Galactoreea - scurgerile mamare

©

Autor:

Galactoreea  - scurgerile mamare
Galactoreea este termenul medical folosit pentru a defini scurgerile mamelonului, secrețiile de lapte care apar în alte contexte decât cele alăptării. Cele mai afectate sunt femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, active sexual și care au născut anterior cel puțin o dată.

Există însă situații când galactoreea apare și la femeile trecute menopauză.

Galactoreea se poate manifesta fie la un sân, fie la ambii. Trebuie spus că galactoreea în sine nu este o boală, ci un simptom al unei afecțiuni  sau al unor tulburări. Cel mai adesea, galactoreea este determinată de un nivel crescut de prolactină, hormonul responsabil cu stimularea secreției lactate.

De ce apare galactoreea?

Pe lângă explicația ce implică nivelul de prolactină, galactoreea mai poate fi influențată și de unele tulburări ale hipotalamusului sau a glandei pituitare, cât și de administrarea unor medicamente (în principal, antidepresive sau pentru reglarea tensiunii arteriale).

Factori care pot contribui la apariția galactoreei sunt și administrarea contraceptivelor, afecțiunile hipofizei, hipotiroidismul, bolile renale cronice, autoexaminarea excesivă a sânilor.

Cel mai adesea, explicația galactoreei, afecțiunea cauzatoare, nu este de natură canceroasă. De fapt, în doar 10% din cazuri, galactoreea poate indica un posibil cancer de sân.

Manifestarea galactoreei

Galactoreea este semnalată prin scurgeri mamare de regulă albe sau transparente, care pot deveni, în unele cazuri, verzui sau galbene. Scurgerile apar fie spontan, fie în urma stimulării sânilor.

Scurgerile care apar la stimulare și care au o culoare albă sau transparentă nu pun în general motive de îngrijorare, în timp ce scurgerile spontane, violente, cu o culoare modificată, ori însoțite de sânge, pot semnala probleme serioase, ce necesită consult medical.

E bine să monitorizați frecvența acestor scurgeri, consistența lor, culoarea și momentul în care apar, pentru a putea să comunicați medicului aceste detalii în cazul în care episoadele de galactoree se întețesc sau se agravează.

Galactoreea este insoțită, uneori și de manifestări precum: tulburări de vedere, scădere a libidoului, acnee, tulburări ale menstruației, creștere a pilozității în zona pieptului.

Ce să faci dacă ai galactoree

Deși majoritatea manifestărilor de galactoree sunt lipsite de implicații importante,  în unele cazuri, prezentarea la medic este necesară, pentru a elimina posibilitatea existenței unor afecțiuni mai delicate, cât și pentru propriul confort psihologic.

Dacă ai monitorizat scurgerile mamare și ai constatat că acestea au un caracter neobișnuit (apar spontan, sunt abundente, au culoare verzuie sau galbenă, conțin sânge), consultă opinia unui specialist. Acesta îți va examina sânii, pentru a depista eventuali noduli  și va preleva o probă din secrețiile mamare pentru a o testa în laborator. De asemenea, va trebui să ii furnizezi medicului informații privind ciclul tău menstrual, administrarea de medicamente și despre o eventuală sarcină anterioară.

În funcție de rezultatele testelor de laborator, cât și cele ale testării clinice, specialisul va prescrie un tratament medicamentos sau va indica o altă cale medicală de rezolvare a cauzei galactoreei.

Există și posibilitatea ca investigațiile medicale să nu identifice o cauză a galactoreei, caz în care, în general, recomandările sunt de a purta un sutien bine căptușit și de a evita stimularea frecventă a sânilor.

Mai multe informații despre galactoree, va invitam sa cititi in Bilbioteca medicala.

Data actualizare: 10-11-2019 | creare: 16-01-2007 | Vizite: 10968
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Auto-examinarea sânilor
  • Metode de ridicare a sanilor fara operatie
  • Estetica sânilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum