Grupa sanguină ar putea influența riscul de infarct

Grupa sanguină ar putea influența riscul de infarct
Cercetătorii din cadrul Centrului Medical Universitar Groninger din Olanda au descoperit că persoanele cu anumite grupe sanguine sunt mai predispuse riscului de infarct.

Grupele A, B și AB ar putea fi cele mai predispuse riscului de evenimente cardiovasculare – mai ales infarct – comparativ cu grupa sanguină 0. Studiul prezentat la conferința Heart Failure de anul acesta a arătat că grupa sanguină ar putea fi adăugată la lista factorilor de risc cardiovascular nemodificabili, ca vârsta, genul sau istoricul familial de boli cardiovasculare.

Echipa de cercetare a realizat o meta-analiză ce a inclus datele de la peste 1,3 milioane de adulți din cadrul a 11 studii. Aceasta a analizat impactului grupei sanguine asupra riscului de evenimente coronariene, evenimente cardiovasculare mixte și evenimente coronariene fatale.

Cercetătorii au identificat 771.113 indivizi cu grupă diferită decât 0 și 519.543 indivizi cu grupa 0. Dintre persoanele cu grupa sanguină alta decât 0, 1,5% (11.437) au prezentat un episod coronarian, comparativ cu 1,4% (7220) dintre persoanele cu grupa 0. Valori similare au fost observate și în cazul altor evenimente cardiovasculare.

Astfel, cercetările finale au demonstrat că un individ cu grupă diferită de 0 prezintă cu  risc cu 9 procente mai mare de evenimente coronariene și evenimente cardiace, mai ales infarct miocardic.

O posibilă explicație ar fi că persoanele cu grupă diferită de 0 prezintă concentrații mai mari ale proteinelor de coagulare numite factor von Willebrand, asociat anterior cu evenimentele trombotice și au tendința de a avea și valori mai mari ale colesterolului, conform altor cercetări anterioare. Cu toate acestea, sunt necesare studii aprofundate pentru a evidenția mecanismele exacte de la baza legăturii dintre grupa sanguină și riscul cardiovascular.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 05-05-2017 | creare: 05-05-2017 | Vizite: 444
Bibliografie
Blood group may affect heart attack risk, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/317235.php
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • iBeat – ceasul inteligent care poate detecta simptomele unui infarct
 • Supărarea și efortul intens pot declanșa un atac de cord
 • Un stil de viață sănătos ar putea reduce riscul genetic pentru infarct miocardic
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK