Gingivectomia și gingivoplastia

©

Autor:

Gingivectomia și gingivoplastia
Gingivectomia (ablația gingivală) este o formă minoră de operație a gingiei, ce implică în general îndepărtarea unei mici cantități de țesut gingival din jurul unuia sau mai multor dinți. Este o operație periodontală care îndepărtează sau reconstituie țesutul gingival. În cazul apariției unor afecțiuni cronice la nivelul gingiei, gingivectomia se realizează după ce au fost încercate alte metode non-chirurgicale de ameliorare și înainte ca afecțiunea să avanseze până în punctul de a pune în pericol ligamentele și suportul osos al dinților.

Gingivoplastia (plastia gingivală) este un tip de operație gingivală ce constă în a reface, a da o nouă formă țesutului gingival sănătos din jurul dinților.

Ambele operații sunt realizate de către medicul parodontolog (specialist în paradontologie), acesta fiind specializat în tratarea gingiilor și altor structuri ce asigură suport dinților.

Considerente generale

Gingiile sănătoase sunt un aspect important al igienei orale și al esteticii unei persoane. Uneori, gingile anumitor persoane pot crește și suprapune peste suprafața frontală a dintelui. Această formațiune de gingie dezvoltată în exces poate produce un dezechilibru între lungimea dinților și înălțimea normală a liniei gingiei, care în unele cazuri poate produce un zâmbet dizgrațios. Astfel, această operație minoră are menirea de a corecta acest zâmbet mai puțin elegant, sau poate fi necesară pentru a înlătura un dinte bolnav ori pentru a permite efectuarea unei obturații. În cazul unei afecțiuni cronice (parodontită) această operație se efectuează numai în cazul în care celelalte tratamente non-chirurgicale realizate în prealabil nu au dat rezultate: antibiotice, netezirea rădăcinii (prin îndepărtarea depunerilor de dentină ce au contaminat gingia) sau detartraj. Gingivectomia îndepărteaza sau reface, țesututul gingival desprins pentru a elimina epiteliu pungii gingivo-parodontale dintre dinți și gingie. De reținut că intervenția se poate realiza înainte de fi afectată stractura osoasă ce susține dinții.

În schimb, gingivoplastia se realizează pentru a schimba forma (aspectul) gingiei, în special când există creșteri anormale ale acesteia, înainte sau după gingivectomie. Există cazuri excepționale, când parodontita sau gingivita pot schimba orientarea, dezvoltarea normală a țesutului gingival. Această procedură reface și redă conturul țesutului gingival în scopuri cosmetice, psihologice sau chiar funcționale.

Gingivoplastia poate reface partea de țesut care s-a pierdut deja, modelând țesutul către forma sa naturală. Cel mai grav caz este considerat cel în care afecțiunea creează dificultăți în ingerarea alimentelor.
Gingivectomia și gingivoplastia sunt două dintre cele mai ușoare și mai sigure proceduri chirurgicale stomatologice, în vederea tratării infecțiilor orale.

Însă cele două produceri pot fi și combinate. Gingivoplastia corectează țesuturile inestetice rămase după ce procedura de gingivectomie re-expune dinții sub aspectul lor normal. În acest caz, cele două proceduri sunt realizate, aproape întotdeauna, împreună. După efectuarea gingivectomiei, ce-a de a doua procedură vine să subțieze țesutul gingival rămas, pe măsură ce se apropie de suprafața dintelui pentru a căpăta un aspect normal, sănătos și plăcut. De asemenea, ele pot reda forma și aspectul normal al gingiilor inestetice.

Cauze

Când se recomandă efectuarea acestor proceduri:
Au fost inițial dezvoltate cu scopul de a trata afecțiunile paradontologice, însă în prezent este utilizat mai mult în scopuri cosmetice și estetice. Principalele cazuri pentru care se recomandă aceste proceduri sunt:

1. Existența unei diasteme (spațiu mai mare sau mic între cei doi incisivi centrali superiori) sau prezența epiteliului pungii gingivo-parodontale între dinți și gingii. Aceste spații interdentare pot reține particule alimentare, favorizând dezvoltarea bacteriilor și împiedicând astfel o curățare completă a danturii.

2. Există prea mult țesut gingival ce înconjoară dinții. În acest caz, în afara scopului cosmetic, acest surplus de țesut va îngreuna procesul de igienă orală corespunzătoare. În cazuri extreme, poate afecta modul de ingerare a alimentelor sau poate crea dificultăți în a vă alimenta, mesteca sau chiar vorbi. Această creștere în surplus a țesutului gingival poate fi cauzat de anumite medicații pentru prevenirea sau combaterea atacurilor de apoplexie. Însă, de cele mai multe ori nu există o cauză specifică.

Cauze ce pot determina aceste afecțiuni gingivale:
Existența unor gingii diforme, inestetice poate fi cauzată de factori genetici, afecțiuni sau chiar traume mentale. În oricare din aceste cazuri gingivoplastia este recomandată în primul rând pentru a elimina problema estetică. În principiu, aceasta se realizează după efectuarea unei gingivectomii sau grefe de gingie (adiție de țesut gingival).

Simptome

Curățarea corespunzătoare a dinților este obligatorie în procesul de pregătire a pacientului pentru oricare dintre intervenții. Trebuie îndepărtate toate bacteriile și realizat detartrajul înainte de a începe procedura, iar parodontologul vă va sfătui cum poate fi menținut acest nivel de igienă chiar și după efectuarea intervenției chirurgicale.

Mulți factori pot contribui la apariția bolilor parodontologice, însă procesul care conduce la necesitatea unei intervenții chirurgicale poate dura câteva luni sau câțiva ani.

Simptome:
  • mobilitate timpurie a dinților;
  • pierderea timpurie a dinților la copii (ce pot conduce la afecțiuni grave);
  • gingii umflate sau sângerări repetate ale acestora.

Inflamarea gingiilor poate fi un rezultat al multor factori, inclusiv diabetul, predispoziții genetice, stres, scăderea eficienței sistemului imunitar, graviditate, unele medicamente și, nu în ultimul rând, nutriția și obiceiurile de igienă orală.

Înainte de a realiza aceste proceduri sunt necesare un tratament al rădăcinilor dintilor și un detartraj, după care specialistul vă va oferi indicații cu privire la pregătirile corespunzătoare pentru intervenție.

Răspunsul protectiv al organismului și practicile dentare pot înfrânge patologia parodontală, dar eforturile acestora pot fi zădărnicite, agenții patogeni fiind identificați sub țesutul gingival ducând astfel la distrugerea acestuia. Parodontita refractară (caracterizată prin rezistența sa la tratamente repetate) combinate cu diverse boli sistematice pot necesita intervenții chirurgicale de înlăturare a epiteliului pungii gingivo-parodontale urmate de proceduri de regenerare cum ar fi grefele de țesut sau chiar de os.

Cum se desfășoară procedurile

Aceste proceduri se defășoară destul de rapid, începând de la câteva minute pâna la maxim o oră și nu sunt proceduri dureroase. Însă, medicul specialist vă va prescrie niște calmante, antiobiotice sau alte medicamente dacă este necesar.

Oricare dintre aceste doua proceduri pot fi efectuate cu ajutorul unui bisturiu sau ale unor unități cu laser, ca instrumente principale, pe lângă acestea utilizându-se și alte instrumente stomatologice speciale, cu un nivel înalt de precizie (unități de electrochirurigie cu înaltă frecvență, freze, lame cotite - care să permită lucrul în jurul dinților, etc).

Ambele sunt realizate sub efect anestezic local. Gingivoplastia este o procedură simplă și rapidă, ce durează doar câteva minute, în timp ce gingivectomia, deși nu este o intervenție îndelungată, desfășurarea ei se poate extinde pe o perioadă de până la o oră, în funcție de cantitatea și suprafața de țesut gingival asupra căruia se intervine.

Gingivectomia începe cu o mică incizie, după care excesul de țesut este îndepărtat. Procesul se desfășoara treptat, pe cadrane ale cavității bucale, sub efectul anesteziei locale ce vă amorțește gingiile. Apoi, un pansament chirurgical acoperă dinții și gingiile ce au fost supuși intervenției operatorii, pentru a le proteja până la vindecare. Acasta poate dura câteva săptămâni, însă gingiile sunt complet vindecate după aproximtiv 12 săptămâni.

După încheierea gingivectomiei, gingivoplastia subțiază țesutul gingival rămas pentru a da un aspect natural și placut acestuia. Această intervenție se realizează cu ajutorul unei unități de elctrochirurgie ori a unui laser pentru țesuturi. Unitatea de electrochirurgie taie surplusul de țesut și determină în același timp întreruperea sângerării și cicatrizarea, astfel încât foarte puțini dintre pacienți resimt dureri ușoare postoperatorii.

Riscuri implicate

Aceste proceduri nu implică riscuri majore. Deși este foarte neobișnuit, se pot produce infecții sau sângerari excesive. Zona afectată poate sângera usor în primele 28-48 de ore de la intervenție. Nu există riscuri majore în efectuarea procedurilor.

Însă, ca orice intervenție, și cea parodontală implică riscuri, cum ar fi introducerea unei infecții în organism (sânge sau gingii), însă aceasta poate fi prevenită, asa cum obișnuiesc unii medici, prin administrarea unui tratament antibiotic înainte și după intervenție. Cazurile în care se procedează la administrarea de antibiotice pentru a minimaliza riscurile sunt atunci când pacientul prezintă:
  • afecțiuni cardiace sau valve artificiale pentru inimă.
  • o malformație cardiacă congenitală.
  • un sistem imunitar slăbit.
  • afecțiuni ale ficatului.
  • implanturi artificiale în organism.
  • un anumit istoric bacterian în cazul endocarditei.

Îngrijire post-operatorie

În urma unei gingivectomii sau a unei gingivoplastii, parodontologul folosește un pansament chirurgical pentru a proteja zona afectată. Acesta va fi îndepărtat după 7-10 zile. În această perioada nu aveți voie să consumați băuturi carbogazoase, alimente tari, casabile sau condimentate, ci doar alimente moi, fărâmițate, tocate, pentru a evita iritarea sau zgâraierea zonelor nevindecate. În cazurile în care este nevoie, specialistul va recomanda și unele calmante, împreuna cu folosirea unei ape de gură antispetice. Trebuie evitat periatul pentru câteva zile în zona în care s-a intervenit, pentru restul cavității bucale se continuă curățarea și perierea dinților în mod obșinuit.

Bineînțeles că trebuie să asigurați o igienă orală corectă, pentru ca gingiile dumneavoastră să se vindece corespunzător. După ce pansamanetul parodontal este îndepărtat, puteți să realizați un periaj blând și puteți folosi ața dentară. După o lună gingiile își vor recăpăta aspectul normal, natural și vor fi complet vindecate în 2-3 luni.

Mangementul dentar impune ca după efectuarea acestor intervenții să se mențină sănătatea gingiilor pentru a preveni alte afecțiuni. În primul an, se recomandă programări periodice, la 3 luni pentru detartraj, iar după primul an este necesar un tratament parodontologic la fiecare 6 luni. În urma acestor intervenții, întreținerea igienei orale și a sănătății dentare va fi cu mult ușurată pentru pacient.

Recomandări:

  • Gingivectomia impiedică procesul de deteriorare a țesutului gingival, a dinților sau chiar oaselor din sistemul de susținere al dinților, facilitând procesul de curățare al dinților și a spațiilor dintre dinți.
  • Afecțiunea gingivală de obicei progresează în urma intervențiilor menționate dacă nu este realizat un periaj regulat și o igienă individuală corespunzătoare folosind ața dentară, ori din cauza consumului de tutun.
  • Pentru a grăbi vindecarea, nu consumați tutun (scade din abilitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecției și de a vindeca).
  • Programările periodice la stomatolog sunt absolut necesare. Dacă afecțiunile persistă, există posibilitatea să aveți nevoie de o altă intervenție chirurgicală.
  • Dacă însă se petrec următoarele evenimente, trebuie să reveniți imediat la consultație: sângerări repetate sau sângerare care nu se oprește, dureri excesive (ce nu pot fi ținute sub controlul de medicamentele prescrise de specialist), aveți simptomele unei posibile infecții, apariția unei protuberanțe, a unei umflături în zona asupra căreia s-a intervenit, desprinderea sau slăbirea pansamentului chirurgical, umflarea nodulilor limfatici ai maxilarului sau ai gâtului.

Data actualizare: 23-05-2019 | creare: 03-06-2009 | Vizite: 38515
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum