Ghidurile clinice pentru obstetrica si ginecologie

Data publicării: 27-11-2007

Ghidurile clinice pentru obstetrica si ginecologie au fost lansate, marti, in prezenta ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
     Ele au rolul de a imbunatati activitatea serviciilor medicale si constituie un prim pas de crestere a calitatii ingrijirilor.
    Ministrul Sanatatii a declarat, cu acest prilej, ca a insistat pentru elaborarea unor asemenea ghiduri pentru toate specialitatile intrucat ele reprezinta un standard pe baza carora este evaluata calitatea serviciilor medicale.
    Pe langa ca reglementeaza aspecte profesionale clare, ghidurile pot fi aplicate, fiind acceptate de Societatea stiintifica Romana de Obstetrica si Ginecologie dar si de Departamentul de Specialitate al Colegiului Medicilor din Romania, a aratat ministrul, adaugand ca, in opinia sa, pacientii sunt cei ce vor beneficia de ele.
    Acest larg consens profesional se finalizeaza cu o serie de lucrari care dau garantia cresterii calitatii actului medical si care pot sa previna situatii neplacute, asa cum a fost la Satu Mare si Spitalul Universitar, a opinat Eugen Nicolaescu.
    El a adaugat ca acestea dau garantia pacientului ca primeste cel mai bun tratament, iar pe medic il ajuta sa faca tot mai putine erori, ele fiind benefice pentru sistemul sanitar.
    Din punctul de vedere al Ministerului Sanatatii Publice (MSP), aplicarea ghidurilor are doua elemente importante: garanteaza o calitate standard a serviciilor medicale si va reduce costurile, a mai spus ministrul Sanatatii.
    El a anuntat ca urmeaza sa finalizeze si ghidurile din medicina interna si a precizat ca elaborarea ghidurilor clinice pentru obstetrica si ginecologie a fost posibila cu suportul Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (FNUAP) si Agentiei Elvetiene pentru Dezvoltare si Cooperare.
    La randul sau, presedintele Comisiei de obstetrica ginecologie a MSP, prof.dr. Gheorghe Peltecu, a facut referire la necesitatea aparitiei acestora in conditiile in care tarile din UE lucreaza pe astfel de ghiduri, iar Romania, ca stat membru, trebuie si ea sa elaboreze asemenea de ghiduri.
     El a mentionat ca ele sunt necesare cu atat mai mult cu cat sunt multe deficiente de accesibilitate la informatie, inca nu exista un consens si lipsesc resursele pentru unele unitati medicale.
    Prof.dr. Peltecu a subliniat ca ghidurile reprezinta o sinteza a medicinei bazate pe dovezi realizata de specialistii romani.
    Presedintele Comisiei de specialitate a MSP a explicat ca acestea acopera evaluarea diagnostica, sfaturi pentru pacienti, faciliteaza accesul la informatie, standardizeaza conduita medicala, protejeaza pacientul dar si personalul medical si administratia.
    Presedintele Comisiei de specialitate a Colegiului Medicilor din Romania, prof.dr. Vlad Tica, a explicat ca acestea sunt recomandari de buna practica medicala clinica, scopul lor fiind asistenta personalului medical pentru a lua decizii in ingrijirea pacientilor.
     El a evidentiat faptul ca ghidurile sunt bazate pe cele mai recente dovezi disponibile si sunt facute in deplin consens in ce priveste abordarile terapeutice in momentul actual, avand si consensul expertilor.
    Prof. dr. Vlad Tica a precizat ca acestea nu inlocuiesc rationamentul individual adaptat cazului practician si nu inlocuiesc nici optiunile diagnostice curative disponibile. De asemenea, nu sunt directive pentru o conduita sau urmarirea unui caz ca modalitate definitiva de ingrijire a pacientului. El a mentionat ca ghidurile trebuie sa fie urmate de realizarea protocoalelor terapeutice care urmeaza sa fie elaborate de fiecare unitate sanitara pentru ca trebuie sa se tina seama de dotarile si posibilitatile de tratament ale fiecarui spital.
    Prof. Vlad Tica a facut referire la necesitatea revizuirii si reactualizarii continue a acestora si auditarea lor.
    Ghidurile au fost elaborate de Comisia de obstetrica si ginecologie a MSP, de Societatea Romana de Obstetrica si Ginecologie, Comisia de obstetrica si Ginecologie a Colegiului medicilor din Romania si de reprezentantul CNAS. Au fost opt grupuri tehnice, coordonate de reputati specialisti in domeniu.
    Pentru inceput s-au tiparit 1.000 de ghiduri la nivelul tarii, existand 1.800 de specialisti in obstetrica-ginecologie. Ministrul Sanatatii a spus ca primele 1.000 dintre ele vor ajunge la specialisti, pentru ceilalti se va asigura suport electronic, si se vor transmite si pentru fiecare spital in parte.
27-11-2007, Vizualizari 2199
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.