apare in infectii si alte afectiuni, iar ASLO este marker pentru infectia cu streptococ Beta hemolitic;nivele crescute ale ASLO apar in infectiile streptococice cu dvierse localizari( amigdalita, glomerulonefrita, endocardita, infectii ale pielii) si in reumatismul articular acut; numai bine
0
08-02-2009, ora 17:41
Jaquelinne
Nu este medic/terapeut
Jaquelinne
Roxyca uite niste informatii utile:

"VSH-ul este o analiza simpla care se bazeaza pe proprietatea globulelor rosii ( hematii ) de a se depune ( sedimenta ) intr-un tub de sticla dupa ce sangele recoltat din vena a fost amestecat cu o substanta anticoagulanta. VSH-ul se deosebeste de hematocrit prin faptul ca sangele se separa spontan dupa un oarecare timp in plasma si globule rosii ( hematii ), fara a fi centrifugat in prealabil. Daca un tub subtire, inalt de 200 mm, se umple cu sange si se mentine in pozitie verticala timp de o ora si apoi doua ore, se observa cum deasupra se separa plasma. Valoarea VSH se socoteste dupa numarul de mm de plasma separata intr-o ora si in doua ore.

Valori normale

"¢ la barbati = 3-10 mm, la o ora; 5-15 mm la 2 ore

"¢ la femei = 6-13 mm la o ora; 1-20 mm la 2 ore

"¢ la copii mici = 7-11 mm la o ora.

Cu cat creste inaltimea plasmei separate si cu cat inaltimea stratului inferior compus din globule rosii ( hematii ), cu atat valoarea VSH este mai crescuta ( mai mare ).

Cresteri anormale

Se intalnesc in numeroase boli, de aceea o crestere a VSH nu este specifica unei boli si nu poate pune un diagnostic de boala. Cresterea VSH arata medicului ca undeva in organism exista o infectie acuta sau cronica, o boala cronica neinfectioasa sau o dereglare a functiei normale a unor organe interne ( ficat, rinichi, plamani ).

VSH este o analiza de orientare si numai medicul poate preciza cauza care a produs cresterea peste valoarea normala a VSH.

Cresterea VSH peste 40-50 mm la ora constituie un semnal de alarma, chiar in lipsa altor simptome de boala. In aceasta situatie este necesara repetarea analizei dupa doua saptamani. Dupa cum valorarea VSH scade, se mentine sau creste, medicul isi poate da seama si de evolutia bolii.

VSH poate creste si in unele conditii fiziologice, la femei in perioada menstruala sau dupa luna a patra de sarcina, si la persoanele mai in varsta. Exista si persoane care toata viata au VSH moderat crescut (20/40 mm) fara sa aiba vreo boala - constitutional. Crester foarte mari ale VSH se intalnesc in aproape toate infectiile acute microbiene si virale, in tuberculoza, in reumatism, in anemie, in unele boli parazitare, in boli hepatice, ale rinichilor, in boli tumorale."
0
08-02-2009, ora 17:43
Jaquelinne
Nu este medic/terapeut
Jaquelinne
ASLO
" Este analiza care descopera in sangele bolnavilor anticorpii antistreptococici, care se numesc antistreptolizine. Rezultatele se exprima in unitati ASLO/ml ser.

Anticorpii anti streptolizina O apar impotriva unei enzime produse de streptococii b -hemolitici de grup A. Cresterea titrului de anticorpi anitistreptolizina O se asociaza cu aparitia unor afectiuni poststreptococice: febra reumatismala, ( cardita, poliartrita, choreea minor, noduli subcutanati, eritem ), glomerulonefrita poststreptococica.

Valori normale

0-2 ani <160 U/ml

2-4 ani <120 U/ml

5-5 ani <160 U/ml

6-9 ani <240 U/ml

9-12 ani <320 U/ml

12-100 ani <200 U/ml

O reactie pozitiva cu valori de peste 300 U/ml arata ca in trecutul apropiat la bolnavului a fost o infectie cu streptococ, fie in gat, nas fie in alta parte a corpului, chiar daca in prezent microbul nu se mai gaseste in organism. In unele cazuri reactia iese pozitiva si la persoanele care poarta streptococul in gat, fara sa prezinte semne de infectie streptococica.

Analiza ASLO se recomana atat pentru depistarea infectiilor streptococice (faringita, amigdalita, scarlatina) cat si pentru urmarirea evolutiei in timp a acestori boli spre vindecare.

Revenirea la normal a valorilor ASLO indica o vindecare a infectiei streptococice pe cand cresterea acestora sugereaza o noua infectie cu streptococ. De aceea repetarea acestei analize este importanta nu numai pentru tratamentul cu penicilina a infectiei, dar si pentru prevenirea complicatiilor ce pot surveni dupa infectia cu streptococ mai ales la copii si tineri: reumatism articular acut, boli de inima, boli de rinichi (glomerulornefrita). "
0
08-02-2009, ora 18:26
Roxyca
Nu este medic/terapeut
Roxyca
Va multumesc de raspunsuri!!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum și-ar evalua un medic sănătatea?
  • Analize medicale foarte importante
  •