Ghintura galbena - Gentiana lutea

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Gentiana lutea

Denumire populara: ghintura galbena; abrameasca, cahincea, duntura, lantura, ochincea, stegera, strigoaie, tintura

Descriere: Planta ierboasa, perena, robusta, cu frunze opuse, cu nervuri arcuate, proeminente, ovat-eliptice, flori mari dispuse in cime la subsuoara frunzelor, corola galbena divizata pana aproape de baza.

Partile utilizate: Rizomii uscati si radacina.

Actiune: Amar, stimuleaza salivatia, hepatic, colagog (favorizeaza eliminarea secretiilor biliare), stimuleaza menstruatia.

Indicatii terapeutice: Ghintura galbena are o actiune amara excelenta, ce stimuleaza apetitul si indigestia, prin stimularea sucurilor digestive, crescand productia de saliva, sucuri gastrice si bila. De asemenea accelereaza golirea stomacului. Este indicat pentru lipsa apetitului, in constipatie sau meteorism. Efectul tonic al substantelor amare are rol si in tratarea debilitatii, anorexiei si extenuarii.

Preparare si administrare: Decoct - se pune 1/2 lingurita de radacina sfaramata intr-o cana cu apa, care se fierbe 5 min. Se bea cald, cu 15-30 min inainte de masa, sau de cate ori apar durerile de stomac cauzate de exces de mancare. Tinctura - 1-2 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 18-05-2019 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 7053
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!