Fumatul social, la fel de nociv pentru inimă ca şi cel curent (studiu)

Data publicarii: 13-05-2017

Aşa-numiţii fumători sociali, persoane care îşi aprind ţigările numai la anumite ocazii, s-ar putea confrunta cu aceleaşi riscuri pentru sănătatea inimii ca şi cele care practică acest obicei în mod curent, indică un studiu realizat recent în Statele Unite, citat vineri de Reuters.

O echipă de oameni de ştiinţă a examinat date legate de obiceiurile de fumat, nivelurile de colesterol şi tensiunea arterială prelevate de la un eşantion reprezentativ la nivel naţional format din 39.555 de persoane adulte. Majoritatea subiecţilor erau nefumători, 17% erau fumători, iar aproximativ 10% au declarat că nu obişnuiau să fumeze decât la ocazii speciale.

Fumătorii sociali aveau un risc de două ori mai ridicat de hipertensiune în comparaţie cu persoanele care nu fumau. De asemenea, în cazul lor s-a constatat un risc cu 53% mai mare de hipercolesterolemie (nivel ridicat al colesterolului). Prin urmare, persoanele care fumau doar ocazional aveau aproape acelaşi risc de boli cardiace ca şi fumătorii, se arată în concluziile studiului.

''Aceste rezultate oferă dovezi solide potrivit cărora fumatul, indiferent de cantitate, reprezintă un indicator al riscului cardiovascular, acesta fiind mai mare decât se credea până acum'', a declarat autoarea studiului, Kate Gawlik, om de ştiinţă în cadrul Universităţii de stat din Ohio. ''Fumatul social reprezintă în continuare un risc major pentru sănătatea cardiovasculară'', a subliniat aceasta.

Cercetătorii au evaluat sănătatea cardiovasculară pe baza nivelurilor tensiunii arteriale şi colesterolului. Înainte de a lua în calcul alţi factori de risc pentru inimă, precum greutatea, vârsta, sexul, rasa şi etnia, s-a constatat că fumătorii sociali aveau un risc mai mic de hipertensiune în comparaţie cu fumătorii curenţi. Însă, după ajustarea tuturor factorilor de risc, s-a descoperit că ratele de hipertensiune erau aproape similare la cele două grupuri, de 76% pentru fumătorii curenţi, şi respectiv 75% pentru fumătorii ocazionali. Acelaşi lucru a fost observat şi în ceea ce priveşte colesterolul - după ajustarea factorilor de risc, ratele observate au fost de 53% în cazul fumătorilor sociali şi de 55% în cel al fumătorilor curenţi.

Potrivit analizei publicate în ''American Journal of Health Promotion'', fumatul social este mai frecvent la adulţii cu vârste de până la 40 de ani, majoritari fiind bărbaţii.

Tensiunea arterială a unei persoane poate înregistra o creştere după ce aceasta fumează, a declarat Michael Cummings, director asociat în cadrul programului de cercetare în domeniul tutunului la Universitatea Medicală South Carolina din Charleston. ''Fiecare ţigară fumată este nocivă pentru corp'', a spus specialistul care nu a fost implicat în acest studiu. ''Pentru o persoană care este predispusă, din diverse motive, la boli cardiace, expunerea la fumul de ţigară suprasolicită inima şi creşte riscul de probleme cardiace grave'', a completat acesta, potrivit sursei citate.
Sursa: Agerpres, 13-05-2017, Vizualizari 92
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK