Fumatul afecteaza considerabil echilibrul bacterian din gura

Fumatul afectează considerabil echilibrul bacterian din gură

Autor:

Fumatul afectează considerabil echilibrul bacterian din gură

Dacă cei care fumează au nevoie de un motiv în plus pentru a renunța la fumat, concluzia unui studiu cuprinzător realizat de o echipă de cercetători din cadrul NYU Langone Medical Center este că fumatul distruge semnificativ microbiomul cavității bucale.


Studiul lor este primul care a analizat, pe baza unor teste genetice și statistice, legătura dintre fumat și impactul asupra echilibrului bacterian oral. 1204 de participanți americani (fumători, nefumători și persoane care s-au lăsat de fumat) care erau deja implicați într-un studiu de evaluare a factorilor de risc pentru cancer au fost solicitați să ofere mostre de apă de gură cu care se clătiseră.

În urma testelor desfășurate, cercetătorii au observat că:

 • microbiomul oral al fumătorilor era semnificativ diferit de cel al nefumătorilor și persoanelor care renunțaseră la fumat;
 • la cei care nu mai fumau de minimum 10 ani, microbiomul a revenit la normal, fiind foarte asemănător cu al nefumătorilor.


Microbiomul de la nivelul cavității orale cuprinde aproximativ 600 de specii de bacterii. La fumători, s-a observat proliferarea a 150 de specii de bacterii (de exemplu Streptococcus, despre care se cunoaște că este implicat în apariția cariilor) , în timp ce 70 de specii prezentau o reducere a dezvoltării (de exemplu Proteobacteria, implicată în distrugerea substanțelor toxice introduse prin fumat).

În continuare este nevoie de studii suplimentare care să identifice măsura în care dezechilibrul microbiomului oral ar putea duce la slăbirea sistemul imun și la o sensibilitate mai mare la substanțele chimice din fumul de țigară.

Rezultatele studiului au fost publicate în ISME (International Society for Microbial Ecology) Journal.

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 30-03-2016 | creare: 30-03-2016 | Vizite: 533
Bibliografie
Another reason to break the habit: Smoking alters bacterial balance in mouth, link:
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Evaluarea dependenței de nicotină
 • Avantajele renunțării la fumat
 • Luarea în greutate după renunțarea la fumat
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK