Genele pot indica persoanele care răspund la tratamentul cu litiu

Genele pot indica persoanele care răspund la tratamentul cu litiu
Faptul că litiul acționează ca stabilizator de dispiziție a fost una dintre marile descoperiri în tratamentul psihiatric. Începând cu anii 1950, tratamentul cu litiu a schimbat în bine viața multor pacienți cu tulburare bipolară, având proprietăți împotriva episoadelor maniacale și depresive, totodată scăzând riscul de suicid.

Din păcate nu toate persoanele răspund la fel de bine la tratament: un sfert dintre cele care primesc litiu nu au niciun beneficiu clinic în urma tratamentului și 30% dintre pacienți au un răspuns slab. În plus, litiul poate da efecte adverse importante.

Profesorul Bernhard Baune și colegii să de la University of Adelaide, Australia au analizat gnele cunoscute pentru asocierea cu bolile psihice la 2.586 de persoane diagnosticate cu tulburare bipolară și tratate cu litiu. Astfel, au descoperit că pacienții care nu răspundeau la litiu aveau în comun un mare număr de gene asociate cu chizofrenia. „Acest lucru nu înseamnă că acești pacienți au și schizofrenie. Doar că, dacă un pacient are un risc mare de schizofrenie în gene, atunci este puțin probabil să răspundă bine la tratamentul cu stabilizatoare de dispoziție, cum este litiul”, a declarat Prof. Baune.

„Studiul de față reprezintă un mare pas în cercetarea translațională în psihiatrie. Ajutați alți biomarkeri și variabile clinice, în cele din urmă vom putea prezice răspunsul la tratamentul psihiatric”, a adăugat Baune.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 10-11-2017 | creare: 10-11-2017 | Vizite: 542
Bibliografie
1. Genes Reveal Which Bipolar Individuals Will Benefit From Lithium, link: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/genes-reveal-which-bipolar-individuals-will-benefit-from-lithium/
2. Gene breakthrough on lithium treatment for bipolar disorder, link: https://medicalxpress.com/news/2017-11-gene-breakthrough-lithium-treatment-bipolar.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • BiAffect - aplicația pentru detectarea modificărilor dispoziției în tulburarea bipolară
  • Termeni ca depresia și schizofrenia ar putea deveni învechiți
  • Ritmul cardiac ar putea ajuta la diferențierea depresiei de tulburarea bipolară
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK