Grijile legate de varsta a treia variaza de la tara la tara - studiu

Data publicării: 07-11-2007

Grijile legate de varsta a treia variaza de la tara la tara, sustin rezultatele unui studiu publicat de cotidianul The Boston Globe, consultat miercuri de Rompres.
    Astfel, in fata imbatranirii germanii se tem cel mai mult ca-si vor pierde memoria si ascutimea mintii, iar olandezii se tem ca se vor ingrasa, in timp ce tailandezii se tem ca-si vor pierde acuitatea vizuala.
    Americanii se tem ca odata ce vor ajunge la varsta senectutii isi vor pierde energia si vor ajunge o povara pentru cei din jur, dar sunt ingrijorati si de faptul ca isi vor pierde memoria si se vor ingrasa. Prin contrast, egiptenii privesc cu speranta anii batranetii, relativ putini dintre egipteni sustinand ca se tem de batranete.
    In Suedia, Spania si Japonia populatia este de asemenea foarte tematoare cu privire la imbatranire, desi conditiile sociale si medicale din aceste societati le-ar permite sa fie cel putin mai linistiti.
    In Belgia multi dintre cei intervievati in acest studiu si-au exprimat ingrijorarea ca la varsta batranetii nu-si vor mai putea stapani organsimul, iar brazilienii s-au declarat mai preocupati de faptul ca-si vor pierde apetitul sexual si le vor cadea dintii. In India cea mai mare grija cu privire la batranete este legata de pierderea parului sau de albire.
    Aceste rezultate au fost inregistrate in urma unui studiu international realizat de GfK Roper Consulting in scopul identificarii diferentelor culturale in perceperea  batranetii.
    "Este fascinant de urmarit care sunt diferentele culturale in felul in care oamenii din diferite parti ale lumii se raporteaza la batranete, "a comentat Michael Gusmano, director al proiectului World Cities al Centrului International pentru Longevitate (International Longevity Center), care compara problemele varstei a treia in metropole precum New York, Londra, Paris si Tokyo. Aceste rezultate "ilustreaza nevoia de a intelege contextul institutional si cultural al imbatranirii".
    In mod surprinzator, asteptarile oamenilor in fata batranetii nu sunt relationate cu starea economica si cu dezvoltarea sistemului medical din statele din care provin. Spre exemplu, cetateni ai unor natiuni bogate, cu sisteme medicale performante si care dispun de importante resurse financiare, nu sunt imuni la grijile privind problemele varstei a treia, a mai comentat el.
07-11-2007, Vizualizari 516
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.