ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Implantologie dentară Implantologie dentară Cluj-Napoca

Despre dintii temporari si despre demineralizare la pediatric-dentist !

Despre dintii temporari si despre demineralizare la pediatric-dentist !

         Multe mame ne relateaza ca imediat dupa eruptie sau chiar in timpul eruptiei dintilor temporari au observat pete albe, pete care apoi s-au degradat progresiv pana la distructia completa a dintilor. Da, dintii temporari sunt foarte susceptibili la carie imediat dupa eruptie. De aceea varsta de top pentru incidenta cariei este intre 2-5 ani pentru dintii temporari si in prima adolescenta pentru dintii permanenti deoarece acesti dinti sunt inca imaturi. Maturizarea structurilor dentare este un proces continuu preeruptiv and posteruptiv, constand in modificari chimice la nivelul smaltului –cu varsta- pana la stabilirea unui echilibru cu fluidul salivar.In timp ce schimbarile preeruptive sunt mediate in primul rand de fluidele locale tisulare, schimbarile posteruptive sunt in principal rezultatul interactiunii de suprafata si a schimburilor dintre apatita smaltului si compozitia salivei. Un smalt nou erupt e de 10 ori mai vulnerabil decat unul matur dar in acelasi timp incorporeaza de cca 10-20 ori mai multi ioni anorganici decat un smalt adult.

 

Procesul de demineralizare a smalțului începe când suprafața smalțului intră în contact cu acizii a căror pH este sub pH-ul critic al smalțului (pH mai mic de 5,5). Acești acizi au ca rezultat pierderea de calciu și fosfați din suprafața și sub suprafața smalțului o leziune la fața locului alb. Din fericire, demineralizarea- procesul de demineralizare este reversibil, cu condiția ca mediul acidogen al lichidului oral să fie neutralizat (Roberts and Wright 2009). Din pacate putine mamici ajung la timp pentru oprirea din evolutie a demineralizarii ca in fig 3. / multe mamici ajung la dentist pentru consultatie- de regula in etapa din fig. 1.

 

Tratamentul suprafetelor demineralizate ca in fig 3 ? Minim invaziv prin doua variante de tratament:

 

1. Ori prin modificarea dietei intr-una remineralizanta de zi cu zi de acasa care are rolul de a opri din evolutie leziunilor incipiente dar mai mult chiar sa le si repare/ restaureze in cateva luni –min 6luni- in mod natural prin captarea din alimentatie si saliva a mineralelor pierdute.

 

2. Ori- daca se doreste restaurarea estetica non invaziva a demineralizarilor in cabinetul stomatologic (in cazul demineralizarii mai avansate ca in fig 2) - aceasta trebuie in mod necesar coroborata si consolidata oricum prin schimbarea dietei ca mai sus/ intr-o dieta remineralizanta inca inainte de restaurari. In caz contrar restaurarile vor avea prognostic foarte limitat pentru ca aciditatea orala mentinuta la acelasi nivel initial disloca orice re-constructie fie ea cu cele mai performante compozite din lume!

 

Tratamentul leziunilor din fig 1. este posibil dar costa incomparabil mai mult dar necesita controlul infectiei radiculare si reconstructia coronara si radiculara cu coroane prefabricate sub analgosedare sau / daca copilul coopereaza- in cabinetul stomatologic fara analgosedare.

 

Asadar, mamelor dv alegeti: Interceptarea timpurie a demineralizarilor ca in fig 3 (dar adresati-va HappydentClinic Cluj din timp) ori tratamentul costisitor si tarziu al leziunilor ca in fig 1. !

 

 

 
Programare