Ora de Vis - program audio - 13 sesiuni de hipnoterapie .
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

Castiga acum incredere in tine

Castiga acum incredere in tine
Autor: Paul McKenna

Pregateste-te pentru succes


Increderea naturala


Ai auzit vreodata pe cineva spunand despre o anumita persoana ca „se simte bine in propria piele” ?


Aceasta este esenta increderii naturale – sa te simti in largul tau cu tine insuti, fapt care te poate ajuta sa rezisti in fata loviturilor si a sagetilor sortii si sa mergi inainte spre viata visurilor tale.
Acest tip de incredere nu este ceva cu care unii oameni se nasc si pe care altii nu o vor atinge niciodata, ci este rezultatul inevitabil al luarii zilnice si consecvente de masuri.


Opreste-te o clipa si imagineaza-ti intens cum ar fi viata ta daca ai fi deja increzator in mod natural chiar acum – daca te-ai simti in largul tau cu tine insuti si cu tot ce se intampla in jurul tau:


-Ce postura ai avea?


-Cum ar suna vocea ta?


-Ce ti-ai spune?


-Ce ti-ai imagina?


Daca ti-ai facut intr-adevar timp sa-ti imaginezi oricare dintre aceste lucruri, e posibil sa te simti deja mai sigur pe tine decat erai acum cateva clipe.


Dar, dupa cum vei afla in scurt timp, increderea este mult mai mult decat un sentiment pozitiv in fiinta ta – este o atitudine si o abordare a vietii ce duce la succes, motivare si noi oportunitati.

 


Stii deja ce trebuie sa faci


„Suntem ceea ce facem in mod repetat. Perfectiunea nu este deci un fapt, ci un obicei.” – Aristotel


Nu inceteaza sa ma surprinda numarul persoanelor care vin la mine si-mi spun:


„Pur si simplu nu sunt o persoana increzatoare.” Cand le intreb daca sunt sigure de aceasta, afirma cu convingere: „Fireste ca sunt!”


Problema nu consta in faptul ca le-ar lipsi increderea, ci in faptul ca nu sunt sigure de ceea ce trebuie. De fapt, sunt absolut sigure de faptul ca nu au deloc incredere.


N-ar fi grozav ca, in schimb, sa intri in mod automat in starile emotionale cele mai increzatoare si mai folositoare oricand ai nevoie de ele cel mai mult?


Imagineaza-ti ca esti capabil sa pasesti in fata unui grup de persoane sau pe o scena si sa te simti si mai increzator decat atunci cand stateai pe margine. Sau ca descoperi ca esti in mod vizibil mai sigur de tine pe masura ce te aproprii de o persoana atragatoare cu gandul de a o invita in oras.


Daca acest lucru ti se pare imposibil sau prea bun ca sa fie adevarat, te asteapta o surpriza placuta. Ai ajuns deja expert in ceea ce priveste abilitatile pe care le vei folosi ca sa-ti dezvolti deprinderea de a avea incredere.


Gandeste-te la asta: uiti vreodata sa ai emotii inainte sa abordezi pe cineva de care te simti atras? Gresesti si te simti in largul tau inainte de a face o prezentare sau de a da un telefon important la locul de munca?


Nu uita, principiul nostru de baza este urmatorul:


Devii ceea ce exersezi


Unii oameni s-au obisnuit atat de mult sa intre intr-o stare de lipsa de idei inainte de a face o prezentare sau de a invita pe cineva in oras, incat acum le este in mod automat teama cand vine vorba sa faca aceste lucruri. E posibil sa si fi inceput sa se considere persoane extrem de nesigure de sine.


In schimb, oamenii de succes s-au confruntat adesea cu anumite situatii ce implica risc si nesiguranta. Dat fiind ca au intrat in repetate randuri in stari pline de inventivitate si au luat masuri, acceptarea riscului si a nesigurantei in situatiile dificile a devenit un obicei. Au ajuns sa se simta foarte bine in propria piele – vestea buna este ca si tu poti face acest lucru!

 


Vibratia succesului


Imagineaga-ti ca am 2 viori. Cand cant o nota pe una dintre ele, coarda corespunzatoare a celeilalte viori vibreaza si ea. Oamenii de stiinta numesc asta „legea rezonantei solidare” – fenomenul prin care, atunci cand 2 obiecte sunt acordate la aceeasi frecventa, energia unuia este transferata in mod automat catre celalalt.


Intrucat corpul omenesc este format dintr-un sistem complex de curent electric si campuri electromagnetice, acelasi lucru se observa si la oameni. De fapt, sintagme precum „a fi de acord cu”, „a te simti conectat” si „a fi pe aceeasi lungime de unda” reprezinta incercari de a descrie modul cum energia circula in mod natural inainte si inapoi intre 2 sau mai multe corpuri.


Punand in practica aceste tehnici, iti schimbi rezonanta si vibrezi la o frecventa diferita. Vei deveni mai atragator pentru persoanele si lucrurile pe care le ravnesti in viata ta. Si, pe masura ce atragi mai multa fericire si mai mult succes in viata ta, energia ta va continua sa se schimbe in bine.

 


Tehnici de castigare treptata a increderii


Ti-ar placea sa te simti in mod vizibil mai increzator in urmatoarele cateva minute?


An de an, mii de oameni participa pentru prima oara la un maraton undeva in lume. Dar, daca nu esti intr-o forma excelenta, nu te astepti sa fii capabil sa alergi 41 de km din prima incercare. Daca nu te-ai antrenat in mod regulat, e posibil ca la inceput sa ti se para greu sa alergi si 2 km.


Asa ca ar trebui sa te aproprii treptat de tinta, pas cu pas. In prima saptamana ti-ai putea propune sa alergi cate 2 km pe zi. In urmatoarea saptamana, vei alerga mai mult. La un moment dat, vei putea sa alergi 16 km. Urmatoarea ta tinta va fi „o jumatate de maraton” – aproximativ 21 km.


Apoi, intr-o buna zi, dintr-odata, vei descoperi ca esti capabil sa alergi un maraton de 41 km precum cei mai buni alergatori ai lumii – km dupa km.


In acest mod iti vei dezvolta deprinderea de a avea incredere. Daca ti-as cere sa-ti inchipui ca esti mai sigur de tine acum, ai putea face asta numai in cadrul militelor lucrurilor pe care le-ai facut pana acum – increderea ta predominata, obisnuita. Dar daca vei face acest lucru treptat, pas cu pas, vei fi uimit de capacitatea ta de a-ti depasi limitele anterioare si de a te simti absolut fantastic.

 


Ce nu este increderea


„Miscarea de incredere”


Cand le-am spus prima oara oamenilor ca scriu o carte despre incredere, am avut parte de tot felul de reactii. Numeroase persoane au fost deosebit de entuziasmate, spunandu-mi ca abia asteapta sa afle cum sa-si exploateze resursele interioare si sa-si urmareasca scopurile in viata. Insa unii mi-au spus ceva de genul: „Grozav! Un manual pentru ticalosi.”


In anii `70, psihologia a trecut prin ceea ce a ajuns sa se numeasca „miscarea de incredere”. Cursurile de imbunatatire ale asertivitatii faceau furori, iarr zicala „Prefa-te pana reusesti” a devenit mantra generatiei „eu”.


Lucrul de care nimeni nu parea sa-si dea seama la momentul respectiv este acela ca , prefacandu-te mereu ca esti altfel, nu faci decat sa-ti sporesti lipsa de incredere si stima de sine. La urma urmei, daca trebuie sa petreci atat timp prefacandu-te ca esti altcineva, cel mai probabil nu te simti deloc bine in propria piele.


Din pacate, majoritatea oamenilor, in loc sa reactioneze la aceasta observatie incercand sa devina mai autentici,m isi baga si mai mult capul in nisip si „se prefac si mai mult”. Probabil ca i-ai intalnit pe acei oameni care participa la cursurile motivationale de week-end si de care abia astepti sa scapi.


Un client de-al meu era un om de succes care cazuse treptat intr-o stare depresiva in lunile de dinaintea sedintelor cu mine. Cand l-am intrebat ce i-ar fi putut provoca depresia, mi-a mentionat un obicei „inofensiv” pe care il capatase, si anume acela de a-si exagera putin realizarile in orice situatie.


Daca obtinea un profit de 10 000 de lire in urma unei tranzactii, le spunea celorlalti ca a obtinut 11 000. Daca lovea o minge de gold de la o distanta de 60 de metri, de gaura, raporta o distanta de 69 de metri. Chiar daca rezultatele sale efective erau fenomenale potrivit standardelor majoritatii, el „umfla cifrele” putin, incercand sa dea mai bine.


In cursul discutiei noastre, devenea evident faptul ca aceasta era defapt sursa depresiei sale. Oricat de bine se descurca sau oricat de mari erau realizarile sale, el nu putea niciodata sa se descurce la fel de bine sau sa realizeze la fel de mult ca eul ideal pe care-l prezenta lumii.

 


Teama persoanei obisnuite


Ai intalnit vreodata pe cineva care se baga efectiv in sufletul tau?


Unii oameni sunt prea plini de sine sau abia asteapta sa-ti spuna cat de multe lucruri detin sau pe cine cunosc pentru ca se considera persoane „de un real succes”. Aceste persoane confunda increderea cu aroganta sau obraznicia. Ele confunda manifestarea exterioara cu forta interioara.


De fapt, celor care par aroganti le lipseste de obicei increderea in sine chiar in adancul fiintei lor.


Acest fapt rezulta din ceea ce psihologii numesc „teama persoanei obisnuite”, iar pentru acei oameni care traiesc cu frica, incercarea de a deveni mai siguri pe ei este o forma mascata de atac la propria persoana – o incercare disperata de a acoperi crapaturile unui ego foarte delicat si usor ranit. Iar cand egoul detine controlul, lucrurile tind sa mearga extrem de prost.


Egoul, sau personalitatea, are 2 mari directive:


1.Sa arate bine.


2.Sa aiba dreptate


Vei sti cand egoul tau detine controlul, pentru ca iti vei petrece timpul si-ti vei consuma energia fie jucand teatru, fie aparandu-ti punctul de vedere – sau ambele.


De fiecare data cand observ anumite atitudini sau comportamente extreme, acestea imi semnaleaza lipsa cuiva de incredere in sine. O rochie trasnita sau o personalitate nebunatica reprezinta adesea doar o incercare de a compensa teama de a fi o persoana obisnuita.


Si mai rau, cei care au pierdut legatura cu increderea lor naturala incearca nu numai sa se dea mari, ci si sa-i faca pe cei din jurul lor sa se simta prost. Se folosesc de averea lor, de renume sau de statutul social ca de niste arme, afirmandu-si „superioritatea” morala sau intelectuala in fata muritorilor de rand ca tine sau ca mine.

 


Eul tau autentic


Sub numeroasele straturi ale egoului tau se afla eul tau autentic – cel care s-a aflat acolo inainte ca anii de programare inconstienta de catre lumea din jurul tau sa creeze personalitatea cu care cunoscutii tai sunt atat de familiarizati.


Acest eu autentic este valoros in mod intrinsec, absolut unic si increzator in mod natural. Principala sa directiva este simpla:


Sa fii autentic in orice situatie.

 


Mintea ta extraordinara


Mecanica mintii


Mintea ta este ca un computer – are propriul soft, care te ajuta sa-ti organizezi gandirea si comportamentul. Schimbarea comportamentului este doar o chestiune de conditionare sau de programare. Dat fiind faptul ca am lucrat cu tot felul de oameni cu diverse probleme de-a lungul mai multor ani, am invatat ca aproape toate problemele au aceeasi cauza – programe negative care ruleaza in subconstient.


Dar mintea nu este nici de natura pozitiva, nici negativa. Daca stai sa te gandesti la toate inventiile uimitoare, la muzica, la filme, poezie, arhitectura si la realizarile stiintifice de-a lungul istoriei, toate au izvorat din mintea omeneasca. De fapt, daca te uiti chiar acum in jurul tau, o mare parte a lucrurilor pe care le vezi s-au nascut dintr-o idee a unei persoane.


Oamenii de stiinta vorbesc adesea despre complexitatea extraordinara a mintii omenesti, cu miliardele sale de neuroni interconectati. Cu toate acestea, dupa numerosi ani de cercetare, intelegem acum ca mintea functioneaza potrivit catorva principii extrem de simple. De fapt, e un fenomen oarecum mecanic.

 


Constientul


Exista numai 2 metode prin care putem intelege lumea – constient si inconstient.


Constientul este acea parte a mintii tale cu care gandesti in mod activ si voit toata ziua. Probabil ca o resimti ca pe o permanenta voce interioara pe care o consideri ca fiind „eu”.


Dar, desi constientul este fara nici o indoiala util, el este totodata deosebit de limitat in ceea ce priveste ceea ce poate realiza de unul singur. Diverse studii au aratat ca nu poate sustine in acelasi timp decat cateva idei. De aceea, o mare parte a vietii tale este condusa in mod automat de catre cealalta parte a mintii tale.

 


Subconstientul


Subconstientul este mintea mai vasta. El poate procesa milioane de mesaje informationale senzoriale in fiecare secunda si contine toata intelepciunea ta, toate amintirile tale si toata inteligenta de care dai dovada. Este sursa creativitatii tale si, probabil lucrul cel mai important pentru scopurile noastre aici, depoziteaza si ruleaza toate „programele” comportamentale automate pe care le folosesti ca sa-ti traiesti viata.


Subconstientul e aidoma unei functii de „pilot automat” in creier: ne permite sa facem mai multe lucruri in acelasi timp, fara a fi nevoiti sa ne concentram asupra tuturor deodata. De ex., atunci cand erai mic, trebuia sa te concentrezi in mod constient ca sa inveti sa-ti legi cum trebuie sireturile. Insa, odata ce ai stapanit programul, subconstientul iti poate ghida mainile fara ca tu sa fii nevoit sa te concentrezi in mod constient asupra procesului.


Aceste programe (obiceiuri) sunt utile, deoarece ne elibereaza constientul, iar acesta se poate gandi la alte lucruri. Ca sa inveti sa sofezi, trebuie sa deprinzi mai multe obiceiuri: sa semnalizezi, sa accelerezi, sa franezi, sa virezi etc., lucruri care te ajuta acum sa te urci pur si simplu in masina si sa te hotarasti unde vrei sa mergi.


Dar, dupa cum vom vedea, uneori e nevoie sa schimbam vechile noastre programe demodate, sa renuntam la ele, sa le imbunatatim sau chiar sa le inlaturam cu totul.


Numeroase obiceiuri ale noastre sunt pur si simplu lucruri pe care le-am prins din greseala si de care nu am mai scapat. E posibil ca la momentul respectiv ele nici sa nu ne fi fost de folos. De ex., multora dintre noi ni s-a spus in copilarie ca nu suntem indeajuns de buni, cel putin in anumite domenii ale vietii noastre. La maturitate, inca ii mai permitem acelui vechi program sa ne ghideze comportamentul, petrecand excesiv de multa vreme facandu-ne griji ca nu suntem indeajuns de buni si criticandu-ne pentru faptul ca nu ne descurcam asa cum ar fi trebuit.


Vestea buna este ca totul e pe cale sa se schimbe!

 


Minunata forta a obiceiurilor


Ce e grozav la obiceiurile noastre inconstiente e faptul ca ele ne permit sa ne vedem de treaba si sa facem noi alegeri fara a fi nevoie de atentia noastra in mod deliberat. Teoretic, ne-am putea petrece majoritatea orelor de veghe analizand in mod constient diferitele alternative care ne sunt disponibile in fiecare zi – dar nu ne-ar mai ramane timp sa facem nimic in legatura cu ceea ce am ales. Ca sa nu ne irosim zilele analizand si reanalizand milioanele de posibilitati de atitudine si de comportament, ne-am dezvoltat capacitatea de a face in schimb alegeri „automate”.


De ex., dimineata, cand ne trezim, nu petrecem 20 de minute gandindu-ne la optiunile pentru micul dejun. In zilele obisnuite, mancam aceleasi lucruri ca de obicei. Mergem de obicei pe acelasi drum la serviciu, citim acelasi ziar si ascultam acelasi post de radio. Gatim, mancam, ne legam sireturile si ne pieptanam cam la fel zi de zi.


Indeplinim zilnic o mie si una de sarcini fara sa fim nevoiti sa ne gandim la ele, utilizand pur si simplu „forta obiceiului” subconstientului nostru. Astfel, programele noastre mentale mai mult inconstiente fac ca viata noastra sa decurga normal.


Mecanismul de baza al acestor obiceiuri este asocierea. Subconstientul nostru retine daca 2 lucruri se petrec simultan sau in stransa apropriere unul de celalalt. Dupa ce acest tipar se repeta de cateva ori sau intr-un mod semnificativ din punct de vedere emotional, primul lucru este asociat celuilalt. Asadar, dimineata, suna ceasul desteptator, iar noi „stim pur si simplu” sa ne trezim si sa mergem la toaleta. Intram in bucatarie si „pur si simplu stim” sa punem ibricul cu apa la fiert. In scurt timp, facem obiceiuri mari din mai multe obiceiuri mici, puse laolalta.


Creierul uman este o masa de cai neurale si fiecare actiune pe care o facem creeaza conexiuni noi. De fiecare data cand repetam o anumita actiune, respectiva cale neurala este consolidata, la fel ca un muschi care devine tot mai puternic pe masura ce este folosit mai mult. Asa ia nastere un nou obicei.


Cea mai buna metoda de a accelera ritmul cu care programam un comportament nou in subconstient este cu ajutorul imaginatiei.


-Continuarea in articolul urmator-


 
Programare