Ora de Vis - program audio - 13 sesiuni de hipnoterapie .
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

Exercitiul zilnic de incredere

Exercitiul zilnic de incredere
Autor: Paul McKenna

Pregatirea pentru succes


Acum cativa ani, am deschis televizorul ca sa urmaresc o emisiune de pe BBC intitulata Cum sa fii fericit. Ideea emisiunii era urmatoarea: doctorul Robert Holden, numit adesea „psihologul fericirii”, incearca sa faca 3 persoane deprimate sa se simta mai fericite intr-un interval relativ scurt de timp.


Fiecare dintre aceste persoane participase la un studiu in cadrul unei universitati, care analiza nivelul activitatii ce avea loc in lobul prefrontal stang al creierului, un indicator precis si de incredere al fericirii de care aveau parte in viata lor de zi cu zi. In cursul urmatoarelor cateva luni, oamenii de stiinta aveau sa fie capabili sa constate cu exactitate daca aceste persoane deveneau intr-adevar mai fericite.


Cand am vazut chipurile total inexpresive ale persoanelor selectate, m-am aplecat spre ecran si mi-am zis: „Abia astept sa-l vad facandu-i fericiti pe acesti oameni distrusi.” In cadrul emisiunii televizate, doctorul Holden i-a pus sa faca doar 3 lucruri:


1) Exercitii fizice


S-a dovedit ca exercitiul fizic constituie un puternic antidot natural impotriva depresiei. Asta deoarece consuma adrenalina si alte substante chimice eliberate in sange in urma stresului si reduce tensiunea din muschi. In plus, exercitiile fizice regulate elibereaza substantele chimice naturale ale corpului, conferindu-ti vreme de cateva ore un sentiment placut, linistitor si relaxat.


In timp, aceste sentimente pozitive devin noul cadru implicit pentru cat de minunat se poate simti corpul tau.


2) Sa rada 20 de minute in fiecare zi


S-a dovedit ca rasul, chiar daca la inceput este fortat si artificial, ne imbunatateste starea de spirit, dispozitia generala si bunastarea. Ca si in cazul exercitiilor fizice, produce endorfine, care fac corpul sa se simta bine. Pana si zambetul elibereaza serotonina (un neurotransmitator fericit) in sange si actioneaza ca un antidepresiv puternic.


3) Sa se straduiasca sa aiba ganduri pozitive


Fiecare dintre participantii la studiu a asezat abtibilduri colorate prin toata casa si la locul de munca. De fiecare data cand vedeau un abtibild, trebuiau sa se gandeasca la ceva care ii facea sa se simta bine. Acest fapt a consolidat caile neurale din creier asociate cu placerea, precum si substantele chimice ale fericirii din corpurile lor.


In prima luna, fiecare dintre aceste comportamente noi devenise automat si obisnuit. La finalul studiului, participantii s-au intors la universitate, unde li s-a masurat din nou activitatea cerebrala. Rezultatele au fost atat de uimitoare, incat unul dintre oamenii de stiinta a solicitat verificarea echipamentului.


Toti cei 3 participanti se schimbasera: considerat iodata „depresivi” d.p.d.v. clinic, acum erau etichetati drept „extrem de optimisti” – migrasera de la un capat al scarii la celalalt!


Efectiv isi reprogramasera creierul, astfel incat sa fie mai fericiti. Cand au vorbit despre experientele lor spre sfarsitul emisiunii, era evident ca personalitatile lor se schimbasera in bine. Nu numai ca pareau mai fericiti, dar si mai tineri.

 


Exercitiul zilnic de incredere


Regula de aur este urmatoarea: „Devii ceea ce exersezi.” Si nu sunt decat 4 lucruri pe care trebuie sa le exersezi pentru a deveni o persoana increzatoare in mod natural.


1. Vorbeste-ti cu incredere.


2. Creeaza-ti in minte imagini marete, indraznete, pozitive.


3. Misca-ti corpul ca si cum ai fi deja increzator.


4. Risca cel putin o data pe zi.


Cu cat vei practica mai mult aceste 4 comportamente, cu atat vei deveni mai increzator in mod natural. In scurt timp, vei descoperi ca vei face fata automat situatiilor noi cu incredere, si nu cu teama, cu siguranta de sine, si nu cu indoiala.

 


Motiveaza-te pentru succes


Ce anume te motiveaza?


O vizita in viitor


„Motivatia este ceea ce te ajuta sa incepi un lucru. Obiceiul e ceea ce te ajuta sa continui.” – Jim Ryun


Pana acum, ne-am concentrat mai ales asupra starii de incredere – acea senzatie din corp de confort, forta si dezinvoltura. Dar sa te simti increzator nu reprezinta decat jumatate din reteta succesului. Daca ai sta toata ziua simtindu-te sigur de tine, viata ta nu s-ar schimba in bine. Pentru a face o schimbare importanta in viata ta, trebuie sa iei masuri in mod consecvent, in fiecare zi.

 


Castiga acum motivatie


„Ceea ce vedem depinde cu precadere de ceea ce cautam.” – Sir John Lubbock


Cu totii avem semintele motivatiei in noi insine. De ex., daca ti-ar arde casa, ai astepta pe canapea pana ti s-ar termina serialul preferat inainte sa chemi pompierii si sa iesi din casa impreuna cu cei dragi? Daca ai castiga la loto, ai mai sta pe ganduri vreo cateva saptamani inainte de a-ti revendica in cele din urma milioanele?


In fiecare dintre aceste exemple, „butonul de pornire/oprire” pentru motivatia ta se afla in exterior. Dar daca ai fi capabil sa-ti declansezi motivatia singur, fara a mai astepta ca un eveniment din exterior sa te determine sa actionezi?


Nu trebuie decat sa te uiti la internet ca sa-ti dai seama ca oamenii pot obtine placere mai mult sau mai putin din orice (asa mi se spune). Asa ca imagineaza-ti ce s-ar intampla daca ai atasa in mod voit sentimente puternice de motivatie lucrului pe care iti doresti cel mai mult sa-l faci?


Gazda unui talk-show, Montel Williams, fost sergent in Marina Statelor Unite, m-a rugat sa demonstrez acest principiu in cadrul emisiunii sale. Asa ca au gasit un tip ce nu avea absolut nici o motivatie sa faca pic de curatenie prin casa. Am fost la el acasa cu o echipa de filmare la ora 11 dimineata si l-am gasit zacand pe canapea, cu o sticla de bere.


Cand l-am intrebat ce il motivase pana atunci, nu i-a venit nimic in minte. Observand tacurile de biliard sprijinite de perete, l-am intrebat daca-i place sa joace biliard. Postura i s-a schimbat complet. Fata i s-a luminat si a inceput sa-mi spuna entuziasmat cat de mult ii placea sa joace biliard pe bani.


I-am cerut sa-si aduca aminte cu acuratete de una dintre cele mai captivante partide de biliard pe care le-a jucat si sa-si creeze „un buton” pentru a se motiva pe loc. Pentru ca butonul sa fie mai eficient, l-am rugat sa se gandeasca la cea mai intensa experienta sexuala si sa adauge un buton la si la acel sentiment. In sfarsit, l-am rugat sa-si aminteasca o perioada in care isi spunea: „Ce naiba! O sa fac asta si gata!” – si am adaugat si aceste sentimente la buton. Acum, era gata sa explodeze de atata motivatie!


Nu ne mai ramasese decat sa facem legatura intre acel sentiment de entuziasm incredibil si anticipare placuta a momentului in care va incepe sa faca munca din gospodarie. I-am cerut sa apese butonul si sa se gandeasca la curatenie, sa apese butonul si sa se gandeasca la curatenie, sa apese butonul si sa se gandeasca la curatenie, pana cand am fost nevoiti sa-l oprim sa se puna pe treaba pana am amplasam camerele de filmat.


Dupa cateva minute, calca haine fericit in camera de zi, iar in chiuveta din bucatarie straluceau o multime de vase proaspat spalate. Singura problema era aceea ca atasase atat de multe sentimente pozitive folosirii aspiratorului, incat apasa încontinuu pe buton, pentru a-si oferi tot mai multa placere. La mai putin de o ora de cand ajunseseram la el si il gasiseram trandavind pe canapea, a trebuit sa parasim incaperea, pentru ca el sa petreaca singur cateva momente cu nou-indragitul sau aspirator!

 


Teluri, teluri, teluri!


Puterea stabilirii unui tel


„Omul e un animal ce-si urmareste scopul. Viata lui are sens numai daca tinde spre telurile lui si lupta pentru ele.” – Aristotel


Tot ceea ce-am realizat in viata este rezultatul planificarii. Acest lucru nu inseamna ca in viata mea nu se intampla niciodata ceva spontan, ci faptul ca stiu mereu incotro ma indrept.


Diverse cercetari scot la iveala faptul ca a avea teluri conteaza foarte mult in ceea ce priveste succesul, iar biografiile figurilor de marca ale istoriei sustin aceste cercetari. Asa ca, daca vrei sa obtii ceva ce merita, neaparat trebuie sa ai teluri – dar modul cum ti le setezi poate conta foarte mult.

 


Marimea chiar conteaza


Telurile tale trebuie sa fie indeajuns de marete incat sa te faca sa te dai jos din pat – sa te faca sa te simti motivat chiar inainte de a apasa butonul. Sa fii „putin mai eficient la serviciu” sau „sa slabesti 2 kg” este rareori o tinta indeajuns de mare. Ai nevoie de scopuri MARI – scopuri care sa-ti starneasca pasiunea, sa te faca sa-ti misti fundul si sa actionezi. In acest fel, toate lucrurile pe care le faci in viata de zi cu zi devin mai usoare. Dupa cum spunea Donald Trump, „Ai 50 000 de ganduri pe zi, fa-le macar sa fie marete!”


Cu ani in urma, imi lua o vesnicie sa ma trezesc dimineata si sa ies din casa. Incercasem sa-mi stabilesc scopuri precum „sa ma trezesc putin mai devreme” sau „sa ma trezesc plin de energie”, dar nimic nu mergea. Apoi, intr-o buna zi, m-am asezat si am inceput sa-mi concep teluri MARI – de ex: sa am propria emisiune de televizor, sa-mi construiesc un imperiu in domeniul afacerilor si sa aduc o contributie pozitiva in lume. La inceput, nu prea am observat diferenta – dar cei din jurul meu au remarcat-o.


De ex., imi amintesc ca, intr-o dimineata, am tasnit din pat la ora 5 ca sa ajung in nordul Angliei, la emisiunea televizata Richard and Judy. Iubita mea m-a intrebat de ce eram atat de plin de energie. Am stat, m-am gandit si mi-am dat seama ca ajunsesem sa consider fiecare actiune pe care o facem drept un pas catre marele meu scop, acela de a avea succes in viata. Pastrandu-mi scopurile MARETE in minte, sa ma dau jos din pat dimineata pur si simplu nu mai reprezenta o problema.

 


Cui ii pasa de ceea ce nu vrei tu


In copilarie, mama ne spunea mereu mie si fratelui meu: „Sa nu fumati!” Inainte ca ea sa aduca vorba despre acest lucru, nici nu-mi trecuse prin minte asa ceva – dar, dupa ce-am fost expus in repetate randuri la puterea ei de sugestie, am devenit atat de curios, incat la scurta vreme stateam ascuns in garaj si-mi scuipam plamanii.


Povestea mi-a venit in minte acum cativa ani, cand lucram cu un campion de golf, care incepuse sa trimita mingile mai mult pe nisip. Cand m-am dus cu el pe teren si l-am urmarit jucand, am ramas surprins de faptul ca trimitea mingile exact in mijlocul obstacolului cu nisip. Dupa ce i-am pus cateva intrebari, mi-a devenit clar ce facea.


De fiecare data cand se pregatea de lovitura, vizualiza mingea intrand pe nisip, taia cu rosu imaginea si-si spunea: „Nu trebuie s-o trimit pe nisip!” Cu alte cuvinte, isi programa mintea sa faca exact ceea ce nu-si dorea.


La urmatoarea lovitura, i-am cerut jucatorului de golf sa vizualizeze cum NU trimite mingea in gaura. Desi s-a uitat la mine ca la un nebun, a facut ce i-am cerut. Urmatoarea minge lovita a aterizat la aproximativ un metru de gaura.


Motivul pentru care aceasta sugestie a functionat atat de bine este urmatorul: ca sa „nu faci ceva”, mai intai trebuie sa te gandesti ca o faci. De ex., incearca acum sa nu te gandesti la elefanti – haide, fara elefanti!.


De aceea, este foarte important ca, atunci cand iti concepi scopurile MARETE, sa te concentrezi numai pe ceea ce VREI. Exerseaza realizarea scopului in minte. Si, nu te gandi ca vei reusi DE FIECARE DATA cand te vei concentra asupra telurilor tale – doar imaginea-ti ce s-ar intampla daca ai face acest lucru!

 


E vorba numai despre tine


„Cu totii avem talent. Diferenta consta in modul cum il folosim.” – Stevie Wonder


O alta greseala pe care o fac adesea oamenii atunci cand incep sa lucreze la scopurile lor MARETE este aceea ca-si descriu telurile in functie de cum doresc sa se schimbe altii. Frazele de genul „Vreau ca sotul meu sa ma scoata mai des in oras” sau „Vreau ca seful meu sa ma trateze cu mai mult respect” nu reprezinta scopuri – ele sunt iluzii si, oricat ar fi de placute, nu-ti vor schimba viata daca nu se sprijina pe actiune.


Oricat de puternica ar fi mintea noastra, nimeni nu a descoperit inca o metoda de a controla tot ce ni se intampla sau ceea ce fac altii. Dar avem foarte mult control asupra propriilor sentimente si asupra comportamentului nostru. Scopuri precum „Voi iesi in oras de cel putin 3 ori pe saptamana” sau „Voi cere sa fiu mai respectat la serviciu” te reasaza pe scaunul soferului.

 


Imparte-ti scopurile in teluri mai mici, pana iti va veni usor sa actionezi


„Nici un lucru nu e greu de facut daca-l imparti in sarcini mai mici.” – Henry Ford


Un amic de-al meu actor obtinuse rolul principal intr-o piesa ce se juca in West End. Spre deosebire de cinema, unde se filmeaza scene scurte ce depasesc foarte rar cateva minute, ideea de a invata pe de rost 3 ore de dialog il coplesea.


Cand m-a rugat sa-l ajut, primul lucru pe care l-am facut a fost sa-i cer sa imparta piesa in 2. Apoi i-am cerut sa imparta fiecare jumatate in scene individuale. Dintr-odata, avea de lucrat cateva piese mai mici, si nu una mare, coplesitoare.


Pe masura ce stapanea fiecare dintre piesele mai mici, ii venea din ce in ce mai usor sa le puna laolalta. Chiar si atunci cand interpreta piesa, ce s-a bucurat de cronici excelente, nu se gandea decat la cate o singura piesa odata.


Cand oamenii isi concep prima oara scopurile MARETE, uneori se sperie putin si se gandesc ca nu for fi niciodata in stare sa le indeplineasca. Insa impartindu-le in teluri mai mici, vei vedea ca poti realiza orice iti propui.


Cat de mici ar trebui sa fie aceste teluri?


Indeajuns de mici incat sa poti actiona inspre realizarea lor in urmatoarele 24 de ore!

 


Patru pasi simpli spre succes


Iata tot ce trebuie sa tii minte:


1. Creeaza scopuri indeajuns de MARETE incat sa te faca sa te dai jos din pat dimineata.


2. Concentreaza-te pe ceea ce vrei, si numai pe ceea ce vrei.


3. Asigura-te ca scopurile tale sunt legate doar de tine.


4. Imparte-ti scopurile, ca sa-ti fie mai usor sa actionezi


-Continuarea in articolul urmator-


 
Programare