Gustul specific al carbohidraților ne poate predispune la îngrășare
©
Autor: Mancaș Mălina
Când vine vorba de alimente, considerăm că tot ceea ce mâncăm are gust fie dulce, fie sărat, amar, acru, iute sau umami. Conform unui grup de cercetători din cadrul Universității Deakin din Australia, carbohidrații au propriul gust, și mai mult decât atât, chiar acesta crește riscul de a ne îngrășa din urma consumului lor.
Deși carbohidrații au predominant gust dulce, se pare că la consumul acestora, este perceput un gust specific, independent de cel dulce.
Echipa de cercetare a analizat doi carbohidrați: maltodextrina și oligofructoza, întâlniți în alimente ca pâinea, pastele sau orezul. Ulterior, a fost realizat un studiu pe 34 adulți, unde s-a observat că persoanele care sunt mai sensibile la a depista acest gust au tendința de a consuma mai mulți carbohidrați și să aibă o circumferință a taliei mai mare.
Cercetările anterioare au arătat că și grăsimile au propriul gust, dar în acest caz, contrar cazului carbohidraților, cei care au capacitatea de a-l detecta, au tendința de a consuma mai puține alimente cu conținut ridicat de grăsimi.
Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Nutrition.
Sursa: New Atlas
Deși carbohidrații au predominant gust dulce, se pare că la consumul acestora, este perceput un gust specific, independent de cel dulce.
Echipa de cercetare a analizat doi carbohidrați: maltodextrina și oligofructoza, întâlniți în alimente ca pâinea, pastele sau orezul. Ulterior, a fost realizat un studiu pe 34 adulți, unde s-a observat că persoanele care sunt mai sensibile la a depista acest gust au tendința de a consuma mai mulți carbohidrați și să aibă o circumferință a taliei mai mare.
Cercetările anterioare au arătat că și grăsimile au propriul gust, dar în acest caz, contrar cazului carbohidraților, cei care au capacitatea de a-l detecta, au tendința de a consuma mai puține alimente cu conținut ridicat de grăsimi.
Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Nutrition.
Sursa: New Atlas
Data actualizare: 01-01-2020 | creare: 31-10-2017 | Vizite: 1091
Bibliografie
The "taste" of carbs may be making us fat, link: https://newatlas.com/carbohydrates-taste-weight/51950/ ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Compușii fenolici din alimentație - esențiali pentru prevenirea bolilor
- S-a demonstrat că excesul de zahăr crește riscul apariției bolilor inflamatorii intestinale
- Dificultățile diagnosticării și gestionării alergiei la laptele de vacă la copil (studiu)
- Scorțișoara ar putea contracara efectele unei diete bogate în grăsimi?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cum trebuie consumata cantitatea de carbohidrati-zi?
- Asimilare substanţe nutritive
- Tabel valori carbohidrati
- Viata fara carbohidrati simpli?e posibila ?