Greșeli în bucătărie care te pot îmbolnăvi

©

Autor:

Greșeli în bucătărie care te pot îmbolnăvi
Având în vedere că până la jumătate din toxiinfecțiile alimentare provin din bucătăriile domestice, cercetătorii de la Cardiff Metropolitan University au realizat un experiment menit să descopere greșelile la care suntem predispuși atunci când preparăm mâncarea și cum pot fi prevenite îmbolnăvirile cauzate de alimentație.
Autorii studiului au fost interesați în special de practicile culinare ale persoanelor de vârsta a treia, această categorie fiind mai predispusă la boli cauzate de alimentație. În acest scop, au amenajat o bucătărie supravegheată cu camere video și au invitat 100 de persoane peste 60 de ani să-și gătească o masă.

Fiecare voluntar a fost lăsat singur în bucătărie, să-și pregătească mâncarea fără supravegherea directă a unui cercetător. Pe lângă analiza înregistrărilor video din bucătărie, autorii au mai folosit tampoane sterile pentru a preleva mostre de pe suprafețele de lucru, în scopul de a măsura nivelul microbian de bază și nivelul microbian după folosirea bucătăriei de către participanți. Astfel, s-a dorit urmărirea unui comportament natural al voluntarilor și urmărirea căilor posibile de contaminare.

Află mai multe despre siguranța și igiena în bucătărie!
Rezultatele au relevat faptul că mai puțin de o treime (30%) dintre participanți și-au spălat și uscat mâinile în mod corect înaintea preparării mâncării, aproape jumătate (47%) nu a folosit săpun la una sau mai multe spălări ale mâinilor, iar 90% dintre voluntari nu s-au spălat și uscat corect pe mâini imediat după manevrarea cărnii crude. De asemenea, la participanții care au luat măsuri corecte de igienizare s-a observat un nivel mai scăzut de contaminare microbiologică în bucătărie.

Cercetătorii au mai remarcat că 10% dintre participanți nu au spălat corect tocătoarele, sau nu au folosit tocătoare separate pentru carnea crudă și pentru alimentele gata de a fi consumate. 20% dintre voluntari au spălat carnea crudă cu apă, în chiuvetă - potrivit studiilor, acest obicei crește riscul contaminării.

Autorii au concluzionat că este necesară o conștientizare mai mare a necesității respectării regulilor de bază pentru siguranța alimentară: mâinile și suprafețele de lucru trebuie să fie curate, alimentele crude trebuie să fie separate de cele gătite, alimentele trebuie să fie gătite complet, respectați data de valabilitate a produselor și depozitați alimentele la o temperatură sigură - sub 5°C.

Sursa: The Conversation

Data actualizare: 18-04-2018 | creare: 18-04-2018 | Vizite: 1652
Bibliografie
We used CCTV and microbial swabs to figure out where adults are going wrong in the kitchen, link: https://theconversation.com/we-used-cctv-and-microbial-swabs-to-figure-out-where-adults-are-going-wrong-in-the-kitchen-92157
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Folia alimentară antibacteriană care prelungește viața alimentelor
  • Nu uitați de siguranța alimentară când mancați în aer liber
  • Bun sau stricat - cât rezistă alimentele în frigider?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum