Fumatul este nesanatos la orice nivel al nicotinei din tigari

Data publicării: 07-03-2007

/ The International Herald Tribune/  Washington /Rompres/ - Potrivit unui raport publicat saptamana trecuta de catre Harvard School of Public Health, companiile care fabrica tigari au crescut constant continutul de nicotina - studiul indica o crestere medie cu 11 la suta din anul 1998 si pana in 2005, noteaza Michael Siegel in editia de miercuri, 31 ianuarie, a cotidianului The International Herald Tribune.
 
 Grupurile care militeaza impotriva fumatului au interpretat acest raport drept o dovada a faptului ca Food and Drug Administration /FDA/ trebuie sa demareze regularizarea produselor din tutun.
 O crestere continua si semnificativa a nicotinei in ultimii opt ani cu siguranta ca este un lucru ingrijorator. Acest lucru inseamna ca marile companii, cum ar fi Philip Morris, care fabrica tigarile Marlboro, cresc nivelul nicotinei in mod secret si evident mint in legatura cu acest lucru (din moment ce resping rezultatele acestui raport), toate acestea in efortul de a spori dependenta fata de aceste produse, ceea ce afecteaza sanatatea publicului.
 Exista, cu toate acestea, o serie de probleme.
 In primul rand, semnatarul articolului, desi nu contesta raportul in ceea ce priveste nivelul ridicat al nicotinei, nu aceasta pare sa fie problema brandului Marlboro, tigarile numarul unu in lume, ce reprezinta 40 la suta din aceasta piata.
 Folosind datele privind cantitatea de nicotina prezenta in tigarile Marlboro, oferite de Philip Morris Departamentului Sanatatii Publice din Massachusetts din 1997 pana in 2006, semnatarul articolului a initiat o ancheta pe cont propriu in ceea ce priveste tendintele in continutul de nicotina al tigarilor Marlboro.
 Continutul mediu de nicotina al Marlboro 16 a fost raportat in mod constant ca este de 1,81 miligrame in 1997, iar in 2006 a fost tot de 1,81.
 In al doilea rand, cresterea nivelului nicotinei nu inseamna neaparat ca sanatatea fumatorilor va fi grav afectata. Exista documente care demonstreaza ca fumatorii isi dozeaza singuri nivelul de nicotina, astfel incat sa primeasca o doza constanta.
 Acesta este motivul pentru care tigarile ”light” nu sunt produse mai sigure. Nivelul nicotinei din fiecare tigara poate fi intr-adevar mai scazut, dar fumatorii nu vor face altceva decat sa fumeze mai multe dintre acestea. Intr-adevar, a fuma mai multe tigari light este mai periculos, deoarece individul este expus la mai multi factori poluatori, decat atunci cand ar fuma cateva tigari ”normale”. In mod similar, daca se ridica nivelul nicotinei, ar fi de asteptat ca fumatorii sa fumeze mai putin.
 In al treilea rand, companiile de tutun nu fac neaparat un lucru rau daca cresc nivelul nicotinei. Paradoxul tigarilor ”light” demonstreaza ca reducerea nicotinei este ultimul lucru care s-ar dori - acest lucru ar avea consecinte asupra oamenilor care ar fuma mai mult, ar inhala mai mult gudron, ceea ce ar avea efecte carcinogenice.
 Grupurile care militeaza impotriva fumatului au tras o concluzie gresita in urma raportului Harvard: problema nu este daca nivelul nicotinei creste sau nu; ci faptul ca aceasta este mortala si produce dependenta. In ultimii doi ani, grupurile care militeaza au facut lobby pentru adoptarea unei legi, care sa garanteze FDA autoritatea de a reglementa produsele din tutun; surprinzator, acest proiect ar impiedica FDA de a elimina pur si simplu nicotina din tigari.
 Ramane insa neclar de ce grupurile care militeaza pentru sanatatea publica ar spijini un astfel de proiect, desi, initial,  a fost vorba de incercarea lor de a linisti Philip Morris, al carui sprijin este considerat necesar pentru ca proiectul de lege sa treaca prin Congresul american.
 Nu este suficient sa reglementeze nivelul nicotinei din tigari. In ultima instanta, exista un singur mod de a aborda efectele de dependenta pe care le creeaza nicotina, in special asupra copiilor: garantarea pentru FDA a autorizatiei de a scoate nicotina din tigari. Grupurile care militeaza impotriva fumatului nu ar trebui sa vizeze un obiectiv minor.

 

Sursa : ROMPRES

07-03-2007, Vizualizari 2558
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.