Ora de Vis - program audio - 13 sesiuni de hipnoterapie .
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

Calea pentru a dobândi o gândire pozitivă

Calea pentru a dobândi o gândire pozitivă
Autor: Joseph Murphy

Legea vieţii este legea convingerii. O convingere este un gând în mintea ta. Să nu crezi în lucruri care îţi pot dăuna sau te pot răni. Crede în puterea pe care o are subconştientul de a te vindeca, inspira, înstări şi de a te ajuta să prosperi. Lucrurile se vor întâmpla potrivit convingerii tale”

 

          Negativiştii nu obţin niciodată nimic. Nu există viaţă în mod negativ, ci numai deteriorare, distrugere şi moarte. Negativiştii sunt marii inamici ai succesului. Oamenii care întotdeauna contrazic totul, care se plâng întotdeauna de perioade grele şi afaceri nereuşite, sănătate precară şi sărăcie atrag influenţele negative, distructive şi neutralizează orice efort.

 

          Gândurile constructive îi abandonează pe aceia care gândesc întotdeauna distructiv şi care folosesc un limbaj distructiv, pentru că ei nu gândesc nimic pozitiv, nimic care să atragă lucrurile pozitive. Principiile creatoare nu pot supravieţui într-o atmosferă negativă, distructivă în care nu se poate obţine nici cel mai mărunt lucru. Aşadar, oamenii negativişti sunt întotdeauna pe o pantă, pe drumul către eşec. Ei pierd puterea afirmării şi alunecă, incapabili să mai ţină drumul drept.

 

 

          Negativismul îţi sărăceşte puterile

 

          Negativismul îţi va paraliza orice ambiţie dacă te complaci cu el. Îţi vei ucide încrederea în tine, până ce vei deveni o victimă a unei situaţii în loc să fii stăpân pe ea. Puterea de a face, este, în general, o chestiune de încredere în tine însuţi. Orice ai întreprinde, nu vei reuşi până ce nu vei fi convins că poţi să faci.Nu vei fi stăpân pe situaţie până când nu te vei simţi stăpân şi vei avea reprezentarea acţiunii în mintea ta. Trebuie mai întâi gândit, astfel nu va putea fi pus în practică. Trebuie să devină o realizare a minţii, înainte de a deveni o realizare materială. Prea mulţi oameni îşi lăsă gândurile despre frică şi eşec să le domine vieţile. Aceasta duce la o atitudine pasivă, la slujbe fără orizont, care au ca rezultat venituri mediocre, stiluri de viaţă mediocre şi satisfacţie minimă în carieră. Chiar şi atunci când au idei constructive, inovatoare, se tem să le prezinte. „Ce sens are?”, se întreabă ei. Sunt convinşi că vor fi respinse.

 

          Bărbaţii şi femeile cu atitudini pozitive nu au ca obiectiv să devină „tipi sau tipe obişnuite”. Frica este înlocuită de încredere, iar carierele lor înfloresc.

 

 

          Fii pozitiv în relaţiile tale cu ceilalţi

 

          Fii sigur că, atunci când ai un gând rău, un gând nesănătos. Discordant, îndreptat către cineva, vei striga: „Stop! Dispari” Priveşte către lumina soarelui; dacă nu poţi face nici un lucru bun în această lume, fii sigur că nu vei împrăştia seminţe otrăvitoare, veninul răutăţii şi ură.

 

          Legat de serviciul şi de scopurile din viaţa ta, păstrează întotdeauna şi îndreaptă către toată lumea gândurile bune, blânde, de înţelegere, de iubire. Astfel, nu vei deprima şi nu vei stingheri, ci vei împrăştia strălucire şi lumina soarelui în loc de tristeţe şi umbră, ajutor şi încurajări în loc de descurajare.

 

          Atunci când Marisa L. şi-a petrecut activitatea la noul loc de muncă, a observat că este singura persoană din departament. A încercat să-şi facă prieteni printre colegii săi, dar a fost respinsă. Nu numai că a fost ignorată, dar i se părea că aceşti oameni i-au ieşit în cale pentru a-i face viaţa neplăcută.

 

          Primul gând al Marisei a fost să raporteze această situaţie departamentului de resurse umane, ca o violare a politicii drepturilor egale, dar, după mai mult timp de gândire, a decis să rezolve singură această problemă. În loc să adopte o poziţie defensivă şi să se confrunte cu acele femei, a decis să aibă o abordare pozitivă a problemei. Şi-a înlocuit resentimentele cu gânduri de înţelegere pentru atitudinea lor şi a meditat asupra posibilităţilor de schimbare a acestei atitudini. Le-a studiat obiceiurile şi a început să le împărtăşească din pregătirea specializată pe care o avea şi pentru care fusese angajată.

 

          Într-un interval de timp relativ scurt, le-a câştigat respectul, iar, în timp, prietenia, fiind acceptată ca „una din gaşcă”.

 

 

          Dezvoltă o atitudine optimistă

 

          Nu există un obicei mai încurajator decât acela de a avea o atitudine încrezătoare, de a crede că lucrurile vor avea o rezolvare fericită, că vom triumfa şi nu vom suferi de un eşec, că, indiferent de ceea ce s-ar putea sau nu să se întâmple, vom fi fericiţi.

          Pentru sporirea gradului de plăcere la locul de muncă şi pentru construirea unor relaţii care să te ajute să reuşeşti şi să avansezi, nu există nimic mai folositor decât o atitudine optimistă – acea atitudine care caută şi aşteaptă întotdeauna ceea ce este mai bun, cel mai reuşit, cel mai fericit – şi nu-ţi dă voie să intrii într-o stare pesimistă, de descurajare.

 

          Să crezi din toată inima că vei face ceea ce eşti destinat să faci. Să nu ai niciodată vreun dubiu că nu vei reuşi. Alungă-l din mintea ta atunci când caută o poartă de intrare! Reţine doar „gândurile prietene”, ideile despre lucruri pe care vrei să le obţii. Respinge „gândurile duşmane”, stările de descurajare, orice lucru care ar putea sugera eşecul sau nefericirea.

 

          Arianna Huffington, cunoscută în lumea televiziunii şi cofondator al ziarului online „Huffington Post”, a crescut în Grecia. Pe când era în şcoală, ea a văzut fotografia Universităţii Cambridge într-o revistă şi, ulterior, şi-a anunţat familia şi prietenii că vrea să meargă acolo. Toată lumea, mai ales tatăl ei, a asigurat-o că nu este o idee bună şi că trebuie să renunţe la ea. Dar mama ei a cumpărat 2 bilete de avion low-cost, astfel încât ea şi fiica ei să poată face o vizită la Cambridge şi că Arianna să poată prospecta universitatea. Nu s-au întâlnit cu nici un reprezentant oficial al universităţii pe perioada acestei vizite, tot ce-au făcut a fost să se plimbe prin ploaie şi să-şi imagineze că Arianna ar fi deja rezidenta acolo.

 

          După 3 ani, Arianna a fost acceptată la Cambridge, cu bursa. Ea a declarat că mama ei i-a insuflat încrederea ca să încerce lucruri noi şi că a înţeles de la bun început ca o atitudine pozitivă poate învinge obstacolele. În următorii ani, atitudinea pozitivă a Ariannei a ajutat-o să obţină succesul în politică, în televiziune şi, în prezent, ca editor al propriului ziar online.

 

          Nu contează ce vrei să faci sau ce vrei să fii, priveşte întotdeauna lucrurile cu o atitudine optimistă, plină de speranţă. Vei fi surprins să vezi că toate resursele tale se vor maximiza şi starea lucrurilor se va îmbunătăţaţi,

 

          Doi fraţi s-au asociat ca să intre împreună în afaceri, şi lucrurile au mers bine timp de câţiva ani. Atunci, au început să joace la bursele de capital şi au sfârşit prin a pierde totul, inclusiv afacerea şi economiile. Erau datori 50 000 de dolari, pe care nu au putut să-i plătească, intrând astfel în faliment.

 

          Unul dintre fraţi, care avea o atitudine pozitivă, a spus: „Am pierdut bani. Îi voi câştiga din nou şi voi intra din nou în afaceri. Am învăţat o lecţie valoroasă, care, în cele din urmă, îmi va aduce dividende. Nu mi-am pierdut încrederea, speranţa sau abilitatea de a porni de jos şi de a creşte. Am multe de oferit şi mă voi bucura din nou de un mare succes”. S-a angajat la o firmă de brokeraj şi, datorită numărului mare de prieteni, nu a întâmpinat nici o dificultate în a găsi noi clienţi pentru angajatorul său.

 

          În schimb, fratele său s-a simţit umilit şi nenorocit pentru că a pierdut totul. A început să povestească tuturor cunoscuţilor pe care îi întâlnea despre pierderile sale şi a repetat aceeaşi placă, dând vina pe greşelile brokerului sau, căutând o justificare pentru deciziile sale greşite. Prietenii au început să-l evite, iar sănătatea a început să-i fie afectată din cauza tristeţii şi disperării sale. A refuzat consilierea şi a cerut ajutorul de şomaj.

 

          Avem aici 2 fraţi care au suferit aceeaşi pierdere. Unul a reacţionat constructiv, celălalt a reacţionat negativ, cu o atitudine de neseriozitate. Unul dintre fraţi şi-a folosit imaginaţia cu înţelepciune, reconstruind în mintea sa un alt scenariu, vizualizând posibilităţile viitoare, folosind aripile date de speranţă şi imaginaţie ca să-şi reconstruiască o viaţă frumoasă. El a descoperit că succesul şi bunăstarea sunt în mintea lui.

 

 

          Alungă gadurile negative din viaţa ta

 

          Atunci când trăieşti cu gânduri negative, forţa ta vitală rămâne blocată în subconştient ca şi cum ai pune un picior peste un furtun de grădină, oprind curgerea apei. Emoţiile negative, blocate în subconştientul tău devin proeminente, dând naştere la boli, atât fizice, cât şi la nivel mental.

 

          Scapă de negativism, de voinţa negativă, de spiritul critic exagerat şi de autoblamare şi înlocuieşte-le în mintea ta cu gânduri constructive despre armonie, sănătate, pace, voioşie şi voinţa pozitivă şi îţi vei transforma viaţa.

 

          Gândind constructiv, bazat pe principiile universale, poţi schimba toate tiparele negative din mintea ta şi astfel să poţi trăi o viaţă frumoasă.

 

          Ca să mergi pe drumul regal, presărat cu tot felul de lucruri frumoase – spirituale, mentale, materiale şi financiare – va trebui să nu creezi obstacole şi impedimente în calea nimănui; nu trebuie să fii gelos, invidios sau să ai resentimente faţă de alţii. Ţine minte, gândurile tale sunt creative şi tot ceea ce crezi despre altcineva vei crea în propria ta viaţă şi experienţă.

 

          În multe medii de lucru, angajaţii se afla în competiţie unii cu alţii pentru avansare şi ca să obţină mai multă putere. Unii oameni sunt într-atât de competitivi, încât vor merge până la extrem, pentru a-i sabota pe rivalii care stau în calea promovării dorite.

 

          De-a lungul anilor, Barry G. a avut numai performante notabile. A fost lăudat pentru inovaţiile sale şi apreciat pentru calitatea muncii sale. Şeful său urma să se pensioneze la sfârşitul anului, şi Barry se aştepta să fie numit în locul lui. Însă, cu şase luni înainte, Carl R. a fost transferat în acel departament. Fusese lăsat deoparte în precedenta campanie de promovări, şi acum începuse o campanie care avea ca scop promovarea sa în acest departament.

 

          L-a identificat pe Barry că principal oponent în calea promovării sale şi a căutat mijloace să-l discrediteze în favoarea sa. La şedinţe, pufnea în râs, atunci când Barry făcea sugestii. Încerca să atragă atenţia şefului asupra activităţilor sale ori de câte ori era posibil şi îi făcea munca lui Barry cât mai complicată.

 

          Barry era plin de resentimente. Muncise din greu timp de mulţi ani ca să obţină această promovare, şi acum Carl îl dădea la o parte. După mult timp de gândire şi discuţii cu prieteni apropriaţi şi cu pastorul sau, Barry şi-a dat seama că nu poate învinge un intrigant precum era Carl cu propriile sale arme. A ales o altă cale.

 

          S-a concentrat asupra propriilor activităţi şi nu la uneltirile lui Carl. Şi-a spus: „Carl este un angajat competent. Ambiţia să este logica şi are multe calităţi care sunt preţuite în departamentul nostru. Sunt cel puţin la fel de bun ca el şi am dovedit asta cu vârf şi îndesat. Voi continua să-mi văd de treburile mele şi să-mi ating scopul. Nimic din ceea ce spune sau face Carl nu-mi poate influenţa munca sau ceea ce cred eu despre mine."

 

          Ca rezultat, munca lui Barry a continuat să fie superioară şi, atunci când şeful s-a retras, Barry a fost promovat.

 

          O sugestie negativă sau un gând negativ, venite din partea unei persoane, nu are putere decât dacă i-o conferi tu. Sugestiile sunt o putere, dar nu sunt puterea care înseamnă armonie, frumuseţe, dragoste şi pace. Atunci când cei din jurul tău exprima negativism sau îndreaptă sugestii negative către tine, ţine minte că ai abilitatea de a te contopi mental cu Inteligenţa Infinită din tine, ale cărei principii sunt dragostea, generozitatea şi armonia – nu negativismul.

 

          Să nu termini niciodată un enunţ cu o negaţie; converteşte-l într-unul pozitiv, iar minunile vor începe să se întâmple în viaţa ta. Dacă te-ai complăcut în frică, îngrijorare şi alte forme distructive de gândire, subconştientul va accepta gândurile negative ca pe nişte cereri şi va începe să le pună în practică. Remediul este acela de a începe să-ţi dedici gândirea bunătăţii, păcii şi iertării. Subconştientul tău fiind creativ, va începe şi el să creeze în viaţa ta acele atribute pe care le-ai hotărât.

 

          De fiecare dată când concepi sau emiţi gânduri negative, ajuţi la prelungirea situaţiei care îţi deranjează pacea minţii şi asiguri eşecul eforturilor tale. Ca efect, lucrezi împotriva ta. Modelează-ţi gândirea interioară scopurilor pe care le ai. Eşecul înseamnă gândire negativă. Acesta are mai multe cauze. Una dintre ele, poate cea mai importantă, este convingerea că eşecul este inevitabil.

 

          Atunci, fiecare parte a corpului tău exprima aceste gânduri; viaţa ta exterioară va demonstra ceea ce tu imprimi voit în subconştientul tău. Nu exprima în forul interior lucrurile pe care nu le vrei puse în practică în viaţa exterioară.

 

 

          Ambiţia este esenţială.

 

          Cei mai mulţi oameni s-ar descurca onorabil în viaţă dacă ar avea pe cineva care să-i împingă de la spate, să-i stimuleze, să-i entuziasmeze, să-i inspire în mod constant; dar ei nu au nicio înclinaţie să facă asta pentru ei înşişi şi astfel se complac în mediocritate. Sunt dependenţi de alţi. Atunci când stai de vorbă cu ei, le reîncarci bateriile şi le aprinzi ambiţiile, spunându-le că totul este posibil pentru ei, îi reîncarci astfel la fel cum se reîncarca o baterie de maşină. Se comportă excelent pentru câteva zile şi începi să crezi că vor trece la o pagină nouă şi îşi păstra entuziasmul, dar, deodată, se prăbuşesc. Puterea lor dispare şi trebuie să fie reîncărcaţi.

 

          Par incapabili să se mişte singuri. Nu au iniţiativa, o direcţie proprie. Trebuie să fie mişcaţi la fel ca piesele de pe o tablă de şah. Atunci când îşi dau seama că sunt singuri, că nu au pe cine să se sprijine şi sunt lipsiţi de un motor, sunt uimiţi; nu par să ştie ce au de făcut.

 

          Sunt mulţi bărbaţi şi multe femei care par foarte ambiţioşi să-şi croiască un drum, dar nu au puterea de a porni la drum. Aşteaptă să se întâmple ceva, cineva să-i împingă într-o poziţie, un prieten influent care să-i avanseze.

 

          Aceşti oameni se mişca pe linia minimei rezistenţe. Le-ar plăcea foarte mult să se bucure de succes, dar le este teamă de preţul care trebuie plătit. Viaţa de succes este mult prea extenuantă pentru ei. Sunt prea multe dificultăţi, necesită prea multă insistenţă şi încăpăţânare în faţa unor obstacole, aparent de nedepăşit. Oamenii trăiesc cu ideea nedefinită că, undeva în lume, se afla ceva pregătit pentru ei şi că, printr-o întâmplare va ajunge la ei, dacă aşteaptă suficient de mult. Între timp, sunt mulţumiţi că sunt sprijiniţi şi susţinuţi de alţii. Această lipsă de încredere în sine, această dependenţă de o forţă exterioară este fatală pentru orice fel de avansare şi realizare.

 

          Sam L. era frustrat. I-a spus consilierului de carieră ca nu se aştepta niciodată să fie nevoit să îşi caute o slujbă. „Am crezut intotdeauna că tatăl meu sau unchiul meu îmi vor da un post în afacerilor lor. Chiar şi după ce afacerile lor au eşuat, am presupus că, ajutat de relaţiile pe care le avea familia mea, voi fi angajat”.

 

          Sam nu a luat niciodată în considerare ideea de a face ceva pe cont propriu. Toată viaţa sa, problemele sale au fost rezolvate de alţii. În ciuda bunei educaţii primite, pentru prima dată, nu avea pe cine să se bazeze, în fără de el însuşi.

 

          Sam a trebuit să dea piept cu lumea reală. Lucrând timp de câteva săptămâni alături de consilierul său, a fost capabil să-şi evalueze punctele forte şi slăbiciunile, domeniile care îl interesau şi cele care îi displăceau, oportunităţile de angajare din diverse domenii, pregătirea adiţională de care avea nevoie ca să obţină postul pe care şi-l dorea şi, cel mai important, să-şi antreneze mintea ca să accepte că trebuie să se bazeze doar pe sine, că nu se putea baza pe altcineva în afară de el, dacă voia să devină o persoană cu adevărat integrată în societate.

 

          Ca regulă, nu te ridici din mizerie şi obscuritate la prosperitate, onoare şi faima salvând pe cineva de la înec sau întâlnind un milionar care te place. Ţine minte un adevăr simplu: Întotdeauna va trebui să-ţi demonstrezi caracterul, felul de a gândi. Caracterul este destinul. Caracterul este felul în care gândeşti, simţi şi crezi, valorile spirituale care tronează în mintea ta, integritatea şi onestitatea de care dai dovadă. Aceste calităţi aduc roade.

 

 

          Tehnici pentru a învinge gândirea negativistă

 

          Modul ideal de a scăpa de emoţiile nedorite este acela de a practica legea substituţiei. Înlocuieşte un gând negativ cu unul pozitiv, constructiv. Atunci când gândurile negative îţi pătrund în minte, nu te lupta cu ele; în schimb spune-ţi: „Încrederea mea este în lucrurile bune”. Vei vedea cum gândurile negative se împrăştie, tot aşa cum lumina împrăştie întunericul.

 

          Ocazional, vei vedea că mintea ta încearcă să-şi reia vechile obiceiuri de agitaţie, frământare, îngrijorare şi analizare a părerilor altora. Atunci când gânduri ca acestea vă vin în minte, emite-ţi ordinul: „Stop! Doar gândurile mele îmi alimentează subconştientul”. Indiferent dacă este o problemă de serviciu sau personală, fă acest lucru de o sută de ori pe zi sau, dacă este necesar, de o mie de ori.

 

          Atunci când se confruntă cu o catastrofă, mulţi oameni îşi pierd speranţa şi devin negativişti în orice domeniu. Dar pe alţii, o catastrofă îi motivează şi le dă putere chiar şi în cele mai înfricoşătoare situaţii. Hanul Martha`s Vineyard (Massachusetts) al soţilor Susan şi Sheman Goldstein a fost distrus într-un incendiu, în decembrie 2001. Au fost atât de afectaţi încât au fost hrăniţi de prieteni şi găzduiţi de un alt proprietar de afacere.

 

          Nu au lăsat ca acest dezastru să le domine vieţile. Au ales să redeschidă mai întâi restaurantul hanului, ca să-şi menţină prezenta în oraş şi, pe perioada reconstrucţiei, au acoperit hanul distrus cu un banner uriaş pe care scria: „Dacă viaţa îţi dă lămâi, atunci fă o limonadă”. Familia Goldstein a folosit incendiul că pe o oportunitate de a transforma un han foarte modest, ale cărui camere erau vechi şi mici, într-un ansamblu de top, pe care l-au botezat Mansion House, deschis unei clientele mult mai largi. Susan Goldstein spune că focul, care a distrus atât de multe, i-a ajutat de fapt să ajungă la un nou nivel. Gândirea pozitivă le-a dat posibilitatea să reconstruiască şi să aibă un nou început.

 

 

          Vizualizarea

 

          Vizualizează felul în care vei trata provocările pe care le întâlneşti în fiecare zi. Dacă vei face o prezentare de produs pentru vânzare sau vei pregăti un raport pentru o şedinţă de conducere sau te vei angaja în orice activitate productivă, plănuieşte-ţi în minte ceea ce vei spune, cum o vei spune, ce paşi trebuie să urmezi. Repetă de câteva ori în mine! Ţi se va întipări adânc în subconştient, va intra în fiecare celulă a creierului tău. Vei deveni legat de succes şi, atunci când vei face vânzarea către client sau vei sta în faţa consiliului de conducere, sau te vei angaja în orice activitate, subconştientul va prelua controlul, şi tu vei obţine rezultate dorite.

 

 

          Slavă Domnului că este luni

 

          Expresia „Mulţumesc lui Dumnezeu că este vineri!” este acceptată acum ca fiind atitudinea tipică majorităţii muncitorilor simpli din Statele Unite ale Americii. Ne gândim la sfârşitul de săptămână şi la pauza pe care o luăm de la serviciu. Nu este nimic în neregulă cu asta, cu toţii trebuie să ne bucurăm de zilele de odihnă. Totuşi, oameniii ambiţioşi şi de succes abia aşteaptă să îşi reia activitatea lunea următoare.

 

          Mulţi oameni vorbesc despre „lunea albastră”. Aceşti oameni sunt deja resemnaţi cu soarta lor şi încep să-şi restrângă orizonturile vizuale. Aşadar, lunea aduce cu sine un anume sentiment de resemnare: duminica ei îşi creează conştient viitorul, iar subconştientul răspunde pe măsură. După toate probabilităţile, ei nici nu ştiu că şi-au făcut planuri în avans şi că astfel îşi creează „soarta”. Dacă înlocuieşti aceasta resemnare cu gânduri pozitive legate de muncă pe care o faci şi cu anticiparea provocărilor şi a oportunităţilor pe care le vei avea, vei eradica aceste dimineţi „albastre” de luni.

 

 

Autor: Joseph Murphy

 

 
Programare