Heat Therapy (Terapia prin caldura)

Data publicării: 09-01-2017

Heat Therapy (Terapia prin caldura) Cine poate refuza o perna incalzita sau un masaj cu pietre vulcanice, mai ales cand afara vremea este foarte rece si suntem chinuiti de o durere de spate, o durere de ceafa sau de spasme musculare dupa un antrenament intens?

Zona noastra de confort este definita de un loc calduros si, indifferent de durerile pe care le resimtim, primul pas este sa reducem disconfortul si sa generam un spatiu de incredere, de confort. Psihologic, o sursa de caldura reprezinta o sursa de siguranta, de linistire si asta poate fi data si de istoricul nostru ca fiinte, unde senzatia de rece a reprezentat un pericol inca din preistoric.

Terapia prin caldura este o metoda de recuperare si refacere, foarte frecvent utilizata, mai ales pentru durerile musculare ce raspund foarte bine in urma aplicarii acestei proceduri. Este, de asemenea, si una din cele mai eficiente forme de terapie, avand un spectru foarte larg de aplicare, limitarea tine de durerea inflamatorie, de inflamatia generata imediat dupa accidentare, dar in rest terapia prin caldura se aplica cu scop de relaxare si reducere a durerii, mai ales in cazul febrei musculare, crampelor musculare, a bolilor reumatologice cat si pentru tulburari ale somnului.

Pe langa eficienta acestei proceduri, un alt aspect foarte important este dat de catre costurile de aplicare, fiind o terapie accesibila si cu riscuri minore. Pentru siguranta noastra, inainte de orice este bine sa consultam un specialist incat sa ne asiguram ca obtinem efectul scontat, existand riscul ca efectul sa fie de agravare a simptomelor existente.

De retinut faptul ca aceasta metoda de tratament nu se foloseste niciodata in cazul unei infectii sau in cazul unei lovituri recente „fresh injury „ ce se manifesta prin leziune tegumentara, cu aspect rosiatic, edem local si senzatie de caldura; sau in orice alta inflamatie, in aceste situatii caldura nu face alceva decat sa agraveze starea initiala.

Delimitarea formelor de durere este bine sa se faca cu ajutorul unui specialist, pentru a evita accentuarea gradului lezional si pentru a avea siguranta ca aplicarea caldurii este cea mai indicata procedura in acea situatie. Un fizioterapeut poate evalua gradul lezional si gravitatea accidentarii. Nu este recomandata nici persoanelor cu suferinte cardiace, celor cu diabet, probleme circulatorii si dermatite.

Va prezentam mai jos modul de actionare:

Caldura este linistitoare si de aici survine si efectul analgezic. Acest efect nu este determinat doar pe fond psihic ci si de la nivel neurologic. Caldura penetreaza tegumentele si asta determina o accelerare a activitatii celulare cu efect terapeutic la nivelul celulelor afectate. Are impact pozitiv dupa efort pentru a reduce sau preveni febra musculara si aici cred ca cea mai populara metoda terapeutica, decizie luata de multe ori instictual, este sa facem un dus sau o baie fierbinte unde ne putem folosi si de presiunea apei sau de bulele de aer in situatia in care utilizam un jacuzzi.

Asadar beneficiile acestei metode de tratament sunt:
  • Cresterea fluxului sanguin – ceea ce duce la o imbunatatirea metabolismului celular local, ajutand vindecarea
  • Relaxarea tendoanelor si a musculaturii, efect ce ajutaatat in recuperare cat si in pregatirea pentru o activitate fizica unde musculatura va fi mult mai elastica
  • Imbunatirea mobilitatii articulare, ceea ce faciliteaza miscarile de stretching
  • Reducerea inflamatiei
  • Reducerea senzatiei de durere prin eliberarea de endorfine (numite analgezice naturale)
  • Ameliorarea stresului si a anxietatatii
  • Stimuleaza eliminarea toxinelor din organism.

Terapia poate fi aplicata local sau general, superficial sau profund. Local pot fi utilizate diverse accesorii incalzite, precum un pachet de gel, perna incalzita, o sticla cu apa. Incalzirea generala presupune o crestere a temperaturii intregului corp si se poate face cu ajutorul unei bai calde, jacuzii, baie de aburi, sauna sau dus, in realitate este o crestere superficiala a temperaturii corporale. O alta metoda folosita pentru incalzire locala este balsamul sau unguentul special care are efect la nivel superficial, stimuland circulatia capilara, de cele mai multe ori ele produc doar senzatia de caldura si efectul este mai degraba la nivel psihic. Acelasi lucru se intampla si cu medicatia recomandata in cazul durerilor, unde efectul lor nu va avea adresabilitate directa pe zona afectata, de aici si recomandarea pentru terapia prin caldura, ea putand fi aplicata la nivel de cauza cu beneficii bine demostrate, dovedite in timp, stiintific.

In procesul de recuperare, aceasta metoda de tratament este folosita in combinatie cu alte proceduri ce grabesc procesul de vindecare si acestea pot fi Stretching Therapy, Trigger Points Therapy, Ultrasunete, Electroterapie.

Cald sau rece?

Ambele sunt folosite cu precadere in recuperarea problemelor ortopedice iar regula de aur este ca recele sa fie folosit in primele 48 de ore de la momentul leziunii pentru a reduce edemul si inflamatia si ulterior putem utiliza ambele metode in functie de diagnostic cat si de toleranta celui tratat.
Sursa: Kinetic Sport & Medicine, 09-01-2017, Vizualizari 1072
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.