Granturi pentru controlul tabagismului si cancerului

Data publicării: 22-02-2008

Un program inovator de granturi, in valoare de 33 de milioane de dolari, care se va intinde pe mai multi ani, menit sa raspunda noilor provocari legate de controlul cancerului si al tabagismului in Europa, va fi lansat de Fundatia Pfizer.
Prima serie de granturi Global Health Partnerships (Parteneriate Globale pentru Sanatate) a fost deja acordata pentru 15 organizatii non-guvernamentale din 26 de tari - de la Algeria, China si Japonia, pana in Italia, Brazilia si Argentina.
Unul din opt decese la nivel mondial sunt provocate de cancer, aceasta maladie facand mai multe victime decat SIDA, tuberculoza sau malaria la un loc.
In secolul XX, tabagismul a ucis 100 de milioane de oameni in toata lumea. Potrivit raportului pe 2008 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tabagismul va ucide peste 8 milioane de oameni anual, pana in 2030, daca nu se iau masuri urgente.
Se estimeaza ca 80% din aceste decese se vor inregistra in tarile in curs de dezvoltare, care sunt cel mai putin pregatite sa rezolve problema din ce in ce mai grea reprezentata de cancer.
De aceea, Parteneriatele Globale pentru Sanatate ale Fundatiei Pfizer, promovarea controlului cancerului si tabagismului, sprijina programe publice, inovatoare de sanatate, impreuna cu subsidiarele Pfizer din Asia, Africa, Europa, America Latina si Statele Unite.
Stabilite prin colaborarea Fundatiei Pfizer cu Pfizer Inc, primele granturi vor ajuta organizatiile care se ocupa de controlul cancerului si tabagismului sa isi construiasca capacitatea prin training si asistenta tehnica, sa elaboreze planuri nationale de control al cancerului si sa imbunatateasca serviciile acordate pacientilor.
"Fundatia Pfizer are un istoric solid ca pionier in sustinerea promovarii unor programe eficiente in vederea imbunatatirii furnizarii de servicii medicale si a celor de preventie a bolii", a declarat, vineri, Robert Mallett, presedintele Fundatiei Pfizer.
"Cancerul nu are granite; doar prin investitii permanente in cercetare, in vederea gasirii de noi tratamente si medicamente, putem depasi aceasta criza globala a sanatatii. Acest program ne poate ajuta sa avem un impact masurabil in promovarea eforturilor privind controlul cancerului si tabagismului in intreaga lume", a adaugat el.
John R. Seffrin, doctor in filozofie si CEO al Societatii Americane pentru Cancer, a declarat ca "aceste granturi oferite de Fundatia Pfizer permit construirea unor capacitati de control al cancerului in parti ale lumii care sunt cele mai vulnerabile la povara crescanda a cancerului in lume, precum si promovarea misiunii de a salva vieti si a pune capat suferintelor provocate de aceasta boala in intreaga lume".
El a adaugat ca granturile vor ajuta si la imbunatatirea schimbului de informatii intre liderii din domeniul controlului cancerului si tabagismului, precum si la dezvoltarea interventiilor urmarite si a campaniilor educationale.
"Cea mai eficienta abordare in controlul cancerului este prevenirea aparitiei acestuia, in primul rand. Aplicand cercetari bazate pe probe, este posibil sa prevenim in jur de 40% dintre cele peste 11 milioane de cazuri de cancer care apar in fiecare an in lume", a declarat Franco Cavalli, presedinte an Uniunii Internationale Impotriva Cancerului (UICC).
Ela asubliniat ca furnizorii de servicii medicale vor avea posibilitatea sa masoare mai bine cunostintele si atitudinea fata de riscurile cancerului si sa dezvolte programe publice de sanatate care sa intareasca comportamentele de reducere a riscurilor, cu ajutorul granturilor oferite de Fundatia Pfizer.
In Romania sunt aproximativ 400.000 de persoane bolnave de cancer, anual inregistrandu-se circa 60.000 de cazuri noi. De asemenea, anual mor intre 45.000 si 50,000 de persoane din cauza cancerului, a declarat pentru ROMPRES, prof. dr. Florinel Badulescu, de la Clinica de Oncologie a Spitalului din Craiova.
El a subliniat ca civilizatia contribuie la dezvoltarea acestei boli, intre factorii implicati fiind fumatul activ si pasiv, noxele, obiceiurile alimentare gresite, bauturile fermentate, printre care si berea.
Specialistul considera ca trebuie sa se puna un accent mai mare pe preventie, iar in lupta impotriva acestei boli trebuie sa se implice si reprezentantii de la mediu.
22-02-2008, Vizualizari 403
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.