ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Stomatologie Stomatologie Cluj-Napoca

Cum prevenim aparitia cariei la bebelusi: recomandarile HappydentClinicJunior&Family

Cum prevenim aparitia cariei la bebelusi: recomandarile HappydentClinicJunior&Family
Autor: HappydentClinicJunior&Family

 

​Dragi parinti si copii- la noi- la HappydentClinicJunior&Family, dintii temporari (de lapte) sunt importanti. Noi stim ce spune filosofia populara…ca dintii de lapte oricum cad…si nu se trateaza ! Dar cine numara noptile nedormite ale copilului si familiei, cine numara frustrarile copilului cand nu poate musca/mastica un mar sau alt fruct delicios, cine masoara deficienta de crestere si dezvoltare a copilului care nu se poate alimenta din cauza disconfortului/durerii de masticatie… ? Putini parinti stiu ca daca acestia –dintii de lapte -sunt pierduti prematur, dintii ramasi pot migra si astfel spatiul necesar dintilor permanenti -care asteapta sa erupa intr-o ordine stabilita filogenetic – va fi modificat/nu va fi pastrat .Da, puteti spune si este adevarat, caria dentara poate fi totusi tratata dar tratamentul este costisitor avand in vedere ca in Romania desi tratamentele pedodontice sunt gratuite- va invitam sa verificati - asta e valabil numai in prevederile legale nu si in practica curenta. In plus, controlul durerii si fricii/anxietatii micilor pacienti inseamna echipa medicala specializata si echipamente costisitoare .Caria dentara este cea mai comuna boala infectioasa cronica a copilariei- in prima etapa a copilariei mai poarta numele si de “carie de biberon”.

 

Preventia este un principiu clasic de ingrijire a dintilor si ar trebui sa fie implementate cat mai devreme posibil deoarece caria dentara se poate dezvolta odata cu eruptia primului dinte in cavitatea bucala.

 

Cauzele aparitiei cariei dentare la bebelusi

 

Caria dentara se dezvolta cand cavitatea bucala a bebelusului este populata de bacteria producatoare de acid. Chiar parintii si ingrijitorii(bonele) pot transmite bacteriile catre bebelusi prin saliva. De exemplu, bacteriile pot fi transmise prin folosirea lingurilor sau tacamurilor contaminate cu saliva de la parinti, gustarea mancarii inaintea hranirii bebelusilor si curatarea biberonului cu saliva din gura parintilor sau ingrijitorilor.

Caria dentara se dezvolta, de asemenea, si in cazul in care dintii si gingiile copilului sunt expuse la un alt lichid sau mancare in afara de apa pe perioade lungi de timp sau frecvent in timpul zilei. Zaharurile naturale sau artificiale din lichide si mancare sunt transformate in acizi de catre bacteriile din cavitatea bucala. Acesti acizi dizolva invelisurile exterioare ale dintelui cauzand aparitia cariei dentare.

Cea mai frecventa modalitate prin care se intampla asta este atunci cand parintii isi duc copiii la culcare impreuna cu o sticla de formula lapte praf, lapte, suc natural ( chiar daca este amestecat cu apa ), sucuri carbogazoase, apa cu zahar sau bauturi care contin zahar. De asemenea, poate aparea si cand li se permite copiilor sa bea orice altceva in afara de apa cu paiul sau din sticla in timpul zilei sau noptii. Laptele ar trebui sa fie servit doar impreuna cu masa si sa nu fie oferit in timpul zilei, la somnul de amiaza sau seara inainte de culcare. Desi alaptarea la san pe perioade lungi si in mod frecvent nu provoaca aparitia cariei dentare, toate mamele care alapteaza trebui sa fie constiente despre importanta implementarii igienei orale, fluorizarii, profilaxiei dentare si a unei alimentarii sanatoase recomandate. Totusi , alaptarea in timpul noptii se considera a fi cariogena avand in vedere ca noaptea gurita copilului este ca un incubator cald in care bacteriile cariogene transforma in acizi pelicula de lapte care ramane aderata pe dinti.

 

Semnele aparitiei cariilor la bebelusi

 

Caria dentara poate aparea mai intai ca fiind pete albicioase aproape de marginea gingiei la nivelul dintilor frontali superiori. Aceste pete sunt greu de observat la inceput, chiar si de catre pediatrul sau stomatologul copilului, fara aparatura adecvata. Totusi, mame avizate pot examina copilul cu atentie din timp. Un copil care prezinta carii dentare incipiente trebuie examinat si tratat cat mai rapid posibil pentru a le stopa din extindere si pentru a preveni eventualele complicatii care pot sa apara.

 

Prevenirea cariilor dentare la bebelusi

Pentru prevenirea aparitiei cariei dentare, HappydentClinicJunior&Family va recomanda sa urmariti acesti pasi:

 

Acordati-va ingrijire propriei sanatati orale chiar si inainte de nasterea bebelusului. Este important si indicat sa vizitati pe medical dentist in timpul sarcinii.

 

Fie ca alegeti ca alaptarea sa fie facuta de la san sau cu formula, este foarte important sa acordati ingrijire dintilor bebelusului dumneavoastra.

 

De la nastere la 12 luni: Mentineti gura bebelusului dumneavoastra curata prin stergerea usoara a gingiilor cu lavete speciale pentru bebelusi. Odata cu aparitia primilor dinti pe arcada, periati usor cu o periuta de dinti soft pentru bebelusi si pasta de dinti cu fluor ( de marimea unghiei degetului mic al copilului dvs ).

 

Intre 12 si 36 de luni: Periati dintii copilului dumneavoastra de 2 ori pe zi cate 2 minute. Folositi pasta de dinti cu fluor pana la varsta de 3 ani. Perioadele cele mai potrivite pentru periaj sunt dupa micul dejun si inainte de culcare dar intotdeauna la jumatate de ora dupa masa.

  • Evitati intotdeauna sa acceptati/invitati copilul la culcare cu sticluta de lapte sau altfel de mancare. Acestea nu numai ca expun dintii la zaharuri, dar va pot pune copilul in pericolul de a dezvolta infectii ale urechii si asfixiere.

  • Nu folositi sticluta sau canita cu pai pe post de biberon sau sa lasati la indemana copilului mancare sau bauturi pentru perioade lungi de timp. Daca acesta doreste sticluta sau canita cu pai intre mese, aceasta va fi umpluta doar cu apa.

  • Verificati daca apa pe care o consumati este fluorizata. Este benefic pentru copilul dumneavoastra sa consume apa care contine fluor. Daca apa dumneavoastra curenta provine de la o fantana sau alte surse care nu contin fluor adaugat. Daca apa dumneavoastra curenta nu contine destul fluor, medical copilului dumneavoastra s-ar putea sa va prescrie suplimente cu fluor. Stomatologul acestuia poate aplica de asemenea substante topice cu fluor/lacuri sau sigilanti la nivelul dintilor pentru a ii proteja de carii.

  • Educati-va copilul sa bea din cana normala cat mai devreme posibil, preferabil intre 12 si 15 luni de viata. Consumul lichidelor dintr-o cana normala este mai putin probabil sa determine colectarea acestora in jurul dintilor. De asemenea, cana nu trebuie adusa langa pat.

  • Daca doreste neaparat sa tina sticluta sau canita cu pai pentru perioade mai lungi, acestea vor fi umplute doar cu apa. In timpul plimbarilor cu masina, copilului i se va oferi doar apa cand ii este sete.

  • Limitati cantitatea de alimente dulci sau lipicioase oferita copilului, cum ar fi bomboanele, jeleurile, prajiturile, caramelele, bomboanele gumate. Zaharurile se gasesc si in alimente de tipul biscuitilor si a chips-urilor. Aceste alimente sunt daunatoare mai ales daca vor fi consummate des de catre copil. Acestea ar trebui sa fie mancate doar in timpul meselor.

  • Servirea sucurilor naturale se va face doar in timpul meselor sau deloc. Nu este recomandat consumul de suc natural de catre bebelusii mai mici de 6 luni. Daca se va oferi suc bebelusilor intre 6 si 12 luni, acesta trebuie limitat la cantitatea de 100ml pe zi si va fi diluat cu apa (50%-50%). Pentru copiii intre 1 si 6 ani, orice tip de suc trebuie limitat la cantitatea de 100-150ml pe zi.

  • Stabiliti o programare la medicul dentist pentru copilul dumneavoastra inainte de varsta de 1 an. Daca aveti nelamuriri sau griji, cereti ca programarea sa fie facuta mai devreme. Daca nici un stomatolog nu este disponibil sa va examineze copilul pana la varsta de 1 an,un medic pediatru avizat poate examina cavitatea bucala, poate aplica substante topice cu eliberare de fluor si va poate oferi informatii pentru mentinerea sanatatii.

 

Recomandarile HappydentClinicJunior&Family, pe scurt !

  • Caria dentara poate fi prevenita. Discutati cu medicul pediatru sau dentist daca observati vreun semn al aparitiei cariei dentare la nivelul dintilor copilului dumneavoastra sau daca aveti intrebari legate de dintii acetuia. Cu ingrijirea potrivita, copilul dumneavoastra poate sa creasca avand dinti sanatosi pentru o viata intreaga de zambete.

  • Toti copiii merita sa primeasca o evaluare a sanatatii orale in timpul vizitelor la medic incepand cu varsta de 6 luni si fluorizari locale incepand cu eruptia primului dinte si pana la varsta de 5 ani.

  • Tuturor copiilor le trebuie desemnat un medic dentist incepand cu varsta de 6 luni. Daca un medic dentist nu este disponibil, discutati cu medicul dumneavoastra pediatru despre cum sa fie mentinuta sanatatea orala a copilului.

  • Toti copiii trebuie sa aiba parte de o examinare riguroasa si ingrijire dentara periodica in prima etapa a copilariei.

  • Parintii trebuie sa impuna limite consumului de mancare si bautura pe parcursul zilei, reducand aportul la 3 mese pe zi si 2 gustari (cu mancare sanatoasa si suc in cantitate limitata). Expunerea frecventa la zaharurile din mancare si bauturi determina o predispozitie a formarii cariilor.

  • Parintii trebuie sa perieze dintii copiilor cu pasta de dinti care contine fluor incepand cu eruptia pe arcada a primului dinte.

Echipa nostra/ HappydentClinicJunior&Family/ va ureaza asadar multa sanatate dentara !

 

 

 
Programare