Ora de Vis - program audio - 13 sesiuni de hipnoterapie .
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Dezvoltarea curajului și a adaptabilității

Dezvoltarea curajului și a adaptabilității
Autor: Joseph Murphy

"Convingerile şi condiţionările subconştientului dictează şi controlează toate acţiunile noaste conştiente. Îţi poţi regenera mintea prin identificarea ta cu adevărurile eterne. Îţi poţi construi o personalitate uimitoare şi extraordinara având în minte conceptele de pace, bucurie, iubire, umor, fericire şi bunăvoinţă. Ţine-ţi mintea ocupată cu aceste idealuri. Pe măsură ce o faci, ele vor deveni parte a subconştientului."

 

          Ai auzit vechea zicală: "Dacă nu e stricat, nu-l repara". Există o urmă de adevăr în această zicală, pentru că schimbarea lucrurilor de dragul de a le schimba nu este productivă. Totuşi, pentru a avansa, pentru a aborda o nouă provocare, schimbarea este necesară. Este uşor să faci acelaşi lucru la nesfârşit. Este şi mai tentant să rezişti schimbării, dacă lucrul pe care îl faci a fost dezvoltat de tine. Adesea, ne îndrăgostim de propriile noastre idei şi suntem reticenţi când vine vorba de schimbări - chiar şi atunci când ele ar aduce îmbunătăţiri.

          Un alt motiv pentru care oamenii refuză să facă schimbări este teama de eşec. Nimeni nu vrea să îndure suferinţa înfrângerii, dar niciun demers nu poate reuşi dacă nu este încercat şi, cu fiecare încercare, există riscul să nu funcţioneze.

 

          Ca să te asiguri că eşti deschis să revizuieşti tot ceea ce faci, ca să faci schimbările necesare, trebuie să înveţi subconştientul să fie adaptabil. Dacă îţi vei întări constant flexibilitatea şi adaptabilitatea, subconştientul, în loc să opună rezistenţă la starea de fapt existentă, va deveni un vehicul pentru adoptarea noilor concepte. Oamenii de succes îşi asumă riscuri. Nu se limitează la abordările pe care le-au folosit întotdeauna.

 

          Desigur, se poate să dai greş, dar trebuie să dai dovadă de elasticitate, ca să accepţi eşecurile şi să revii. Trebuie să învăţăm din greşeli şi să aplicăm ceea ce am învăţat ca să depăşim greşelile. R.H. Macy a fost nevoit să-şi închidă primele magazine Macy, dar, în loc să renunţe, ca un "ratat", a continuat să încerce, şi acum este unul dintre cei mai mari retaileri din SUA. Babe Ruth a înscris de mai mult de 1300 de ori în cariera sa, lucru uitat numai datorită 714 lovituri câştigătoare, reuşite pe terenul propriu. Thomas Edison nu a renunţat niciodată, dar perseverenta este întotdeauna de-ajuns. De fiecare dată când unul dintre experimentele sale eşua, el studia cauzele eşecului şi căuta soluţii în continuare. Flexibilitatea şi adaptabilitatea sa au fost ascuţite de eşecuri. Ele nu l-au înfrânt, ci l-au motivat să continue.

 

 

          Numai tu te poţi schimba

 

          Dacă gândirea ta este rigidă şi nu se poate adapta, trebuie să învingi aceasta rigiditate. Nu o poate face nimeni în locul tău. Primul lucru pe care trebuie să-l accepţi este acela că numai tu te poţi schimba. Acesta este începutul unei schimbări reale a personalităţii tale.

          Împarte-te, la nivel mental, în 2 persoane: persoana care eşti în prezent şi cea care îţi doreşti să devii. Analizează sentimentele de frică, îngrijorare, anxietate, gelozie sau ură care ar putea fi ţinute captive în tine. Te-ai împărţit în 2 cu scopul de a te autodisciplina. O parte din tine este mintea care lucrează în interiorul tău; cealaltă parte este Infinitul, care îşi caută modul de exprimare prin tine. Totul depinde de felul în care te vezi. Într-o ţară din Asia, există o legendă despre un fermier care a mers la un om înţelept din satul său, căruia i-a povestit despre cât de grea era viaţa lui. Nu ştia cum să se mai descurce. Mintea sa era dominată de frică de viitor. Voia să renunţe; era obosit să mai lupte şi să se zbată. Se pare că, imediat ce rezolva o problemă, o alta se ivea.

 

          Înţeleptul l-a rugat să coboare până la lac şi să aducă o găleată cu apă. Apoi a turnat apa în trei oale şi le-a atârnat pe fiecare dintre ele deasupra focului. Curând, oalele au început să fiarbă. În prima, a pus o legătură cu morcovi, în a 2-a, câteva ouă şi în ultima, câteva frunze de ceai.

 

          După ce au fiert o jumătate de oră, înţeleptul a luat oalele de pe foc. A luat morcovii şi i-a pus într-un castron, a luat ouăle şi le-a pus în alt castron şi, în cele din urmă, a turnat ceaiul în al 3-lea castron. Întorcându-se către fermier, la întrebat: "Spune-mi. ce vezi?"

 

          "Morcovi, ouă şi ceai", a răspuns fermierul. Atunci înţeleptul a spus: "Atinge morcovii şi spune-mi ce simţi". Fermierul a făcut întocmai şi a spus: "Morcovii sunt moi". Apoi înţeleptul i-a spus să ia un ou şi să-l spargă. După ce a îndepărtat coaja, fermierul a observat că oul devenise tare. În cele din urmă, înţeleptul l-a rugat pe fermier să bea ceaiul. Fermierul a început să zâmbească în vreme ce simţea aroma ceaiului. Apoi l-a întrebat pe înţelept: "Ce înseamnă toate acestea?"

 

          Înţeleptul i-a explicat că fiecare dintre cele 3 lucruri avusese de înfruntat acelaşi adversar... apa fiartă. Fiecare dintre cele 3 lucruri a reacţionat diferit. Morcovul a intrat în apă puternic şi ferm. Totuşi, scufundat în apă fiartă, s-a înmuiat şi a devenit slab. Oul era fragil. Coaja fragilă i-a protejat interiorul moale, dar apa fierbinte l-a întărit la interior. Frunzele de ceai au avut o comportare unică. Ele au schimbat apa.

 

          "Care dintre ele eşti tu?" l-a întrebat înţeleptul pe fermier. "Atunci când întâmpini dificultăţi, cum te comporţi? Eşti morcov, ou sau frunza de ceai?"

 

          Atunci când analizezi problemele pe care le întâmpini în viaţă, trebuie să te întrebi: "Care dintre ele sunt eu? Sunt morcovul, care pare ferm, dar din cauza durerii şi a adversităţilor, îmi pierd tăria şi mă înmoi? Sunt oul, care începe cu o inimă uşoară şi un spirit voios, dar, după ce îşi pierde slujba, se desparte de cineva, da faliment sau trece printr-o altă încercare, se întăreşte şi devine rigid ? Sau sunt asemenea frunzei de ceai? Frunza de ceai schimbă cu adevărat apa fierbinte - adică tocmai elementul care aduce durerea". Atunci când apa devine fierbinte, frunza degajă parfum şi savoare. Dacă eşti asemenea unei frunze de ceai, atunci când lucrurile nu sunt în regulă, te întăreşti şi schimbi situaţia din jurul tău. Atunci când timpurile sunt potrivnice, şi încercările sunt cele mai grele, încerci să te ridici la un nivel superior?

 

          Cum gestionezi adversitatea? Eşti morcov, ou sau frunza de ceai?

 

 

          Gândirea pozitivă încurajează adaptabilitatea

 

          Ţine minte acest mare adevăr: Nu trebuie să te complaci în folosirea practicilor sau sistemelor obişnuite sau să reacţionezi mecanic, aşa cum ai făcut până acum. Gândeşte şi reacţionează într-un fel nou. Vrei să fii un învingător. Aşadar, de acum încolo, trebuie să refuzi să te mai identifici cu gândurile negative care tind să te tragă în jos şi să-ţi adaptezi gândirea pentru rezolvarea problemelor pe care le întâlneşti într-un fel nou şi diferit.

 

 

          Fii stăruitor

 

          Povestea unuia dintre marii oameni politici americani nu este cea a unui succes facil, ci a unei perseverențe încăpăţânate. A dat greş în afaceri la vârsta de 21 de ani şi a fost învins în cursa pentru un loc în Parlament în 1833. A fost ales în 1834. Iubita lui a murit în 1835. A suferit o cădere nervoasă în 1836. A pierdut lupta pentru postul de purtător de cuvânt în 1838. Din nou, a pierdut lupta pentru un nou mandat în Parlament în 1840. Nu a fost ales în Congres în 1843. În cele din urmă, a fost ales pentru un mandat în Congres în 1846, doar ca să fie din nou învins în 1848. A pierdut alegerile pentru Senat în 1855, cele pentru postul de vicepreşedinte în 1856 şi din nou pentru Senat, în 1858. În cele din urmă, a fost ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii, în 1860. Acestea sunt doar câteva puncte din biografia lui Abraham Lincoln.

 

          Nimic în lume nu poate înlocui perseverenţa. Talentul nu o va face. Nu e nimic neobişnuit în faptul că majoritatea oamenilor talentaţi nu se bucura de succes. Geniul nu o va face. Genialitatea nerăsplătita este proverbială. Educaţia singură nu va reuşi. Lumea este plină de epave ale educaţiei. Perseverenţa şi determinarea sunt omnipotente.

 

          Totul este în schimbare în univers. Nu putem face nimic ca să oprim asta. Guvernele se schimbă. Poate te vei trezi într-o dimineaţă şi vei afla de apariţia unui nou preşedinte, unui nou rege sau despre izbucnirea unei revoluţii undeva în lume. Totul este în mişcare.

 

          Atunci când te confrunţi cu situaţii majore, este la îndemână să renunţi şi să cazi într-o stare de tristeţe.

 

          Nu poţi fii frustrat tot timpul. Şi există ceva ce tu şi eu putem face în privinţa atitudinii pe care o avem vizavi de aceste schimbări. Nu contează ce se întâmplă, contează ceea ce credem noi despre ce se întâmplă.

 

          Nu toate strădaniile se bucura de succes. Bucuria succesului şi tristeţea eşecului se intersectează. Privind constructiv eşecul, adesea putem transforma eşecurile în succese.

 

          Cel mai greu moment din cariera lui Lee Iacocca a fost acela când a fost concediat de la compania Ford. Este bine-cunoscut modul în care a transformat această înfrângere în succes, ca preşedinte al consiliului de administraţie de la Chrysler. În autobiografia sa, el spune că imediat ce şi-a început noua carieră, a avut de înfruntat o înfrângere şi mai usturătoare. Chrysler se afla în pragul falimentului. O persoană mai puţin ambiţioasă ar fi renunţat chiar atunci, în loc să meargă dintr-un eşec în altul.

 

          Iaccoca nu a vrut să se lase înfrânt de acest eşec. A apelat la resursele sale interioare. Se confruntase şi în trecut cu eşecul şi, de această dată, nu voia să se mai lase învins. Şi-a canalizat forţele spre adaptabilitate, innovatie, gândire creativă şi perseverenţă, pentru a se confrunta cu criza şi a o învinge.

 

 

          Gândurile călăuzitoare

 

          Atitudinile sunt acţiuni imateriale pe baza cărora ne construim abilitatea, stăpânirea de sine şi prosperitatea. Prin ele ne călăuzim viaţa, iar atitudinile noastre schimbătoare pot transforma orice altceva. Care este starea ta de spirit? Acestea, desigur, sunt gândurile călăuzitoare, care pot aduce cu ele experienţe şi rezultate minunate, uluitoare. Pentru că, atunci când îţi schimbi gândirea, îţi schimbi trupul, deoarece trupul este o umbră a minţii. Trupul este expresia condensată a minţii. Acest lucru chiar se întâmplă.

 

          Gândirea negativă îi împiedica pe mulţi oameni să fie optimişti atunci când lucrurile nu merg bine. Ei nu dau voie subconştientului să facă adaptările şi schimbările necesare.

 

          Gândurile călăuzitoare îţi dau putinţă de a învinge această negativitate. Poţi dacă gândeşti că poţi. Ai în tine sămânţa optimismului şi o poţi fertiliza prin intermediul Puterii Infinite care te întăreşte. Aproape toată lumea ştie că este aproape imposibil să lupţi împotriva unui gând negativ, dominant. Atunci când un gând negativ te însoţeşte - frică, resentiment, acuzare, ura sau oricare altul ar fi - luptă-te imediat cu el. Distruge-l! Nu-l lăsa să se dezvolte şi să se întărească, să-ţi pună la încercare rezistența, să te înfrângă şi să-ţi dea sentimentul neplăcut al eşecului. Asta pentru că resentimentul creşte în mintea ta, începe să te domine; atunci toate aspectele vieţii tale vor fi dominate de frică. Va fi vizibilă în tot ceea ce faci, spui şi gândeşti şi, în plus, te va împiedica să-ţi foloseşti creativitatea pentru a inova şi a te adapta la situaţii noi.

 

          Se spune că Thomas Edison a eşuat de 1000 de ori în încercarea de a dezvolta un tub incandescent, înainte de a reuşi, dar nu a lăsat niciodată gândurile negative să-l împiedice să adapteze şi să perfecţioneze procesul.

 

 

          Dezvoltă-ţi resursele interioare

 

          Bărbaţii şi femeile care încearcă să obţină maximum de la viaţa lor nu încetează să crească. Sunt întotdeauna în mişcare, pentru că obiectivul lor se îndepărtează pe măsură ce ei cresc, se lărgesc şi devin mai eficienţi. Se opresc ocazional, ca să scape de anumite lucruri, care nu mai sunt folositoare, care îi împiedică, şi apoi îşi reiau călătoria. Acesta este drumul pe care îl urmează toată viaţa.

 

          Dacă vrei să ajungi la aceste resurse ascunse, să-ţi stimulezi creşterea şi puterea, trebuie să te perfecţionezi permanent într-un fel anume; să-ţi sporeşti inteligența printr-un spirit de observație mai atent şi mai ascuţit, prin împrospătarea constantă a cunoştinţelor, prin lărgirea viziunii mentale şi spirituale, prin evadarea din sine şi lărgirea sferei de servicii pe care le poţi oferi. Nu te mai teme de schimbare. Ai încredere în abilitatea ta de a înfrunta provocările, cu idei noi şi pline de imaginaţie.

 

          Preşedintele consiliului de administraţie al companiei Burberry, Angela Ahrendts, atribuie succesul de care se bucura faptului că i-a observat şi imitat pe oamenii de top din domeniul ei. Ea spune că a deprins principalele calităţi de la Linda Wachner, conducătoarea companiei gigant Warnaco, iar deprinderile creative de la un alt lider din lumea modei, Donna Karan. Linda era expertă în cifre, iar de la Donna a învăţat foarte multe lucruri despre design.

 

          La începutul carierei, Angela a părăsit compania condusă de Donna Karan, ca să ajute la deschiderea a 50 de magazine Bendel, în SUA. Dar, după un an şi jumătate, consiliul de administraţie a anulat proiectul, lucrul pe care Ahrendts îl descrie ca pe "cel mai devastator lucru din carieră". Şi-a revenit rapid, fiind angajată la Liz Clairborne. În această societate, Angela a putut să-şi folosească atât calităţile de afaceristă, cât şi deprinderile creatoare, convingându-şi angajatorii să se extindă, prin cumpărarea firmei Juicy Couture, pe care oamenii lui Karen ezitaseră să o cumpere.

 

          Atunci când preşedintele consiliului de administraţie de la Burberry, un lanţ international de magazine de lux, s-a retras, Ahrendts a fost angajată pentru a-l înlocui. Conceptele ei inovatoare şi hotărârea de a accepta idei noi au făcut posibile extinderea şi prosperitatea companiei.

 

          Când eşti copleşit de probleme, gândeşte-te la posibilităţile din camerele secrete, care au fost descuiate de o mulţime de oameni că Angela Ahrendts. Mii de oameni care trăiesc astăzi, bărbaţi şi femei, au devenit mai importanţi, soţi mai buni, avocaţi mai buni, fizicieni mai buni, oameni politici mai buni pentru că au întâlnit provocări similare cu cele ale Angelei Ahrendts. Nu există nici un mijloc de autodescoperire atât de eficient ca o carte motivaţională sau discursul unui mare orator. Acestea sunt lucrurile care adesea ne mişcă până în adâncul fiinţei şi care trezesc noi impulsuri în noi şi hotărâri în mulţi dintre noi, care până atunci am fost adormiţi, în ceea ce priveşte ştiinţa şi utilizarea puterilor noastre interioare. Poate ai trăit experienţa de a-l asculta pe un mare predicator sau lector, care a părut că îţi deschide adâncurile firii tale, care altfel ar fi rămas ascunsă pentru totdeauna.

 

          Cu cât ne cultivăm mai mult facultăţile, cu cât ne raportăm mai mult la resursele noastre, cu cât descoperim mai mult din eul ascuns, cu atât mai mult se lărgeşte orizontul pe care îl avem. Viaţa devine un progres continuu.

 

          Există oameni care nu au conştientizat aceste posibilităţi până la vârsta maturităţii. Atunci au fost brusc treziţi, ca dintr-un somn îndelungat, prin citirea unei cărţi motivaţionale, stimulatoare, prin ascultarea unui preot sau a unui lector sau prin întâlnirea cu un prieten - cineva cu idealuri înalte - care i-a înţeles, a crezut în ei şi i-a încurajat.

 

          Va conta enorm dacă îţi vei petrece timpul cu oameni care caută în tine abilităţile, oamenii care au încredere în tine, te încurajează şi te preţuiesc sau dacă vei sta alături de oameni care îţi distrug idealurile, îţi ruinează speranţele şi îţi îneacă aspiraţiile.

 

          Un bun ex este Andrea Wong, preşedinte şi şef al consiliului de administraţie al companiei Lifetime Television.

 

          Ea spune că părinţii ei au considerat că era important să o lase să aibă eşecuri pe vremea când era copil. Acest lucru i-a conferit multă forţă. Atunci când a pierdut alegerile pentru postul de preşedinte al clasei, la şcoală, a învăţat din eşec şi a mers mai departe. A adus această experienţă cu ea în lumea agitată a televiziunii, acolo unde pentru fiecare succes există un număr mare de programe care nu vor vedea niciodată lumina ecranului. Atunci când a conceput ideea de a aduce emisiunea "Dancing with the Stars" din Marea Britanie în SUA, oamenii din industria televiziunii au crezut că era nebună, dar ea a crezut în această idee şi a convins conducerea reţelei să o difuzeze. A devenit unul dintre cele mai vizionate programe din acel an. În noul rol, acela de conducător al propriei reţele de televiziune, provocarea ei este aceea de a creşte imaginea brandului Lifetime şi, pentru a face asta, apelează la încrederea mentală pe care a început să o dezvolte atunci când era copil şi la eforturile neîntrerupte de a învăţa şi de a se perfecţiona.

 

 

          Învaţă din propriile greşeli

 

          Dacă vei sta de vorbă cu marea masă de rataţi, vei afla că mulţi au suferit eşecuri pentru că nu au ajuns niciodată într-un mediu încurajator, stimulator, pentru că ambiţia lor nu a fost niciodată trezită sau pentru că nu au fost suficient de puternici ca să concureze în aceste condiţii descurajatoare şi deprimante. Mulţi dintre oamenii pe care îi întâlnim în închisori sau în azilurile pentru săraci sunt exemple ale influenţei mediului care a apelat la ce era mai rău din ei, în loc de ce era mai bun.

 

          Orice ai face în viaţă, fă orice sacrificiu este necesar ca să păstrezi o atmosferă care să te motiveze, un mediu care să îţi stimuleze autodezvoltarea. Păstrează legătura cu oamenii care te înţeleg, care cred în tine, care te vor ajuta să te descoperi şi te vor încuraja să dai ce este mai bun din tine. Aceste lucruri ar putea să facă pentru tine diferenţa între un mare succes şi o existenţă mediocră. Rămâi alături de cei care încearcă să facă ceva şi să devină cineva în lume - oameni cu ţeluri înalte, cu ambiţii nobile. Ambiţia este contagioasă. Vei prinde spiritul care domina mediul în care te aflii. Succesul celor de lângă tine, care încearcă să se urce mai sus, te va încuraja şi stimula să lupţi mai mult, dacă nu te-ai descurcat la fel de bine ca ei.

 

          Nicholas Hall ştie că eşecul este un cuvânt relativ. A pus acest cuvânt chiar în numele companiei sale. Antreprenor multiplu, el a pus bazele site-ului Startupfailures.com, un site popular, pornit din dorinţa de a înregistra aventurile antreprenoriatului. El spune că succesul presupune salturi şi învingerea neîncrederii în sine. El considera eşecul ca pe o rudă apropriată a succesului, fiind foarte familiarizat cu amândouă. El pune la dispoziţie încurajări şi sfaturi despre ceea ce trebuie făcut pentru a reveni pe linia de plutire.

 

          Cea mai intimă convingere a lui este aceea că "singurul eşec real este atunci când nu încerci". El spune, de asemenea, că eşecul vine odată cu acțiunea, că oricine a avut vreodată succes, fie personal sau profesional, a avut şi eşecuri. Doar dorinţa de a reveni îţi dă posibilitatea de a lupta din nou.

 

          Chiar dacă începutul se bucură de succes, el nu cunoaşte nici un fondator care să nu se fi confruntat de mai multe ori cu eşecuri în activitate... chiar şi Microsoft şi Apple. El admite că mulţi oameni care pornesc la drum în afaceri înţeleg că eşecul face parte din acest proces, dar că ei speră că vor sări peste această parte.

 

          Cea mai mare piedică în calea revenirii este îndoiala. Dar un gând reconfortant este acela că, deşi eşecul nu este uşor de depăşit, revenirea se face mai uşor. Cheia este să o vezi ca parte a procesului, cheia pentru rămânerea în joc.

 

 

Autor: Joseph Murphy

 
Programare