Ora de Vis - program audio - 13 sesiuni de hipnoterapie .
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala
Autor: Paul McKenna

Inteligenta emotionala


De ce simtim ceea ce simtim?


„Am imblanzit fiarele si am stapanit fulgerul… dar ne mai ramane sa ne imblanzim pe noi insine.” – H.G. Wells


Anumite cercetari stiintifice recente au aratat ca bazele emotionale ale omului sunt puse in primii cativa ani de viata. Daca nu trec printr-o schimbare radicala in viata, majoritatea oamenilor nu se vor simti niciodata mult mai bine sau mai rau decat cum au invatat sa fie in acea perioada.


Lumea crede adesea ca, dat fiind ca predau si pun in practica silnic aceste instrumente, nu ma simt niciodata prost sau nelalocul meu. Desi aleg sa ma simt bine in majoritatea situatiilor, imi fac mereu timp sa-mi traiesc sentimentele si sa ascult mesajele pe care le-ar putea avea acestea pentru mine.


Emotiile tale nu sunt doar niste senzatii care iti circula prin corp, facandu-te sa te simti mai bine sau mai rau, la intamplare. Ele constituie de fapt o parte importanta a inteligentei tale. Emotiile reprezinta modalitatea subconstientului de a-ti spune ca se petrece ceva in viata ta si ca trebuie sa-i acorzi mai multa atentie.


Secolele de-a randul, cultura occidentala a pus mare pret pe suprimarea si ignorarea reactiilor emotionale. Nu numai ca e o idee proasta – dar s-ar putea dovedi si una periculoasa.


Imagineaza-ti ca ai rugat pe cineva sa te trezeasca dimineata pentru ca aveai lucruri importante de facut. A incercat sa te strige in soapta, te-a inghiontit usor si chiar a strigat. In cele din urma, a trebuit sa te rastoarne din pat sau sa toarne pe tine o galeata de apa rece ca gheata doar ca sa reactionezi.


De acest tip de trezire brutala au parte numeroase persoane care si-au ignorat in mod repetat mesajele emotionale de-a lungul vremii, ingropandu-se in munca, in bautura, in mancare sau in droguri, si care nu si-au tratat sentimentele neplacute pe masura ce se iveau. Cu cat isi ignora mai mult sentimentele, cu atat acestea devin mai intense, pana cand anumite momente de depresie, furie, violenta si boala duc la probleme ce nu mai pot fi ignorate.


Din fericire, acest lucru incepe sa se schimbe acum. Odata cu aparitia unui numar tot mai mare de carti si de cursuri despre „inteligenta emotionala”, atat stiinta, cat si societatea incep sa recunoasca importanta faptului de a fi constienti si conectati la cele mai intime sentimente ale noastre.

 


Cresterea coeficientului de inteligenta emotionala


„Fericirea rasei umane in aceasta lume nu consta in faptul de a fi lipsiti de patimi, ci in acela de a invata cum sa le stapanim.”


Prin cunoasterea si intelegerea sentimentelor noastre neplacute, invatam si crestem ca niste oameni. Emotiile sunt, ca sa spunem asa, cel de-al 6-lea simt al nostru – ele se schimba si evolueaza de-a lungul vremii deoarece atat noi, cat si vietile noastre se schimba in timp.
Totusi, e important sa fii capabil sa faci diferenta dintre sentimentele ce apar ca reactii inconstiente la imaginile si sunetele din mintea ta si emotiile mai profunde ce aduc cu ele mesaje importante din care poti invata.


Iata si testul:


Cand resimti o emotie neplacuta, schimba ceea ce-ti spui in minte, imaginile pe care ti le reprezinti si modul cum iti folosesti corpul. Daca aceeasi emotie continua sa revina, se poate sa aiba un mesaj important pentru tine din partea subconstientului tau.


De ex., daca te vizualizezi facand o prezentare perfecta si incepi sa te simti mult mai bine, iti faceai griji fara motiv. Daca si dupa ce iti imaginezi ca faci o prezentare perfecta sentimentul de disconfort tot nu se schimba, trebuie sa-ti pui urmatoarele intrebari: „La ce trebuie sa fiu atent aici? Care e mesajul tau pentru mine?”


Cu cat stabilesti mai mult o legatura cu emotiile tale, cu atat te simti mai stapan pe viata ta si vei fi mai capabil sa primesti mesajele si sa iei masuri mai rapid pe baza mesajelor pe care ti le transmit. Astfel, devii din ce in ce mai inteligent d.p.d.v. emotional.

 


Sa invatam din emotii


Unul dintre momentele decisive din viata oamenilor este, din cate am observat, acela in care inceteaza sa-si mai reprime sau sa-si abata sentimentele si incep in schimb sa asculte mesajul de la baza acestora.


Iata cateva dintre cele mai intalnite mesaje emotionale pe care le primim aproape in fiecare zi si ceea ce inseamna ele de obicei:


Furia este de obicei un semn ca una dintre regulile sau limitele noastre a fost incalcata, fie de catre noi insine, fie de catre altcineva. Mesajul este fie acela de a lua masuri in sensul a ceea ce consideram ca este corect, fie, in unele cazuri, de a accepta lucrurile pe care nu le putem schimba.


Teama este doar un avertisment ca s-ar putea intampla ceva rau, asa ca ar fi bine sa fii pregatit. Daca simti ca esti pe deplin pregatit sau daca resimti teama intr-o situatie in care de obicei te simti bine, ar putea fi un adevarat avertisment privind un pericol fizic.


Frustrarea apare atunci cand nu atingi rezultatele dorite in intervalul de timp propus. Mesajul este de obicei acela de a medita putin la daruirea ta in ceea ce priveste scopul si/sau la strategia de a-l atinge. Dupa ce ai facut aceasta, poti fie sa te dedici din nou scopului, fie sa renunti la el, fie sa-ti schimbi strategia.


Vina tinde sa apara ori de cate ori nu te ridici la nivelul propriului standard de conduita. Mesajul vinei este foarte simplu – nu repeta greseala si fa ce trebuie ca sa indrepti lucrurile!


Tristetea decurge din sentimentul ca lipseste un lucru din viata noastra, fie pentru ca l-am pierdut, fie pentru ca am pierdut legatura cu el. Mesajul din spatele sau este atat acela de a aprecia ceea ce ai pierdut, cat si acela de a fi recunoscator pentru ceea ce inca mai ai. In unele cazuri, mesajul poate fi de a lupta pentru recapata lucrul pierdut, ca in cazul unei „iubiri pierdute” sau al unui vis abandonat.

 


Increderea in sine


„Lipsa credintei ii face pe oameni sa se teama de provocari, iar eu cred in mine insumi.” – Muhhamad Ali


„Sa crezi in tine” nu e doar un cliseu?


Crezi in tine? Crezi ca acest lucru conteaza?


In unul dintre cele mai amanuntite studii realizate vreodata pe marginea efectelor increderii in sine asupra performantei, psihologul Albert Bandura a descoperit ca adevaratele credinte ale unei persoane in ceea ce priveste capacitatile sale pot reprezenta un predictor mai exact al viitoarelor sale niveluri de performanta decat rezultatele obtinute in trecut.


Astfel spus, modul cum te privesti in relatie cu provocarile cu care ai de-a face acum in viata ta va avea un impact profund asupra capacitatii tale de a reusi.


Mecanismul de la baza se numeste „profetia care se autoconfirma”…

 


Puterea profetiei


Probabil ca ai mai auzit vorbindu-se de profetii care se autoconfirma. De ex., daca cineva crede ca e neatragator si ca nimeni nu ar putea sa fie vreodata interesat de el, cum te-ai astepta sa se comporte?


Va aborba el pe cineva de care se simte atras?


Iar daca face aceasta, isi va folosi el corpul si mintea cu incredere?


Se va stradui, probabil, s-o faca pe cealalta persoana sa se simta bine si in largul ei in timpul petrecut alaturi de ea?


Cand cineva se arata interesat de el, raspunde la sentimentele acesteia sau respinge respectiva persoana?


Intrucat acestea sunt credintele lor, nu iau masurile ce ar putea duce la dovedirea netemeiniciei acestora. Prin urmare, prilejuiesc starea pe care si-ar fi dorit-o altfel, „dovedind” astfel ca este adevarata credinta lor.


In cele din urma, vor trage pur si simplu concluzia ca nu are nici un sens sa mai incerce, iar astfel profetia se adevereste.


Din fericire, putem folosi aceeasi putere pentru ca acest tip de profetie sa ne intareasca increderea si sa ne sporeasca foarte mult sansele de reusita.

 


Disonanta cognitiva


In 1955, o femeie carismatica aflata la varsta a 2-a, Marion Keech, a inceput sa pretinda ca receptioneaza mesaje de pe planeta Clarion. Aceste mesaje ii dezvaluiau faptul ca va veni un potop mare, care va distruge lumea pe data de 21 decembrie, dar ca farfuriile zburatoare aveau sa vina s-o salveze pe ea si pe adeptii sai credinciosi.


Pregatindu-se pentru ziua istorica, multi dintre adeptii ei si-au parasit locurile de munca, si-au vandut bunurile si au donat banii (la urma urmei, nu aveau sa aiba nevoie de cadouri de Craciun in acel an).


In dimineata zilei de 21, doamna Keech si adeptii sai s-au adunat pe varful unui munte, in asteptarea izbavirii. Dar, spre surprinderea tuturor, farfuriile zburatoare nu au venit. Din fericire, nici potopul.


Ati putea crede ca, dat fiind ca renuntasera la absolut tot, adeptii ei au fost oarecum dezamagiti, dar cand Marion Keech le-a spus ca primise un nou mesaj potrivit caruia lumea fusese crutata de apocalipsa datorinta „credintei grupului sau si luminii pe care acestia o raspandisera pe Pamant”, grupul a sarbatorit evenimentul.


In loc sa se fofileze acasa, ca sa se pregateasca de un Craciun fara cadouri intr-o casa goala, alaturi de rudele care sa le spuna cu aroganta „Ti-am zis eu!”, ei au contactat presa pentru a relata evenimentul minunat care avusese loc.
De ce ar actiona nebuneste niste oameni aparent sanatosi?


Deoarece una dintre functiile de baza ale mintii este aceea de a-si dovedi ca are dreptate. Potrivit psihologului Leon Festinger, incercarea de a sustine 2 idei, credinte sau opinii contradictorii (ceea ce se numeste „disonanta cognitiva”) este atat de neplacuta, incat oamenii vor cauta inconstient sa diminueze conflictul schimband una sau ambele idei a.i. „sa se potriveasca impreuna” mai bine.


„Stiam ca sunt un invingator la sfarsitul anilor `60. Stiam ca aveam sa fac lucruri marete. Lumea va spune ca o astfel de gandire e pe deplin lipsita de modestie. Sunt de acord. Modestia este un cuvant care nu mi se aplica in nici un fel – si sper nici sa nu mi se aplice vreodata.” – Arnold Schwarzenegger


Altfel spus, mintea ta vrea sa ramana in acord cu ceea ce ai spus sau ai demonstrat mai inainte ca tu consideri a fi adevarat. Nu poti sa ajungi bogat daca ii critici in mod constant pe cei bogati – mintea ta nu va tolera asa ceva. In mod similar, nu poti dispretui persoanele increzatoare, care au succes, si sa fii totodata surprins ca mintea ta nu vrea ca tu sa li te alaturi.


Exista vreo latura de-a ta care sa vrea cu adevarat sa fie mai increzatoare si sa aiba mai mult succes, dar si alta care sa nu fie atat de sigura de acest lucru? In acest caz, probabil ca vei descoperi ca uneori te autosabotezi – incepi sa ai succes si, dintr-odata, faci ceva ca sa te opresti. E ca si cum ai conduce cu un picior pe acceleratie si cu celalalt pe frana.

 


Poti face absolut orice!


A invata din succesul celorlalti


„Cei mai buni profesori ai umanitatii sunt vietile oamenilor ilustri.” – Charles H. Fowler


Ai urmarit vreodata pe cineva care se pricepea de minune la ceva anume si ti-ai dorit sa poti face si tu acelasi lucru?


Incredere, optimism, siguranta, creativitate, putere de convingere, talent la golf sau in vanzari sunt doar niste abilitati ce pot fi invatate si stapanite, iar tu iti poti insusi orice abilitati pe care altii le-au stapanit.


Desi ai putea crede ca unii oameni „pur si simplu” sunt mai intelepti, mai talentati sau mai norocosi decat tine, orice ar face ei atat de bine, fac cu ajutorul unei serii de ganduri si de comportamente care au fost exersate pana cand au devenit „programe de reusita” obisnuite si automate.


Programarea lui Andre Agassi de a deveni un mare tenisman a inceput atunci cand tatal sau a atarnat o jucarie facuta din mai multe mingi de tenis deasupra patutului sau. Tiger Woods lovea mingile de golf la o varsta la care majoritatea copiilor invata inca sa mearga.
Ideea este ca bebelusii nu se nasc convingatori, creativi sau mari tenismeni – ei invata toate acestea cu ajutorul unui proces simplu in 2 pasi:


1) Imitand sau „modeland” felul cum reusesc ceilalti.


2) Exersand in mod repetat noua abilitate (mintal si fizic), pana cand devine un obicei.


In copilarie, ai fost atent la mersul parintilor tai, iar apoi ai incercat sa-l imiti. Desigur, ai cazut de mai multe ori inainte de a-ti gasi intr-un final echilibrul, dar in esenta imitai pur si simplu ceea ce faceau mama si tata si exersai pana reuseai sa faci aceleasi lucruri.


Daca ai invatat sa sofezi, ai reusit dupa ce i-ai urmarit ani de zile pe altii si ti-ai construit in minte un model. Apoi ai exersat fiecare element al procesului de sofat, pana cand ai reusit la randul tau sa-l stapanesti.


Putem accelera in mod radical procesul invatand sa-l folosim im mod deliberat si completand exercitiul fizic cu uimitoarea forta a mintii.

 


Imitarea modelelor care functioneaza


Ori de cate ori vreau sa invat si sa inteleg cum face cineva ceva, incep prin a urmari exemple in care persoana pe care vreau sa o imit face ceea ce eu vreau sa invat. Apoi exersez, „pasind” in trupul ei si folosindu-mi corpul la fel ca ea, pana cand noile comportamente mi se par naturale.


„Exemplul are mai multi adepti decat ratiunea.” – John Christian Bovee


Copiind postura unei persoane pe deplin sigura de ea, vei incepe sa ai aceleasi mentalitati increzatoare. Nu uita ca intre minte si corp exista o legatura stransa, asa ca, daca iti folosesti corpul la fel ca altcineva, vei incepe sa ai acelasi tip de ganduri.


De ex., atunci cand am inceput sa lucrez in televiziune, am facut rost de o multime de filmulete cu oameni pe care ii consideram cu adevarat increzatori, naturali si aratosi pe micul ecran. Acestea erau cateva calitati pe care eu le admiram la tot felul de personalitati.


Am stat si m-am uitat la filmulete, apoi m-am relaxat, am inchis ochii, am derulat din nou in minte imaginile cu fiecare dintre modelele mele in actiune si mi-am imaginat ca am pasit rand pe rand in corpul fiecaruia dintre ei, adoptand aceeasi postura, aceleasi miscari, acelasi ton si acelasi ritm al vorbirii.


A fost ceva uluitor – am inceput sa ma simt cu totul altfel. Corpul mi se umpluse cu un fel de „vioiciune relaxata”, iar totul mi s-a parut mult mai usor odata ce am inceput sa privesc lumea din perspectiva acestor prezentatori TV de succes.


Am reluat procesul de mai multe ori, programandu-mi mintea sa codifice cunostintele in memoria corpului meu. La scurt timp dupa aceea, eram capabil sa ma simt relaxat si increzator in fata camerei de unul singur.


Stand, respirand, zambind, vorbind si miscandu-te la fel ca modelul tau, vei incepe sa prezinti aceeasi calitate a gandurilor si a starilor interioare ca el. Vei incepe sa-ti transformi experienta de a fi in viata.


Dar alege-ti cu grija modelele – acest proces chiar functioneaza.


-Continuarea in articolul urmator-


 
Programare