Ora de Vis - program audio - 13 sesiuni de hipnoterapie .
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Depăşirea stresului şi a grijilor

Depăşirea stresului şi a grijilor
Autor: Joseph Murphy

 

          “Toată apă dintr-un ocean nu va scufunda o barcă mică, dacă apa nu ajunge în interiorul bărcii; la fel, toate problemele, toate provocările, toate dificultăţile din lume nu te pot trage la fund atâta vreme cât nu le permiţi să ajungă în interiorul tău.”

 

          Perioadele îndelungate de ingrijorare te sărăcesc de vitalitate, entuziasm şi energie, lăsându-te într-o stare fizică şi mentală deplorabilă. Medicii specialisti arată că îngrijorarea cronică se află în spatele a numeroase boli, precum astmul, alergiile, problemele cardiace, tensiunea arterială şi o serie întreagă de alte afecţiuni, prea multe pentru a le putea enumera.

 

          Mintea neliniştită este confuză şi divizată şi se gândeşte fără noimă la o grămadă de lucruri care nu sunt adevărate. Deşi mulţi dintre noi au cu adevărat probleme, cum ar fi un bolnav în familie sau pierderea serviciului, multă îngrijorare se datorează indolentei, lenei, apatiei şi indiferenței. Atunci când te trezeşti, nu trebuie să te grandesti la lucruri îngrijorătoare.

 

          Te poţi gândi la armonie, pace, frumuseţe, corectitudine, iubire şi înţelegere. Poţi înlocui gândul negativ cu un gând constructiv.

 

          Steve L. era îngrijorat în privinţa sănătăţii sale, dar, după un examen medical comprehensiv, doctorul i-a spus că nu avea nimic d.p.d.v. fizic, dar că suferea de anxietate nervoasă. Anxietatea nervoasă este o formulă pretenţioasă pentru obişnuita îngrijorare cronică. Iar cuvântul “îngrijorare”, atunci când îl traduci din rădăcina sa originală. Înseamnă “a strânge, a sufoca”, ceea ce este exact ceea ce I se întâmpla lui Steve.

 

          El era, de asemenea, constant îngrijorat în privinţa banilor, a serviciului său şi a viitorului. Viziunea sa despre success şi prosperitate, era împiedicată de îngrijorarea sa cronică, iar frământarea îi consuma energia. Se simţea în permanenţă obosit şi deprimat.

          A fost sfătuit să facă zilnic câteva sesiuni de liniştire şi a declarant solemn că Cel Atotputernic i-a dat inspiraţie şi speranţă şi tot ceea ce trebuia să facă era să intre în legătură cu Infinitul şi să lase armonia, pacea şi iubirea să-l mişte. I-a fost recomandată următoarea meditaţie:

 

          “Dumnezeu sau Înţelepciunea Supremă mi-a dat această dorinţă. Puterea Supremă este în mine, dându-mi forţa de a fi, a face şi a avea. Această Înţelepciune şi Putere a Celui Atotputernic mă sprijină şi mă ajută să-mi îndeplinesc idealurile. Nu mă mai gândesc la obstacole, întârzieri, impedimente şi eşec. Ştiu că, gândind constant pe această linie, îmi întăresc credinţa şi încrederea şi îmi sporesc forţa şi echilibrul, pentru că Dumnezeu nu ne-a dat spiritul fricii, ci pe al puterii, al iubirii şi al minţii animate.

 

          A meditat regulat şi sistematic asupra acestor cuvinte. Aceste adevăruri i-au pătruns în minte şi apoi creierul a transmis aceste vibraţii vindecătoare în tot corpul său. Au pătruns în subconştientul său şi, asemenea unui antibiotic spiritual, au distrus germenii îngrijorării, fricii, anxietăţii şi toate celelalte gânduri negative. În interval de o lună, a ajuns la acel grad de tărie, putere şi inteligență, care fusese implantat în el la naştere. El şi-a învins îngrijorările cu ajutorul parţial al medicinei spirituale şi al Inteligenţei Infinite, adânc ascunsă în subconştient.

 

 

          Analizează-ţi grijile

 

          Andy F., inginer de profesie, spune că îşi priveşte grijile ca pe o problemă de inginerie: “Atunci când mă confront cu o problemă tehnică, iau produsul respectic şi îl desfac în părţile componente. Apoi mă întreb: Care este natura acestor defecte? Ce înseamnă fiecare piesă? Cum o pot adapta la sistemul întreg? În ceea ce priveşte grijile, mă întreb: Ce putere au aceste griji? Există vreun principiu în spatele lor?”

 

          Cu acest gând calculat, raţional şi cu o analiză logică, el demontează toate grijile şi realizează că ele nu sunt decât umbre deasupra minţii sale, iluzorii şi greşite. Nu este realitate, doar o umbră deasupra minţii.

 

          O umbră nu are nici o putere! Iată cât de mare este problema de fapt: o umbră în mintea ta. Nu are o existență reală, nu este guvernată de nici un principiu şi nu este bazată pe nici un adevăr. Aceste griji nu sunt decât un conglomerat de umbre sinistre. Elimină aceste umbre, transformă-le în realităţi şi luptă-te cu ele.

 

 

          Corpul reflectă ceea ce gândeşte mintea

 

          Doctorii îţi pot spune că mulţi dintre pacienţii lor se îngrijorează atât de mult asupra unor boli pe care nu le au, încât încep să manifeste simptomele acestor boli. În termini medicali, aceste simptome se numesc psihosomatice. Rădăcinile acestui cuvânt sunt cuvintele “psycho”, care înseamnă “al minţii”, şi “somatic”, care înseamnă “al trupului”. Ceea ce gândeşti cu mintea este reflectat de reacţiile corpului tău.

 

          Vicepreşedintele unei importante companii de asigurări din Hartford, Connecticut, era îngrijorat că suferă de o boală gravă de inimă. Cel mai apropriat prieten al său, un om cu 20 de ani mai în vârstă, tocmai avusese un atac de cord şi astfel îi crease impresia că şi el urmează să aibă un atac de cord. A mers să consulte un cardiolog specialist, care, după interpretarea electrocardiogramei, şi-a dat seama că inima pacientului funcţiona normal şi că problema acestuia era psihosomatică. Atacul de cord suferit de prietenul său i-a indus o îngrijorare neobişnuită legată de sănătatea propriei inimi, culminând chiar cu înţepături în piept şi alte simptome ale unei afecţiuni cardiace. Doctorul i-a spus că tratamentul pentru problema să nu se găsea în tratatele de medicină, ci în propriul subconştient. I-a prescris meditaţii pentru o sănătate bună, până când falsa idee dispărea din psihicul său şi atunci şi corpul ar fi reacţionat corespunzător. A durat numai câteva săptămâni. A pus în aplicare puternica lege a substituţiei, repetând în minte ideea bună până când mintea a acceptat adevărul, lucrul care l-a eliberat şi i-a adus seninătatea.

 

          Acest lucru presupune un anumit efort, însă este uşor de făcut. Este vorba de disciplină. Şi de consimţământul de a o face. “Voi învinge această piedică. O voi întâmpina cu privirea ridicată. Este o umbră în mintea mea, şi nu voi da putere umbrelor”. Spasmele emoţionale ale vicepreşedintelui au fost cauzate de faptul că el era obsedat de idea că avea o inimă bolnavă. Nu era adevărat. Şi astfel s-a vindecat complet. De ce anume s-a vindecat? De o convingere falsă în mintea lui.

 

 

          Puterea se află în interiorul tău

 

          Ori de câte ori eşti asaltat de frică sau griji sau când te gândeşti că nu poţi duce la bun sfârşit o sarcină, rămâi tăcut şi nemişcat şi conştientizează că Infinitul se află în tine, că Dumnezeu este iubire nemărginită, Inteligența Infinită, Viaţa Infinită, minunata înţelepciune, putere absolută, armonie absolută.

 

          Dacă O chemi, îţi va răspunde. Inteligenţa Infinită răspunde gândului tău. Acest tip de rugăciune sau meditaţie vă aduce cu sine relaxarea completă, liniştea minţii tale. Atunci când te gândeşti în această stare de relaxare, gândeşte-te la ceea ce vrei să fii, să faci sau să ai şi Spiritul Nemargit va răspunde credinţei şi încrederii pe care o ai în El. Această credinţă se va infiltra în subconştient şi îţi va spori puterea de a te confrunta cu problemele pe care le întâmpini.

 

          Timp de mulţi ani, Carlos J. a desenat hărţi și tabele pentru departamentul de marketing al companiei la care lucra. Era lăudat adesea pentru claritatea şi acuitatea muncii sale, Carlos simţindu-se foarte sigur de postul său. Dar, pe măsură ce tehnicile computerizate s-au dezvoltat, nu mai era nevoie de o persoană cu calităţile lui Carlos. În loc să se plângă de această nedreptate sau să se vaite de ghinionul său, Carlos şi-a convins angajatorii să-l recalifice în grafica computerizată. A studiat din greu şi a învăţat să stăpânească noile tehnici. Şi-a dat seama că experienţa sa anterioară l-a ajutat să descopere secretele graficii computerizate, a învăţat să stăpânească acest domeniu şi să devină foarte bun.

 

          Nu lăsa nimic să te deranjeze, nu lăsa nimic să te sperie, nu lăsa nimic să te distragă, nu lăsa nimic să te înfurie. Eşti un stăpân! Eşti stăpân peste propriul tău domeniu conceptual: asupra gândurilor, sentimentelor, emoţiilor şi reacţiilor. Eşti regele propriului tău domeniu conceptual. Atunci când primeşti orice fel de sugestie negativă, poţi spune: “Am în mine putinţă şi puterea de a învinge această situaţie. Cu ajutorul Puterii Infinite, voi fi în stare să găsesc un răspuns la această problemă”.

 

 

          Hrăneşte-ţi mintea cu gânduri pozitive

 

          Îngrijorarea şi teama îţi pot domina viaţa, dacă le dai voie. Ai putere să le elimini din viaţa ta. Ai în tine Prezenta, puterea de a-ţi schimba viaţa. Prin rugăciune şi meditaţie, prin dedicarea asupra propriului eu, prin încredere în Divinitate, îţi vei învinge fricile şi îngrijorările. Dacă îţi vei hrăni mintea cu gânduri pozitive, subconştientul va reacționa pozitiv atunci când va fi confruntat cu probleme şi va găsi soluţii, care vor avea ca rezultat o viaţă mai veselă, mai liniştită, cu mai multe împliniri.

 

          Mulţi oameni greşesc că pierd prea mult gândindu-se cum să iasă dintr-o anumită situaţie, dacă vor reuşi sau nu. Această continuă nelinişte asupra felului în care vor decurge lucrurile creează îndoială, care este o piedică de netrecut în calea reuşitei.

 

          Secretul reuşitei, indiferent dacă este vorba despre cel profesional sau despre alt aspect al vieţii tale, este concentrarea. Gândul la teama de orice fel este o piedică în calea concentrării mentale şi a abilităţii creative. Unul dintre principalele motive de îngrijorare a muncitorilor este teama provocată de un şef dominant – un şef care ameninţă întotdeauna cu pedepse sau chiar cu concedierea muncitorilor care nu-I fac pe plac. Nu este deloc uşor să lucrezi în asemenea condiţii şi mulţi oameni se plâng de ele. Întregul ansamblu mental vibrează din cauza conflictelor emoţionale, iar eficienţa este imposibilă.

 

          Este puţin probabil să-I schimbi personalitatea şefului, dar poţi învăţa să trăieşti cu această stare de fapt, fără ca ea să te influenţeze. De fiecare dată când observi că eşti îngrijorat, temător sau neliniştit de acest tratament, ia o pauză câteva momente şi spune-ţi: “Aceasta nu este viaţa unei ființe inteligente, raţionale, nu este viaţa unei persoane adevărate”. Fără îndoială, dacă este posibil să-ţi schimbi postul, fie în interiorul organizaţiei, fie în altă organizaţie, vei face asta. Dar, dacă nu ai această opţiune, de fiecare dată când şeful te mustră aspru, repetă-ţi în gând: “Nu voi lăsa ca acest lucru să-mi ruineze viaţa. Îmi voi păstra cumpătul la serviciu şi voi ştii ca dau ce este mai bun, în ciuda atitudinii şefului meu. Nu voi lăsa această stare de lucruri să mă demoralizeze”. Poate că acest fel de a gândi nu va uşura situaţia, dar te va ajuta să o accepţi şi să cauţi arii de interes în afară serviciului, ca să obţii satisfacţii şi împliniri.

 

 

          Relaxează-ţi corpul, linişteşte-ţi mintea

 

          Mâine eşti programat la întâlnirea anuală de evaluare cu şeful tău. Ce vei face? Te vei îngrijora, cel mai probabil, gândindu-te la ceea ce va spune şeful tău. Îţi vei aminti toate greşelile pe care le-ai făcut, termenele pe care nu le-ai respectat sau alte probleme. Subconştientul va fi bombardat cu negativism și te va împiedica să dormi în acea noapte.

 

          Dar să presupunem, în schimb, că ai cunoaşterea legilor minţii şi a felului în care funcţionează spiritul. În loc să te îngrijorezi din cauza acelei evaluări, stai pe scaunul sau pe canapeaua ta şi mobilizează-ţi atenţia. Mai întâi, relaxează-te. După ce corpul s-a relaxat, mintea devine liniştită. Spune-ţi în gând: “Degetele de la picioare sunt relaxate, picioarele sunt relaxate, muşchii abdominali sunt relaxaţi, inima şi plămânii sunt relaxaţi, coloana vertebrală este relaxată, gâtul este relaxat, mâinile şi braţele sunt relaxate. Creierul este relaxat, ochii sunt relaxaţi, întreaga mea fiinţă este complet relaxată, din creştet până în tălpi”.

 

          Atunci când eşti relaxat, trupul trebuie să ţi se supună; când te relaxezi şi crezi, rugăciunile îţi sunt întotdeauna ascultate. Dacă nu te relaxezi, nu vei obţine rezultate. Relaxează-te şi crede. Atunci când îţi relaxezi trupul, îţi relaxezi şi mintea. Mintea devine liniştită şi imobilă. Aşadar, ce trebuie să faci spre a te pregăti pentru ceea ce întotdeauna a fost un supliciu pentru tine? Trebuie să te gândeşti la toate realizările pe care le-ai avut în ultimul an – costurile pe care le-ai redus, inovaţiile pe care le-ai propus, clienţii pe care i-ai satisfăcut şi toate celelalte acţiuni pozitive în care ai fost implicat. Dacă vei rula acest film în mintea ta, în mod repetat, vei fi pregătit.

 

          Când te întâlneşti cu şeful tău în dimineața următoare, vei intra la întâlnire cu o puternică atitudine pozitivă. Îngrijorarea va fi înlocuită de încredere. Cu siguranţă, şeful îţi va indica direcţiile în care se pot face îmbunătăţiri. Aceasta este sarcina şefului tău şi fiecare dintre noi poate face îmbunătăţiri. Dar le vei accepta ca sugestii constructive şi nu ca pe o critică. Îţi vei programa conştientul să înlocuiască îngrijorarea şi teama cu siguranţă că te descurci bine şi că eşti în stare să te descurci şi mai bine.

 

 

          Crezi că ai probleme?

 

          Există o poveste veche despre un om înţelept, un iubitor de mistere ale vieţii, un mistic, care i-a îndrumat pe toţi oamenii de pe pământ să formeze un cerc. În centrul cercului urmau să fie depozitate toate problemele, durerile, neînţelegerile, eşecurile în dragoste, bolile, lipsurile şi limitările – probleme de toate felurile.

 

          Apoi li s-a acordat permisiunea, problemele fiind ordonate şi examinate, să aleagă pentru sine oricare dintre aceste dificultăţi. O mare linişte a cuprins mulţimile. Au rămas nemişcate sit acute.

 

          După mult timp de gândire şi deliberare, fiecare bărbat şi fiecare femeie a mers în centrul cercului şi fiecare şi-a luat problemele şi apoi s-a întors acasă. Nimeni, nici măcar un suflet, nu a ales sau a luat pe proprii umeri durerile, supărările, încercările şi necazurile altuia.

          Este tentant să încerci să rezolvi problemele celorlalţi. Este o aberaţie şi o pierdere completă a energiilor noastre. Cu toată bunăvoinţa şi bunele intenţii din lume, indiferent cât de mult ne-am dori, nu suntem competenţi să rezolvăm problemele altora.

 

          Numai noi înşine putem să ne împăcăm cu propriile noastre vieţi – pentru că ele sunt creaţia noastră. Putem modifica şi îmbunătăţi viaţa prin schimbarea convingerilor, prin realizarea a ceea ce suntem cu adevărat. Trebuie să ne reamintim constant să acceptăm moştenirea, succesiunea formată din tot ceea ce este bun, adevărat şi frumos.

 

 

          Învinge tristeţea

 

          Există situaţii în viaţa celor mai mulţi dintre oameni când lucrurile merg prost la serviciu. Munca se încâlceşte. Termenele nu mai sunt respectate. Indiferent de cât de mult munceşti, nu reuşeşti să ţii pasul. Te întristezi.

 

          Atunci când simţi că eşti cuprins de tristeţe, concentrează-ţi cu fermitate mintea spre o situaţie opusă. Adu-ţi aminte că ai mai înfruntat situaţii de criză în activitatea ta şi le-ai depășit. Păstrează idealurile de voioşie, încredere, mulţumire şi bunăvoinţa către toată lumea şi vei vedea că inamicii care te însoţeau şi îţi amărau viaţa vor dispărea rapid, la fel cum întunericul dispare atunci când obloanele sunt ridicate, şi lumina năvăleşte înăuntru. Nu extragem întunericul, ci introducem antidotul sau, lumina, care îl neutralizează instant. Atunci când presiunea se naşte ca urmare a unui termen scadent, când şeful îţi respinge rezultatele muncii la un proiect şi îţi cere să-l refaci, când ratezi perfectarea unei vânzări, de care aveai nevoie ca să-ţi realizezi cota impusă şi totul pare să meargă prost şi simţi că te cuprinde tristeţea, opreşte orice activitate pe care o desfăşori şi fă-ţi o ocupaţie din a elimina aceşti inamici din mintea ta, a-I neutraliza, a-I ucide, folosindu-te de sugestii opuse lor. Ştii la perfecţie că un gând bun, frumos, indiferent cât de greu ţi-ar fi să-l concepi atunci când suferi, îţi va aduce curând alinarea. Arogă-ţi acest gând frumos, dacă nu îl ai deja şi curând va fi al tău.

 

          Dacă eşti o victimă a toanelor, ia atitudine şi implică-te activ, manifestând un interes real pentru ceea ce se petrece în jurul tău. Ia-ţi un răgaz de la problemele de serviciu. Adesea, o scurtă pauză reîmprospătează mintea şi te ajută să te gândeşti mai clar atunci când te întorci. Fii vesel şi interesează-te despre ceilalţi. Ţine-ţi mintea ocupată cu alte probleme decât cele personale. Fugi de tine aruncându-te cu elan în planurile făcute de prieteni sau familie sau în planurile făcute de alţii şi care te privesc.

 

          Nu te concentra la îngrijorările de moment. Gândeşte-te la succesele repurtate în trecut şi la felul în care le-ai obţinut. Adu-ţi aminte cum ai îndeplinit o însărcinare grea, pe care alţii nu au putut să o realizeze. Adu-ţi aminte cum şeful ţi-a lăudat creativitatea, sârguinţa şi loialitatea. Opreşte-te mai degrabă asupra victoriilor decât să agonizezi gândindu-te la eşecuri. Aceste lucruri îţi vor elibera mintea și te vor ajuta să găseşti abordări pentru rezolvarea problemelor curente.

 

          Nu-ţi gândi viitorul în funcţie de micile necazuri pe care le întâmpini acum. Norii negri care îţi întunecă soarele astăzi vor dispărea mâine. Învaţă să priveşti viaţa ca pe termen lung şi să pui adevăratele valori deasupra tuturor celorlalte lucruri.

 

          Eşti stăpânul reacţiilor gândirii. Îţi poţi ordona gândurile aşa cum vrei, dând atenţie numai acelui lucru asupra căruia vrei să meditezi. Eşti un monarh pe domeniul tău conceptual. Poţi porunci supuşilor tăi – gânduri şi sentimente – potrivit dorinţelor tale, şi ele trebuie să ţi se supună. Eşti monarhul absolut al regatului minţii tale, având puterea să elimini toţi inamicii de pe acest domeniu.

 

          Îngrijorarea şi frica sunt convingeri greşite ale minţii. Aceste convingeri false vor muri, dacă nu le dai atenţie. Îngrijorarea de orice fel este sistemul de alarmă al naturii, care te avertizează că ai o credinţă greşită. Schimbarea gândirii te poate elibera. Oamenii care se îngrijorează mereu se aşteaptă ca lucrurile să meargă prost tot timpul. Îţi vor spune toate motivele pentru care un lucru rău se poate întâmpla şi niciun motiv pentru care un lucru bun ar putea sau ar trebui să se întâmple. Astfel de griji îi slăbesc şi îi fac mai puţin capabili să facă faţă provocărilor care pot apărea, pentru că atrag exact condiţiile asupra cărora ei se lupta la nivel mental.

 

          Perspectiva înfricoşătoare, de îngrijorare pe care o imprimam asupra conştientului garantează practic că va apărea o încercare sau o dificultate corespunzătoare.

 

          Iată 9 metode de a reduce stresul şi îngrijorarea la locul de muncă:

 

  • Învaţa să fii relaxat. Fixează-ţi perioade de timp în cadrul programului zilnic, în care să poţi petrece câteva minute doar cu tine însuţi, pentru a te angaja într-o meditatie adâncă sau programează-ţi exerciţii de relaxare. O scurtă pauză reîmprospătează cel mai adesea mintea și te ajută să gândeşti mult mai clar atunci când reîncepi munca.
  • Fă o plimbare. Dacă poţi pleca de la birou sau din firida ta, fă o plimbare. Ieşi din clădire. Plimbă-te în jurul ei sau prin parcare. Ia o gură de aer proaspăt. Dacă nu poţi părăsi clădirea, plimbă-te prin ea. Plecând de la locul care îţi produce stres, adesea reuşeşti să scapi de el.
  • Crezi în tine. Nu lăsa că presiunile şi criticile altora să-ţi controleze emoţiile.
  • Explorează-ţi spiritualitatea. Atunci când începi să te simţi stresat, apelează la credinţele tale religioase său spirituale, pentru a te călăuzi spre obţinerea păcii mentale.
  • Continuă să înveţi. Experienţa învăţării continue te menţine alert, deschis la minte şi activ.
  • Dezvoltă o echipă de suport. Evită marile probleme cauzate de stres, prin intermediul prietenilor sau al colegilor de echipă, care te pot ajuta atunci când lucrurile nu merg bine.
  • Acceptă numai angajamente care sunt importante pentru îndeplinirea sarcinii de serviciu. Refuză politicos celelalte proiecte, care îţi mănâncă timpul şi energia.
  • Caută noi metode de a-ţi exprima creativitatea. Prin regândirea metodelor prin care îţi îndeplineşti sarcinile de rutină, le poţi face mai puţin plictisitoare şi stresante. Implementând abordări creative pentru sarcinile noi, le vei face mai uşor de abordat.
  • Întâmpină schimbările cu optimism. Consideră-le mai degrabă noi provocări decât ameninţări ale situaţiei prezente.

 

De reținut:

 

  • Atunci când iți faci griji din pricina serviciului, te gândești adesea la multe lucruri care nu se vor întâmpla niciodată și astfel te secătuiești de vitalitate, entuziasm și energie.
  • Dacă iți menții obiceiul de a fi ingrijorat, s-ar putea să atragi de fapt lucrurile care te ingrijorează.
  • Îngrijorarea și frica sunt convingeri false ale minții. Convingerile false vor dispărea, dacă nu le dai atenție. Îngrijorarea de orice fel este un semnal de alarmă natiral că ceea ce crezi este greșit. Schimbarea modului de a gândi te poate elibera.

 

 

Autor: Joseph Murphy

 
Programare