Grădinăritul îi poate ajuta pe copii să își dezvolte anumite abilități de viață

Grădinăritul îi poate ajuta pe copii să își dezvolte anumite abilități de viață
Grădinăritul poate fi o activitate plăcută pentru copii, ținându-i ocupați, însă îi poate ajuta și să își dezvolte anumite abilități și le stimulează creativitatea, imaginația și simțurile.

Udarea plantelor sau plivitul nu reprezintă doar activități fizice plăcute pentru copil, acesta ajungând chiar să îndrăgească plantele, ci are și beneficii asupra sănătății mentale.

Un studiu realizat în cadrul Universității A&M din Texas pe un eșantion de copii cu vârste mai mici de 12 ani a arătat că implicarea acestora în proiecte de grădinărit la școală, în comunități sau acasă aduce numeroase beneficii asupra stimei de sine și reducerea nivelului general de stres.

Acești copii pot prezenta astfel rezultate mai bune la școală și pot dezvolta interes pentru alimentația sănătoasă dacă sunt înconjurați de propriiile legume cultivate, dar își îmbunătățesc și încrederea, abilitatea de lucru în echipă sau de comunicare, după cum s-a arătat în urma unui astfel de proiect denumit RHS (Royal Horticulture Society din Marea Britanie) Campaign for Schools  - o campanie de grădinărit la nivel școlar, desfășurată anual.

Grădinăritul implică numeroase activități diferite, de la decorarea grădinii și alegerea semințelor ce urmează a fi plantate, udarea plantelor sau recoltarea fructelor, verdețurilor sau florilor. Antrenează și nivelul de responsabilitate al unui copil, prin implicarea lui activă și necesitatea de a realiza o serie de sarcini.

Are și beneficii senzoriale, de la contactul cu pământul ud și noroiul, precum și toate semințele, plantele etc. Stimulează și răbdarea, de exemplu pentru a crește o plantă, creativitatea - pentru a aranja o grădină într-un anumit fel, alegerea culorilor pentru flori, de exemplu, și simțurile (tactil, mirosul, văzul), în concluzie, numai efecte benefice.

Sursa: Telegraph

Data actualizare: 09-09-2016 | creare: 09-09-2016 | Vizite: 417
Bibliografie
Seeds of success: gardening with kids cultivates life skills, link: http://www.telegraph.co.uk/gardening/with-children/life-skills-for-children/
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Abuzul asupra copilului
 • Câte simțuri avem de fapt?
 • Legătura dintre microbiota intestinală la sugari și dezvoltarea cognitivă
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK