ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Ginecologie & Obstetrică Ginecologie & Obstetrică Timisoara

Vaccinare HPV

Autor: Genesium Co.
Vaccinul anti-HPV contine particule “virus-like”, neinfectioase si neoncogenice. Vaccinul Cervarix (GlaxoSmithKline) este un vaccin bivalent, continand particule “virus-like” pentru tulpinile HPV 16 si 18, cauzatoarele a peste 70% din cancerele de col uterin, vulvar, vaginal, penian, anal si orofaringian). Pentru acest vaccin s-au realizat doua studii mari, Patricia in 14 tari si studiul Costa Rica, ambele cu o duarata de 4 ani.
Vaccinul Gardasil (Merck) este un vaccin tetravalent pentru tulpinile HPV 16, 18, 6 si 11, responsabile pentru verucile genitale externe in proportie de peste 90%. Studiile realizate pentru acest vaccin, Future I si Future II, s-au intins pe o perioada de 4 ani, si au avut loc in 16 respectiv in 13 tari.
Vaccinul se administreaza intramuscular in 3 doze pe parcursul a 6 luni. Gardasil a avut o eficacitate de 96,8% pentru loturile de paciente care nu avut infectie cu HPV la inscrierea in studiu si o eficacitate de 45,1% (rata de reductie 0,3% pe an) la femeile ce au prezentat HPV la inscriere.
In studiul Patricia pentru Cervarix, eficacitatea a fost de 91,7% la femeile fara HPV si 45,7% la femeile cu HPV la inscrierea in studiu, cu o rata de reductie de 0,3% pe an. In studiul Costa Rica pentru acest vaccin, eficacitatea a scazut de la grupul de varsta 18-19 ani (68,9%) la grupul 24-25 ani (21,8%); de asemenea rata de reductie a scazut de la 5,2% la 1,6% la grupul cu varste mai mari. Asadar, vaccinul este cu atat mai eficient cu cat este administrat la o varsta mai mica.
Efectele adverse observate dupa administrarea vaccinului au fost durere la locul injectarii, cefalee si ameteli. Rata avorturilor spontane si cea a malformatiilor fetale nu a fost mai mari decat la populatia generala.
Acest vaccin previne infectiile anogenitale si scade rata neoplaziilor induse de tulpina HPV pentru care s-a vaccinat. De asemenea, induce protectie pentru un numar limitat de tulpini HPV inrudite filogenetic. In ceea ce priveste durata protectiei, s-a observat un titru crescut de anticorpi in medie 8,4 ani.