Grindeanu: Considerăm fondurile europene un motor al creşterii economice; dorim să deblocăm lucrurile

Data publicarii: 17-03-2017

Premierul Sorin Grindeanu a declarat joi că fondurile europene reprezintă un motor al creşterii economice, punctând că îşi doreşte ca lucrurile să fie deblocate în acest domeniu.

"S-au discutat foarte multe aspecte tehnice pentru că noi, Guvernul României, considerăm şi ştim că fondurile europene reprezintă un motor al creşterii economice, punem accent pe atragerea de fonduri europene, dorim să deblocăm lucrurile care în perioada trecută au fost blocate. Sunt lucruri concrete pe fiecare domeniu în parte pe care trebuie să le facem în perioada următoare şi unde avem sprijinul doamnei comisar şi nu numai. Avem termene limită, termene impuse de noi, astfel încât acel scadenţar pe care dorim să-l păstrăm să poată să fie pus în practică", a afirmat Grindeanu după întâlnirea de lucru cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu.

El a precizat că s-au luat măsuri astfel încât în perioada următoare toate autorităţile de management să fie acreditate până la sfârşitul anului, anunţând că se vor semna contracte de finanţare pe programul de competitivitate pe axa IT şi vor apărea un număr foarte mare de ghiduri de finanţare.

"Un lucru bun, deşi nesperat la un moment dat, aşa cum a anunţat doamna comisar ieri, pe exerciţiul bugetar 2007-2013 ne vom închide la sfârşitul acestei luni din prognoze cu o rată de absorbţie nesperat de mare, dacă ne gândim la anul 2010, 2011 şi care este undeva în jurul a 90%. Este un lucru extrem de bun, dar este poate şi un exemplu pentru ceea ce avem de făcut în viitor. Sunt lucruri de pus în practică, lucruri tehnice, lucruri care să simplifice, în acord cu Comisia Europeană, tot acest proces, astfel încât până la urmă finanţarea şi atragerea de fonduri europene, fiind o prioritate a Guvernului pe care îl conduc, să fie şi pusă în practică dincolo de vorbe", a adăugat Grindeanu.

Premierul a amintit că vor fi organizate întâlniri de progres pe toate domeniile care au legătură cu fondurile europene, indicând că pe 20 martie este fixat termenul pentru primele lucruri care trebuie implementate.

Corina Creţu a salutat deschiderea Executivului pentru accelerarea procesului în privinţa absorbţiei fondurilor europene.

"Am avut astăzi o discuţie foarte bună cu echipa domnului prim-ministru şi salut deschiderea Guvernului pentru a avea această colaborare foarte bună cu Comisia Europenă pentru a accelera întârzierile care sunt. (...) Vestea bună e că 17 miliarde (n.r. de euro) s-au investit în economia României, s-au creat peste 10.000 de locuri de muncă. Domeniul transporturilor a fost puţin întârziat - doar 124 kilometri de autostradă - dar totuşi 900 de kilometri de drumuri naţionale. S-au făcut pe fonduri europene şcoli, spitale, renovări, deci valoarea adăugată cred că se vede în fiecare judeţ şi poate în fiecare localitate", a afirmat comisarul european.

Corina Creţu a indicat că va avea întâlniri şi cu ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, şi cu ministrul Sănătăţii, Florian-Dorel Bodog, şi că îl aşteaptă la Bruxelles pe ministrul Transporturilor, Alexandru Cuc.

"Anul acesta este decisiv pentru România. Este esenţial ca fondurile europene să fie cheltuite în mod strategic cu priorităţile de investiţii ale României, aşa cum sunt stabilite în acordul de parteneriat", a arătat comisarul european.

Corina Creţu a precizat că s-a discutat despre necesitatea ca fondurile structurale şi de investiţii să se sprijine cu finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală.

Premierul Sorin Grindeanu şi comisarul european Corina Creţu au participat la prezentarea emisiunii de mărci poştale "10 ani România în Uniunea Europeană". La eveniment au fost prezenţi şi Teodor Meleşcanu - ministrul Afacerilor Externe, Sevil Shhaideh - viceprim-ministru şi ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, şi Cristina Popescu - director general Romfilatelia.

"Atunci când am avut proiecte de ţară, aşa cum a fost proiectul aderării ţării noastre la UE, am avut succes. Este un model pe care trebuie să-l urmăm şi în viitor. Atunci când toate energiile pozitive din ţara noastră converg avem succes", a afirmat Grindeanu.

Corina Creţu a declarat că lansarea acestei emisiuni reprezintă un moment emoţionant.

"Pentru mine este un moment emoţionant, mai ales că este, din câte ştiu eu, prima acţiune de aniversare a zece ani de aderare la UE. Este un an important. (...) Cred că este important să ne gândim ce am câştigat în aceşti ani", a afirmat Creţu, care a amintit că preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, intenţionează să răspundă invitaţiei preşedintelui Klaus Iohannis de a vizita România.

Corina Creţu şi Sorin Grindeanu au semnat panoul aniversar dispus în spaţiul evenimentului.
Sursa: Agerpres, 17-03-2017, Vizualizari 42
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK