Gheorghe Borcean (CMR): Au apărut norme, protocoale, ghiduri; ne consumă din timpul alocat îngrijirii efective

Data publicarii: 06-10-2017

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, consideră că timpul care ar trebui să fie alocat direct îngrijirii pacientului este "consumat" de apariţia "normelor, protocoalelor şi a ghidurilor".

"În general, noţiunea de medicină personalizată este un pic alături, urmând aceeaşi cale cu medicina bazată pe norme, pe evidenţe, pe ghiduri, pe protocoale şi pe toate documentele care se practică astăzi în virtutea idee de control al calităţii, de creştere a calităţii. Medicina personalizată este aceea la care ne întoarcem după ce am parcurs 25-30 de ani de standardizare a medicinei. (...) Au apărut în schimb norme, protocoale, ghiduri, toate în sarcina corpurilor profesionale din sănătate care vă spun ca medic ne consumă din timpul alocat direct îngrijirii efective şi stresează personalul din sănătate pe această sarcină, încă una adăugată celei de a îngriji pacientul şi de a-ţi dărui tot timpul acelui pacient şi nu documentelor despre el, dar mă rog şi acelea trebuie făcute", a afirmat Borcean la Convenţia Română a Spitalelor.

În opinia sa, a considera tot ce se întâmplă nefavorabil în sănătate ca pe un eşec al terapiilor sau al sistemului este fals.

"(...) Tot ce se întâmplă în jurul actului medical propriu zis (...), tot ce se întâmplă nu face decât să sprijine efectuarea în cele mai bune condiţii de infrastructură a acelui act şi să cuantifica calitatea şi nivelul de mulţumire al celorlalţi faţă de calitatea pe care o prestează prin munca lor directă medicii. Sănătate se dă în mod individual, bolnavii se îmbolnăvesc statistic, dar se vindecă individual. (...) Se vor vindeca după ce au trecut pe la doctor, printr-un gest de calitate", a spus Borcean.

Directori medicali, şefi de secţii clinice şi manageri ai principalelor spitale din România, speakeri invitaţi şi specialişti internaţionali din 15 ţări, alături de companii cu soluţii pentru creşterea calităţii actului medical, participă joi la Bucureşti la cea de-a doua ediţie a Convenţiei Române a Spitalelor.

Evenimentul promovează exemple de succes şi bune practici din activitatea clinică şi de management medical, abordează provocările actuale din domeniul sănătăţii în context european, prezintă modele de succes şi inovaţii pentru creşterea calităţii actului medical.

Programul ROHO 2017 cuprinde o amplă serie de conferinţe tematice, o dezbatere internaţională despre sistemele medicale din regiune şi o expoziţie specializată dedicată noilor tehnologii din domeniul medical.
Sursa: Agerpres, 06-10-2017, Vizualizari 50
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK