Ora de Vis - program audio - 13 sesiuni de hipnoterapie .
ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Pot cu adevărat să-mi schimb viaţa în 7 zile?

Pot cu adevărat să-mi schimb viaţa în 7 zile?
Autor: Paul McKenna

„Dacă crezi că poţi să faci un lucru, probabil că ai dreptate. Dacă crezi că nu poţi să faci un lucru, probabil că ai, din nou, dreptate.”

 

          Oamenii care participă la seminariile mele, în cadrul cărora am ajutat numeroase persoane să scape în câteva minute de fobii de care suferiseră întreaga viaţă sau le-am rezolvat „probleme grav” în doar câteva zile, sunt uimiţi mereu de rezultatele obţinute atât de repede. Însă multe persoane îşi pot aminti situaţii în care viaţa lor s-a schimbat în doar câteva clipe. Poate că au intrat în posesia unor informaţii importante sau au întâlnit o persoană deosebită şi au ştiut că viaţa lor s-a schimbat pentru totdeauna.

 

          Iată motivul pentru care schimbarea se poate produce atât de repede:

 

          Cele mai importante schimbări sunt, adeseori, schimbări de percepţie, şi nu schimbări care au loc în lumea exterioară. Şi ne putem schimba modul în care percepem lumea într-o clipă.

 

De fapt, mitul conform căruia avem nevoie de foarte mult timp pentru a ne putea schimba nu are decât vreo sută de ani şi datează de pe vremea lui Freud, odată cu momentul în care psihanaliza freudiană a început să fie folosită în tratarea bolilor psihosomatice. Ironia acestui punct de vedere constă în faptul că psihanaliza nu se ocupă cu schimbarea vieţii oamenilor, ci îi ajută să înţeleagă la un nivel mai profund cum şi de ce au ajuns aşa cum sunt. În schimb, în cadrul teoriei mele, acest lucru reprezintă cireaşa de pe tort.

 

          Uneori chiar şi o mică schimbare poate să însemne extraordinar de mult.

 

          De ex., imaginează-ţi că tu şi o altă persoană mergeţi cu maşina pe 2 şosele drepte, ce se întind una lângă alta în depărtare. Acum, imaginează-ţi că una dintre şosele se îndepărtează o idee de cealaltă. La început, diferenţa era imperceptibilă. Însă, în timp, această mică schimbare de direcţie te va purta către o cu totul altă destinaţie faţă de persoană cu care ai pornit la drum.

 

          Tehnicile descrise în O viaţă nouă în 7 zile sunt noi şi îţi oferă nu doar ultimul tip de „software”, şi un sistem operaţional complet nou pentru corp şi minte.

 

          În fiecare zi, vei face schimbări mici, schimbări care, la început, îţi pot părea imperceptibile. Însă, în timp ce mergi înainte, îţi vei da seama care este cu adevărat diferenţa şi cât de mult te-ai schimbat.

 

          Hai să fim sinceri: dacă faci orice lucru în mod constant timp de 7 zile, vei obţine o schimbare. Diferenţa dintre acest ansamblu de tehnici şi altele asemănătoare este că aceste tehnici te vor ajuta în momentul în care le vei parcurge, cât şi după ce nu le vei mai folosi. De-a lungul următoarelor 7 zile, acţiunile pe care le vei întreprinde vor determina un val de schimbări în viaţa ta care, la rândul lor, vor determina schimbări şi în alte aspecte ale vieţii tale, apecte care, la rândul lor, îi afectează pe cei din jurul tău. La fel se întâmplă şi cu o navă petrolieră: îi ia ceva timp să se pună în mişcare, dar, odată ce şi-a pornit motoarele, îi este greu să se oprească.

 

          Timp de mai multe secole, oamenii au crezut că este imposibil să alergi o milă în 4 minute. Apoi, pe 6 mai 1954, Roger Bannister a făcut un lucru pe care doar deschizătorii de drumuri îl fac: a realizat imposibilul.

 

          Atunci când l-am întâlnit pe dr. Bannister, ne-am mirat amândoi că, în mai puţin de un an de la momentul în care devenise primul om ce reuşise să parcurgă o milă în mai puţin de 4 minute, alte 37 de persoane au reuşit să facă acelaşi lucru. În anul următor, alţi 300 de alergători demonstrau imposibilul.

 

          Cele mai luminate minţi ale epocii au crezut că acest lucru era imposibil, iar convingerile lor au devenit profeţii autorealizatoare. (Oameni de ştiinţă remarcabili ai vremii ajunseseră să sugereze că, dacă ţi-ai forţa corpul să alerge o milă în mai puţin de 4 minute, acesta ar exploda la propriu.)

 

          Nu a fost nevoie decât de un ex. care să demonstreze contrariul – un om care a depăşit bariera celor 4 minute – pentru ca şi alţi oameni să se întrebe dacă nu cumva pot şi ei face acelaşi lucru.

 

          Mintea umană foloseşte generalizarea ca principiu de învăţare. De ex., copil fiind, înveţi cum se închide şi se deschide o uşă. Apoi, mintea ta aplica principiul generalizării: vei ştii să închizi şi să deschizi toate uşile.

 

          Acest principiu funcţionează indiferent de lucrurile pe care le înveţi: utile sau dureroase. Pe parcursul următoarelor 7 zile, vom demonta multe dintre generalizările negative pe care le-ai făcut în ceea ce priveşte lumea şi vom construi altele noi, pozitive.

 

 

          Puterea prezentului

 

          Trăim într-o epocă extraordinară. Lumea se schimbă în fiecare zi. Schimbările şi descoperirile din ştiinţă şi tehnologie, care au loc pretutindeni în jurul nostru, cresc exponenţial. Ca rasa umană, chiar dacă ne aflăm la distanţe mari unii faţă de ceilalţi, avem posibilitatea să luăm legătura între noi, să explorăm şi să remodelăm lumea în care trăim. Călătorii care, în trecut, durau luni de zile sunt parcurse acum în câteva ore; calculele care, în trecut, se făceau în ani de zile se fac acum în câteva minute. Nu te întreba dacă viaţa ta se va schimbă, întreabă-te în ce fel se va schimba ea.

 

          În prezent, trăim într-o epocă a informaţiilor digitale. Faxuri, telefoane mobile, computere şi tehnologie prin satelit, lucruri de neconceput în urmă cu 50 de ani, sunt considerate acum o componentă obişnuită a vieţii secolului XXI. Dacă într-un colţ de lume are loc un eveniment, îl putem privi la televizor câteva minute mai târziu. Sistemele globale de comunicaţii ne conectează că pe nişte celule nervoase într-un uriaş creier global. Nu ştim încotro ne îndreptăm, însă ştim că vom ajunge rapid la destinaţie.

 

          Suntem pe punctul de a face un pas uriaş în evoluţia noastră şi cred că următoarea mare etapă în dezvoltarea umană va fi înlocuirea epocii informaţiilor digitale cu una în care ne vom dezvolta resursele interioare. Eu numesc această perioadă epoca psihotehnologiei: o perioadă în care ne vom folosi puterile uimitoare şi capacităţile noastre interioare înnăscute. Înţelegerea şi practicarea psihotehnologiei e ca şi cum ai avea un manual cu instrucţiuni pentru propriul creier.

 

          Din păcate, majoritatea oamenilor petrec mai mult timp învăţând cum funcţionează un DVD decât propria minte. Dacă îţi vei face timp o săptămână ca să citeşti şi să pui în practică exerciţiile, te vei deosebi de cei 98% dintre oameni care, ca să-l citez pe Winston Churchill, „se împiedică de adevăr din când în când, dar se ridică repede, se scutură de praf pe haine şi merg mai departe ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat”.

 

          Vei descoperi tehnicile care au ajutat mulţi oameni să-şi depăşească limitele şi să-şi descopere adevăratul potenţial. Împreună, îţi vom programa mintea să te facă mai fericit, mai încrezător şi mai puternic.

 

 

          Să începem

 

          Înainte să începi această călătorie către descoperirea adevăratului tău potenţial, vreau să te opreşti şi să te gândeşti la următorul lucru:

 

          Ce-ai simţi dacă te-ai trezi într-o dimineaţă şi ai vedea că s-a întâmplat un miracol: viaţa ta a devenit exact aşa cum ţi-ai dorit să fie?

 

          Fă-o acum. Opreşte-te din citit şi imaginează-ţi cum ar fi.

 

  • Cum ţi-ai da seama că s-a înfăptuit un miracol?
  • Ce-ai vedea?
  • Ce-ai auzi?
  • Cum te-ai simţi?
  • Ce schimbări ar avea loc în cariera ta?
  • Dar în relaţiile tale cu cei din jurul tău?
  • Dar în plan financiar?
  • Dar în ceea ce priveşte sănătatea ta?

Pe măsură ce vei folosi ideile şi vei practica tehnicile pe care le vei învăţa, îţi vei îndeplini aceste vise.

 

          Relaxează-te, citeşte şi lasă ideile şi exerciţiile din articol să prindă rădăcini în mintea ta.

 

          Aşa cum grădinarul plantează seminţe şi aşteaptă răbdător să crească plantele, de fiecare dată când lucrezi, plantezi sugestii pozitive în mintea ta, care se vor dezvolta şi vor deveni căi noi şi puternice de operare cu cel mai avansat biocomputer din lume: creierul tău!

 

          Deşi poţi obţine rezultate uimitoare încă din prima săptămână, s-ar putea să simţi nevoia să te întorci la aceste exerciții de mai multe ori în primele luni. Este extrem de important să le faci pentru a obţine rezultatele pe care ţi le doreşti. Nici una dintre tehnici nu reprezintă o pilulă magică pentru succes, însă, dacă le practici în mod constant, ele vor deveni o a 2-a ta natură.

 

„Oamenii dau întotdeauna vina pe circumstanţe pentru a justifica cine sunt. Eu nu cred în circumstanţe. Oamenii care răzbat în această lume sunt cei care se ridică şi caută circumstanţele pe care şi le doresc, iar dacă nu le găsesc, le creează” – George Bernard Shaw

 

          Orice reuşită din următorii 10 ani este rezultatul a ceea ce faci acum: aşa cum spune şi proverbul, dacă vei continua să faci ce ai făcut mereu, vei obţine mai mult din ceea ce ai deja. Dar ai puterea să faci o schimbare uimitoare în viaţa ta. O schimbare care începe acum…

 

 

          Diferenţa care face diferenţa

 

          Mulţi oameni încep o carte de dezvoltare personală sau un program personal de pregătire, însă renunţă la jumătatea drumului. Ei se conving că este un proces mult prea dificil sau că nu au capacităţile necesare pentru a-l urma. Iată care este problema cu acest mod de a vedea lucrurile:

 

„Dacă nu-ţi iei viaţa în propriile mâini, altcineva o va face în locul tău”.

 

          Ştiu că responsabilitatea nu este un cuvânt foarte popular în zilele noastre. Miliarde de lire îşi schimbă anual proprietarii, pe măsură ce oamenii îşi pasează, la propriu, răspunderea cu privire la o sumedenie de lucruri: cafeaua lor e prea fierbinte, corpul lor e prea slăbit sau câinele lor nu este bine dresat. Altcineva e mereu de vină pentru ceea ce li se întâmplă.

 

          Însă un alt mod de a privi responsabilitatea este prin prisma controlului. Vrei să-ţi controlezi viaţa sau vrei s-o facă altcineva în locul tău: familia, mass-media sau chiar societatea, în general? Vrei să fii stăpânul vieţii tale sau o victimă a circumstanţelor?

 

          Faptul de a-ţi asuma responsabilitatea înseamnă a prelua controlul asupra acelor părţi din viaţa ta pe care le poţi controla, în timp ce te eliberezi sau încerci să controlezi acele părţi care nu pot fi controlate.

 

          Este uşor să dai vina pe părinţi, pe angajatori sau pe guvern pentru problemele tale, însă dacă nu înveţi să devii responsabil pentru situaţia în care te afli, nu vei avea puterea de a schimba lucrurile. Oamenii celebri care au reuşit în viaţă ştiu că asumarea responsabilităţii este primul pas către o viaţă împlinită şi de succes.

 

          Dr. Stephen R. Covery descrie acest aspect în felul următor:

 

„Când ridici un băţ de la un capăt, îl ridici în acelaşi timp şi pe celălalt. Prin urmare, dacă te hotărăşti să-ţi asumi responsabilitatea pentru circumstanţele tale, atunci, automat, deţii şi puterea de a le schimba.”

 

          Uneori, când le împărtăşesc participanţilor la seminariile mele aceste idei, se întâmplă ca unul dintre ei să mă întrebe: „Aceasta înseamnă că, dacă traversez strada şi da maşina peste mine, e vina mea?”

 

          Răspunsul e simplu: asumarea responsabilităţii nu este acelaşi lucru cu învinovăţirea. Nu eşti răspunzător pentru cărţile de joc care ţi s-au pus în faţă, dar depinde mereu de tine cum le vei folosi.

 

          Opreşte-te pentru un moment şi închipuie-ţi cum ar fi să-ţi asumi responsabilitatea pentru viaţa ta: să ai puterea de a face alegeri şi schimbări cu privire la fiecare aspect al vieţii tale. Să-ţi controlezi finanţele, relaţiile personale şi ceea ce te face să te simţi bine. Să fii împăcat cu acele lucruri pe care nu le poţi controla şi stăpân pe cele care le poţi controla.

 

          Dacă îţi place ce-ţi imaginezi, ia hotărârea de a-ţi lua viaţa în propriile mâini la un nivel complet diferit chiar acum. Cu cât lucrez mai mult cu oameni care obţin rezultate uimitoare, cu atât mai mult mă inspiră cuvintele lui W.H. Murray:

 

„Până să te apuci de un lucru, eziţi, există riscul să-ţi doreşti să dai înapoi, nu ai deloc spor. În ceea ce priveşte toate actele de iniţiativă (şi de creaţie), există un adevăr elementar, de care depinde îndeplinirea a nenumărate idei şi planuri măreţe: când un om ia o hotărâre, intervine şi providenţa. Un şuvoi întreg de evenimente se precipită odată cu luarea deciziei, aducând în favoarea sa tot soiul de incidente neprevăzute, întâlniri şi ajutor material, de care nici un om nu ar fi visat vreodată că ar putea avea parte.”

 

          Îţi asumi o obligaţie ? Eşti pregătit să preiei controlul asupra vieţii tale? Eşti dispus să consideri aceste articole sufient de importante încât să urmezi instrucţiuni simple care îţi vor schimba viaţa? Chiar dacă la început nu vei fi convins de acest lucru, este important să ştii că poţi reuşi, în ciuda reticentei de care dai dovadă!

         

 

Autor: Paul Mckenna

 

-Continuarea în următorul articol- : „Cine ești tu cu adevărat"

 
Programare